kaamilka 14.01.09, 13:06 Tylko się upewniam - czy jak mąż pójdzie na macierzyński (tacierzyński) czyli tę część której ja nie chcę wykorzystać, to również dostaje 100% średniego wynagrodzenia z 12 miesięcy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaamilka Re: tata na macierzyńskim 14.01.09, 13:37 super! czyli mój mąż nauczyciel przedłuży sobie tym samym wakacje. a tak poważnie to ja prowadzę swoją działalość i tym samym będziemy razem w domu z potomkiem. myślę, że to jest całkiem rozsądne rozwiązanie Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: tata na macierzyńskim 14.01.09, 14:18 o nie nie, jeśli prowadzisz działalność to nic z tego Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: tata na macierzyńskim 14.01.09, 14:20 przepraszam za szybko kliknęłam § 5. Pracownica, po wykorzystaniu po porodzie co najmniej 14 tygodni urlopu macierzyńskiego, ma prawo zrezygnować z pozostałej części tego urlopu; w takim przypadku niewykorzystanej części urlopu macierzyńskiego udziela się pracownikowi-ojcu wychowującemu dziecko, na jego pisemny wniosek. nie jesteś pracownicą, nie masz urlopu macierzyńskiego (tylko prawo do zasiłku macierzyńskiego) więc ten przepis Was nie dotyczy Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka Re: tata na macierzyńskim 14.01.09, 14:22 Kurde, jaka to niesprawiedliwość! Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka zadzwoniłam do zusu 14.01.09, 14:33 jednak jest tak jak myślałam, mąż będzie dostawał zasiłek w wysokości 100% 12 średnich pensji, mimo, że mam działalość Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: zadzwoniłam do zusu 14.01.09, 14:40 ha ha ha przepraszam ale zawsze rozbawiały mnie tzw "panie z ZUSu" może zadzwoń tam jeszcze raz i niech podadzą na jakiej podstawie tak twierdzą? Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka Re: zadzwoniłam do zusu 14.01.09, 14:56 no do jasnej anielki! Mówiłam jej trzy razy, ze prowadzę działalność!!! Kurde, odprowadzam składki jak każda inna "pracownica" więc czemu miałabym być pokrzywdzona? Zadzwonię jeszcze raz do miasta wojewódzkiego... Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k filipianka 14.01.09, 15:13 ale na stronach ZUS jest tak Matka dziecka, po wykorzystaniu zasiłku macierzyńskiego za okres co najmniej 14 tygodni po porodzie może zrezygnować z dalszego pobierania zasiłku i wcześniej wrócić do pracy. W takim przypadku pozostałą część okresu pobierania zasiłku macierzyńskiego wykorzystuje ubezpieczony ojciec dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: filipianka 14.01.09, 15:14 też za szybko kliknęłam, chodzi o to że nie ma słowa o pracownikach Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: filipianka 14.01.09, 15:15 aha, im chodzi o urlop, rzeczywiście ona nie ma urlopu tylko zasiłek ale on może wziąć urlop i dostać zasiłek? jak myślisz? Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: filipianka 14.01.09, 19:46 Właśnie to jest niesprawiedliwość i myślałam że teraz przy okazji innych zmian to też zmienią, ale widać zapomnieli... § 5. Pracownica, po wykorzystaniu po porodzie co najmniej 14 tygodni urlopu macierzyńskiego, ma prawo zrezygnować z pozostałej części tego urlopu; w takim przypadku niewykorzystanej części urlopu macierzyńskiego udziela się pracownikowi-ojcu wychowującemu dziecko, na jego pisemny wniosek. nie ma innego przypadku kiedy pracownikowi-ojcu udziela się urlopu macierzyńskiego Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: filipianka 14.01.09, 20:10 aa, no doczytałam potem, rzeczywiście znowu coś przeoczyli i mam małą prywatę, masz może jakiegoś linka do aktualnego KP(teks jednolity i bezpłatny), nie mogłam znaleźć w necie, najmłodszy z sierpnia 2008) Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka dzwoniłam do zusu w poznaniu 19.01.09, 09:37 i powiedziano mi, że może mąż wykorzystać tą moją część urlopu/zasiłku, więc gdzie mam jeszcze pytać? w końcu skoro pytałam w dwóch zusach i powiedziano mi to samo, to chyba jak złożę papiery to zostanie wszystko wypłacone? Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: dzwoniłam do zusu w poznaniu 19.01.09, 10:16 spróbuj gorzej jak zażądają (tzn pracodawca ojca dziecka) zaświadczenia o przerwaniu urlopu przez matkę i nie dzwoń do ZUS bo oni są od zasiłków podstawowa kwestia to czy Twój mąż dostanie URLOP macierzyński? to rozstrzyga Kodeks Pracy i w tej sprawie można się poradzić w PIP jak mąż dostanie urlop to i zasiłek też Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka Re: dzwoniłam do zusu w poznaniu 19.01.09, 10:22 a no widzisz, było trzeba tak od razu! zadzwonię do PIP, a przy okazji też do jakiejś zaufanej kadrowej... a czy jesli przerwę swój zasiłek, a mąż nie dostanie urlopu to będę mogła wrócić na zasiłek? Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: dzwoniłam do zusu w poznaniu 19.01.09, 10:31 żeby przerwać zasiłek trzeba zaświadczenie od pracodawcy ojca że udzieli urlopu Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka Re: dzwoniłam do zusu w poznaniu 19.01.09, 11:13 jaka Ty mądra jesteś! i mówię to bez złośliwości! dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka no więc dzwoniłam do pip 21.01.09, 13:24 pan powiedział, że go zastrzeliłam mamy zapytać w szkole u męża czy dostanie urlop... no do jasnej anielki! Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: no więc dzwoniłam do pip 21.01.09, 15:04 czyli wszystko zależy od tego jak dokładnie przeczytają KP panie w kadrach u Twojego męża i czy będą żądać jakiegoś papieru na dowód przerwania urlopu przez matkę dziecka czyli, do jasnej anielki, jak to w Polsce... uznaniowo, jedni stosują prawo tak, drudzy-inaczej... Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka Re: no więc dzwoniłam do pip 21.01.09, 15:15 czyli jak proponowałabyś mi to rozegrać... oczwiście na moją korzyść... w prawdzie mam jeszcze sporo czasu, ale lubię mieć wszystko zaplanowane i ułożone... Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: no więc dzwoniłam do pip 21.01.09, 15:51 na Twoją korzyść - mąż składa u siebie wniosek o urlop macierzyński i prosi o zaświadczenie o terminie udzielenia go. Zgodnie z wszelkimi przepisami nie musi nic dodatkowego składać, żadnych potwierdzeń od pracodawcy matki, ani oświadczeń matki o przerwaniu urlopu. Oczywiście panie w kadrach mogą poprosić o takie zaświadczenie i wtedy odmowa może być potraktowana jako coś podejrzanego i zaczną drążyć temat, może zadzwonią do PIP, kto ich tam wie... Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: no więc dzwoniłam do pip 21.01.09, 18:55 filipianka a sądzisz że ZUS nie zainterweniuje w sprawie zasiłku?przestaną wypłacać matce z zaczną ojcu? Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: no więc dzwoniłam do pip 21.01.09, 19:05 nawet jeśli płatnikiem jest ZUS (najczęściej chyba jest pracodawca) to musieliby mieć w tym swoim fantastycznym systemie kompiuterowym jakiś algorytm wyłapujący takie przypadki i musieliby wpisywać dane z aktów urodzenia dzieci, a chyba tego nie robią? Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: no więc dzwoniłam do pip 21.01.09, 19:07 gorzej myślę że gdyby ojciec zawnioskował o macierzyński, pracodawca mu go udziela (bo musi) a jedyna dokumentacja jaką wymagają przepisy KP to... jego wniosek; nie ma nic o zaświadczeniach od pracodawcy matki, czy jej oświadczeniu, więc pracodawca ojca nie może tego żądać, i nie może uzależniać udzielenia urlopu czy wypłaty zasiłku od dostarczenia tych papierów; ojciec ma urlop a matka... wcale swojego nie przerywa. I jak to niby ZUS wyłapie? Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: no więc dzwoniłam do pip 21.01.09, 19:09 czyli co ?biorą podwójny zasiłek?każde za siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka Re: no więc dzwoniłam do pip 21.01.09, 19:10 wcześniej dzwoniłam do zusu, powiedzieli, że skoro mąż będzie miał urlop to zus mu wypłaci świadczenie Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k filipianka 21.01.09, 19:18 W poradniku na stronach ZUS (Świadczenia pieniężne z ubezpieczenia społecznegow razie choroby i macierzyństwa dla osóbprowadzących działalnośćpozarolniczą)jest napisane: W przypadku rezygnacji przez ubezpieczoną - matkę dziecka z pobierania zasiłku macierzyńskiego po okresie co najmniej 14 tygodni, ubezpieczony - ojciec dziecka, który w celu opieki nad dzieckiem przerwie działalność zarobkową, ma prawo do zasiłku macierzyńskiego. rozumiem że ojciec dziecka bezwzględnie dostanie zasiłek macierzyński, co do urlopu sprawa jest problematyczna w związu z cytowanym przez ciebie przepisem o pracownikach Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: filipianka 21.01.09, 19:20 za szybko poszło chodzi o to że urlop macierzyński może być niezgodny z przepisami, ale może wziąć urlop bezpłatny i pobierać zasiłek? Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: filipianka 21.01.09, 19:25 w każdym razie coś tam im nie wyszło jak to tworzyli niewiem dlaczego rezygnacja przez matkę z urlopu jest uzależniona od posiadania zaświadczenia od pracodawcy ojca który przejmuje pałeczkę, ale wzięcie przez ojca tego urlopu nie jest uzależnione od potwierdzenia przez pracodawcę matki że faktycznie z tego urlopu zrezygnowała Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: filipianka 21.01.09, 19:28 niby mógłby wziąć urlop bezpłatny i brać zasiłek macierzyński korzystając z Art 29. 4a. W razie skrócenia okresu pobierania zasiłku macierzyńskiego na wniosek ubezpieczonej-matki dziecka po wykorzystaniu przez nią zasiłku za okres co najmniej 14 tygodni, zasiłek ten przysługuje ubezpieczonemu-ojcu dziecka, który uzyskał prawo do urlopu macierzyńskiego lub przerwał działalność zarobkową w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem. tyle że to trochę naciągane... Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: filipianka 21.01.09, 19:30 a mi się wydaje że to z url. bezpłatnym byłoby najbardziej zgodne z przepisami, ale fakt jak zwykle to bywa coś przeoczyli... Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: filipianka 21.01.09, 19:36 tyle że na urlop bezpłatny pracodawca nie musi się zgodzić a na macierzyński nie ma wyjścia a może zrobili to specjalnie....? po to aby jednak nie mając prawa do urlopu (bo matka nie miała urlopu) nie musieć w ogóle tego udowadniać Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: filipianka 21.01.09, 19:46 spiskowa teoria dziejów, co? i tak już poszli "samozatrudnionym" na rękę że płacą zasiłek (jeszcze niedawno nie było tej możliwości), to niech się cieszą z tego co mają...a nie wymyślają z tatusiami na macierzyńskim Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka Re: filipianka 21.01.09, 22:16 ej, hola hola... teraz to mi się przykro zrobiło... Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k kamila 21.01.09, 22:39 no sory to takie ogólne dywagacje, nad kondycją polskich przepisów a nie nad twoją sytuacją Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka Re: kamila 22.01.09, 08:19 ale powiedz czemu uważasz, że kobety z własną działalnością nie powinny dostawać zasiłków macierzyńskich i dlaczego ich mężowie na etacie mieliby być poszkodowani...? Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka Re: kamila 22.01.09, 09:28 "tak już poszli "samozatrudnionym" na rękę że płacą zasiłek (jeszcze niedawno nie było tej możliwości), to niech się cieszą z tego co mają...a nie wymyślają z tatusiami na macierzyńskim" dlaczego mam się cieszyć i dziękować za coś co innym kobietom należy się bez szmrania... czy państwo robi jakąś łaskę? i zaznaczam, że nie chcę się kłocić z Tobą tylko mnie zaitrygowałaś swoją wypowiedzią Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: kamila 22.01.09, 11:54 kaamilka - spkojnie to była ironia przynajmniej ja to tak odebrałam i jeszcze "poszli na rękę" bo dali nam miłościwi zasiłek opiekuńczy dla przedsiębiorców Odpowiedz Link Zgłoś