Dodaj do ulubionych

L4 na zone??

11.02.07, 11:50
Witam. Mam pytanie,nie wiecie przypadkiem czy maz moze dostac na zone L4 po
porodzie? Jesli tak,to ile dni i kto wystawia takie L4,szpital? Lekarz
prowadzacy ciaze? Mamy 2,5 coreczke,jak bede w szpitalu,(planowane cc,czyli
ok 8 dni w szpitalu),to maz musi zajac sie coreczka i co wtedy, od kogo
zalatwic L4? Jesli cos wiecie na ten temat,bede wdzieczna za informacje smile
Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • misia0000 Re: L4 na zone?? 11.02.07, 12:36
      Może dostać L4 na żonę. Dostaje się je po cc żony, jeśli nie może ona zajmować
      się sama dzieckiem po operacji. Wystawia je lekarz w szpitalu. O ile mnie
      pamięć nie myli to takie L4 wystawia się na max 14 dni.
      • misia9944 Re: L4 na zone?? 11.02.07, 12:51
        Szpital napewno wystawi (nawetna 2 tygodnie) platne jest wtedy 80%
        • a_gadek Re: L4 na zone?? 12.02.07, 12:48
          dokładnie szpital powinien wystawić... płatne 80%;
          znam nawet taki przypadek że jak żona wychodzi ze szpitala w dobrym stanie i
          tam wtedy nie wystawią jej opieki, to zawsze pozostaje swój gin i on nie
          powinien robić problemów...w końcu te 2 tyg bardzo się przydają
    • misia0000 Re: L4 na zone?? 11.02.07, 12:50
      Aj, poczekaj bo źle przeczytałam.... Ty chcesz L4 na opiekę nad starszym
      dzieciem gdy będziesz w szpitalu z mniejszym?.. To inna bajka.. Mąż dostaje L4
      ale PO operacji żony (na opiekę nad urodzonym właśnie dzieciem, jeśli matka
      zostaje w szpitalu) lub na opiekę nad żoną po operacji. Ale dopiero PO
      operacji, a nie na jej pobyt w szpitalu. Na opiekę o której piszesz to może
      wykorzystać 2 dni przysługujące rodzicom co roku albo urlop. L4 to dopiero PO
      operacji.
      • deela nie L4 11.02.07, 15:07
        tylko zaswiadczenie na opieke zona dostanie w szpitalu zaswiadczenie ze byla w
        szpitalu itd idziesz ztym do jej gina prowadzacego a on ci wystawia
        zaswiadczenie na opieke nad zona do 14 dni
        ale to PO jej wyjsciu ze szputala a nie w trakcie
        jak ty to sobie wyobrazasz ze dosrtaniesz L4 ktore jest zaswiadczeniem o
        chorobie i niezdolnosci do pracy dlatego ze ktos sie musi zajac starszym dzieckiem
        czy ty do cholery smieszny jestes?????????????????????????
        WEZ URLOP DO DIABŁA!!!!!!!!!!!!!
        • deela poprawka zmieniam plec na zenska 11.02.07, 15:08
          bo sie rozpedzilam i myslalam ze to maz pisze
        • misiakot Re: nie L4 13.02.07, 16:45
          Nie macie racji. Pytanie jest zasadnicze: czy żona zazwyczaj opiekuje się córka na codzień? Pewnie tak. W takim przypadku należy się opieka w wys. 80% nad dzieckiem zdrowym w wieku do 8 lat w przypadku min. pobytu matki w szpitalu! I nikt nikomu tu łaski nie robi. W tym celu należy pobrać ze szpitala zaświadczenie, że matka dziecka tam przebywa. następnie udać się do pracodawcy i wypełnić druk do zasiłku opiekuńczego. I to wszystko. Opieka się należy do wyjścia matki ze szpitala. A wtedy możesz mieć opieką nad żoną w wys. max 14 dni i to już wystawia lekarz prowadzący. Oczywiście nie można przekroczyć limitu rocznego opieki czyli 60 dni dla obojga rodziców. Wiem że niewiele osób wie o takief formie korzystania z opieki. Ja mam z tym doczynienia zawodowo więc akurat wiem. I mój mąż korzystał z takiej formy już 3 razy podczas mojej obecnej ciąży podczas moich krótkich pobytów w szpitalu (jestem teraz w 37 tyg z drugą niunią). Pozdrawiam.
    • malgosiek2 Re: L4 na zone?? 11.02.07, 15:13
      Nie na żonę tylko nad opiekę nad dzieckiem jak już.
      Bo to ma mąż się opiekować dzieckiem w trakcie pobytu żony w szpitalu wtedy,a
      nie nad żoną.
      Nad żoną to po powrocie ze szpitala jak już.
      Pzdr.Gosia
    • malgosiek2 Re: L4 na zone?? 11.02.07, 15:14
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=42594078
      • tina181 Re: L4 na zone?? 11.02.07, 16:53
        Zwolnienie na opieke nad zona, choc legalne, wcale nie jest chetnie dawane. W
        szpitalu ginekolog odsyla do pediatry, pediatra do ginekologa prowadzacego, ten
        znowu do pediatry w rejonie - no, nie ma chtnych.Jesli masz mozliwsc, dowiedz
        sie wczesniej o takie zwolnienie. Powodzenia.
    • misia0000 Re: L4 na zone?? 11.02.07, 17:48
      Awantura osób, które nie miały racji..
      Deela, zgodnie z przepisami prawa (a wystarczy przeczytać artykuł z linku
      podrzuconego przez malgosiek2) mąż dostanie L4 (podkreślam L4) na opiekę
      (podkreslam na opiekę) nad dzieciem podczas pobytu żony w szpitalu.
      Wystarczy,że ona trafi do szpitala. Płatne 80%.
      • anetakm1 Re: L4 na zone?? 11.02.07, 18:41
        a może po prostu iść do pediatry, powiedzieć o co chodzi i wziąc zwolnienie na
        dziecko (to co jest w domu.)
    • dd5 L4 na dziecko zdrowe do 8 lat 12.02.07, 08:03
      Nawet jeżeli dziecko jest zdrowe, a mama która poszła do szpitala rodzić była z
      nim w domu to tata ma prawo do zwolnienia. Niżej wyjaśnienie z podanego
      wcześniej linku:

Do ukończenia przez dziecko 14. roku życia rodzic ma prawo do:

• dwóch dni wolnego na opiekę nad dzieckiem (płatnych jak dzień pracy). Można
      te dwa dni wykorzystać naraz lub w razie nagłej potrzeby brać po jednym dniu.
      Jeżeli rodzic zmienia zakład pracy, a w jednym wykorzystał jeden dzień, to ma
      prawo do drugiego dnia w danym roku u nowego pracodawcy;

• zasiłku opiekuńczego, czyli najprościej mówiąc, płatnego wolnego za czas
      opieki nad dzieckiem.

Uwaga! Przysługuje on tylko ubezpieczonym podlegającym obowiązkowo
      ubezpieczeniu chorobowemu. Nie mogą z niego skorzystać np. prowadzący własną
      działalność czy pracujący na zlecenie. Podstawę jego wymiaru stanowi przeciętne
      wynagrodzenie za 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających niezdolność do
      pracy. Należy się 80 proc. podstawy wymiaru.

Taki zasiłek dostaniemy, gdy:

• nasze dziecko ma do ośmiu lat, jest zdrowe, ale zamknięto jego żłobek,
      szkołę lub przedszkole i nie zapewniono innej opieki. Trzeba wtedy przynieść do
      płatnika - pracodawcy lub ZUS - zaświadczenie np. z tego żłobka, że taka
      sytuacja ma miejsce;

• małżonek stale opiekujący się dzieckiem zachorował (trafił chory do szpitalu
      lub np. żona rodzi dziecko), tak że nie może osobiście sprawować tej opieki;

Poza tym jeżeli po porodzie żona jest w takim stanie że nie może sama opiekować
      się dzieckiem l4 wypisuje (na 14 dni max) ginekolog nie pediatra, bo to nie
      dziecko jest chore tylko żona. Ja przy pierwszym dziecku nie miałam z tym
      większych problemów, z tym że moje krocze było w strasznym stanie (pęknięcie aż
      do odbytu) może dlatego. Pozdrawiam.
      • joanna.marta 4 dni bez gadania 12.02.07, 08:53
        Tacie przysługuje tzw. urlop okolicznościowy z tytułu urodzenia dziecka. To 2
        dni. Poza tym rodzicowi przysługują 2 dni wolne z tytułu opieki nad dzieckiem,
        które nie skończyło 14 lat. Chyba że w danym roku kalendarzowym już drugi
        rodzic wykorzystał te dwa dni - wówczas nie. Bez względu na ilość dzieci
        przysługuja jedynie dwa dni opieki nad dzieckiem. I może je wziąć jeden rodzic
        lub podzielić się nimi z drugim rodzicem (każdy bierze 1 dzień).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka