Dodaj do ulubionych

Zwrot pieniedzy ( chorobowe)

30.11.11, 13:41
Witam

Mam dziewczyny pytanie w pazdzierniku miałam po raz drugi w zyciu zawodowym zwolnienie a pierwsze w działalnosci gosp,czy któras z Was wie ile sie czeka na zwrot pieniedzy z ZUS,czy dostaje sie na konto czy poczta.Bo nie wiem moze cos niedopełniła ksiegowa ze od pazdziernika nic nie dostałam?
Obserwuj wątek
    • anias29 Re: Zwrot pieniedzy ( chorobowe) 30.11.11, 13:42
      > a pierwsze w działalnosci gosp

rozumiem, że opłacasz dobrowolną składkę chorobową i przekroczyłaś 33 dni zwolnienia?
      • soilew Re: Zwrot pieniedzy ( chorobowe) 30.11.11, 13:45
        opłacam dobrowolna składke ale nie przekroczyłam 33 dni miałam 9 dni.Ksiegowa kazała mi pomniejszyc ZUS i tak zrobiłam i powiedziała ze dostane jakies pieniadze.
        • anias29 Re: Zwrot pieniedzy ( chorobowe) 30.11.11, 13:50
          za pierwsze 33 dni zwolnienia płaci pracodawca
          skoro sama sobie jesteś "pracodawcą", to raczej za 9 dni od ZUSu nic nie dostaniesz
          • soilew Re: Zwrot pieniedzy ( chorobowe) 30.11.11, 13:53
            dziekuje mam nadzieje ze chociaz miałam prawo obnizyc sobie ZUS i dobrze mi powiedziała ksiegowasad
            • anias29 soilew 30.11.11, 14:01
              > mam nadzieje ze chociaz miałam prawo obnizyc sobie ZUS

tylko społeczne, zdrowotną powinno się opłacić w całości
          • papalaya Re: Zwrot pieniedzy ( chorobowe) 30.11.11, 13:54
            jaki kraj tacy "przedsiębiorcy"
            • soilew Re: Zwrot pieniedzy ( chorobowe) 30.11.11, 14:02
              To co sugerujesz ze jeszcze mam sie zajmowac ksiegowoscia,za to jej płace. ja sie skupiam na swojej działalnosci,i nie latam co 2 tydzien na zwolnienie by to wiedziec
    • viki711 Re: Zwrot pieniedzy ( chorobowe) 30.11.11, 14:06
      dostaniesz z zsu nawet za 1 dzień zwolnienia jeżeli prowadzisz działalnośc powyżej pół roku, zus prześle zasiłek na podane konto, często trwa to ok. 2 miesięcy.
      • lucadimontezemolo Re: Zwrot pieniedzy ( chorobowe) 30.11.11, 14:24
        Zasiłek (o ile Ci się należy) dostaniesz od pierwszego dnia zwolnienia (zakładając że papiery zostały złożone w terminie). Proponuję zadzwonić do swojego zus i spytać się czy i kiedy nastąpi wypłata zasiłku.
        • anias29 Re: Zwrot pieniedzy ( chorobowe) 30.11.11, 14:39
          o kurczę, dałabym sobie rękę uciąć, że dopiero od 34 dnia ZUS wypłaca...
          • viki711 Re: Zwrot pieniedzy ( chorobowe) 30.11.11, 14:49
            nie przy prowadzeniu działalności
    • marta-zs Re: Zwrot pieniedzy ( chorobowe) 30.11.11, 16:41
      moj m. miał zwolnienie listopad/grudzien 2010, pieniądze dostał na początku stycznia- pocztą.
      Zus obniżyłam mu w styczniu.
      A wiecie jak odzyskać zal. na podatek pobraną przez zus, dostanę roczne rozliczenie z zusu na pit 40?
      • joana.mz Re: Zwrot pieniedzy ( chorobowe) 30.11.11, 17:19
        tak -ZUS wystawia PIT do końca lutego i wysyła pocztą
    • joana.mz Re: Zwrot pieniedzy ( chorobowe) 30.11.11, 17:22
      dostaniesz zasiłek chorobowy za każdy dzień (liczy się od pierwszego dnia). Czas oczekiwania - jakieś 2 miesiące - dokładnie to jest do 30 dni od wysłania deklaracji za miesiąc na który przypadło chorobowe. Pieniądze dostaniesz pewnie przekazem pocztowym a jeśli do wniosku księgowa dołączyła pismo by zasiłek wpłynął na konto - to przelewem.

Oczywiście jeśli były dopełnione wszystkie formalności tj złożono w terminie dokumenty w ZUS oraz była opłacana bez przerwy i opóźnień składka na ubezpieczenie chorobowe przez co najmniej 90 dni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka