daffne1 06.08.04, 13:41 Witam!Jestem w 9 miesiacu ciązy. Mam przewidziany termin porodu na 26 sierpnia. Moze orientujecie sie jak czesto kobiety rodzą przed przewidywanym terminem?Czy czesciej sie to zdarza po terminie? Proszę odpiszcie!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gagunia Re: Poród 06.08.04, 14:03 prawdopodobnie pol na pol no moze mniej niz pol bo pewien odsetek rodzi w terminie moje dziecko bylo bardzo duze juz na poczatku 9 mies (z usg -3800), mialam rozwarcie 1, pod koniec 1,5cm, lekarz powiedzial, ze moge sie spodziewac wczesnijeszgo porodu, a jednak urodzilam 3 dni po terminie. nie ma reguly.... Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkast Re: Poród 06.08.04, 14:29 Ja miałam termin na 29 sierpnia 2003 i w ten sam dzień już musiałm zjawić się na patologii ciąży ze względu na moje wysokie ciśnienie. Dostałam przez kroplówkę hormon wzmagający skurcze macicy i w nocy z 29 na 30 sierpnia urodziłam śliczną córeczkę. A z tymi terminami to jest różnie, często bywa też tak że termin jest błędnie obliczony, bo to też zalezy od długości cyklu. Najwięcej kobiet rodzi w 39 i 40 tygodniu. Trzymam kciuki. Agnieszka z Kornelią (30.08.2003)i malutką fasolką (termin 22.03.2005) Odpowiedz Link Zgłoś
emi73 Re: Poród 06.08.04, 15:29 Ja mam termin na 9 sierpnia, ale jak na razie wcale sie nie zanosi, żebym miała rodzić... jestem potwornie rozczarowana, bo nastawiam się już od kilku tygodni, tym bardziej, ze moja mama urodziła obydwoje dzieci na 3 tyg. przed terminem. Ja również myslałam, że jest pól na pól szansy, czy pred, czy po terminie; pytałam moja lekarkę, powiedziała, że TROCHĘ więcej dzieci rodzi się PO terminie. Pewnie i tak będzie w moim przypadku. No cóż, w taim razie we wtorek założę wątek dla przeterminowanych... (-: Odpowiedz Link Zgłoś
mada06 Re: Poród 06.08.04, 21:10 ja miałam termin na 20 czerwca. wszystko wskazywało że odbędzie się to wcześniej - w 38tc synyś ważył już 3800. jednak urodziłam 28 czerwca poprzez cc miłoszek ważył 4750. cięzko było w tych ostatnich tygodniach - brzuch coraz cięższy i te telefony z pytaniami "czy już po wszystkim ?". pozdrawiam magda i mały miłoszek Odpowiedz Link Zgłoś
tupelo Re: Poród 06.08.04, 21:11 Pierworodki czesciej rodza po terminie, wielorodki czesciej przed. Odpowiedz Link Zgłoś
meg233 Re: Poród 06.08.04, 21:34 czytałam, że to zależy od osobistego trwania cyklu. Jeżeli twój trwał ponad 30 dni najprawdopodobniej urodzisz pierwsze dziecko po terminie, jeżeli był krótszy niż 28 urodzisz przed. W każdym razie 3mam kciuki ). Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
kasikc1 Re: Poród 07.08.04, 14:57 coś dziwnego z tymi tyerminami, ja nastawiałam sie że urodzę wczensiej, bo główka dzidzi juz w 8 m. była w kanale rodnym, jutro mam termin cykle miałam krótkie tzn. 25-26 dni i nie. Oprócz bolesnycvh skórczy przepowaiadających, Żaddnych czopów itp. Chyba nie da sie tego obliczyc. I te pytania - czy już urodziłaś? Kasia i Julka w 40 tyg Odpowiedz Link Zgłoś
nowabiala Re: Poród 07.08.04, 15:13 28o dni od pierwszego dnia ostatniej miesiaczki. Ale to wtedy sie sprawdza jesli do poczecia doszło około 14 dnia cyklu. Jesli w innym terminie to liczy sie 266 od jajeczkowania (poczecia) lub ewentualnie od współzycia, o ile oczywiscie jestes w tej konfortowej sytuacji, ze wiesz, o które współzycie chodzi (np. jednorazowy stosunek, bo maz na urlop przyjechał ). Tydzien w kazdą stronę od tego 266 miesci sie w normie fizjologicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
aprze Re: Poród 07.08.04, 16:49 Przy pierwszym dziecku termin miałam na 27.04 urodziłam 24.04 przy 2-giej ciąży termin na 24.02 urodziłam 4.03 poród wywoływany(a lekarze mówili mi już tydzięn przed terminem, że na 100% urodzę) Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś