Dodaj do ulubionych

Prośba o poradę - deklaracja za 2012, związek małż

04.01.13, 13:31
Witajcie.
Mam 28 lat. Jestem studentką. W 2012 mialam kilka zleceń na umowe o dzieło (lacznie otrzymalam w 2012 ok.3 tys.PLN. W czerwcu wyszłam za mąż. Mąż pracuje w Stanach Zjedn.i tam rozlicza sie z podatkow. Ponadto studiuje w Polsce. Jest obywatelem Polski.
Oboje jestesmy zameldowani tymczasowo w jednym z malopolskich miast.
1.Czy mozemy zlozyc wspolna deklaracje dot.naszych dochodow?
2.Czy lepiej rozliczac sie osobno?
3.Jak zlozyc taka deklaracje? Czy mozna przez internet?
4.Na wiosne urodze dziecko. Czy bede mogla sie starac o becikowe?
Z góry dziekuje za wszystkie porady.
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Prośba o poradę - deklaracja za 2012, związek 04.01.13, 22:04
      1. Nie nie możecie złożyć wspólnej deklaracji. Aby rozliczać się wspólnie trzeba pozostawać we wspólnocie majątkowej cały rok podatkowy.
      2. ad 1
      3. Możesz złozyć deklarację przez internet, możesz wysłać pocztą lub zanieść do US.
      4. coś się zmieniło w tej kwestii w tym roku więc tu się nie wypowiadam bo nie miałam potzreby zgłębiać tematu...
    • wiktoria_b za dużo byś chciała 04.01.13, 22:14
      Wspólnie można się rozliczać, gdy podlega się pod ten sam urząd skarbowy, prowadzi wspólne gospodarstwo domowe i jest cały rok kalendarzowy małżeństwem.
      Skoro Twój mąż płaci podatki w USA, to nie ma mowy o wspólnym rozliczaniu się przed polskim fiskusem.
    • casus.78 Becikowe 06.01.13, 19:46
      jeśli chcesz starać się o becikowe w 2013 roku to musisz wykazać dochody swoje i męża- i nie mogą one przekraczać 1922 zł netto na osobę. Ale nie wiem jak to jest jeśli twój mąż pracuje w USA ? Musiałby przedstawić zaświadczenie o dochodach za 2012 rok z USA. Najlepiej zapytać w najbliższym Urzędzie Miasta (referat świadczeń rodzinnych) lub w Miejskim Ośrodku Opieki Społecznej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka