Dodaj do ulubionych

Wynik testu Apgar- pytanie

02.11.13, 13:59
Witam,
moja córeczka miała w jednej rubryce 9 punktów w pierwszym teście Apgar, w pozostałych rubrykach i w następnych testach już było 10 punktów, jaki jest więc ostateczny wynik? to znaczy jak chcę poinformować kogoś ile miała punktów, liczy się ten zaniżony wynik z powodu 9 punktów, czy przeważa wynik w kolejnych testach czyli 10? chodzi mi o to jak się wylicza ostateczny wynik tego całego badania Apgar.
Obserwuj wątek
    • madziab83 Re: Wynik testu Apgar- pytanie 02.11.13, 18:44
      Nic się nie wylicza, zwyczajnie w pierwszej minucie dziecko ma np. 9 pkt ( zazwyczaj pkt odebrany za kolor skóry) a w 3 lub 5 minucie dostaje 10pkt i jest wszystko ok, generalnie 9 i 10 pkt to dobre wyniki i o ile po 3 minutach dziecko dostaje 10, tzn, że lekkie zasinienie było bez znaczenia. Zwyczajowo podaje się pkt z pierwszej minuty.
      • malgosiek2 Re: Wynik testu Apgar- pytanie 02.11.13, 19:17
        Wujek google nie gryzie big_grin
        pl.wikipedia.org/wiki/Skala_Apgar
        wizaz.pl/Mama-z-klasa/Porod-i-polog/Noworodek-skala-Apgar
        dzieci.pl/kat,1033565,title,Skala-Apgar-wazny-wskaznik-zdrowia-dziecka,wid,12029887,wiadomosc.html?smgputicaid=611984
        www.polozna.net.pl/noworodek/3-skala-apgar.html
    • tysiamama21 Re: Wynik testu Apgar- pytanie 02.11.13, 21:46
      Zwyczajowo podaje się te pierwsze. Ale co to za różnica 9 czy 10, skoro 3 minuty później już było na 10.
      • babybump Re: Wynik testu Apgar- pytanie 03.11.13, 05:17
        A po co w ogole komus podawac?
        • 3-mamuska Re: Wynik testu Apgar- pytanie 03.11.13, 07:00
          babybump napisał(a):

> A po co w ogole komus podawac?

Po to zeby głupi miał zagadkę.

Pytają o to bo to wyznacznik w jakim stanie urodziło sie dziecko.
          Jesli ktos mowi 9-10 to wiadomo ze stan dziecka był dobry , jedli ktos powie 3 to znaczy ze z dzieckim było złe i moga byc z tego problemy zdrowotne.
          • babybump Re: Wynik testu Apgar- pytanie 03.11.13, 18:10
            A nie mozna po prostu powiedziec, ze dziecko urodzilo sie w dobrym stanie? Po co jakies liczby podawac? Zadne moje kolezanki, ktore w Polsce nie mieszkaja nie podawaly ile punktow dziecko mialo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka