30.06.08, 20:17
wiem,ze to pytanie raczej na jakies forum prawne ale emamy wiedza
wszystkosmile wiec pytam...
jakis czas temu dostalismy od rodzicow darowizne w postaci
ziemi,teraz chcielibysmy ja sprzedac.Gdzies mi sie obilo o uszy,ze
nie mozna sprzedac darowizny przez 5 lat , czytam przepisy na ten
temat i jakos nie moge sie doczytac.Moze mi to jakos wylozycie jak
krowie na rowiesmile
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: darowizna 30.06.08, 20:43
      Akurat dziś w rodzinie babcia robiła darowiznę na rzecz szwagierki (jej mieszkanie).Fakt: darwoizny nie można sprzedać przed upływem 5 lat, bo inaczej płaci się spory podatek (na pewno dotyczy to mieszkań, nie wiem, czy pod ten paragra podpada i ziemia).
      • ammazuko Re: darowizna 30.06.08, 21:34
        z mieszkanie jest tak, że można je sprzedać przed upływem 5 lat całą kwotę
        trzeba przeznaczyć na inne mieszkanie lub dom (nie pamiętam ile czasu daje na to
        skarbowy) i nie płaci się wtedy podatku, a z ziemią to nie wiem jak jest....
        • deleine Re: darowizna 30.06.08, 22:24
          no nie ma już tak dobrze
          teraz bez podatku możesz sprzedać jeśli choć przez ostatni rok byłaś tam zameldowana
          co do ziemi
          W oparciu o art. 21 ust. 1 pkt. 28 ustawy z dn.26.07.1991r. o podatku
          dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. Nr 14 z 2000r. poz. 176 z późn. zm.),
          że wolny od podatku jest przychód uzyskany z tytułu sprzedaży części
          nieruchomości wchodzących w skład gospodarstwa rolnego; zwolnienie nie
          dotyczy przychodu uzyskanego ze sprzedaży gruntów, które w związku z tą
          sprzedażą utraciły charakter rolny lub leśny.
          Podstawowym warunkiem do zwolnienia przychodu w oparciu o art. 21 ust. 1
          pkt. 28 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych jest ustalenie czy
          nie nastąpiły faktyczne okoliczności zmiany przeznaczenia i wyłączenie
          nieruchomości z produkcji rolnej tj. czy sprzedana nieruchomość jest
          > faktycznie użytkowana rolniczo.

chyba że to nie część gospodarstwa smile
          a najlepiej spytać o wykładnie skarbówki w której się sprzedający rozlicza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka