Dodaj do ulubionych

Słabsze ruchy w 36 tc?

13.10.04, 13:09
Cześć,
trochę jestem zaniepokojona, bo od wczorajszego wieczoru mój synek słabiej
się rusza. Jego ruchy są tak jakby bardziej delikatne, rozleniwione. Do tej
pory boksował ile sił, więc zmieniejszenie jego aktywności zaraz zauważyłam.
Jak to jest u was? Jak to jest z tymi ruchami pod koniec ciąży?

Pozdrawiam. Atlantis w 36 tc
Obserwuj wątek
    • ashanta Re: Słabsze ruchy w 36 tc? 13.10.04, 13:31
      Witaj,Ja jestem teraz w 36+5 i brałam do tej pory 8 tabl fenot.i 3
      isoptiny,właściwie od dzis odst.bo biore 6 tabl do piątku ,w sob i niedz.4 a w
      pon i wt po 3 tabl.nie wiem czy nie za długo...term.mam na 7 list.Mam skróconą
      szyjkę i rozwarcie na 1 cm.Powiedz mi czy TY chodzisz np.do sklepu ,po
      domu ,czy leżysz ,jak sie czujesz,masz jakieś dolegl.?Mój synek też teraz
      rusza sie znacznie słabiej ,właściwie rozpiera,czasem jest to
      nieprzyjemne,szczególnie w dole brzucha.Napisz do mnie,chyba mamy podobhą
      sytuację Skąd Jesteście .Ja z Pozn.Pa
      • atlantis75 Re: Słabsze ruchy w 36 tc? 13.10.04, 14:08
        Hej, jestem z Olsztyna. Od wczoraj nie biorę fenoterolu, tylko doraznie nospe -
        tak zalecił mi lekarz w razie silnych skurczów. Termin mam na 9 listopada.
        Fenoterol odstawiłam odrazu, od 30 tc brałam 4xpół tabletki. Skurcze i tak
        miałam, po kilkanaście razy dziennie, ale nie rozwierały one szyjki macicy.
        Ciekawe jak jest teraz, dowiem się tego w piątek, bo mam wizytę u gina.
        Ashanta, ja leżę od 26 tc, kiedy to najpierw trafiłam na tydzień do szpitala, a
        potem leżakowanie w domu. Moja aktywność ograniczała się do tej pory do
        zrobienia sobie kanapki i czegoś do picia, toaleta w łazience. Wizyty lekarskie
        raz na 2 tyg., a wtedy w taxi i przyjęcie bez kolejki. Teraz lekarz kazał mi
        powoli wracać do aktywności, tzn. nadal mam dużo leżeć, ale do pobliskiego
        sklepu mogę juz wyjśc. Dolegliwości mam, przede wszystkim skurcze (czasami
        bolesne), zgaga, bóle pleców i żeber. No i psychika czasami siada od tego
        przymusowego "wypoczynku", ale to juz teraz sprawa drugorzędna, bo przetrwałam
        najgorsze i synek nie jest juz zagrożony przedwczesnym porodem. Po 37 tc ciążę
        uważa się za donoszoną. A to juz kilka dni smileSzyjkę mam skróconą od 26 tc na 2
        cm.
        Pozdrawiam Cię serdecznie smile
        Atlantis
        • ashanta Re: Słabsze ruchy w 36 tc? 13.10.04, 14:48
          Dziekuje za odp.Wiesz ja biore fenot.od 17 tyg,i od 24 max dawkę.Tak dokł.to
          jestem z Poz.ale na czas tej trudnej ciąży musiałam przenieśc sie do rodziców
          do Ziel.bo nie miałby kto mi pomóc,maż w pracy całe dnie.Więc wizyty miałam co
          mies.w poz.(podróż troszkę łażenia i czekanie w poczekalni na kolejkę)-wracałam
          padnięta.Reraz juz jestem w poz.i czekam ,ale siada mi psycha na maxa,bo nie
          mam juz wizyty bo gin wyjeżdża,nie wiem co robić.Z dolegl.to czasem ma
          uczucie ,ze mi wszystko wypadnie,że mam kłopty z chodzeniem(powoli,jak słoń)i
          ten ciągły strach ,ze coś sie dzieje a ja nie czuję,bo leki znoszą
          skurcze.Odpisz ja odpisze wieczorem pa.
          • atlantis75 Re: Słabsze ruchy w 36 tc? 13.10.04, 17:07
            Hejka,
            jeżeli lekarz wyjeżdża, to możesz się wybrać do innego w razie jakiegoś
            niepokoju. Ja zaliczyłam tabun lekarzy, a tak w ogóle to 2 razy zmieniałam
            lekarza prowadzącego (nie odpowiadali mi). Także nie masz się co martwić,
            wyniki noś przy sobie, kartę ciąży i książeczkę ubezp., to każdy lekarz Cię
            przyjmie bez gadania smile A Ty będziesz spokojniejsza.
            Naprawdę nie denerwuj się tak, przecież jesteś juz prawie na finale! smile
            Dzidziusiowi nic złego się nie stanie nawet gdyby miał urodzić się juz jutro.
            To juz duże szkraby smile

Pozdrawiam smile
    • burza4 Re: Słabsze ruchy w 36 tc? 13.10.04, 13:42
      Atlantis, na wszelki wypadek zgłosiłabym się z tym do lekarza, niech zrobi usg,
      będziesz spokojniejsza...
      • atlantis75 Re: Słabsze ruchy w 36 tc? 13.10.04, 14:09
        burza4 napisała:

> Atlantis, na wszelki wypadek zgłosiłabym się z tym do lekarza, niech zrobi
        usg,będziesz spokojniejsza...

Dzwoniłam do położnej. Mam liczyć ruchy i w razie jakiegoś większego niepokoju
        jadę do niej do szpitala na KTG.
        Pozdrawiam smile
    • jakasik Re: Słabsze ruchy w 36 tc? 13.10.04, 13:50
      Słyszałam, że po 30tc można odczuwać słabsze ruchy, bo dziecko ma mniej miejsca
      w brzuchu. Ja natomiast czuję silniejsze ruchy i mam czasem wrażenie, że Staś
      zaraz wyjdzie mi przez brzuch. Obecnie 38tc.
      • aprze Re: Słabsze ruchy w 36 tc? 13.10.04, 14:17
        Jestem na początku 38 tygodnia ciąży i moja dzidzia też się mniej rusza i tak
        bardziej ospale. A dziś w nocy chyba chciały wyprostować nogi, do tej poru bala
        mnie żebra
        moj gin. ma grype spotkam się z nim 22.X
        Agnieszka
    • roxana2001 Re: Słabsze ruchy w 36 tc? 13.10.04, 14:52
      Do Atlantis!
      mam prośbę , prawdopodobnie wyrałaś położną ze Szpitala Miejskiego. Mogłabyś mi
      przesłać namiary? Jak się nazywa, nr tel. i ewnetualnie podać cenę?
      nr gg 1320448.
      • atlantis75 Re: Słabsze ruchy w 36 tc? 13.10.04, 17:00
        Hej Roxana,
        wysłałam Ci maila na gazetowy adres, bo nie posiadam GG.
        W którym tygodniu jesteś?

Pozdrawiam smile
    • magdalenax Re: Słabsze ruchy w 36 tc? 13.10.04, 16:56
      Atlantis, Moja mala tez miewa gorsze dni. W zeszly piatek o 23 wyladowalam w
      szpitalu na ktg bo sie nie ruszala od rana. Nie pomagalo jedzenie i porusznie
      brzuchem. Cisza. Oczywiscie na ktg skakala jak wariat a ja wyszlam na
      histeryczke smile co mnie kompletnie nie obeszlo. Gdyby drugi raz sie cos takiego
      zdarzylo tez pojechalabym do szpitala. Ja licze ruchy po kazdym posilku. Jezeli
      dolicze do 10 w ciagu godziny to znaczy ze jest ok. Jezeli w dwoch kolejnych
      liczeniach byloby mniej niz 6 mam sie zglosic do szpitala.

I jeszcze jedno, lekarz powiedzial ze pod sam koniec ciazy dziecko ma malo
      miejsca wiec raczej sie kreci niz kopie dlatego wiekszosc mam odczuwa je
      inaczej i jest ich troche mniej niz poprzednio. Ja tez czuje ze moja Ania jest
      teraz delikatniejsza.

Pozdrawiam,
      Magda 37 tc
      • tygrysek30 Re: S?absze ruchy w 36 tc? 13.10.04, 19:38
        Jestem w 36 tc. Moj maly szalal do tej pory a teraz prawie wcale. Zalecenia z`e pojedzeniu mam
        liczyc ruchy wcale do mnie nie przystaja bo moj maly rusza sie co prawda nie wiele, ale zupelnie
        kiedy indziej niz ja na to licze, czyli np w nocy lub rano. Mialam juz wczesniej taki okres ciszy (
        2 tygodnie zadnych ruchow) i bylam na badanich . Okazalo sie, ze nic mu nie jest. Zauwazylam
        jednak, ze jesli jestem ja zmeczona i jest niskie cisnienie to on tez i wtedy sie nie rusza. Jesli
        mam wiecej energi to on rowniez. Po za tym mam niedoczynnosc tarczycy i to tez wplywa.
        Przez moment bralm za malo lekow i bylam bardziej ospala i zmeczona.
        Mysle, ze wszystkie mamy maja wachania hormonow (nawet te teoretycznie zdrowe bo nasze
        organizmy to nie zegarki, ten poziom sie pewnie zmienia) i to pewnie wplywa na nasze dzidzie.
      • roxana2001 Re: Słabsze ruchy w 36 tc? 13.10.04, 19:43
        Atlantis, jestem w 30 tyg. Prawdopodobnie na Wigilię urodzę dzidziusiasmile.
        Teraz mam problem, bo spada mi TSH....(mam nadczynność tarczycy).
    • maciekzyla Re: Słabsze ruchy w 36 tc? 13.10.04, 19:48
    • grochalcia Re: do Atlantis 13.10.04, 19:54
      Niestety nic Ci nie pomoge doradzic, bo jestem w połowie drogi, ale ciesze się,
      że się w koncu pojawiłas na forum. Nie było Cie kilka dni i myślałam, ze coś ci
      sięstalo. wszystkiego dobrego.
      • atlantis75 Re: do Atlantis 13.10.04, 21:50
        No tak, nie było mnie kilka dni fizycznie, ale poczytywałam sobie forum smile
        Odpukać nic się złego u mnie nie dzieje.

Pozdrawiam gorąco! smile
        Atlantis z Kubusiem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka