mak752 03.01.07, 11:34 urlop macierzyński liczy sie od dnia porodu czy od skonczenia zwolnienia lekarskiego, jesli porod nastapil w trakcie zwolnienia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marcjanna78 Re: urlop macierzynski 03.01.07, 12:27 nieprawda, jeżeli byłas na zwolnieniu więcej niz 182 dni i do tej pory nie urodziłaś i nie masz przyznanego świadczenia rehabilitacyjnego to nawet jeżeli nie urodziłas to juz liczy Ci sie urlop macierzyński. Odpowiedz Link Zgłoś
tuniatunia Re: urlop macierzynski 03.01.07, 12:47 Prosze, jezeli nie wiesz/nie znasz sie, to nie wprowadzaj w blad. Skutkiem przebywania ponad 182 dni na zwolnieniu nie jest rozpoczecie urlopu macierzynskiego (pomijajac, ze nie ma takiego przepisu prawnego nalezy stwierdzic, ze by to byla paranoja. Gdyby bowiem kobieta niemal od samego poczatku ciazy przebywala na zwolnieniu, to zanim by urodzila zdazylaby juz wykorzystac znaczna wiekszosc urlopu macierzynskiego. Chyba nie musze tlumaczyc idiotyzmu tego stwierdzenia. I dodam ze nawet polski ustawodawca nie jest az takim idiota, zeby cos takiego wprowadzac). Po tych 182 dniach trzeba natomiast zlozyc w ZUSie wniosek o przyznanie zasilku rehabilitacyjnego. Nie slyszalam przy tym, aby go ciezarnej kiedys odmowiono. Natomiast jezeli w momencie porodu trwa jeszcze zwolnienie lekarskie - uznawane jest ono od daty porodu - powiedzmy - za niebyle i rozpoczyna sie naliczanie urlopu macierzynskiego. O ile oczywiscie kobieta Z WLASNEJ WOLI nie rozpoczela tego urlopu wczesniej - art. 180 par. 3 kp. Nikt natomiast nie moze zmusic kobiety do wykorzystania tego urlopu przed porodem. Tunia Odpowiedz Link Zgłoś
ktos1232 Re: urlop macierzynski 03.01.07, 16:52 zgodnie z kodeksem pracy - od dnia porodu )) jeśli poród nastąpił w trakcie zwolnienia, to też od dnia porodu) Odpowiedz Link Zgłoś
khw3 Re: urlop macierzynski 03.01.07, 16:59 Macie zdecydowanie rację. Miałam zwolnienie do dnia(terminu) porodu, a urodziłam przed terminem (konkretnie zwolnienie było do 13, a urodziłam 8) i od 8 liczy mi się urlop macierzyński. Odpowiedz Link Zgłoś