hanabarberaa 07.05.04, 16:44 poniewaz tutaj mamy radza przyszlym mamom wiec pytam: czy jest jakas roznica przed i po porodzie silami natury? jesli jest to na plus czy na minus? to wazny temat i nie ma co pomijac go milczeniem, zrobmy wiec ankiete Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joasiiik25 Re: kiedy mozna? 07.05.04, 16:52 kiedy mozna zaczac sie kochac????wiem ze szew musi sie wygoic ,ale ile to trwa i dlaczego tak dlugo asia i Kacperek Odpowiedz Link Zgłoś
sly11 Re: kiedy mozna? 07.05.04, 22:09 Niedawno przeczytałam w gazecie, że nie trzeba czekać aż 6 tygodniu - to taki standard w gojeniu się ran poporodowych - jeśli kobieta czuje się świetnie to można szybciej. Po pierwszym porodzie kochałam się z mężem po 4 tygodniach. Teraz po 2 porodzie kochaliśmy się już po 3 tygodniach. Dodam, że po 2 porodzie czułam się dobrze a nacięcie wygoiło się błyskawicznie. Zresztą sex po porodzie to chyba bardziej psychiczna sprawa niż fizyczna. Ma się obawy o nacięte krocze - czy nic się z tym nie stanie - czy będzie bolało itp. Ja czułam tylko większy luz w pochwie, który ustąpił po około 2 miesiącach - pomogły ćwiczenia kegla. Jeśli będziesz czuła się dobrze - sama to ocenisz czy jesteś gotowa na sex - możesz to zrobić przed upływem 6 tygodni. Odpowiedz Link Zgłoś
anna223 Re: seks po porodzie naturalnym 07.05.04, 17:00 jako matka będąca już w drugiej ciąży stwierdzam: -zaczęliśmy współżyć cos ok. 2 miesiące po porodzie, miałam vakum więc mnie rozcięli nieco więcej -na początku szew bolał, ale w końcu przestał ( w trakcie stosunku) -częstotyliwość mniej więcej ta sama co przed porodem -przyjemność chyba nieco większa))) -bałam się że bedę "za luźna" a jestem raczej "ciaśniejsza", tak jakbym miała sielniejsze tam mięśnie generalnie raczej na plus. Odpowiedz Link Zgłoś
joasiiik25 Re: seks po porodzie naturalnym 07.05.04, 17:02 2 miesiace???strasznie dlugo...wiem,ze to sprawa indywidualna...ale az 2 miesiace... Odpowiedz Link Zgłoś
iwona-mama-majki Re: seks po porodzie naturalnym 07.05.04, 17:15 My zaczęliśmy jakieś trzy miesiące po porodzie bo bardzo kiepsko sie czułam. Teraz zdecydowanie rzadziej się kochamy ( jestem zmęczona przy córci) ale za to tak że mi dech zapiera. Odpowiedz Link Zgłoś
gagunia joasiiik25 07.05.04, 18:29 6 tygodni musisz czekac chyba ci w szpitalu info na wypisie zamiescili po 6 do lekarza i powie czy mozna. a jak sie dobrze bedziesz czula to sa przeciez inne formy milosci pozdrawiam gaga Odpowiedz Link Zgłoś
joasiiik25 Re: ............. 07.05.04, 18:36 Wszystko rozumie ale w szpitalu nie powiedzieli nic na temat seksu..tylko ze po 6 tyg do ginekologa na wizyte..wiec sie pytam bo nie wiem a 2 miesiace to strasznie dlugo...wiec nie wiem to pytam a co do innych form milosci....no sa,ale czy nie ma nic przyjemniejszego niz seks bez BRZUSZKA... pozdrawiam asia Odpowiedz Link Zgłoś
gagunia Re: ............. 07.05.04, 18:41 hihi dobre dobre z tym brzuszkiem, niemniej 6 tygodni wytrzymasz (juz chyba nawet mniej a swoja droga te inne formy tez bez brzuszka bardziej "wygibasne" beda joasik, ty diable pozdrawiam (mialam podobnie zreszta ) Odpowiedz Link Zgłoś
joasiiik25 Re: ............. 07.05.04, 19:02 ale powiedz co mozna robic gdy Kacperek cale dnie spi a w nocy budzi sie tylko 2 razy.ok 1 i ok 4-5 rano...wiec...seks nam w glowie mi i mojemu mezusiowi pozdrawiam asia Odpowiedz Link Zgłoś
tupelo Re: seks po porodzie naturalnym 07.05.04, 19:48 Polog trwa 6 tygodni i wtedy nie mozna, bo wszystko sie goi i latwo o zakazenie. Nie ma znaczenia, czy porod byl naturalny, czy cc. Po 6 tygodniach wizyta u gina i... juz wszystko wiadomo (o ile ktos sie nie wstydzi zapytac, ale mysle, ze nie!). Odpowiedz Link Zgłoś
ewetka Joasik 07.05.04, 20:55 My zaczęliśmy zaraz po połogu i faktycznie też się czuję ciaśniejsza. Pierwszy raz po porodzie był jak "pierwszy raz". I emocjopnalnie i fizycznie. Bardzo ekscytujące. A odczucia intensywniejsze, choć przy karmieniu piersią miałam pewien dyskomfort, który załatwia dłuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuga gra wstępna )))) Oczywiście hormony robią swoje chcąc uchronić organizm przed kolejną ciążą (mam na myśli suchość), ale my obchodzimy się bez "nawilżaczy" jak wspomniałam - dłuższą grą wstępną. Tak naprawdę moglibyśmy zacząć wcześniej, ale ja się bałam, bo nie wiedziałam, czy wszystko jest w porządku (miałam pękniętą szyjkę). Odchody poporodowe szybko się skończyły ( po dwóch tygodniach) a i szwy na zewnątrz szybko się zagoiły, nie wiedziałam tylko jak te wewnątrz i dlatego czekaliśmy. Zyczę duuuuuużo cierpliwości, chyba, że będziesz się świetnie czuła, to czemu nie)))))))) Pozdrawiamy Ewa i Maciuś (19.11.2003) Odpowiedz Link Zgłoś