ata_11 30.11.04, 11:01 AFP kto robił badanie krwi na afp.............i dlaczego czy to jest standardowe?????????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patyczako Re: AFP 01.12.04, 21:56 moze nie jest standardowe ale pozwala wykryc wady wrodzone... Odpowiedz Link Zgłoś
baby5 Re: AFP 02.12.04, 07:25 Nie jest to badanie standardowe chociaż moja lekarka profilaktycznie każdej swojej pacjentce je poleca. Jednak nie jest ono tak dokładne, jak np test potrójny lub Pappa ale zawsze jest czyms dodatkowym a zarazem nieinwazyjnym. Pozdrawiam! www.TickerFactory.com/ezt/d/1;8;17/st/20050121/dt/7/k/2cd5/preg.png Odpowiedz Link Zgłoś
ysssa Re: AFP 02.12.04, 07:44 ja robiłam, moja ginek zleca profilaktycznie wszystkim ciężarówkom. Niestety okazało się, że większość laboratoriów ma ogólne normy a nie swoje wypracowane przez co można naprawde dużo nerwów zjeść. W moim przypadku było tak że zrobiłam badanie i wynik mi wyszedł duzo,duzo za niski (co mogłoby wskazywać na chorobę cewy nerwowej), powtórzyłam badanie gdzie indziej - tam się okazało że wszystko w normie, ale i tak dla świętego spokoju poszłam na USG prenatalne do Osóbki - Morawskiego gdzie okazało się że dzidzia jest zdrowa . Doktor mi wytłumaczył że robienie AFP nie ma sensu, jeśli już chcemy robić tego typu testy to zacząć należy od testu PAPPA i wtedy, gdy jest coś nie tak , kierowane jesteśmy na szereg innych badań. Pozdrawiam gorąco Ysssa + 24 tc dzidzia Odpowiedz Link Zgłoś