Dodaj do ulubionych

Fundusz emerytalny III FILAR.

IP: *.* 27.08.02, 16:59
cześć szukam odpowiedzi na takie pytania, może ktoś z Was wie (lub wie, gdzie szukać odpowiedzi):- czy mogę zawiesić na pewien czas płacenie comiesięcznych składek?- kiedy mogĘ zrezygnować i ile wtedy tracę?Po prostu koszmar. Uprzedzam wszystkich na przyszłość. Nie ładujcie się w ten piep.. III filar. W momencie zawierania umowy agenci ściemniają , że można zawiesić placenie składek, można sie wycofać w razie potrzeby. A teraz ? Zadzwniłam do mojego agenta Nationale Nederlanden i powiedział mi, że nie ma takiej możliwości. Gdzieś czytałam, ze można . Może wie ktoś gdzie mogę uzyskać pomoc. Mam teraz inne wydatki i chciałabym na jakiś czas wycofać się lub zawiesić opłacanie tych PASIBRZUCHÓW!!!dzieki i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: agniesia1 Re: Fundusz emerytalny III FILAR. IP: *.* 27.08.02, 19:09
      my z mężem byliśmy 2 lata temu ubezp. w comercial union i po 2.5 roku żeśmy się wycofali.Jak obliczyliśmy wpłaciliśmy im przez tem czas ponad 5 tys. zł. a zwrócili nam 3 tys. Z tego co wiem to zawiesic można po 2 latach członkostwa chyba na rok, ale w tym czasie ubezpieczenie nie działa tzn. jak coś się komuś stanie to nic nie wypłacą.dlatego warto się zastanowić czy dawać im tyle kasy bo nigdy nie wiadomo do końca jak człowiek na tym na starość wyjdzie.Pozdrawiam.aga
      • Gość: KvM Re: Fundusz emerytalny III FILAR. IP: *.* 28.08.02, 07:10
        Ludzie - jak Wy podchodzicie do swoich pieniędzy? JAk macie za dużo to chętnie podam swoje konto. Piszę w ten sposób, bo po prostu olewaccie w gruncie rzeczy to co się z nimi dzieje. Po pierwsze polisa z funduszem ma sens jeśli trwa przynajmniej 20 lat. Jeśli nie chcecie oszczędzać, to kupcie polisę terminową. Co do zawieszenia. Zwykle jest to możliwe po upływie drugiego roku. Zarównow CU jak i NN podczas zawieszenia DZIAŁA ochrona ubezpieczeniowa (jeśli jest to ubezpieczenie typu uniwersalnego z funduszem). Generalnie w każdej firmie jest tak, że najpóźniej w dniu doręczenia polisy dostajecie też tzw. warunki ogólne w których to wszystko jest opisane. Możecie więc śmiało do nich sięgnąć i sprawdzić zamiast pytać agenta, który wie niewiele więcej niż Wy. Jeszcze jedna rzecz na boku. Od otrzymania polisy, macie 30 dni na przeczytanie warunków ubezpieczenia, zadawanie pytań etc. Jeśli w tym terminie zrezygnujecie, to firma zwraca składkę (składki) zwykle bez żadnych potrąceń! Tak więc jest czas aby się zastanowić czy polisa to faktycznie coś czego potrzebujecie i czy ten konkretny produkt Wam odpowiada.
        • Gość: 21081970 Re: Fundusz emerytalny III FILAR. IP: *.* 31.08.02, 06:40
          Generalnie to ja się zgadzam z KvM. NALEŻY CZYTAC WARUNKI OGOLNE i pytać o wszystko agenta bo od tego ten agent jest (pisałam już o tym na innym forum). Firmy ubezpieczeniowe mają bardzo zróżnicowaną ofertę od tych z wręcz symboliczną ochroną do takich w których opłaca się wyłącznie ochronę życia. W różnych wariantach ubezpieczeń również różnie są rozłożone koszty. Najczęściej przez pierwsze dwa lata całość lub lwia część składki nie jest inwestowana tylko idzie na pokrycie kosztów ubezpieczenia, tak jest najczęściej ale nie zawsze. Nie chcę się tu jednak wymądrzać bo nie siedzę już w ubezpieczeniach jakieś 3,5 roku a przez ten czas dużo mogło się zmienić. Kupując ubezpieczenie dobrze jest się upewnić, że wiesz za co płacisz, co dzieje się z twoimi pieniędzmi. Towarzystwa ubezpieczeniowe to nie banda złodziei, gdyby tak było to firmy te nie działały by po 100 lat, ale też i NN czy CU to nie Janinia Ochojska i swoje zarobić muszą. Ja aby "napaść swój brzuch" prowizją musiałam się całkiem przyzwoicie nabiegać, a z wieloma moimi klientami do tej pory utrzymuję przyjacielskie kontakty i mogę z czystym sumieniem spojrzeć im w oczy.Pozdrawiam, Gośka
    • Gość: ez Re: Fundusz emerytalny III FILAR. IP: *.* 30.08.02, 15:07
      A ja uważam, że III filar w Polsce nie opłaca się i nie ma sensu na razie się w niego ładować choć jest w sejmie projekt ustawy o ulgach podatkowych. Najczęściej trzeba poczekać 2 lata ale i tak dużo stracisz, niestety w Polsce nie handluje się jeszce tego typu polisami szkoda
      • Gość: KvM Re: Fundusz emerytalny III FILAR. IP: *.* 30.08.02, 17:09
        a możesz jakoś racjonalnie to uzasadnić? A nie pisać tylko, że tak uważasz, "bo tak"?Ja mam zgoła odmienne poglądym które nie raz na tym forum uzasadniałem. Może pokusisz się o zbicie moich argumentów?
        • Gość: ez Re: Fundusz emerytalny III FILAR. IP: *.* 02.09.02, 08:05
          No cześć KvM powiem, że na forum jestem od niedawna. Nie czytałam twoich poprzednich postów. Przy moich wyliczeniach i symulacjach wyszło mi, że o wiele bardziej korzystne jest samodzielne inwestowanie. Wyliczenia porównawcze mogę przeprowadzić dość szybko jak chcesz. Acha pisałam z tego pracę magisterską na matmie. Konstruowałam tablicę trwania życia itd. Jak chcesz możemy o tym podyskutować.
          • Gość: KvM Re: Fundusz emerytalny III FILAR. IP: *.* 02.09.02, 08:24
            Bardzo chętnie. Napisz tylko co nazywasz samodzielnym inwestowaniem i zróbmy jakieś założenia na początek
            • Gość: MichałaMama Re: zostańcie tu IP: *.* 04.09.02, 13:33
              A ja poproszę, nie uciekajcie na priva. Chętnie się dokształcę. I innym też się przyda.PozdrawiamAknieszka
            • Gość: ez Re: Fundusz emerytalny III FILAR. IP: *.* 04.09.02, 14:43
              KvM bardzo chętnie, przyda mi się takie ćwiczenie tylko przepraszam może pod koniec tygodnia bo teraz trochę pracy.Pa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka