dagny1001 27.05.07, 20:42 Czy to prawda, że ZUS jeszcze do niedawna wypłacał zasiłek macierzyński równy średniej pensji z ostatnich 6 miesięcy, a teraz to się zmieniło na 12 miesięcy? To byłoby fatalnie( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
justa118 Re: pensja na macierzyńskim 27.05.07, 21:18 nic takiego nie słyszałam ale zapytam znajomej która jest na bierząco z tym zusem. Odpowiedz Link Zgłoś
siasiunia1 Re: pensja na macierzyńskim 27.05.07, 21:25 tiaaa... wiesz, ochrona pracodawcy i te inne pierdoły ... tez sie strasznie cieszę ... Odpowiedz Link Zgłoś
marweg25 Re: pensja na macierzyńskim 27.05.07, 22:15 Oczywiście, że tu nie chodzi o ochronę pracodawcy. Jemu to dokładnie wisi z ilu miesięcy jest liczona średnia, bo i tak jej z własnych środków nie płaci. Pieniądze pochodzą z ZUSu czyli ze składek nas wszystkich. Po prostu w ten sposób ZUS i skarb państwa ( dotuje ZUS) oszczędza pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
siasiunia1 Re: pensja na macierzyńskim 27.05.07, 22:43 kurde tyle kasy zostawiam w ZUSIE to jeszcze na mnie oszczędzają ... a z ochroną pracodawcy to mi sie pomyliło z inną kwestią, przepraszam za wprowadzenie w błąd, bardzo jestem ostatnio rozkojarzona )) Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: "Najczęściej zadawane pytania" na czerwono:) 27.05.07, 22:18 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=42594078 Odpowiedz Link Zgłoś
vipunia Re: "Najczęściej zadawane pytania" na czerwono:) 30.05.07, 21:35 Wiesz, w przypadku porad prawnych artykuły i posty, które mają rok są średnio wiarygodne, przynajmniej jak dla mnie... Wszystko zależy kiedy zmieniły się przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
gloria77 Re: pensja na macierzyńskim 28.05.07, 14:25 tak, to niestety prawda (( jestem na zwolnieniu od połowy 5 miesiaca i jakież było moje zdziwienie, gdy zamiast normalnej pensji czyli "100%" dostałam ponad 300 zł mniej!.Otóż okazało się , że w związku z kilkoma zmianami mojej pensji w ciagu ostatnich 12 miesięcy podstawa chorobowego i zasiłku macierzyńskiego została wyliczona ze średnich i tak wyszło kilkaset zł mniej. (( Odpowiedz Link Zgłoś