Dodaj do ulubionych

tata na macierzyńskim

14.01.09, 13:06
Tylko się upewniam - czy jak mąż pójdzie na macierzyński
(tacierzyńskiwink) czyli tę część której ja nie chcę wykorzystać, to
również dostaje 100% średniego wynagrodzenia z 12 miesięcy?
Obserwuj wątek
    • filipianka Re: tata na macierzyńskim 14.01.09, 13:29
      tak jest
      • kaamilka Re: tata na macierzyńskim 14.01.09, 13:37
        super! smile czyli mój mąż nauczyciel przedłuży sobie tym samym
        wakacje. a tak poważnie to ja prowadzę swoją działalość i tym samym
        będziemy razem w domu z potomkiem. myślę, że to jest całkiem
        rozsądne rozwiązanie smile
        • filipianka Re: tata na macierzyńskim 14.01.09, 14:18
          o nie nie, jeśli prowadzisz działalność to nic z tego
          • filipianka Re: tata na macierzyńskim 14.01.09, 14:20
            przepraszam za szybko kliknęłam

§ 5. Pracownica, po wykorzystaniu po porodzie co najmniej 14 tygodni urlopu macierzyńskiego, ma prawo zrezygnować z pozostałej części tego urlopu; w takim przypadku niewykorzystanej części urlopu macierzyńskiego udziela się pracownikowi-ojcu wychowującemu dziecko, na jego pisemny wniosek.

nie jesteś pracownicą, nie masz urlopu macierzyńskiego (tylko prawo do zasiłku macierzyńskiego) więc ten przepis Was nie dotyczy
          • kaamilka Re: tata na macierzyńskim 14.01.09, 14:22
            Kurde, jaka to niesprawiedliwość!
          • kaamilka zadzwoniłam do zusu 14.01.09, 14:33
            jednak jest tak jak myślałam, mąż będzie dostawał zasiłek w
            wysokości 100% 12 średnich pensji, mimo, że mam działalość
            • filipianka Re: zadzwoniłam do zusu 14.01.09, 14:40
              ha ha ha

przepraszam ale zawsze rozbawiały mnie tzw "panie z ZUSu"

może zadzwoń tam jeszcze raz i niech podadzą na jakiej podstawie tak twierdzą?
              • kaamilka Re: zadzwoniłam do zusu 14.01.09, 14:56
                no do jasnej anielki! Mówiłam jej trzy razy, ze prowadzę
                działalność!!!
                Kurde, odprowadzam składki jak każda inna "pracownica" więc czemu
                miałabym być pokrzywdzona?
                Zadzwonię jeszcze raz do miasta wojewódzkiego...
              • ib_k filipianka 14.01.09, 15:13
                ale na stronach ZUS jest tak

Matka dziecka, po wykorzystaniu zasiłku macierzyńskiego za okres co najmniej 14 tygodni po porodzie może zrezygnować z dalszego pobierania zasiłku i wcześniej wrócić do pracy. W takim przypadku pozostałą część okresu pobierania zasiłku macierzyńskiego wykorzystuje ubezpieczony ojciec dziecka.
                • ib_k Re: filipianka 14.01.09, 15:14
                  też za szybko kliknęłam, chodzi o to że nie ma słowa o pracownikach
                  • ib_k Re: filipianka 14.01.09, 15:15
                    aha, im chodzi o urlop, rzeczywiście ona nie ma urlopu tylko zasiłek ale on może wziąć urlop i dostać zasiłek? jak myślisz?
                    • filipianka Re: filipianka 14.01.09, 19:46
                      Właśnie to jest niesprawiedliwość i myślałam że teraz przy okazji innych zmian
                      to też zmienią, ale widać zapomnieli...

§ 5. Pracownica, po wykorzystaniu po porodzie co najmniej 14 tygodni urlopu
                      macierzyńskiego, ma prawo zrezygnować z pozostałej części tego urlopu; w
                      takim przypadku
                      niewykorzystanej części urlopu macierzyńskiego udziela się
                      pracownikowi-ojcu wychowującemu dziecko, na jego pisemny wniosek.

nie ma innego przypadku kiedy pracownikowi-ojcu udziela się urlopu macierzyńskiego
                      • ib_k Re: filipianka 14.01.09, 20:10
                        aa, no doczytałam potem, rzeczywiście znowu coś przeoczyli
                        i mam małą prywatę, masz może jakiegoś linka do aktualnego KP(teks jednolity i bezpłatny), nie mogłam znaleźć w necie, najmłodszy z sierpnia 2008smile)
    • kaamilka dzwoniłam do zusu w poznaniu 19.01.09, 09:37
      i powiedziano mi, że może mąż wykorzystać tą moją część
      urlopu/zasiłku, więc gdzie mam jeszcze pytać? w końcu skoro pytałam
      w dwóch zusach i powiedziano mi to samo, to chyba jak złożę papiery
      to zostanie wszystko wypłacone?
      • filipianka Re: dzwoniłam do zusu w poznaniu 19.01.09, 10:16
        spróbuj
        gorzej jak zażądają (tzn pracodawca ojca dziecka) zaświadczenia o przerwaniu urlopu przez matkę

i nie dzwoń do ZUS bo oni są od zasiłków

podstawowa kwestia to czy Twój mąż dostanie URLOP macierzyński?
        to rozstrzyga Kodeks Pracy i w tej sprawie można się poradzić w PIP

jak mąż dostanie urlop to i zasiłek też
        • kaamilka Re: dzwoniłam do zusu w poznaniu 19.01.09, 10:22
          a no widzisz, było trzeba tak od razu! smile zadzwonię do PIP, a przy
          okazji też do jakiejś zaufanej kadrowej... a czy jesli przerwę swój
          zasiłek, a mąż nie dostanie urlopu to będę mogła wrócić na zasiłek?
          • filipianka Re: dzwoniłam do zusu w poznaniu 19.01.09, 10:31
            żeby przerwać zasiłek trzeba zaświadczenie od pracodawcy ojca że udzieli urlopu
            • kaamilka Re: dzwoniłam do zusu w poznaniu 19.01.09, 11:13
              jaka Ty mądra jesteś! smile i mówię to bez złośliwości! smile dziękuję!
              • filipianka Re: dzwoniłam do zusu w poznaniu 19.01.09, 11:17
                smile
                • kaamilka no więc dzwoniłam do pip 21.01.09, 13:24
                  pan powiedział, że go zastrzeliłam wink mamy zapytać w szkole u męża
                  czy dostanie urlop... no do jasnej anielki!
                  • filipianka Re: no więc dzwoniłam do pip 21.01.09, 15:04
                    czyli wszystko zależy od tego jak dokładnie przeczytają KP panie w kadrach u
                    Twojego męża i czy będą żądać jakiegoś papieru na dowód przerwania urlopu przez
                    matkę dziecka

czyli, do jasnej anielki, jak to w Polsce... uznaniowo, jedni stosują prawo tak,
                    drudzy-inaczej...
                    • kaamilka Re: no więc dzwoniłam do pip 21.01.09, 15:15
                      czyli jak proponowałabyś mi to rozegrać... oczwiście na moją
                      korzyść... w prawdzie mam jeszcze sporo czasu, ale lubię mieć
                      wszystko zaplanowane i ułożone... smile
                      • filipianka Re: no więc dzwoniłam do pip 21.01.09, 15:51
                        na Twoją korzyść - mąż składa u siebie wniosek o urlop macierzyński i prosi o zaświadczenie o terminie udzielenia go. Zgodnie z wszelkimi przepisami nie musi nic dodatkowego składać, żadnych potwierdzeń od pracodawcy matki, ani oświadczeń matki o przerwaniu urlopu. Oczywiście panie w kadrach mogą poprosić o takie zaświadczenie i wtedy odmowa może być potraktowana jako coś podejrzanego i zaczną drążyć temat, może zadzwonią do PIP, kto ich tam wie...
                        • ib_k Re: no więc dzwoniłam do pip 21.01.09, 18:55
                          filipianka a sądzisz że ZUS nie zainterweniuje w sprawie zasiłku?przestaną wypłacać matce z zaczną ojcu?
                          • filipianka Re: no więc dzwoniłam do pip 21.01.09, 19:05
                            nawet jeśli płatnikiem jest ZUS (najczęściej chyba jest pracodawca) to musieliby
                            mieć w tym swoim fantastycznym systemie kompiuterowym jakiś algorytm wyłapujący
                            takie przypadki i musieliby wpisywać dane z aktów urodzenia dzieci, a chyba tego
                            nie robią?
                            • filipianka Re: no więc dzwoniłam do pip 21.01.09, 19:07
                              gorzej
                              myślę że gdyby ojciec zawnioskował o macierzyński, pracodawca mu go udziela (bo musi) a jedyna dokumentacja jaką wymagają przepisy KP to... jego wniosek; nie ma nic o zaświadczeniach od pracodawcy matki, czy jej oświadczeniu, więc pracodawca ojca nie może tego żądać, i nie może uzależniać udzielenia urlopu czy wypłaty zasiłku od dostarczenia tych papierów; ojciec ma urlop a matka... wcale swojego nie przerywa. I jak to niby ZUS wyłapie?
                              • ib_k Re: no więc dzwoniłam do pip 21.01.09, 19:09
                                czyli co ?biorą podwójny zasiłek?każde za siebie?
                          • kaamilka Re: no więc dzwoniłam do pip 21.01.09, 19:10
                            wcześniej dzwoniłam do zusu, powiedzieli, że skoro mąż będzie miał
                            urlop to zus mu wypłaci świadczenie
                            • ib_k filipianka 21.01.09, 19:18
                              W poradniku na stronach ZUS (Świadczenia pieniężne z ubezpieczenia społecznegow razie choroby i macierzyństwa dla osóbprowadzących działalnośćpozarolniczą)jest napisane:
                              W przypadku rezygnacji przez ubezpieczoną - matkę dziecka z pobierania zasiłku macierzyńskiego po okresie co najmniej 14 tygodni, ubezpieczony - ojciec dziecka, który w celu opieki nad dzieckiem przerwie działalność zarobkową, ma prawo do zasiłku macierzyńskiego.

rozumiem że ojciec dziecka bezwzględnie dostanie zasiłek macierzyński, co do urlopu sprawa jest problematyczna w związu z cytowanym przez ciebie przepisem o pracownikach
                              • ib_k Re: filipianka 21.01.09, 19:20
                                za szybko poszło
                                chodzi o to że urlop macierzyński może być niezgodny z przepisami, ale może wziąć urlop bezpłatny i pobierać zasiłek?
                                • filipianka Re: filipianka 21.01.09, 19:25
                                  w każdym razie coś tam im nie wyszło jak to tworzyli
                                  niewiem dlaczego rezygnacja przez matkę z urlopu jest uzależniona od posiadania
                                  zaświadczenia od pracodawcy ojca który przejmuje pałeczkę, ale wzięcie przez
                                  ojca tego urlopu nie jest uzależnione od potwierdzenia przez pracodawcę matki że
                                  faktycznie z tego urlopu zrezygnowała
                                • filipianka Re: filipianka 21.01.09, 19:28
                                  niby mógłby wziąć urlop bezpłatny i brać zasiłek macierzyński korzystając z

Art 29. 4a. W razie skrócenia okresu pobierania zasiłku macierzyńskiego na wniosek ubezpieczonej-matki dziecka po wykorzystaniu przez nią zasiłku za okres co najmniej 14 tygodni, zasiłek ten przysługuje ubezpieczonemu-ojcu dziecka, który uzyskał prawo do urlopu macierzyńskiego lub przerwał działalność zarobkową w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem.

tyle że to trochę naciągane...
                                  • ib_k Re: filipianka 21.01.09, 19:30
                                    a mi się wydaje że to z url. bezpłatnym byłoby najbardziej zgodne z przepisami, ale fakt jak zwykle to bywa coś przeoczyli...
                                    • filipianka Re: filipianka 21.01.09, 19:36
                                      tyle że na urlop bezpłatny pracodawca nie musi się zgodzić a na macierzyński nie
                                      ma wyjścia

a może zrobili to specjalnie....? po to aby jednak nie mając prawa do urlopu (bo
                                      matka nie miała urlopu) nie musieć w ogóle tego udowadniać
                                      • ib_k Re: filipianka 21.01.09, 19:46
                                        spiskowa teoria dziejów, co? i tak już poszli "samozatrudnionym" na rękę że płacą zasiłek (jeszcze niedawno nie było tej możliwości), to niech się cieszą z tego co mają...a nie wymyślają z tatusiami na macierzyńskimsmile
                                        • kaamilka Re: filipianka 21.01.09, 22:16
                                          ej, hola hola... teraz to mi się przykro zrobiło...
                                          • ib_k kamila 21.01.09, 22:39
                                            no sory to takie ogólne dywagacje, nad kondycją polskich przepisów a nie nad twoją sytuacjąsmile
                                            • kaamilka Re: kamila 22.01.09, 08:19
                                              ale powiedz czemu uważasz, że kobety z własną działalnością nie
                                              powinny dostawać zasiłków macierzyńskich i dlaczego ich mężowie na
                                              etacie mieliby być poszkodowani...?
                                              • ib_k Re: kamila 22.01.09, 08:22
                                                a gdzie ja napisałam że tak uważam????
                                                • kaamilka Re: kamila 22.01.09, 09:28
                                                  "tak już poszli "samozatrudnionym" na rękę że płacą zasiłek (jeszcze
                                                  niedawno nie było tej możliwości), to niech się cieszą z tego co
                                                  mają...a nie wymyślają z tatusiami na macierzyńskim"

dlaczego mam się cieszyć i dziękować za coś co innym kobietom należy
                                                  się bez szmrania... czy państwo robi jakąś łaskę? i zaznaczam, że
                                                  nie chcę się kłocić z Tobą tylko mnie zaitrygowałaś swoją
                                                  wypowiedzią
                                                  • filipianka Re: kamila 22.01.09, 11:54
                                                    kaamilka - spkojnie
                                                    to była ironia
                                                    przynajmniej ja to tak odebrałam

i jeszcze "poszli na rękę" bo dali nam miłościwi zasiłek opiekuńczy dla przedsiębiorcówsmile

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka