Dodaj do ulubionych

straszenie co robic

13.01.06, 09:37
witam, mam zadluzenie sprzd 4 lat w ideii, nie splaclem tego, wymeldowalem
sie z miejsca gdzie mieszka teraz moja mtak i ojczym z dziecmi, tam
przychodzi caly czas cos z kruka, ja tego nie odbieram, teraz podobno ktos
zostawil nr tel i prosi o kontakt, ojczym tam zadzwonil i ktos powiedzial ze
polamia im nogi i rece jak ja nie splace dlugu, dlugu nie splace bo nie mam
jak, nie bede sie rozpisywac na ten temat, co radzicie pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • magdalenkaaa78 Re: straszenie co robic 13.01.06, 10:15
      Pracujesz gdzieś? Oddadzą sprawę do sądu ( jesli jeszcze nie oddali ) zapadnie
      wyrok - wejdą Ci na pensję jak tylko zaczniesz gdzieś pracować ( komornik
      ustala pracodawcę poprzez ZUS )
    • zuzannanatalia Re: straszenie co robic 13.01.06, 11:10
      ale po 3 latach to sie powinno bylo przedawnic, wiec nie podejmuj z nimi
      rozmowy i nie wchodz w zadne uklady -inaczej bieg przedawnienia zacznie leciec
      na nowo
      no chyba, ze jeszcze nie uplynal termin przedawnienia

ale wiem, ze to normalna praktyka firm windykacyjnych, ze dochodza roszczen
      przedawnionych

a jak beda ci grozic to sama im pogroz prokuratorem
      • starawyjadaczka Re: straszenie co robic 13.01.06, 11:17
        zuzannanatalia napisała:

> ale po 3 latach to sie powinno bylo przedawnic, wiec nie podejmuj z nimi
        > rozmowy i nie wchodz w zadne uklady -inaczej bieg przedawnienia zacznie
        leciec

GDZIE jst napisane, że takie sprawy przedawniaja sie po 3 latach? prosze o
        źródło

>
        > ale wiem, ze to normalna praktyka firm windykacyjnych, ze dochodza roszczen
        > przedawnionych

straszenie łamaniem nóg i rąk to jest normalna praktyka firm windykacyjnych?
        pierwsze słyszę smileNormalne firmy wind. strasza postepowaniem sądowym,
        komorniczym, a nie łamaniem kończyn.

> a jak beda ci grozic to sama im pogroz prokuratorem

Z tym sie zgadzam, ale nie do konca. najpierw proponuje jednak rozmowe z
        operatorem, na pewno przychyla sie do prosby o raty. ida na rękę, żeby odzyskac
        pieniadze.
        • zuzannanatalia Re: straszenie co robic 13.01.06, 15:54
          sama sobie odpowiedzialas, to raz
          dwa: gdzie napisalam ze zastraszanie to normalna praktyka firm windykacujnych?
          proponuje uwazne czytanie postow jednak
          i trzy: autorka placic nie chce i z takiego zalozenia wyszlam, zreszta rozmowa
          z operatorem to jedno, straszenie i oddanie sprawy do prokuratury to drugie

ja bym z krukiem w ogole nie gadala, ew. wlasnie z orange lub poczekala na
          wyrok sadowy, tyle, ze dlug rosnie .....
    • starawyjadaczka Re: straszenie co robic 13.01.06, 11:14
      pustynnaburza napisała:

ojczym tam zadzwonil i ktos powiedzial ze
      > polamia im nogi i rece jak ja nie splace dlugu,

nagrac i zgłosic na policje. co to znaczy" połamia rece i nogi???? takie sprawy
      załatwia komornik a nie mafia smile inaczej oznaczałoby to, że telefonia komórkowa
      współpracuje z mafią??

Proponuje napisać do operatora, wyjasnic całą sprawę, napisac że nie pracujesz
      lub ze masz małe dochody, poprosic o rozłożenie na raty (nich widza, ze robisaz
      w tym kierunku COKOLWIEK, ze masz dobre checi) , zacząć spłacac co miesiąc
      nawet po 20 zł, jakiekolwiek kwoty, kazdy ruch w tej sprawie bedzie na Twoja
      korzysc, chowanie glowy w piasek jest głupie.
    • starawyjadaczka Re: straszenie co robic 13.01.06, 11:34
      Sama znalazłam smile
      Art. 118 Kodeksu Cywilnego - ...roszczenia o...

świadczenia okresowe przedawniają się po 3 latach (ten artykuł jest dłuższy)
      Ale... najlepiej skonsultowac to z prawnikiem, moze w federacji konsumentow
      bezplatnie? moze przy jakims sadzie?

zaloguj sie na str : e-prawnik.pl/
      tam pod : windykacja nalzenosci na forum masz wypowiedzi osob ktore walczyly z
      KRUKIEm, oraz porady prawne.
      • filipianka Re: straszenie co robic 13.01.06, 13:07
        skąd ten Kc?

Art. 118. Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia
        wynosi lat dziesięć, a dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń
        związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej - trzy lata.

Niewiem jak to rozumieć, bo prawnikiem nie jestem, ale usługa telekomunikacyjne
        to chyba było świadczenie okresowe.
        Ale może się mylę...
        • starawyjadaczka Re: straszenie co robic 13.01.06, 13:17
          no wlasnie, 3 lata smile tak jak napisalam wyzej. Kc z portalu do jakiego link
          zamiescilam wyzej.
          • pustynnaburza Re: straszenie co robic 13.01.06, 13:26
            dziekuje za odpowiedzi, tylko u mnie te 3 lata to niew iem bo ja juz pislaam
            raz o rozlozenie do kruka na raty, i 2 razy wplacilam po 20 zl, dlugu jest ok 3
            tys narobil moj byly ale tego nie udowodnie, ja nie pracuje, wychowuje chore
            dziecko, i dlatego neiw eim co robic sad
            • magdalenkaaa78 Re: straszenie co robic 13.01.06, 13:53
              jeśli pisalaś do Kruka to pzredawnienie się nie liczy - uznalas ich roszczenia.
              Poza tym jeśli wyrok był sądowy ( a możliwe, ze na jego podstawie Cię ścigają )
              to pzredawnia się po 10 latach ( wiem po konsultacji z sędzią )
              • zuzannanatalia Re: straszenie co robic 13.01.06, 15:51
                no nie
                jesliby byl wyrok sadowy to raczej scigal by ja komornik, i raczej nie
                posuwalby sie do metod takich jak zastraszanie....
                ale oczywiscie racja - uznala roszczenie - nic sie nie przedawnilo, tyle, ze
                spokojnie mozna kruka olac i czekac na wyrok sadu....
            • starawyjadaczka Re: straszenie co robic 13.01.06, 19:01
              sorry ale czego nie rozumiem i nie chodzi tu o sprawe z krukiem, ale o pewna
              niescislosc. w pierwszym poscie napisales? (no wlasnie, czy napisałas?) bo:

witam, mam zadluzenie sprzd 4 lat w ideii, nie splaclem (nie spłacilem czyli
              rodzaj meski))tego, wymeldowalem (wymeldowałem-rodzaj meski)
              sie z miejsca gdzie mieszka teraz moja mtak i ojczym z dziecmi, itd (...)

natomiast nizej napisałes (as??)

> dziekuje za odpowiedzi, tylko u mnie te 3 lata to niew iem bo ja juz pislaam
              (pisałam czyli rodzaj zenski)
              > raz o rozlozenie do kruka na raty, i 2 razy wplacilam (wpłaciłam czyli rodzaj
              zenski)po 20 zl, dlugu jest ok 3 tys narobil moj byly ale tego nie udowodnie,
              ja nie pracuje, wychowuje chore dziecko, i dlatego neiw eim co robic sad

czyli jestes mezczyzna z dzieckiem ktore masz z byłym facetem????? sorry ale
              nie za bardzo rozumiem...
              • starawyjadaczka Re: straszenie co robic 13.01.06, 19:02
                raz piszesz jako mezczyzna, pozniej jako kobieta...zdecyduj sie moze??
                • pustynnaburza Re: straszenie co robic 13.01.06, 21:06
                  przepraszam przejezyczylam sie, jestem kobietą

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka