05.12.12, 18:12
Hej, ostatnio ktoś mi powiedział że czkawke maleństwa trudno pomylic bo rusza się cały brzuch.
A ja własnie tak nie mam, czuje tylko takie cykanie i to w sumie w różnych miejscach, głównie na dole bo tam mały ma główkę (i raczej już się nie przekręca).
I tak się zastanawiam czy zawsze czkawka obajwia się "lataniem" całego brzucha czy tylko takim rytmicznym lekkim pukaniem, żadko widac gołym okiem, trzeb rękę przyłożyć.
Teraz się zastanawiam czy to czkawka czy co to może byc?
Obserwuj wątek
    • vimi77 Re: czkawka 05.12.12, 18:19
      Mój mały ma czkawkę ze 3 razy dziennie. Zazwyczaj w tym samym miejscu brzucha. U mnie jest to widoczne gołym okiem.
    • magdalenna1986 Re: czkawka 05.12.12, 18:33
      Kiedy dziecko ma czkawkę prawie nigdy nie podskakuje mi cały brzuch, czasami nawet ledwo to czuję. Myślę, że to wszystko zależy od ułożenia dziecka.
      • aska103 Re: czkawka 05.12.12, 18:44
        No własnie ja mam tak samo, żadko kiedy widac to gołym okiem, czasem tylko takie stłumione cykanie, może masz rację, może zależy jak dziecko jest ułozonesmile

fajnamama.pl/suwaczki/fi37rm3/
        • iwona_woz Re: czkawka 05.12.12, 19:11
          Mi nie skacze caly brzuch, jak przyloze reke to czuje rytmiczne cykanie.
    • sharzan-ka Re: czkawka 05.12.12, 22:19
      każda to czuje na swój sposób, więc raczej nie ma sensu porównywać
      ja np, czułam dokładnie czy to są ruchy, czy czkawka, inna kobieta nie czuje .... więc bywa różnie
    • kavainca Re: czkawka 05.12.12, 22:26
      ale przy czkawce rusza się przepona a nie głowa...
      jestes pewna, że dziecko jest ułożone głową do dołu? bo jesli tak, to czkawę powinnaś raczej czuć wysoko
      • aska103 Re: czkawka 06.12.12, 09:04
        tak, jestem pewna. Tak jak pisałam czuję w zasadziwe w różnych miejscach i z boku i u góry też, dziwnie troche ale tak jest, może czasem to czkawka a może czasem coś innego hmm, np mały świczy rytmikęsmile)
        • kavainca Re: czkawka 06.12.12, 11:06
          smile))
          ja wspominam czkawke jako takie "cykanie", ale właśnie tam gdzie aktualnie była przepona młodej. Dzięki temu cykaniu zorientowałam się, że przyjeła pozycję strategiczną - głową w dół smile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka