koala500 10.11.06, 12:05 Czy płacicie abonament RTV? Ja zalegam za jakieś 4 czy 5 miecsięcy i właśnie dostałam wezwanie do zapłaty. Wkurza mnie to, bo płacę za kablówkę, oglądam głównie TVN i discovery. Co mogą mi zrobić jak nie zapłacę?)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sylwia06_73 Re: abonament RTV 10.11.06, 12:08 Idz wymelduj na poczcie.Powiedz ze ci telewizor sie popsul i nie stac cie narazie na nowy.Bedziesz miala swiety spokoj Odpowiedz Link Zgłoś
koala500 Re: abonament RTV 10.11.06, 12:10 Ciekawa tylko jestem czy nie mają możliwości sprawdzenia tego że opłacam kablówkę, przecież gdyby faktyczni mi się zepsuł to bym jej nie opłacała... Odpowiedz Link Zgłoś
olamad Re: abonament RTV 10.11.06, 12:10 Ja nie płacę już od kilku lat. Na początku przychodziły jakieś wezwania do zapłaty, a teraz cisza.. Gdzieś czytałam, ze obowiązek płacenia abonamentu RTV nie jest usankcjonowany ustawowo - a jako kolejny podatek MUSI. Wygląda ze to prawda, bo jestem przekonana, ze nasze kochane państwo gdyby tylko miało taką możliwość, to by należne sobie płatności dawno ściągnęło.. Odpowiedz Link Zgłoś
koala500 Re: abonament RTV 10.11.06, 12:13 Intryguje mnie to że oni tylko PROSZĄ o zapłatę, nie straszą żadnym komornikiem, windykacją ani innymi konsekwencjami, bardzo łagodne i grzeczne jest to pismo... Odpowiedz Link Zgłoś
olamad Re: abonament RTV 10.11.06, 12:23 To chyba jasne, że to czyste naciągactwo?? Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia06_73 Re: abonament RTV 10.11.06, 12:16 Chodzi ci o kablowke czy abonament RTV bo to jest różnica.Jak kablowka a nie chcesz to zaleglosci splac i wymelduj w siedzibie lub telefonicznie a jak abonament to zrob tak jak pisalam przedtem Odpowiedz Link Zgłoś
koala500 Re: abonament RTV 10.11.06, 12:19 Za kablówkę płacę bo założyłam ją sobie dobrowolnie i faktycznie z niej korzystam. Nie płacę za abonament. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia06_73 Re: abonament RTV 10.11.06, 12:21 do Twojego domu nie ma prawa bez nakazu wejsc nawet Policja a co dopiero jakas rajfura nie wiadomo skad masz prawo nikogo nie wpuscic to jak cos sprawdza? Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: abonament RTV 10.11.06, 12:56 Ja mam LCD - ale żebym się chwaliła, ale mówię wszystkim że mam duży monitor , a szczególnie że często podłączam do niego kompa i sobie gram, albo filmy oglądam. Mam cyfrę + (to też nie piszę żeby się chwalić) i nie widzę podstawy, aby płacić coś jeszcze !!! Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: abonament RTV 10.11.06, 13:37 no to Was pocieszę ma wejsć prawo, że fiskus będzie ściągał, tzn. komornik z US. Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: abonament RTV 10.11.06, 13:47 my w ogole mamy ieszkanie po leciwej pani, ktora z placenia byla zwolniona. Ze jest cos takeigo jak abonament dotarlo domnie jakis rok temu ) wczesniej widzialam te konkursy dla abonentow, ale jakos do mnie to nie docieralo ze ja tez jestem abonent no wiec nie placimy, ostatnio przyszlo pismo zeby udowodnic uprawnienia do zwolnienia z oplat- pewnie przyjdzie jakies wezwanie- to zaplacimy Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: abonament RTV 10.11.06, 13:48 mi przyszło ( tzn. do teściowej, która już tu nie mieszka) wezwanie do zapałty od roku 2000 do 2006. i nic nie robie z tym. Odpowiedz Link Zgłoś
olamad Re: abonament RTV 10.11.06, 13:57 I slusznie! Ja wychodzę z założenia, ze prawo nie działa wstecz. Jeśli w końcu uchwalą te ustawę, to wtedy dopiero zacznę płacić, bo dopiero wtedy będą mogli nam coś zrobić.. A swoja drogą, to skandal, że musimy płacić na telewizję, której wcale nie musimy oglądać! Odpowiedz Link Zgłoś
mama_idalki Re: abonament RTV 10.11.06, 22:42 Ale przecież jest ustawa o obowiązku płacenia abonamentu RTV. Nie ma tylko uregulowanych ustawowo możliwości ściągania należności. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_idalki Re: abonament RTV 10.11.06, 22:45 "Opłaty abonamentowe pobiera się za używanie odbiorników radiofonicznych i telewizyjnych. Domniemywa się, że osoba, która posiada odbiornik radiofoniczny lub telewizyjny w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór programu, używa tego odbiornika. Z obowiązku wnoszenia opłat za używanie odbiorników rtv nie zwalnia opłacanie rachunków za korzystanie z telewizji kablowej i z platform cyfrowych oraz posiadanie zestawów satelitarnych." Odpowiedz Link Zgłoś
sylaba_01 Re: abonament RTV 10.11.06, 22:20 Hmm, to można sie z tego wymiksować??? Tzn. złożyć oświadczenie na poczcie, ze telepudło padło i to wszystko??? A ja głupia zapłąciłam właśnie za cały rok, o losie!! Odpowiedz Link Zgłoś
blanez16 Re: abonament RTV 10.11.06, 23:01 Ja płacę regularnie raz na kwartał i jakież było moje zdziwienie, kiedy też dostałam pismo (jakieś dwa tyg. temu), że zadłużenie w opłatach, że naliczyli, proszą o uregulowanie etc. etc. Bardzo poważne pismo formatu A4 zadrukowane z obu stron. Jak się głębiej wczytałam to dotarło do mnie, że kwota przelewu jakiej się domagają to 3,80 (trzy złote osiemdziesiąt groszy), a uzbierało im się tyle przez rok, bo nieterminowe opłaty. Niezłe co ? Ja nawet nie wiem w jakich terminach się to płaci, więc może i wpłacałam nieterminowo. Cały ten list więcej kosztował... A i jeszcze jedno - powiedzmy, że chcę się dokładac do TV publicznej, bo np. takie mam hobby. Ale oni biorą to ode mnie 3 razy ! Raz z książeczki abonamentowej, biorą z pewnością haracz od kablówki, którą opłacam i od Canału+ który opłacam również. I to już jest k.... złodziejstwo ! Odpowiedz Link Zgłoś