Dodaj do ulubionych

Toksoplazmoza

27.05.13, 19:04
Witam moja przyjaciolka jest w 8tyg ciąży i dzis wyniki badań są niepokojące - toksoplazmoza 2,050. Mam skierowanie do szpitala. Czy ktoś przez to przychodził? Czy wie czym to grozi? Leczenie?
Obserwuj wątek
    • begonya Re: Toksoplazmoza 27.05.13, 19:43
      Jakie są normy na wynikach z labu? Czy ten wynik to przeciwciała w klasie IgG czy IgM? podejrzewam, że IgM (co oznacza świeże zakażenie), skoro skierowana została do szpitala.

Toksoplazmoza jest groźna w ciąży, ale nie zawsze zakażenie matki powoduje zarażenie płodu (ryzyko w I trymestrze jest najniższe, gdyż do zakażenia dochodzi przez łożysko, które na tym etapie nie jest jeszcze odpowiednio wykształcone, ale, niestety, konsekwencje zakażenia największe, z poronieniem/obumarciem płodu włącznie). Toxo leczy się antybiotykami (najczęściej spiramycyną) nawet i przez całą ciążę. Ciąża musi być ściśle monitorowana aż do rozwiązania.

Jeśli do zakażenia matki doszło jeszcze przed ciążą, to ryzyko zarażenia dziecka jest niewielkie. Gorzej, jeśli nie ma przeciwciał, a do kontaktu z toxo dochodzi po raz pierwszy już w ciąży.
      • realneess Re: Toksoplazmoza 27.05.13, 21:11
        Tak Img. Igm powinno być mniejsze od 0,55
    • mama3chlopcow Re: Toksoplazmoza 27.05.13, 21:22
      Te wyniki jeszcze nie muszą świadczyć o niczym złym. Jeśli igg będzie również dodatnie to wówczas robi się badanie awidność i wówczas stwierdza się czy do zakażenia doszło w ciąży czy na długo przed nią. Po co ma iść do szpitala? Przecież wystarczy zrobić te badania. Nie ma się co załamywać, to dopiero 8 tydzień więc najprawdopodobniej zaraziła się przed ciążą.
      • realneess Re: Toksoplazmoza 27.05.13, 21:26
        Ma skierowanie do szpitala wlasnie na te badania. To dobrze ze jeszcze nie musi to oznaczać o niczym zly
        • black.joanna Re: Toksoplazmoza 29.05.13, 23:13
          Ale po co do szpitala? Test na awidność robi się z krwi.
          • black.joanna Re: Toksoplazmoza 29.05.13, 23:15
            No i jeszcze zapomniałam dodać, że ja na początku 2 ciąży też miałam dodatnie igg i igm. Zrobiłam test na awidność, okazałą się wysoka i wszystko było ok. Dziecko zdrowe.
    • kerri31 Re: Toksoplazmoza 30.05.13, 12:37
      Twoja przyjaciółka jest w ciąży a ty masz skierowanie do szpitala... hmmm tobie nie grozi to niczym, bo Ty w ciąży nie jesteś tylko koleżanka. No chyba, że Ty to ta koleżanka z toksoplazmozą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka