kasiuncia25 27.10.04, 17:46 Co powinno sie w niej znaleść? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
synovia Re: Torba do szpitala 27.10.04, 18:30 Musisz sie zorientowac co jest potrzebne w Twoim szpitalu bo roznie to wyglada, ja zabieram: -szlafrok -koszula nocna -klapki pod prysznic -kapcie -skarpetki -majtki jednorazowe -podpaski -2 reczniki -recznik jednorazowy -papier toaletowy -sztucce i kubek -dokumenty oczywiscie -ladowarka do komorki i sama komorka -dla maluszka nie musze miec nic... Odpowiedz Link Zgłoś
klubiale1 Re: Torba do szpitala 27.10.04, 19:52 Do szpitala powinnaś zapakować: • kartę ciążową; • dokument potwierdzający grupę krwi, inne badania, wskazane przez lekarza; • dowód osobisty, legitymację ubezpieczeniową; • zegarek z sekundnikiem - do mierzenia częstości skurczów; • przybory toaletowe i ulubione kosmetyki, kapcie; • klapki pod prysznic; • duże, chłonne podpaski; lub duże pieluszki Belli • bieliznę, skarpety, biustonosz dla karmiących + ewentualnie wkładki laktacyjne; • majtki jednorazowe • koszulę nocną - 2 sztuki; • szlafrok • telefon lub kartę telefoniczną; ładowarka do telefonu • ewentualnie wyprawkę dla dzidziusia (trzeba dowiedzieć się w szpitalu w którym się rodzi - śpiochy, pieluchy, kaftaniki, kocyk, rożek, czapeczki). • Rękawiczki dla dzidziusia (albo lepiej skarpetki bo nie spadają) • Bepanthen na brodawki (nie trzeba zmywać przed karmieniem) • 2 ręczniki • sztućce, kubek • papier toaletowy • prowiant dla męża na czas porodu • woda mineralna niegazowana (koleje butelki doniesie mąż po porodzie ) • do korzystania ze szpitalnej toalety przydałyby się veap seaty – specjalne podkładki na kibelek z wyciętą dziurą po środku (ale trudno je kupić) • ręczniki papierowe (wygodne do osuszania krocza) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
be_mat Re: Torba do szpitala 27.10.04, 20:10 ja dodałabym jeszcze -termometr, -zamiast tradycyjnych podpasek pieluszki bella -podkład - a dla dzidzi pieluszki jednorazowe i chusteczki nawilżające ale wszystko zależy w jakim szpitalu się rodzi, więc najlepiej zapytać w Szkole Rodzenia ) Odpowiedz Link Zgłoś
mariofed Re: Torba do szpitala 27.10.04, 20:14 veap seaty - po polsku: toaletowe podkładki higieniczne, kupisz w dużych hipermarketach. Ja zawsze kupuję je w Tesco. Są naprawdę niezastąpione, daję je dziecku do szkoły, bo wiadomo, że maluchy lubią siadać bezpośrednio na deskę sedesową w obcych miejscach. W szpitalu na pewno będą Ci potrzebne, bo trudno załatwiać się na stojąco, kiedy wszystko jeszcze trochę boli. Dowiedz się, czy nie trzeba zabrać dla dzidziusia pampersów. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamaszyma Re: Torba do szpitala 28.10.04, 08:55 Ja z własnego doświadczenia wiem, ze niezbędne są ręczniki papierowe. Po każdyej wizycie w toalecie trzeba sie podmywać, a jeżeli sie krwawi, to skzoda pobrudzic ręcznik, no nie? Ja uzywałam więc tych papierowych. Dobrze jest mieć też stanik do katrmienai, bo w drugiej czy trzeciej dobie jets taki nawał pokarmu, ze bez stanika ani rusz, tak boli, no i wkładki laktacyjne koniecznie. miałam tez podkłady na łózko, bardzo sie przydały. Może sie oprzydac maść Bephanten, na obolałe brodawki jak maleństwo nie bardzo potrafi jeszcze ssać ale to chyba dają w tych takich zestawach dla matek w szpitalach. A co do innych potrzebnych rzeczy to juz wszystko zosatłao wymineione. Odpowiedz Link Zgłoś
aatam Re: Torba do szpitala 28.10.04, 10:39 Witam poza wszystkimi wymienionymi już rzeczami ja radziłabym Ci zabrać Lampkę Nie wiem, jak będzie w twoim szpitalu ale kiedy ja rodziłam Młodego, to przy łózkach były lampki - owszem..wielkie jarzyniówki, które świeciły na pół pokoju..Żeby nie przeszkadzać więc innym mamom i ich maluchom odpalaniem lamy przyłóżkowej, my stosowaliśmy Lampkę do kontaktu, a że kontakt przy samiutkim łóżku - to było kameralnie, niechałaśliwie i wystarczająco widno, żeby np nakarmić malucha, zobaczyć czy nie włożył 2 nóg do 1 nogawki śpiochów etc.. Wzbudzałam ową lampką zachwyt nocnych pielęgniarek które potwierdzały, że pomysł przedni Powodzenia Marg Odpowiedz Link Zgłoś
mamaszyma Re: Torba do szpitala 28.10.04, 10:42 a u nas cały czas musiało sie świecic górne oświetlenie, zeby pielegniarki w razie czego widziały cio sie zdzieje.... Ale jesli tak sie nie praktykuje w waszych szpitalach, to rzeczuywiście lampka to dobry pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
neti87 Re: Torba do szpitala 28.10.04, 11:05 Poniżej predstawiam listę, która zamiesczona jest na stronach internetowych jednego z warszawskich szpitali. Chyba z kufrem do tego szpitala trzeba jechać... Przyjęcie do porodu. Trzy tygodnie przed planowanym terminem porodu powinna Pani spakować torbę z następującymi rzeczami: Dla Siebie: - wygodna nocna bielizna umożliwiające karmienie piersią (3 sztuki); - szlafrok, skarpetki, klapki; - biustonosz do karmienia piersią; - dwie paczki zwykłych jednorazowych pieluch; - przybory toaletowe, w tym stosowany dotychczas preparat do higieny intymnej; - dwa ręczniki ( kąpielowy i zwykły); - ręczniki papierowe; - woda mineralna niegazowana; - karta magnetyczna lub telefon komórkowy; - rzeczy, bez których nie wyobraża sobie Pani spędzenia czasu w Szpitalu; Dla Dziecka: - trzy batystowe kaftaniki (cienkie); - trzy bawełniane kaftaniki (ciepłe); - dziesięć pieluszek tetrowych i paczkę jednorazowych; - dwie bawełniane czapeczki bez wiązania; - dwie pary śpiochów; - dwie pary skarpetek; - kocyk lub śpiworek (rożek); - ręcznik; - mały jasiek przydatny przy karmieniu; Wszystkie rzeczy (nawet nowe) powinny być najpierw wyprane Dla Ojca (dotyczy porodów rodzinnych): - wygodne ubranie na zmianę; - buty na zmianę (klapki, kapcie); - coś do jedzenia; - aparat fotograficzny; Niezbędne dokumenty: - dowód osobisty; - legitymacja ubezpieczeniowa lub legitymacja rodzinna (stempel zakładu pracy co 2 miesiące); - legitymacja emeryta, rencisty (lub ostatni odcinek o otrzymaniu świadczenia) - legitymacja uczniowska lub studencka (prawo do świadczeń także 4 miesiące po zakończeniu studiów) - zaświadczenie o opłacaniu składek zdrowotnych (pracownik otrzymuje je z zakładu pracy, osoba bezrobotna z Urzędu Pracy, osoby korzystające ze świadczeń pomocy społecznej - z Ośrodków Pomocy Społecznej)(nie dotyczy osób z aktualną legitymacją ubezpieczeniową lub rodzinną) - w przypadku osób pracujących na własny rachunek, dowodem ubezpieczenia jest umowa z Funduszem oraz potwierdzenie przekazania składki; - NIP własny i NIP pracodawcy - karta przebiegu ciąży + wyniki badań z okresu ciąży: 1. Usg – wykonane około 36 tyg. ciąży 2. Ostania morfologia i badanie ogólne moczu 3. WR 4. HBS 5. Grupa krwi – przeciwciała 6. Posiew z kanału szyjki – wykonane około 36 tyg. ciąży 7. Inne istotne dokumenty medyczne, np. wyniki konsultacji specjalistycznych Do przyjęcia do porodu nie jest potrzebne skierowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia70 Re: Torba do szpitala 28.10.04, 13:08 Drobne sprostowanie: stempel zakładu pracy w książeczce ubezpieczeniowej jest ważny 30 dni. Odpowiedz Link Zgłoś