Dodaj do ulubionych

APEL DO PRZYSZŁYCH MAM !!!

29.09.05, 11:57
Grogie mamy, nie skupiajcie się tak na dzieciach!!!! Polecam cytat czołowego
psychologa: >>>Dla związku ważne jest, ze ma pierwszeństwo przed byciem
rodzicami, bowiem bycie
rodzicami jest kontynuacja związku. Jeśli jakaś para ma trudności i prosi
mnie o
rade, wtedy często pytam: „Co ma dla was pierwszeństwo:­ bycie rodzicami, czy
bycie para?”. Albowiem jeśli para ma dzieci, często bycie rodzicami zabiera
cala
energie i dla pary niewiele wówczas pozostaje. Miłość rodziców do dzieci karmi
się miłością pary, jest jej kontynuacja. Jeśli wiec relacja pary znów może
zająć
pierwsze miejsce, wtedy udaje się tez lepiej bycie rodzicami. A przede
wszystkim: dzieci, które widza, ze ich rodzice się kochają, czuja się bardzo
szczęśliwe.<<<
Obserwuj wątek
    • tankgirl5 Re: APEL DO PRZYSZŁYCH MAM !!! 29.09.05, 12:01
      To znowu nasz tatuś-egoista? hę? Mam zamiar skupić się na dziecku ale mój mąż
      wyobraź sobie, że też! Bardzo się kochamy więc to nie zaszkodzi naszemu
      związkowi...
      • tankgirl5 Re: APEL DO PRZYSZŁYCH MAM !!! 29.09.05, 12:04
        czyżbyś znów bał się, że seksiku za mało będzie jak się żonka zajmnie dzieckiem?
    • wieloszka Re: APEL DO PRZYSZŁYCH MAM !!! 29.09.05, 12:02
      PODPISUJĘ SIĘ!
      • wieloszka Re: APEL DO PRZYSZŁYCH MAM !!! 29.09.05, 12:03
        ale podpisuję pod apelem-mam dziecko i wiem...ono wyczuwa nawet zmiany naszego
        tonu gdy jest źle....dla niego musimy dbać o siebie...chociaż czasem ciężko
        • tankgirl5 Wieloszka 29.09.05, 12:07
          Chyba nie czytałaś poprzednich wątków Pimota... Szkoda bo niektóre są chyba
          wykasowanesurprised
          Koleś nie dorosnął do bycia ani partnerem ani tym bardziej ojcem!
          • wieloszka Re: Wieloszka 29.09.05, 12:09
            no fakt nie czytałam ale może to nadrobięsmile
          • smutna_ja Re: Wieloszka 29.09.05, 18:04
            nie dorósł...
    • kubusiowa78 Re: APEL DO PRZYSZŁYCH MAM !!! 29.09.05, 12:12
      O to znowu pan Pimot i jak widzę jego w dalszym ciągu nierozwiązany problem
      przyjęcia do wiadomości,że jest na świecie takie zjawisko jak ojcostwo i miłośc
      ojcowska... A Hellinger oczywiście ma rację w tym cytacie, ale wiesz co, ja nie
      wiem czy on sam w ogóle ma dzieci? Wiem,ze ma drugą żonę, ale o dzieciach jakoś
      nigdy nie słyszałam, tylko ojego pobycie w seminarium... Ja nie lubie jak ktoś
      się wymądrza na temat ,który zna tylko z teorii..
      • pimot74 Re: APEL DO PRZYSZŁYCH MAM !!! 29.09.05, 13:26
        Czy wobec tego, wg Ciebie rola faceta ogranicza się jedynie do funkcji
        rozpłodowej a później do łączenia etatu w pracy (do zapewnienia utrzymania)
        oraz drugiego w charakterze niańki po godzinach, która zapewni czułość
        mamuścetak przeciez wykonczonej 10 godzinnym doglądaniem dziecka? Wydaje mi sie
        że tak niestety.....
        • kubusiowa78 Re: APEL DO PRZYSZŁYCH MAM !!! 29.09.05, 13:58
          Wcale tak nie uważam, napisałam przecież ,że absolutnie w tym cytacie Hellinger
          ma rację.I wiem,że na pewno trudno to zrealizować w zyciu.Ale grunt to się nad
          tym zastanawiać i ze sobą rozmawiać.Wszystko przede mną,będę się starać. Powiem
          jeszcze tylko,że tak jak ty apelujesz do mam, to ja mam zawsze ochotę
          zaapelować do ojców,gdy tylko zajrzę na forum e-tata. Tam nie ma z kolei innych
          wątków niż tych na temat zdrady i pogorszenia sie jakości seksu po porodzie.To
          też mi wygląda na jakąś obsesję...Czy ojcowie naprawdę tak mało myslą o swoich
          dzieciach,a tak dużo o sobie?
    • sabi35 Re: APEL DO PRZYSZŁYCH MAM !!! 29.09.05, 12:17
      To jednak prawda. Polecam zacząć stosować od pozytywnego testu ciążowego. Chyba
      że ktoś za nic ma związek, ale to inna historia smile
      • jamile Re: APEL DO PRZYSZŁYCH MAM !!! 29.09.05, 12:19
        Zgadzam się Sabi i cytatemsmile
    • agao_72 Re: APEL DO PRZYSZŁYCH MAM !!! 29.09.05, 12:19
      A weź przestań zbawiać swiat!!!
      Zajmij się swoją rodziną - a potem apeluj. Wiesz tak - od szczegółu do ogółu.
      BTW - wiesz już, skąd się biorą dzieci?
    • vibe-b Re: APEL DO PRZYSZŁYCH MAM !!! 29.09.05, 12:46
      Nie czytalam wczesniejszych wypowiedzi Pimota, ale ta wydaje sie byc calkiem
      sensowna. A drogie Mamusie chyba zapominaja, iz dziecko, chocby najbardziej
      wyczekane, bezbronne i slodkie, kiedys dorosnie i odejdzie swoja droga, i
      zostaniecie niechybnie odstawione na boczny tor (jak nie przez wlasne dziecko
      to przez synowa lub ziecia- ale to juz inny temat)i co Wam wtedy pozostanie?
      Pustka. Nie przeoczmy, iz zycie generalnie spedzamy z partnerem, a nie z
      dzieckiem.

pozdrawiam

• visenna2 Re: APEL DO PRZYSZŁYCH MAM !!! 29.09.05, 12:48
      O znowu Pimot! Ale tym razem się zgadzam, też mam takie zdanie.
    • budzik11 Re: APEL DO PRZYSZŁYCH MAM !!! 29.09.05, 14:20
      Ja się zgadzam z cytatem przytoczonym przez Pimota (i nie ma dla mnie znaczenia
      jego osobista sytuacja). Dla mnie nie jest najważniejsze dziecko, tylko mąż.
      Dziecko jest ważne, owszem, bardzo ważne, ale nie ważniejsze od męża. Dziecko
      jest "owocem naszego związku", jest jakby czymś wtórnym. Wyszłam za mąż za tego
      konkretnego faceta nie po to, żeby płodził mi dzieci, nie dla jego genów, tylko
      po to, że chciałam być z nim, a dzieci - przy okazji, trochę jako "produkt
      uboczny". Może to brzydko brzmi, ale tak jest - wyszłam za mąż po to, żeby być
      z tym człowiekiem, a nie po to, żeby rodzić jego dzieci, gdyby dziecko sie nie
      pojawiło, to też bylibyśmy szczęśliwi we dwoje. I szkoda mi mężczyzn, któzy idą
      w odstawkę kiedy pojawia się dziecko.
      • visenna2 Re: APEL DO PRZYSZŁYCH MAM !!! 29.09.05, 14:49
        Dokładnie tak. Podpisuję się obiema rękami pod każdym słowem Budzikasmile))
    • aniald1 Re: APEL DO PRZYSZŁYCH MAM !!! 29.09.05, 14:45
      Ja też nie czytałam poprzednich wątków założonych przez Pimota ale z tym co
      teraz napisał zgadzam się. Mój mąż nie jest trutniem, który swoje zrobił i teraz
      powinien pozostać w cieniu. Jak byłam w ciąży wydawało mi się to takie
      oczywiste, że znajdziemy czas tylko dla siebie ale życie nas zweryfikowało i na
      prawdę musiałam się dobrze nagimnastykować aby pobyć też tylko z mężem. To
      BARDZO ważne.
      • martika06 Re: APEL DO PRZYSZŁYCH MAM !!! 29.09.05, 15:40
        Popieram.
        Mam nadzieję, że tą teorię uda nam się wprowadzić w życie kiedy pojawi się
        maluch.
        • monisse25 Re: APEL DO PRZYSZŁYCH MAM !!! 29.09.05, 16:36
          popieram w 100% budzika....najgorsze w związku jak dziecko będzie na 1
          miejscu,a mąz odsunięty na bok...
    • asia710 Re: APEL DO PRZYSZŁYCH MAM !!! 29.09.05, 17:05
      Moj przyjaciel, odany ojciec 2 synka oglada z nami stary film - akcja porod
      posladkowy, meki, lekarz pyta ojca: jak trzeba bedzie wybierac to co mam robic:
      uratowac matke czy dziecko? Ojciec: Ksiadz mowi, ze dziecko Lekarz: Dlatego
      pytam ciebie, Ojciec: (odpowiada po dlugiej chwili milczenia): matka.
      A moj przyjaciel, ten ktory ma tego synka, powiedzial mi, ze mialby wielki
      problem z wyborem, bo w momencie gdy zobaczyl glowke dzidziusia (przy
      porodzie), to zwariowal dla niego z milosci. W tej chwili nie jest juz ze swoja
      dziewczyna, opiekuje sie synkiem polowe tygodnia i mowi, ze nikogo nigdy tak w
      zyciu nie kochal.

Dlugo wyszlo... sorry. chodzi mi o to ze ten apel powinien byc skierowany nie
      do mam ale do dwojga rodzicow.
      • angelangel Re: APEL DO PRZYSZŁYCH MAM !!! 29.09.05, 17:52
        Zgadzam sie w 100% z Asia710
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka