Dodaj do ulubionych

SZKOLA RODZENIA WE WROCLAWIU???????

15.07.04, 15:57
Moja ginekolog stwierdzila, ze szkola rodzenia jest przesadzonym wymyslem a
ja juz mialam sie do jakiejs zapisac ale teraz juz sama nie wiem co zrobic?
Dziewczyny co sadzicie o szkolach rodzenia?Zapisywac sie czy nie? A jka tak
to ktora polecacie we Wroclawiu????????
P.S. Pozdrawiam wszystkie forumowiczki.
Obserwuj wątek
    • agga1976 Re: SZKOLA RODZENIA WE WROCLAWIU??????? 15.07.04, 16:51
      Chodzilam do szkoly rodzenia na Dyrekcyjnej, bo wlasnie tam mam zamiar rodzic.
      Nie dowiedzialam sie moze duzo nowych reczy, bo juz bylam niezle "obczytana" w
      temacie wink , ale przynajmniej poznalam szpital, zobaczylam jak wyglada sala do
      porodu, dowiedzialam sie praktycznych rzeczy nt oddychanie w czasie rodzenia.
      Moim zdaniem jednak warto skorzystac z takiej szkoly, na pewno da Ci to pewnosc
      siebie w czasie porodu, bedziesz wiecej wiedziala.

pozdrawiam
      Agga + 28 tyg. Malenstwo smile
      • mama_groszka Re: SZKOLA RODZENIA WE WROCLAWIU??????? 15.07.04, 22:07
        Z szkołą czy bez to i tak urodzisz. Natura sama nas uczy. Ale mimo to zachęcam
        Cię. Ja będę rodzić pierwszy raz i już niebawem rozpocznę zajęcia w szpitalu
        gdzie mam rodzić. Szkoła Bocianek na Klinikach. Uważam, że im człowiek więcej
        wie tym mniej się boi. A strach potęguje ból i spirala się nakręca. A tak
        poznasz ludzi pracujących w szpitalu, zobaczysz z bliska jak wyglada oddziałi
        porodówka. Większość moich znajomych mam twierdzi iż za pierwszym razem zawsze
        warto iść do szkoły rodzenia. Przy kolejnych pociechach to rzeczywiście nie
        zawsze konieczne.
        Powodzenia.
    • adomi Re: SZKOLA RODZENIA WE WROCLAWIU??????? 16.07.04, 10:18
      Ja chodze do "Sage-Femme" i bardzo mi się podobają zajęcia. Pomimo, iż wiele
      czytałam na ten temat dowiedziałam się sporo nowych rzeczy, przede wszystkim
      nauczyłam się prawidłowo oddychać, a mój mąż jak mnie masować by zmniejszyć ból
      przy porodzie smile Ponadto bedą też zajęcia dotyczące opieki nad noworodkiem, a
      to na pewno przy pierwszym dziecku cenna wiedza. Ja więc gorąco polecam, ale
      wybór oczywiście jest Twój, tym bardziej, że jest to dodatkowy wydatek.

Pozdrawiam Ja i mój 32 Syneczek
      • xemm1 Re: SZKOLA RODZENIA WE WROCLAWIU??????? 16.07.04, 11:06
        adomi napisała:

> Ja chodze do "Sage-Femme"

A gdzie jest ta szkoła?

ja myślałam o szkole w "Promyku słońca", moje koleżanki bardzo chwaliły
        • agga1976 Re: SZKOLA RODZENIA WE WROCLAWIU??????? 16.07.04, 11:33
          tez slyszalam, ze Promyk Slonca jest b.fajny
          • ala58 Re: SZKOLA RODZENIA WE WROCLAWIU??????? 16.07.04, 14:03
            Ja właśnie jestem w trakcie zajęć w Promyku Słońca.Wcześniej sporo sie
            naczytałam na temat porodu i na razie dla mnie jest tylko część rzeczy
            nowością.Kurs trwa 2 miesiące.Jeden miesiąc poświęcony jest porodowi,a drugi
            pielęgnacjo noworodka.Koszt 140 zl za miesiąc.My wstępnie chcemy rodzić na
            dyrekcyjnej,ale nie słyszałam zbyt dobrych opinii o tej szkole.Czy któraś z was
            jest na bieżąco z info na temat tego szpitala i opieki tam?
            • agga1976 Re: SZKOLA RODZENIA WE WROCLAWIU??????? 16.07.04, 15:11
              Witaj Alu58 smile
              rowniez mam zamiar rodzic na Dyrekcyjnej, tam tez chodzilam do szkoly rodzenia.
              Jesli chodzi o wady tej szkoly, to kiepsko, ze zajecia odbywaja sie w
              godz.trudno dostepnych przecietnemu tatusioiwi wink, bo zwykle o 12.00, sa
              prowadzone troche chaotycznie, ale to tez zalezy ktore. Natomiast plusem jest
              to, ze zobaczylismy porodowke, poznalismy zwyczaje tego szpitala, prowadzact
              byl b.zabawny. Przed szkola bylam juz b.obczytana w temacie, wiec tez mnie malo
              rzeczy zaskoczylo, raczej sie co do pewnych upewnilam. Ogolnie polecam, bo
              akurat 2 m-ce to bylo dla mnie za dlugo.

Jesli chodzi o sam szpital na Dyrekcyjnej, to ja slyszalam dobre opnie, sama
              lezalam tam 2 razy- raz, kiedy staralismy sie o dziecko i drugi raz, juz na
              patologii ciazy. Za kazdym razem bylam b.zadowolona z opieki, mili lekarze,
              zyczliwe polozne, naprawde to mnie przekonalo, zeby rodzic wlasnie tam. Rowniez
              w tym szpitalu pracuje pani dr, ktora prowadzi moja ciaze.
              Jesli masz jakies pytania, to moze bede Ci w stanie pomoc.

pozdrawiam
              Agga + 28 tyg.Malenstwo smile
              • ala58 Re: SZKOLA RODZENIA WE WROCLAWIU??????? 16.07.04, 16:25
                Ja też leżałam na Dyrekcyjnej na patologii (z lekarzy i polożnych byłam
                zadowolona).chodze tez do lekarza z Dyrekcyjnej (ale nie jestem zadowolona).Nie
                moge od niego jakoś uzyskać informacji na temat samego szpitala i warunków tam
                panujacych.Niby wybór powinnam mieć prosty,ale teraz zaczelam sie juz troche
                zastanawiac nad Dyrekcyjna.Po pierwsze tam jest tylko jedna sala do porodow
                rodzinnych (a ja chce rodzic z mezem) i na szkole rodzenia (Promyk Słonca)
                polozna mowila,ze kliniki sa jedynymi szpitalami we Wroclawiu,gdzie nie ma
                systemu roomin-in (dziecko przebywa cały czas z matka).A jak tam jest jezeli
                chodzi o znieczulenie zewnatrzoponowe?Mowili wam cos na szkole rodzenia na ten
                temat? Ile kosztuje itp?
                A na kiedy masz przewidywalny termin porodu? Bo ja na 4 pażdziernika. smile
                • agga1976 Re: SZKOLA RODZENIA WE WROCLAWIU??????? 16.07.04, 16:33
                  ooo, to moze spotkamy sie na porodowce, bo ja mam na 7.10, wiec wszystko
                  mozliwe wink
                  To fakt, jest tam tylko jedna sala do porodow rodzinnych, ale rzadko sie
                  zdarza, zeby akurat tak trafic, ze caly czas bedzie zajeta, moze byc taka
                  sytuacja, ze po kilku godzinach sie zwolni i wtedy bedziesz mogla rodzic razem
                  z mezem.
                  Z tego co wiem i co potwierdzila polozna na szkole, to dzieci sa przy mamach,
                  wiec jednak zasada roomingu jest spelniona. Jesli chodzi o znieczulenie, to
                  przy przyjeciu do szpitala uprzedasz lekarza lub polozna, ze chcialabys
                  znieczulenie, oni kontaktuja sie z anestezjologiem. Koszt: od 200 do 500 zl,
                  podobno zalezy od anestezjologa, on sam juz ustala cene.

pozdrawiam
                  Agga + 28 tyg.Malenstwo smile

PS a do ktorego lekarza chodzisz?
                  • ala58 Re: SZKOLA RODZENIA WE WROCLAWIU??????? 16.07.04, 17:01
                    Obym tylko nie rodziła w czasie pełni księżyca (wtedy podobno porodówki są
                    oblężone). smile No nie wiem co zrobimy jak sie okaże,ze sala do porodów
                    rodzinnych jest zajęta.A zzo nie można decydować już na sali porodowej (nie
                    wiem jakiego rodzaju ból mnie czeka).
                    Całkiem możliwe,że spotkamy się na pordówce.A też chcesz rodzić z tatusiem?
                    Ps.Ja chodze do prof Zalewskiego.
        • adomi Re: SZKOLA RODZENIA WE WROCLAWIU??????? 16.07.04, 14:17
          Zajęcia odbywają się przy Krzyckiej 94 (MediConcept). Tel. dla zainteresowanych
          0607 625177, 3525199. Jest naprawdę super. Zajęcia odbywają się przez 6-7
          tygodni, 2x w tygodnu po 2 godziny - koszt 320 zł. Prowadzą ja położne z
          Kamieńskiego, gdzie właśnie zamierzam rodzić (jeśli synkowi nie zachce się
          akurat w trakcie remontu, który planowany jest tam na przełomie
          sierpnia/września smile.

Pozdrawionka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka