monia1973 15.11.04, 20:36 Dziewczyny, co sądzicie na temat chodzenia do szkoły rodzenia? Czy jest sens, czy lepiej poczytać literaturę i skorzystać z rad doświadczonych mam? Czekam na wypowiedzi. Pozdrowienia Monia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kornelcia75 Re: szkoła rodzenia 15.11.04, 21:30 Hej Monia jestem mama 8 tyg Maksa,chodzilismy do szkoły rodzenia cały lipiec. Musze Ci powiedziec ze ja sobie szkołe chwalę,były rozmowy z lekarzami,filmy o karmieniu,pielegnacja maluszka.Dobre rady zapisałam w zeszycie i siegam po nie czasem.Powiem ze fakt o wielu rzeczach mozna przeczytac tu na forum i w gazetach.Ale nam z mezem było bardzo miło w tej szkole,chciałam zeby z wszystkim sie zapoznał bo rodził zemną.Była nauka masazu,malowanie brzuszków.Miło spedzilismy tam czas.Ja osobiscie polecam. pozdrawiam ja i Maks Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: szkoła rodzenia 15.11.04, 21:48 Ja właśnie kończę szkołę rodzenia... podobało mi się. Warto na pewno chodzić do szkoły przy szpitalu, w którym zamierza się rodzić - poznaje się szpital i jego zwyczaje, a to bardzo ważne. Był to też rodzaj "terapii grupowej" dla mojego męża, który nie chciał czytać książek, a ja chciałam, żeby zdawał sobie sprawę z tego, jak wygląda poród i opieka nad niemowlęciem. Poza tym bardzo podobała mi się gimnastyka i kąpanie noworodka Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: szkoła rodzenia 15.11.04, 23:43 Tak właśnie - szkoła rodzenia przy szpitalu, w którym chce się rodzić, to bardzo dobry wynalazek, jak przychodzi godzina "P" to o wiele łatwiej się we wszystkim połapać. Odpowiedz Link Zgłoś
joakal Re: szkoła rodzenia 15.11.04, 23:03 Moja mama (była położna) stwierdziła, że mogę sobie darować, jedyne co się przydaje to nauka pielęgnacji noworodka - ale tego uczy również położna po porodzie Co do samego porodu, to jak przychodzi co do czego to i tak wiedza ze szkoły wyparowuje (doświadczenia rodzących) i trzeba się słuchać położnej Pozostałą wiedzę można zdobyć z książek i z forum Jest to dobry pomysł jeśli masz wolny czas i zbędne pieniążki (szkoły rodzenia są raczej drogie - zwłaszcza w W-wie) Odpowiedz Link Zgłoś
ikw1 Re: szkoła rodzenia 16.11.04, 00:00 ooops! poprzedni komentarz mnie troche zdziwił chociaz to fakt ze całe pkolenia kobiet nie chodziły do takich szkół Chodziłam do szkoły dla połoznych 10 lat temu; odbierałam porody itd. ale ta wiedza techniki porodów itp zmieniają się tak szybko ze i tak wybieram sie do szkoły rodzenia zwłaszcza ze mązuś też powinnien trochę się wczuć. A poza tym w większości szpitali nie ma mowy o porodzie rodzinnym jezeli para nie uczestniczyła wczesniej w szkole rodzenia o porodach w wodzie nie wspominając. Nie wszystkie szkoły są drogie, my chociaż jestesmy z Warszawy wybieramy sie do szkoły rodzenia w wołominie (ze względu na mozliwość porodu w wodzie) Odpowiedz Link Zgłoś
olanowak24 Re: szkoła rodzenia 16.11.04, 06:51 Witam, gorąco polecam szkołę rodzenia, byłam z mężem co prawda dopiero na dwóch spotkaniach, ale juz wiem ze warto. Po pierwsze podnosi mnie na duchu gdy razem z innymi dziewczynami ćwiczymy, robimy skręty i sie gimnastykujemy, a na zajeciach teoretycznych dowiaduje sie wielu ciekawych rzeczy, jest fajna atmosfera, zwiedzamy porodówki itd. Ja zdecydowanie mniej boje sie juz porodu po rozmowach z dziewczynami, a koszt całkiem niziutki za całość 100zł, a do tego po ukonczeniu szkoły poród rodzinny jedyne 50zł, w ślicznych osobnych, nowych pokoikach po remoncie , do wyboru nawet kolor pokoju pozdrawiam i zachęcam ola i Mikuś 28tc Odpowiedz Link Zgłoś
opieniek1 Re: szkoła rodzenia 16.11.04, 08:46 wydaje mi się, że największy sens ma szkoła rodzenia dla faceta. On nie śledzi forum, nie czyta książek i nie jest w ciąży. A jak usłyszy od jakiegoś autorytetu, jak to wszystko wygląda, to czuje się potem wielkim ekspertem. Wierzcie mi, niejeden mój znajomy uważa, że wie o porodzie więcej niż ja, która urodziłam dziecko, bo chodził do szkoły rodzenia Tak na poważnie, faceci nie zdają sobie sprawy co to jest poród i jak pielęgnować noworodka, myślą zawsze, że jakoś to będzie i szkoła rodzenia uświadamia im wiele rzeczy. A my, kobietki uczymy się oddychać, kąpać, oswajamy ze szpitalem i czasami nawiązujemy przyjaźnie. Myślę, że warto zainwestować pieniądze i że ten czas nie jest stracony. Odpowiedz Link Zgłoś
monia1973 Re: szkoła rodzenia 16.11.04, 10:17 Dzięki dziewczyny za odzew! Pozdrawiam Monia Odpowiedz Link Zgłoś
klubiale1 Re: szkoła rodzenia 16.11.04, 12:40 Dla mnie najważniejsze w szkole rodzenia były ćwiczenia rozciągające, i oddechowe oraz pokazywanie pozycji porodowych . Bardzo pomogły mi w porodzie, a myślę,że sama nie miałabym tyle samozaparcia aby ćwiczyć z książką. Poza tym położna kontrolowała jak wykonujemy ćwiczenia i poprawiała nas. Poznałam też fajnych ludzi, których spotkałam później na porodówce. Wymienialiśmy się opiniami i spostrzeżeniami. Tak jak już pisała koleżanka z forum, szkoła rodzenia jest bardzo ważna dla taty dziecka. Pozwala mu się oswoić z porodem, z dzieckiem i wspólną przyszłością. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś