15.02.12, 09:41
Witam wszystkich, mam pytanko, jestem w 9 tyg. ciąży, wzystko dobrze się rozwija, przed ciążą cierpiałam na nadciśnienie, ale odkąd zaszłam w ciążę ciśnienie się unormowało. Na ostatniej wizycie mój ginekolog przepisał mi profilaktycznie 1 tabletke aspiryny 100mg dziennie, dużo się na ten temat oczytałam i nie wiem co zrobić, czy to nie zaszkodzi maluszkowi, czytałam,że stosuję się ją wtedy gdy były już jakieś poronienia. Wyniki badań mam książkowe. Bardzo proszę o odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • princessa.of.persia Re: Aspiryna 15.02.12, 10:12
      Ja mam uczulenie na paracetamol i w razie np gorączki moja gin pozwoliła wziąć aspiryne ale to było w 2 trymestrze. No i trochę inna sytuacja. Nic nie wiem o związku aspiryny a poronieniem niestety.
    • toya666 Re: Aspiryna 15.02.12, 10:42
      Hmm, w ulotce jest napisane:
      Jeśli jesteś lub przypuszczasz, że jesteś w ciąży, a także gdy karmisz piersią:
      W I i II trymestrze ciąży preparat można stosować tylko w przypadku zdecydowanej konieczności, gdy lekarz oceni, że spodziewane korzyści dla matki przewyższają potencjalne ryzyko dla płodu lub karmionego dziecka. Preparat jest przeciwwskazany w III trymestrze ciąży.

Czyli niby w I trymestrze EWENTUALNIE można brać aspirynę, ale jest duże ryzyko. Zapytaj może gin czy nie może Ci przepisać czegoś łagodniejszego.
    • anna_boleyn Re: Aspiryna 15.02.12, 11:18
      profilaktycznie na co Ci tą aspirynę zapisał?
      leczę nadciśnienie od kilku lat, teraz w ciązy też, biorę dopegyt, w przypadku migren paracetamol, ale w ostateczności, żeby chociaż poczuć jego działanie.
      • doral2 Re: Aspiryna 15.02.12, 19:57
        anna_boleyn napisała:

> profilaktycznie na co Ci tą aspirynę zapisał?.."

aspiryna rozrzedza krew i zapobiega powstawaniu skrzepów i jest to normalne postępowanie na zachodzie wobec osób z nadciśnieniem.
    • misiazutrechtu Re: Aspiryna 15.02.12, 11:43
      Profilaktycznie? O kurcze, a ja slyszalam, ze aspiryny i polopiryny (kwas acetylosalicynowy) absolutnie nie wolno brac w ciazy jak i podawac malym dzieciom.. Dziwne.. Ja bym "profilaktycznie" nie brala..
      • oregano29 Re: Aspiryna 15.02.12, 11:54
        A nie lepiej zadzwonic do lekarza i sie dokladnie zapytac? Ja przyjamniej bym tak zrobila, bo stres tez szkoodzi i Tobie i dziecku. Moze sie mylę, ale z tego co mi sie obilo o uszy to nadcisnienie moze spowodowac mniejsze ukrwienie lozyska czy cos w tym stylu- a tym samaym dziecko moze byc np. Mniejsze, gorzej odzywione.Spotkalam sie zprzypadkami brania przez ciezarne acard (75 mg kw. Acetylosalicylowego) wlasnie po to, by poprawic ukrwienie lozyska. Z
    • oregano29 Re: Aspiryna 15.02.12, 12:02
      Wpisalam w google acard w ciazy i wyskoczylo duzo stron. Braly go dziewczyny po poronieniach i z zakrzepica, z zylakami...wiec tym bardziej dla spokojnosci zadzwon do prowadzacego gin. Skoro pisalas ze masz dobre wyniki. Glowy Ci nie urwie a nie bedziesz sie martwila smile daj znac, co zalatwilas smile 3maj sie
      • aurinko5 Re: Aspiryna 15.02.12, 15:00
        A nie wolisz podzielic sie swoimi wątpliwosciami z lekarzem ? Myslisz, że tutejsze 'Gozdzikowe' maja specjalizacje z ginekologii albo są w trakcie ?
        • madziulaz Re: Aspiryna 15.02.12, 15:04
          i bardzo dobrze ze lekarz przepisal ci tą aspirynę..to nic innego jak kwas acetylosalicylowy, wiele z nas w ciązy łyka acard tam jest dawka 75 mg, więc moze lepiej łykaj acard odrobinę mniejsza dawka kwasu niz w aspirynie 100mg
          Zapobiega problemom krązeniowym między plodem a matką

https://www.suwaczki.com/tickers/8p3orjjgaqy6xiyp.png
          • pannabasia Re: Aspiryna 15.02.12, 17:42
            Dokładnie. Brałam w pierwszej ciąży do połowy II trymestru Acard i aspirynę.
            • yadrall Re: Aspiryna 15.02.12, 23:15
              Juz druga ciaze mam prowadzona na Acardzie (aspiryna 75) i syn z pierwszej ciazy ma sie dobrze,a dziecko z drugiej puki co tez wyglada na zdrowe (jestem w 19tc). To normalne i standardowe postepowanie przy nadcisnieniu (w UK przynajmniej),wiec mysle,ze warto zaufac lekarzowi.
              • kasik-7 Re: Aspiryna 16.02.12, 08:24
                Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, z lekarzem narazie nie mogę się skontaktować, bo jest jeszcze przez 1,5 tyg. na urlopie, ale potem dam znać. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka