Dodaj do ulubionych

Mamy po pedagogice:)

31.03.06, 10:52
Gdzie pracujecie? Czy pracujecie w swoim zawodzie? I jeszcze takie pytanie -
czy mając tylko studia pedagogiczne można uczyć w szkole konkretnych
przedmiotów? Ja jestem świeżo po opiek. - wych. , ale od niedawna pracuję w
biurze, a ciągnie mnie do zawodu. I czy specjalizacje u was w placówkach są
ściśle przestrzegane (np. w przedszkolu tylko wczesnoszkolna itp?) Pozdrawiam
wszystkie mamy pedagożki i ich (zdolnewink) dzieciaki!
Obserwuj wątek
    • czajkax2 Re: Mamy po pedagogice:) 31.03.06, 10:59
      Ja co prawda jestem po pedagogice, ale ci nie pomogę , bo nie pracuję w
      zawodziesmile
      • driadea Re: Mamy po pedagogice:) 31.03.06, 11:01
        Ja tak jak Czajka smile
        Pozdrawiam.
        • maja45 Re: Mamy po pedagogice:) 31.03.06, 13:08
          To zależy od popytu na danym rynku pracy.
          Ale zazwyczaj chcą ludzi z konkretnym przygotowaniem do zawodu.
          M.
          • konopielka80 Re: Mamy po pedagogice:) 31.03.06, 13:10
            Ja mam studia , co prawda nie była to pedagogika, ale coś blisko tego. Z mojego doświadczenia wiem , że do świetlicy chcą po pedagogice opiek-wych, do przedszkola po "nauczaniu przedszkolnym", do zerówki- "nauczanie początkowe".
            • s.ivona Re: Mamy po pedagogice:) 31.03.06, 13:17
              ja skonczylam pedagogike specjalna ze specjalizacja surdopedagogika czyli z
              wada sluchu. oprocz tego mam licencjata z logopedii. przez dwa lata pracowalam
              w gimnazjum integracyjnym jako nauczyciel wspomagajacy. mialam uczniow z
              dysfunkcjami np dwoch lekko usposledzonych, jednego z ADHD na pograniczu normy,
              jednego po zapaleniu opon mozgowych oraz ponad polowa klasy z orzeczeniem o
              dysleksji.
              ze mna pracowalo duzo dziewczyn po specjalnej jako wspomagajace w gimnazjum lub
              w klasach 1-3.
              po specjalnej trudno dostac prace w konkretnej placowce specjalnej np u
              gluchych, usposledzonych bo takich placowek jest bardzo malo. ja mialam jeszcze
              mozliwosc pracy z nieslyszacymi ale w internacie - wybralam szkole.
              teraz jestem na urlopie i szybko tam nie wroce.
              • kabryl2 Re: Mamy po pedagogice:) 31.03.06, 14:12
                Ja rowniez jestem po pedagogice opiek- wych i pracuje jako pedagog szkolny.
                Pozdrawiam Kasia
                • thaures Re: Mamy po pedagogice:) 31.03.06, 15:12
                  Jestem po pedagogice op-wych- przez kilka lat pracowałam w zawodzie, teraz
                  pracuję jako nauczyciel-ale zrobiłam dodatkowe studia. Po tym kierunku możesz w
                  szkole pracować tylko na świetlicy lub jako pedagog. Jeżeli chcesz uczyć-
                  musisz mieć dodatkowe wykształcenie.Pozdrowienia
    • uwa5 Re: Mamy po pedagogice:) 31.03.06, 15:46
      ja też skończyłam opiekuńczo-wychowawczą i nie pracuję w zawodzie. moja
      koleżanka załapała się w MOPRze na staż i jest szansa ze tam zostanie, chyba
      też można uczyć w przedszkolu języka, jak masz certyfikat, ale nie jestem pewna.
      a czy wiesz jak jest z prawem do wykonywania zawodu? Do kiedy trzeba zrobić
      staż?
      pozdrawiam
      • masara25 Re: Ja również mam pytanie:) 31.03.06, 16:08
        Podłączę się pod tematsmile Parę lat temu zdawała na pedagogikę ( przedszkolną),
        nie dostałam sięsadpotem inaczej potoczyły się moje losy...teraz od pażdziernika
        chcę iść na pedagogikę przedszkolną, prosze powiedzcie czy jak skończę -29 lat-
        mam sznsę,że przyjmą mnie do pracy w przeszkolu. Baaardzo chę się tym
        zajmować,to jest moję marzenie. Jak myślicie...
        Dziękuje za odpowiedzismile
        • wszystkienikizajete Re: Ja również mam pytanie:) 31.03.06, 16:54
          masara25 - myślę, że wiek nie gra tu roli przy zatrudnianiu, i że Twoje
          marzenia sie spełnią.

uwa5 - zaskoczyłaś mnie tym pytaniem o staż - nie widziałam, że trzeba go
          robić, zby mieć prawo wykonywania zawodu!! Również proszę o odpowiedź, jeśli
          ktoś wie coś na ten temat.
          • masara25 Re: Ja również mam pytanie:) 31.03.06, 18:32
            Mam nadzieję,że tak będzie, byłabym wtedy bardzo szczęśliwasmile
        • kawka74 Re: Ja również mam pytanie:) 31.03.06, 18:35
          Jeśli marzysz o tym, mogę Ci tylko gratulować, serio smile Jeśli Ci się nie
          odechce, jeśli to lubisz, będziesz dobrą "panią". I 29 lat to nie jest
          absolutnie za późno.
          • masara25 Re: Ja również mam pytanie:) 31.03.06, 19:24
            Dzięki za miłe słowa, niemożliwe jest żeby mi się odechciało, oprócz tego,ze
            jestem mamusią, to ogólnie kocham dzieciaczki ( jakiekolwiek sąsmile) i jest to
            zdecydowanie powołanie. Teraz pracuje na kierowniczym stanowisku i nie macie
            pojęcia jak się męcze, to nie jest dla mnie!!!!Mam nadzieję,ze moje marzenia
            się spełniąsmile
    • liweczka1 Re: Mamy po pedagogice:) 31.03.06, 17:07
      ja też po opiekuńczo-wychowawczej. Nie pracuję w zawodzie (pracowałam krótko w
      żłobku)i nie ciągnie mnie do zawodu, choć praca np. w szkole ma dużo plusów. Po
      opiekuńczej możesz pracować np. w przedszkolu, żłobku, świetlicy, internacie,
      domu dziecka, pogotowiu op. itp. Ja lubię spokój w pracy, dlatego nie chcę
      pracować w zawodzie, z resztą bardzo trudno o pracę w oświacie!pozdrawiam
      • liweczka1 Re: Mamy po pedagogice:) 31.03.06, 17:12
        Nie trzeba stażu, ale doświadczenie mile widziane. Stopnie: stażysta-
        kontraktowy-mianowany-dyplomowany wiem,że obowiązują nauczycieli.
    • s.ivona Re:staz 31.03.06, 17:26
      na poczatku zaraz po przyjeciu do pracy (jesli to jest pierwszy rok pracy) to
      jestes nauczycielem stazysta i robisz 9miesieczny staz (jak on wyglada to juz
      opisuja rozporzadzenia a przebieg zalezy od danej placowki), dostajesz
      opiekuna, kogos z doswiadczeniem zawodowym i on ci pomaga (lub nie jesli jest
      wredny). pod koniec roku szkolnego czyli ok maja skladasz dyrowi teczke z
      przebiegu stazu a w czerwcu przed komisja skladajaca sie z: dyra, opiekuna
      stazu i kogos tam jeszcze zdajesz egzamin (pic na wode). po nim jestes
      nauczycielem kontraktowym. nie wiem jak teraz bo chyba przepisy cos sie
      pozmienialy ale chyba zaraz w nastepnym roku szkolnym mozna robic staz na
      nauczyciela mianowanego. staz trwa 2lata i 9 miesiecy (wiem ze wszedl przepis
      ze trzeba odczekac 2 lata zanim sie zacznie nastepny stopien ale nie wiem
      dokladnie kogo to dotyczy). staz wyglada podobnie jak ten wczesniejszy tyle ze
      jest wiecej pracy. potem zdajesz egzamin ale juz nie w szkole tylko chyba w
      kuratorium. potem robisz staz na dyplomowanego (tez 3 lata).

nie musisz robic stopni awansu zawodowego. nikt cie do tego nie zmusza i nie
      tracisz prawa do wykonywania zawodu. pierwszy staz wszyscy robia z marszu,
      drugi tez a potem to juz jak sie chce. co prawda za tym ida pieniadze ale tak
      smieszne ze wiecej kasy pochlania robienie awansusmile poza tym jesli w trakcie
      robienia awansu przerwiesz go bo np urodzilas dziecko (mi przepadl rok pracy na
      mianowanego) to musisz zaczynac od nowa.
    • ciociapolcia Re: Mamy po pedagogice:) 31.03.06, 17:41
      Ja tez po min. pedagogice (andragogika - pedagogika doroslych), doradca
      zawodowy. Chociaz i tak nie pracuje w zawodzie i nie mam zamiaru wink.
      Jezeli to cie ciagnie, lubisz dzieci ze wszystkimi ich wadami i zaletami ;P,
      nie boisz sie odpowiedzialnosci, nie przeszkadzaja ci zarobki, to czemu nie smile.
      • edytek1 Ciocia plocia kiedy kończyłaś studia? 31.03.06, 22:28
        Domyślam się, ze jesteś po Uw, bo tylko oni mają taką spacjalizację. Ja
        skonczyłam pedagogikę spejalną w 2002 a do tego mam licencjat z polonisyki.
        Pracuję w fundacji zajmuję się problemami ze słuchem i w wydawnictwie (
        recenzuję ksiażki dla dzieci). I jak wiele z Was nie zarabiam majatku niestety :
        (
    • jusytka o pedagogice ... 31.03.06, 19:08
      Ja "zrobiłam" sobie jeszcze informatykę, bo w zawodzie nie mogłam zanleźć pracy
      sad Jednak same studia uważam za fantastyczne smile Przydają sie w codziennym życiu smile
    • jopiec Re: Mamy po pedagogice:) 31.03.06, 19:23
      Ja w czerwcu skończyłam pedagogikę zdrowia.Pwewnie nic Wam to nie mówi,bo sama
      jakoś nie bardzo potrafię zdefiniować ten kierunek,a mojego miejsca pracy też
      jakoś sobie nie wyobrażam-chyba go jeszcze w Polsce nie stworzono(edukator
      zdrowia).A miało być tak pięknie-jak zaczynałam-zachwalali,że jak tylko
      wejdziemy do Unii..No i weszliśmy i co?
      Wyobrażam sobie ,że mogę się ewentualnie zaczepić w domu pomocy społ.,ośrodku
      dla dzieci,sanatorium..Tak naprawdę to strasznie żałuję wyboru.Chciałabym móc
      pracować w przedszkolu.Ale to chyba niemożliwe,muszę zrobić podyplomówkę z
      przedszkolnej..
      Ale studia rzeczywiście-wymarzone,ciekawe i takie życiowe..
      Pozdrawiam gorąco mamy-pedagożki i ich pocieszkismile
    • izka100 Re: Mamy po pedagogice:) 31.03.06, 20:13

Hej!Ja skończyłam opiekuńczo-wychowawczą i pracuję w świetlicy środowiskowej.
      Chwalę sobiesmile
    • ankapw24 Re: Mamy po pedagogice:) 31.03.06, 20:31

ja jestem po przedszkolnej i wczesnoszkolnej, obroniłam się w zeszłym roku,w
      tym roku złożyłam kilkadziesiąt podań w porzedszkolach i szkołach i na razie
      echo...mam półroczne dziecko to jeszcze nie jestem tak zdesperowana w szukaniu
      pracy, ale chciałabym już zacząć od września...pozdrawiam
    • monia145 Re: Mamy po pedagogice:) 31.03.06, 21:25
      Ja ukończyłam oligofrenopedagogikę, obecnie pracuję jako wychowawczyni w
      świetlicy w szpitalu. Po rozpoczęciu pracy, rozpoczęłam i ukończyłam studia
      podyplomowe z pedagogiki terapeutycznej( leczniczej), uprawniające mnie do
      pracy w placówce przyszpitalnej. Jak widzisz, dużo zależy od dyrektora.
      Natomiast jeśli chodzi o nauczanie przedmiotowe, to nie zatrudni przecież nikt
      kogoś do nauczania historii , jeśli nie ma on ukończonych studiów
      historycznych. U nas jest tak, że dyrekcja woli zatrudnić matematyczkę z
      masowej szkoły, aby później uzupełniła leczniczą.
    • madda71 Re: Mamy po pedagogice:) 31.03.06, 23:09
      tez skonczylam pedagogike opiekunczo-wychowawcza.
      nigdy nie pracowalam w zawodzie. po ukonczeniu studiow mialam miejsce w domu
      dziecka, ale dopiero po pol roku. czekajac na wolny etat, trafilam przez
      przypadek do firmy produkcyjno-handlowej...i juz zostalam jako ksiegowasmile) a
      minelo ladnych pare lat i raczej nie zamierzam nic zmieniac.
    • masara25 Te mątek tu pasuje? 01.04.06, 13:06
      Do moderatora- a dlaczego ten wątek akurat tu pasuje?Bardziekj pasował na e-
      mamy.
      • masara25 Re: Ten wątek(oczywiście) tu pasuje? 01.04.06, 13:07
        • wszystkienikizajete Re: Ten wątek(oczywiście) tu pasuje? 01.04.06, 14:49
          O! Nareszcie znalazłam mój wąteksmile Dzięki za odpowiedzi, szczególnie s.ivonie
          za dokładny opis awansusmile Swoją drogą, trochę denerwuje mnie ten podział, że
          np. po opiekuń. - wych mogę w domu dziecka, a w przedszkolu już nieuncertain Teraz
          żałuję,że nie poszłam na wczesnoszkolną...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka