utunia 21.03.06, 19:28 Jak to jest z tą kontrolą na L4 ciążowym. Ktoś mi ostatnio powiedział, że ZUS kontroluje pracodawcę. Nie chciałabym nar żać mojego szefa na nieprzyjemności bo trochę mimo zwolnienia dorabiam. Ktoś coś wie?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jasminar Re: Kontrola z ZUS? 21.03.06, 19:38 ja własnie zakonczyłam 182 dni L4 i nie kontrolowano mnie a co do mojego zakładu pracy to nie wiem ale lepiej nie ryzykowac Odpowiedz Link Zgłoś
mamad1 Re: Kontrola z ZUS? 21.03.06, 19:40 Pracodawcę kontroluja jeżeli byłabyś krótko zatrudniona. Jeśli masz dłuższy staż pracy to na pewno nie przyjdą do niego. Niekiedy kontrolują pracownicę czy np. jest w domu w czasie zwolnienia. Ja się z tym nie spotkałam, bo nie każdy zus to praktykuje. Odpowiedz Link Zgłoś
utunia Re: Kontrola z ZUS? 21.03.06, 19:52 w sumie te magiczne "3 miesiące" ZUSowskie pracuję. Odpowiedz Link Zgłoś
mamad1 Re: Do utunia 21.03.06, 19:57 Jeśli tylko 3 m-ce to najprawdopodobniej przyjdą. Odpowiedz Link Zgłoś
mikusia84 Re: Kontrola z ZUS? 21.03.06, 19:54 Poradźcie mi proszę czy mogę mieć nieprzyjemności z ZUS-em jestem na okresie probnym do 27 marca a obecnie przebywam już na L4 do 23 moj pracodawca postanowił przedłuzyć mi umowe do konca roku lecz na L4 mam napisane ciąża i zastanawiam sie czy nie popelniłam tu błedu kazac pielegniarce tak napisać przynam ze nie zdawałam sobie sprawy z tego ze tak to sie potoczy. Boje sie teraz ze jesli zus zobaczy ze jestem juz na L4 przed koncem umowy a ona mi bedzie przedłuzona to będę miała kłopoty. Proszę o radę jeśli któraś Pani jest w podobej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkagorska Re: Kontrola z ZUS? 21.03.06, 20:58 mi sie wydaje że zus nie kontroluje pracodawcy ale lekarza ponieważ lekarz wypisuje zwolnienia i to on zanosi do zusu i zus sprawdza na jakiej podstawie to wystwił moja lekarz czasami ubarwia w karcie żeby się zus niemiał czego czepiać Odpowiedz Link Zgłoś
aleksa51 Re: Kontrola z ZUS? 21.03.06, 21:51 ZUS kontroluje pracodawce jeśli ma podejrzenia, że ktoś chce wyłudzić pieniądze (chorobowe). Ja miałam krutką umowę o pracę i pod koniec zaszłam w ciążę, więc żeby nie stracić świadczeń, które prawnie mi się należą poszłam na zwolnienie. Na początku nic nie wskazywało na problemy. Po dłuższym oczekiwaniu na chorobowe pofatygowałam się do ZUS-u i okazało się, że nie ma jeszcze w mojej sprawie decyzji i to właśnie przez jakiś czas mi mówiono. Potem przez znajomych dowiedziałam się,że pracodawca będzie miał kontrolę. Z samą kontrolą się nie spieszyli. Raz ja chodziłam się dowiadywać, a innym razem mój mąż. Którymś razem usłyszeliśmy,że jak będziemy tak przychodzić to możemy sobie tylko pogorzyć sytuację. No ale czas mijał i w końcu kontrolę raczono przeprowadzić. Czekałam już na decyzję. Znajoma powiedziała mi, że już lada dzień będę miała wypłacone pieniądze. Decyzja przyszła odmowna, uzasadnienie było bzdurne, kłuciło się z protokołem pokontrolnym, w którym też były rzeczy niezgodne z prawdą. Dowiedziałam się,że zaplanowałam przez jeden miesiąc zajść w ciążę, że pracodawca nie potrzebował pracownika w takim wymiarze i za takie wynagrodzenie(1000zł na rękę za wyprowadzenie od stycznia do sierpnia watoskich ksiąg). Oczywiście odwołałam się i jutro mam sprawę w sądzie administracyjnym. Dodam,że jestem na zwolnieniu od 2miesiąca ciąży, a obecnie kończę siódmy i prędzej urodzę niż się to rozwikła. Znajoma,która pracuje w "moim" ZUS-ie ostatnio powiedziała mi,że teraz kontrolują więcej osób i praktycznie wszystkim odmawiają zasiłku. Odpowiedz Link Zgłoś
utunia Re: do Utunia 22.03.06, 08:46 jestem zatrudniona na umowę o pracę na czas nieokreslony od 12 pażdziernika 2005 Odpowiedz Link Zgłoś