Dodaj do ulubionych

urlop macierzynski

03.01.07, 11:34
urlop macierzyński liczy sie od dnia porodu czy od skonczenia zwolnienia
lekarskiego, jesli porod nastapil w trakcie zwolnienia?
Obserwuj wątek
    • mag609 Re: urlop macierzynski 03.01.07, 11:41
      od daty porodu
    • marcjanna78 Re: urlop macierzynski 03.01.07, 12:27
      nieprawda, jeżeli byłas na zwolnieniu więcej niz 182 dni i do tej pory nie
      urodziłaś i nie masz przyznanego świadczenia rehabilitacyjnego to nawet jeżeli
      nie urodziłas to juz liczy Ci sie urlop macierzyński.
      • tuniatunia Re: urlop macierzynski 03.01.07, 12:47
        Prosze, jezeli nie wiesz/nie znasz sie, to nie wprowadzaj w blad.

Skutkiem przebywania ponad 182 dni na zwolnieniu nie jest rozpoczecie urlopu
        macierzynskiego (pomijajac, ze nie ma takiego przepisu prawnego nalezy
        stwierdzic, ze by to byla paranoja. Gdyby bowiem kobieta niemal od samego
        poczatku ciazy przebywala na zwolnieniu, to zanim by urodzila zdazylaby juz
        wykorzystac znaczna wiekszosc urlopu macierzynskiego. Chyba nie musze tlumaczyc
        idiotyzmu tego stwierdzenia. I dodam ze nawet polski ustawodawca nie jest az
        takim idiota, zeby cos takiego wprowadzac). Po tych 182 dniach trzeba natomiast
        zlozyc w ZUSie wniosek o przyznanie zasilku rehabilitacyjnego. Nie slyszalam
        przy tym, aby go ciezarnej kiedys odmowiono.

Natomiast jezeli w momencie porodu trwa jeszcze zwolnienie lekarskie - uznawane
        jest ono od daty porodu - powiedzmy - za niebyle i rozpoczyna sie naliczanie
        urlopu macierzynskiego. O ile oczywiscie kobieta Z WLASNEJ WOLI nie rozpoczela
        tego urlopu wczesniej - art. 180 par. 3 kp. Nikt natomiast nie moze zmusic
        kobiety do wykorzystania tego urlopu przed porodem.

Tunia
    • ktos1232 Re: urlop macierzynski 03.01.07, 16:52
      zgodnie z kodeksem pracy - od dnia porodu smile)) jeśli poród nastąpił w trakcie
      zwolnienia, to też od dnia porodusmile)
      • khw3 Re: urlop macierzynski 03.01.07, 16:59
        Macie zdecydowanie rację. Miałam zwolnienie do dnia(terminu) porodu, a urodziłam
        przed terminem (konkretnie zwolnienie było do 13, a urodziłam 8) i od 8 liczy mi
        się urlop macierzyński.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka