Dodaj do ulubionych

Kontrola z ZUS?

21.03.06, 19:28
Jak to jest z tą kontrolą na L4 ciążowym. Ktoś mi ostatnio powiedział, że ZUS
kontroluje pracodawcę. Nie chciałabym nar żać mojego szefa na nieprzyjemności
bo trochę mimo zwolnienia dorabiam. Ktoś coś wie??
Obserwuj wątek
    • jasminar Re: Kontrola z ZUS? 21.03.06, 19:38
      ja własnie zakonczyłam 182 dni L4 i nie kontrolowano mnie a co do mojego
      zakładu pracy to nie wiem ale lepiej nie ryzykowacwink
    • mamad1 Re: Kontrola z ZUS? 21.03.06, 19:40
      Pracodawcę kontroluja jeżeli byłabyś krótko zatrudniona. Jeśli masz dłuższy
      staż pracy to na pewno nie przyjdą do niego. Niekiedy kontrolują pracownicę czy
      np. jest w domu w czasie zwolnienia. Ja się z tym nie spotkałam, bo nie każdy
      zus to praktykuje.
      • utunia Re: Kontrola z ZUS? 21.03.06, 19:52
        w sumie te magiczne "3 miesiące" ZUSowskie pracuję.
        • mamad1 Re: Do utunia 21.03.06, 19:57
          Jeśli tylko 3 m-ce to najprawdopodobniej przyjdą.
      • mikusia84 Re: Kontrola z ZUS? 21.03.06, 19:54
        Poradźcie mi proszę czy mogę mieć nieprzyjemności z ZUS-em jestem na okresie
        probnym do 27 marca a obecnie przebywam już na L4 do 23 moj pracodawca
        postanowił przedłuzyć mi umowe do konca roku lecz na L4 mam napisane ciąża i
        zastanawiam sie czy nie popelniłam tu błedu kazac pielegniarce tak napisać
        przynam ze nie zdawałam sobie sprawy z tego ze tak to sie potoczy. Boje sie
        teraz ze jesli zus zobaczy ze jestem juz na L4 przed koncem umowy a ona mi
        bedzie przedłuzona to będę miała kłopoty. Proszę o radę jeśli któraś Pani jest
        w podobej sytuacji.
    • agnieszkagorska Re: Kontrola z ZUS? 21.03.06, 20:58
      mi sie wydaje że zus nie kontroluje pracodawcy ale lekarza ponieważ lekarz
      wypisuje zwolnienia i to on zanosi do zusu i zus sprawdza na jakiej podstawie to
      wystwił moja lekarz czasami ubarwia w karcie żeby się zus niemiał czego czepiać
      • aleksa51 Re: Kontrola z ZUS? 21.03.06, 21:51
        ZUS kontroluje pracodawce jeśli ma podejrzenia, że ktoś chce wyłudzić pieniądze (chorobowe). Ja miałam krutką umowę o pracę i pod koniec zaszłam w ciążę, więc żeby nie stracić świadczeń, które prawnie mi się należą poszłam na zwolnienie. Na początku nic nie wskazywało na problemy. Po dłuższym oczekiwaniu na chorobowe pofatygowałam się do ZUS-u i okazało się, że nie ma jeszcze w mojej sprawie decyzji i to właśnie przez jakiś czas mi mówiono. Potem przez znajomych dowiedziałam się,że pracodawca będzie miał kontrolę. Z samą kontrolą się nie spieszyli. Raz ja chodziłam się dowiadywać, a innym razem mój mąż. Którymś razem usłyszeliśmy,że jak będziemy tak przychodzić to możemy sobie tylko pogorzyć sytuację. No ale czas mijał i w końcu kontrolę raczono przeprowadzić. Czekałam już na decyzję. Znajoma powiedziała mi, że już lada dzień będę miała wypłacone pieniądze. Decyzja przyszła odmowna, uzasadnienie było bzdurne, kłuciło się z protokołem pokontrolnym, w którym też były rzeczy niezgodne z prawdą. Dowiedziałam się,że zaplanowałam przez jeden miesiąc zajść w ciążę, że pracodawca nie potrzebował pracownika w takim wymiarze i za takie wynagrodzenie(1000zł na rękę za wyprowadzenie od stycznia do sierpnia watoskich ksiąg). Oczywiście odwołałam się i jutro mam sprawę w sądzie administracyjnym. Dodam,że jestem na zwolnieniu od 2miesiąca ciąży, a obecnie kończę siódmy i prędzej urodzę niż się to rozwikła.
        Znajoma,która pracuje w "moim" ZUS-ie ostatnio powiedziała mi,że teraz kontrolują więcej osób i praktycznie wszystkim odmawiają zasiłku.
        • utunia Re: do Utunia 22.03.06, 08:46
          jestem zatrudniona na umowę o pracę na czas nieokreslony od 12 pażdziernika 2005

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka