Dodaj do ulubionych

mam problem, prosze o rade

18.07.06, 22:58
Mój niemąż i jego babcia mają mieszkanie lokatorskie (kwaterunkowe), ja
posiadam mieszkanie własnościowe.
Ostatnio babcia ciągle powtarza, że chce wrócić do swojego domu rodzinnego na
wieś (bo tam się urodziła, wychowała itp.). Postanowiła się wyprowadzić pod
koniec wakacji.
Więc pytam czy te oba mieszkania można zamienić na 1 większe własnościowe,
które będzie własnością moją i mojego niemęża ?
I czy od takiej zamiany płaci się duży podatek w US?
Może, któraś z mam wie?
Obserwuj wątek
    • gorgolka Re: mam problem, prosze o rade 18.07.06, 23:37
      z tego co wiem to raczej trzeba wykupić to lokatorskie. Ale może w statucie tej
      spółdzielni nie ma takiego wymogu.
      Najpewniej ci w spółdzielni odpowiedzą
    • madziaaaa Re: mam problem, prosze o rade 19.07.06, 09:55
      z kwaterunkowymi to raczdj jest problem, bo one są własnością miasta, a nie
      spółdzielni. Miasto nie zawsze chce się zgodzić na wykup. Dowiesz się w
      Urzędzie miasta, jak to wygląda w Twojej gminie.Ale na pewno kwaterunkowego i
      własnościowego nie da się zamienić na jedno większe.I rada-niech niemąż nie
      wymeldowywuje się od babci, bo stracicie lokal.
    • ma.dzia Re: mam problem, prosze o rade 19.07.06, 11:03
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=656
      tu zapyatj
      • monisia98 Re: mam problem, prosze o rade 19.07.06, 11:12
        generalnie od zamiany czyli np. wlasnosc na wlsnosc placisz roznice w cenie tzn
        twoje mniejsze warte 60 tys. , wieksze warte 90 tys roznica 30 tys i od tej
        sumy placisz podatek ok. 2 % wartosci, ludzie robia tak czesto ze zanizaja
        wartosc lokali ale bez przesady w granicach normy jakis miedzy 5-8 tys. zl bo
        jesli podalabys za niska sume to urzad skarbowy moze cie wezwac do
        wytlumaczenia sie i nalozyc na ciebie kare gdybys podala np. ze miesz. 50 mkw.
        np. w gliwiach warte jest 30 tys zl a takiego nie znajdziesz... oni znaja mniej
        wiecej ceny rynkowe i srednie ceny za mkw. mieszkania.
        Co do zamiany kwaterunkowego na wlasnosc jest to mozliwe ale zalezy od miasta -
        ja mialam kiedys taka mozliwosc z tym ze mieszkanie to bylo przeznaczone do
        wykupu i gdybym sie zamienila ze swojego wlasnosciowego na kwateunek od razu
        kupilabym je na wlasnosc z tym ze ze przez 5 lat nie moglabym je sprzedac -
        prawa jakie uzyskal poprzedni wlasciciel odnosnie wykupu mozna bylo scedowac na
        mnie.
        Nie zdecydowalam sie ale z innego powodu....
        • jacha5 Re: mam problem, prosze o rade 19.07.06, 16:37
          czy mozna zamieniać lokatorskie na inne - nie wiem, ale widzę inny problem: nie
          chcę mówić, ze coś w Twoim związku może sie zagmatwać, ale przecież zawsze
          może. Teraz masz swoje mieszkanie i jeśli coś nie będzie trybić to dalej je
          masz i nikomu nic do tego, ale jeśli zamienisz jedno swoje a jedno niemęża na
          wspólne - sytuacja chyba się trochę komplikuje. Wiem, ze kiedy ludzie sa razem
          szczęśliwi nie mysli się o takich sprawach, ale sama wiesz, ze życie płata
          różne figle. Mam nadzieję, ze Tobie nie!!! Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka