Dodaj do ulubionych

Zaległy urlop

10.03.06, 08:33
Mozę któraś z Was pracuje jako kadrowa i wie jak to dokładnie wygląda.
Zostało mi z zeszłego roku 3 dni zaległego urlopu. Teraz wróciłam do pracy na
miesiąc aby nie przekroczyć 182 dni zwolnienia i od 27 marca idę na
zwolnienie. Te zaległe 3 dni z wiadomych powodów wolałabym wykorzystć po
macierzyńskim ale podobno MUSZĘ je wykorzystać do końca marca ponieważ
przepadną. wiem, że jest ogólnie przyjęte, że zaległy urlop wykorzystuje się
do marca następnego roku ale czy w przypadku nie wykorzystania te dni
przepadają? Nie chce mi się wierzyć ale może faktycznie. Wiecie może na 100%
jak to jest naprawdę? Proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • panna.sarabella Re: Zaległy urlop 10.03.06, 08:41
      jesli jesteś na L4 np. od stycznia do końca kwietnia to zaraz po skończeniu
      zwolnienia wybierasz zaległy urlop (czyli dopiero w maju) - w takim wypadku ci
      nie przepada. natomiast jeśli jesteś w pracy w I kwartale (choćby tylko ten
      miesiac) to musisz wybrac do końca marca.
    • luciii kadrową nie jestem, ale ja też teraz jestem na 10.03.06, 08:41
      zaległym urlopie -
      tak poradził mi szef po rozmowie z księgową

mi teraz to na rękę ten urlop jest [tym bardziej, że mam całe 3 tygodnie]
      ale czy to w związku z wybraniem wolnych dni do końca marca, nie wiem sad
      też ciekawa jestem, ale dokładnie to się dowiem, jak wrócę do pracy tongue_out
    • bastet7 Re: Zaległy urlop 10.03.06, 08:50
      Zalezy od zakładu pracy. Generalnie powinno się wybrać zaległy urlop do końca
      marca roku następnego. Ale nic CI nie powinno przepaśc, tylko raczej wyślą Cię
      wtedy na PRZYMUSOWY urlop.
      U mnie w pracy zaległu urlop może się ciągnąć latami, na szczęściewink) Dlatego
      ja oszczędzam, żeby mieć więcej po macierzyńskimwink))
      • madzikowa2 Re: Zaległy urlop 10.03.06, 08:55
        U mnie podobnie. Ja mam chyba 9 dni z ubiegłego roku i zamierzam je wykorzystać
        po powrocie z macierzyńskiego, czyli dopiero w przyszłym roku. terz nawet
        jakbym bardzo chciała, i tak pewne na urlop by mnie nie puścili, zwłaszcza że
        od Wielkanocy idę na zwonienie...wink
    • er77 Re: Zaległy urlop 10.03.06, 09:47
      jestem w 17 tc, mam 19 dni zaleglego urlopu, chodze normalnie do pracy, nikt
      mnie nie zmusza do wybrania urlopu, który nie moze przepasc. Pozdrawiam i nie
      wierzcie glupim kadrowym.
      • moreno500 Re: Zaległy urlop 10.03.06, 10:19
        er77, to że Twój zakład pracy łamie prawo, nie oznacza, że inne kadrowe są
        głupie. urlop nie przepada, ale obowiązkiem pracodawcy jest wysłanie pracownika
        na urlop najpóźniej do końca pierwszego kwartału następnego roku. urlopu nie
        trzeba udzielać na wniosek pracownika, udzielenie urlopu jest obowiązkiem
        pracodawcy i to on pilnuje, by każdy wykorzystał swój urlop.
    • szarlota123 Re: Zaległy urlop 10.03.06, 09:53
      Jak dobrze pamietam to urlop przepada po jakis 2 latach. Ja tez mam zaległy
      urlop, ale napisałam do naszego dyrektora z prośba o możliwośc wykorzystania
      tego urlopu po urlopie macierzyńskim
      • eps Re: Zaległy urlop 10.03.06, 10:12
        Urlop należy wykorzystać do końca marca lub zacząć go wykorzystywać. Możesz
        rozpisać że idziesz na urlop od 27 marca i to jest zgodne z prawem a w
        rzeczywistości w pierwszy dzień urlopu wziąć zwolnienie lekarskie i urlop
        zostaje anulowany a co za tym idzie wykorzystasz jak wrócisz z L4.
        Kwiestia tego czy poinformujesz o tym chytrym planie smile pracodawcę czy zrobisz w
        tajemnicy, ale to już zależy jaką masz sytuację w pracy.
        Mój mąz ma chyba ze 4 tygodnie zaległego, ja rodzę na początku kwietnia (lub
        wcześniej) i rozpisał urlop od 31 marca do przeodu 4 tygodnie (jest to jak
        najbardziej prawidłowe).
        • marta_st1 Re: Zaległy urlop 10.03.06, 12:08
          Teoretycznie musisz, ale w praktyce możesz napisać podanie do dyrektora z
          prośbą o przesunięcie terminu wykorzystania urlopu. Napisz przyczynę, dlaczego
          chcesz takiego rozwiązania i powinien przychylić się do Twojej prośby.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka