misia240 17.11.05, 19:12 Mam pytanie odnosnie cukru w moczu , dodam iz jestem w 34 tyg . ciazy i dzis odebralam wyniki i wyszloze mam 500mg/dl cukru .czy to cos niepokojącego. pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wejda Re: Pomozcie 17.11.05, 19:46 To znalazłam na stronie mojego szpitala- poszperaj w necie- może będzie coś więcej. Pewnie będziesz musiała powtórzyć badania. Badanie moczu Wykonuje się rutynowo w odstępach miesięcznych lub częściej jeżeli tak zaleci lekarz. W badaniach określa się biochemiczny skład moczu i bada czy nie odbiega on od stanu prawidłowego. Odbieganie od stanu prawidłowego ma miejsce gdy stwierdza się w nim obecność: cukru, białka i ciał ketonowych. - Obecność cukru może wskazywać na cukrzycę ciążową. - Białko w moczu może świadczyć o infekcji pęcherza czy nerek, czasem oznacza możliwość wystąpienia groźnych dla życia dziecka i kobiety powikłań ciąży takich jak np. tzw. zatrucie ciążowe. - Wykrycie ciał ketonowych wiąże się z wystąpieniem zaburzeń metabolizmu przemian w obciążonym ciążą organizmie przyszłej matki. Przyczyną tego stanu może być również nieprawidłowa dieta w ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś