mati230905 Re: Odpowiem na pytania 02.01.06, 23:46 Witam i proszę o odpowiedź. Kiedy po cc można urodzic następne dziecko ? Czy sa jakieś konsekwencje jeśli będzie zbyt wcześnie? dziękuję slicznie i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik Re: Odpowiem na pytania 12.01.06, 21:34 Zalecana przerwa to jeden rok. Jeżeli do ciąży dojdzie wcześniej, istnieje ryzyko pęknięcia macicy w czasie ciąży lub przy porodzie. Wymusza to rozwiązanie następnej ciąży cc. Odpowiedz Link Zgłoś
aneczka-85 Re: Odpowiem na pytania 03.01.06, 11:17 jestem w 28tc i ciagle boli mnie podbrzusze,juz od dluzszego czasu.Nie wazne czy caly dzien leze czy cos robie ciagle boli-przy chodzeniu takze,a poza tym czesto mam twardy brzuch a bol jest jakby ciagnacy w dol,czasem mam wrazenie ze po prostu wybuchne.Czy to sa jakies niepokojace sygnaly? Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik Re: Odpowiem na pytania 12.01.06, 21:36 Takie dolegliwości wymagają wyjasnienia. Proszę zgłosić się do lekarza prowadzącego ciążę i dokąłdnie mu wszystko opisać. Wyjaśnień takiego bólu może być wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
yenepher Re: Odpowiem na pytania 31.01.06, 12:56 1. jak dlugo podczas ciąży powinno się brać kwas foliowy i czy koniecznie razem z witaminą B6? 2. w pierwszym miesiacu ciazy (nie wiedziac, ze jestem w ciazy) zazywalam ketanol. Czy moglam zaszkodzic dziecku? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_niny Re: Odpowiem na pytania 24.02.06, 12:15 Aneczko-85!Mam podobne sygnały.Jestem w 28t.c i borykam się z bólami i twardnieniem brzucha tzw. stawianiem się macicy od 2 tygodni. Lekarz zalecił mi 3 x dz. No-spa i rzeczywiście pomaga.Ale zanim pójdziesz do apteki odwiedź lekarza, bo może tkwi w Twoich bólach zupełnie inna przyczyna. Napisz co u Ciebie, jak już wrócisz od gina.Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
monia2992 Re: Odpowiem na pytania 03.01.06, 11:32 Czesc,mam pytanko,w ostatni dzien 7tyg.moje malenstwo miało 1.93cm,teraz w9tyg.miało3cm.Czy wielkość płodu odpowiada tym tyg.?Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik Re: Odpowiem na pytania 13.01.06, 20:54 Tak, te wymiary w przybliżeniu odpowiadają tygodniowi ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
niunia782 Re: Odpowiem na pytania 03.01.06, 11:36 Mam takie pytanie czy w ciąży można brać urosept i czy on nie szkodzi dziecku/ Czy ma wpływ na nie? Co wchodzi w skład tego leku? Czy powoduje jakieś skutki uboczne? Z góry dziękuję za odp. Odpowiedz Link Zgłoś
nowikapl Re: Odpowiem na pytania 03.01.06, 14:53 Za 2 tygodnie mam wizyte u ginekologa...i mam miec zrobiona cytologie... Teraz jestem w 11 tc i 2xdziennie biore luteine. Wiem,ze przed cytologia powinnam przestac brac luteine okolo 2-3 dni wczesniej...Czy to moze zagrozic mojej ciazy ? Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik Re: Odpowiem na pytania 13.01.06, 20:57 Branie luteiny tylko nieznacznie zmienia sytuację hormonalną. I tak w ciąży dominuje progesteron, co będzie widoczne w badaniu cytologicznym. W cytologii chodzi o innego typu zmiany niż wywołane działaniem hormonów. Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik Re: Odpowiem na pytania 13.01.06, 20:55 Urosept jest preparatem ziołowym o łagodnych własnościach moczopędnych i dezynfekujących. Jest całkowicie bezpieczny w ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
monika19792 38 tydz. USG 13.01.06, 22:26 to wymiary BDP 98,6, FL 71, AC 332 ja jestem drobnej budowy. Lekarz mówił o dużej główce lecz nie podał ile w obwodzie ale wnioskuje po wymiarze BDP, że główka jest duża. Jak dużego dziecka mogę sie spodziewać. Obecnie jest 39 tydz. i żadnych oznak zbliżającego się porodu. Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik monika19792 16.01.06, 21:23 Podane przez Panią odpowiadają 39tygodniowej ciąży. Nie sa one w jakiś widoczny sposób większe niż u innych płodów w tym wieku. Trudno wyrokowac co do wielkości, ale obliczając to "na oko" płód powinien wazyć około 3200g. Odpowiedz Link Zgłoś
martina.15 Re: Odpowiem na pytania 14.01.06, 01:05 jakie znieczulenie lepsze (chocby osobiscie): ogolne czy podpajeczynowkowe w przypadku cc? Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik martina.15 16.01.06, 21:26 Bezpieczniejsze dla dziecka jest znieczulenie zewnątrzoponowe lub podpajęczynówkowe. Przy tych znieczuleniach zawsze można podac niewielką dawkę leków pozwalającą zasnąć matce, żeby nie widziała operacji. W znieczuleniu ogólnym zawsze matka jest nieprzytomna, a dziecko jest narażone przez krótki czas na wpływ leków znieczulających. Odpowiedz Link Zgłoś
dasia_p Re: Odpowiem na pytania 19.01.06, 09:52 Czy można dostać skierowaniena badanie przeciwko toksoplazmozie od lekarza państwowego? Czy to badanie jest płatne i NFZ tego nie refunduje? Odpowiedz Link Zgłoś
joann14 Re: Odpowiem na pytania 22.01.06, 17:47 Ostatni okres mialam 22 grudnia 2005 dzis zrobilam test i wyszedl pozytywnie,prosze nam powiedziec ktory to tydzien i dzien? Pozdrawiam Dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
ania_114 Re: Odpowiem na pytania 23.01.06, 13:25 chcialam sie dowiedziec czy jest to pawidlowe ze jak bylam u lekarza w 35 tyg a na usg z wymiarow dziecka bylo ze z nozki-34tydzien z glowki32???????? Martwi mnie to bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
iva_marti jakie badania nalezy wykonac planujac ciaze 03.01.06, 15:05 witam cvhcialabym zaczac starac sie o dzidziusia okolo lipca.Jakie powinnam wykonac badania-wszystkie nie tylko te obowiazkowe. pozdrawiam i czekam na odpowiedz justyna Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik Re: jakie badania nalezy wykonac planujac ciaze 13.01.06, 20:59 Przed planowana ciąża warto zrobic następujące badania: grupa krwi, również u partnera WR HIV toksoplazmoza cytomegalia żółtaczka typu B Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.g66 Re: Odpowiem na pytania 05.01.06, 12:55 fajnie ze ktos taki sie pojawil na forum bo ja mam wlasnie pytanie, czy na usg to bylo jakies specjalne ktore pomoc jest najlepsze i najbardziej dokladne widaj jakies wady genetyczne?np rozszczep wargi albo podniebienia? nie wiem czy to odpowiednie pytanie ale moze bedziesz cos na ten temat wiedziala, to usg mialam w ok 21 tyg ciazy i wyszlo bardzo dobrze ponoc moja coreczka jest zdrowa ale dzisiaj przeczytalam o tym na fotum i sie zastanawiam? jeszcze 6 tygodni Odpowiedz Link Zgłoś
ajwon Re: Odpowiem na pytania 05.01.06, 13:05 mam pytanie. często mam zaburzenia w miesiązckowaniu. a w zasadzie od momentu odstawienia tabletek. teraz miesiązcka spóxnia mi się juz miesiąc. robiłam 3 testy ciązowe i wyszły negatywnie. wczoraj odebrałam wynik badania krwi. poziom beta hcg wynosi u mnie 2,0mlU. czy to oznacza ze na 100% nie jestem w ciązy? zastanawia mnie to bo od pewnego czadu bardzo źle się czuję, mam zgagę-czego nigdy w zyciu nie miałam, bolą mnie piersi-sa nadwrażliwe, boli mnie głowa, i czasem jest mi niedobrze.nie wiem co mam o tym sądzić a wizytę u lekarza mam dopiero w sobote?prosze o radę.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik Re: Odpowiem na pytania 13.01.06, 21:01 Po 20 tygodniu ciąży można wykonać badanie USG 3D, gdy widoczne są zmiany w obrębie twarzoczaszki (np. rozszczep podniebienia). Dokładne badanie uwidacznia zmiany narządowe i dzięki temu można rozpoznać "duże" wady płodu. Gdy istnieją jakies wapliwości w tych badaniach, należy je powtórzyć w późniejszym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
1stkasia stawianie macicy ??? 06.01.06, 09:51 Witam , mam pytanie do pana/pani co to znaczy STAWIANIE SEI MACICY? jestem w 25 tc i od wczoraj mam silen kopanie dzieciątka, tak ze mi brzuch wypina na różne strony. Dotychczas dzidzia byla ruchliwa ael nie az tak - z poczatku sei cieszylam ale od ok 20 trawalo do 24 i rano jak sei dzisiaj obudizlam ok 7 to znowu zaczelo. Czymam sei martwic? Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik 1stkasia 16.01.06, 21:29 W tym okresie ciąży aktywność ruchowa dziecka może być duża, a poniewaz ma sporo miejsca, to i ruchy moga być odczuwane jako silne. Poprzez powłoki może być widzoczna stópka lub rączka. Stawianie się macicy to krótkotrwałe skurcze pojawiające się pod wpływem bodżca. Mogą to być gwałtowne ruchy płodu. Macica wtedy twardnieje, ale jest niebolesna. Odpowiedz Link Zgłoś
weronika5612 Re: Odpowiem na pytania 06.01.06, 12:15 jak w koncu liczy sie okres ciązy mówi sie że trwa 40 tygodni to by wskazywało na to że mam koniec 5 poczatek 6 ale lekarka powiedziała mi ze nic mi nie może powiedzieć ale jak bym była to jest koniec 2 poczatek 3 co mam mysleć dziś strasznie mnie boli brzuch i wszystko czy moge poronić z tego powadu Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik weronika5612 16.01.06, 21:32 Ciąża trwa 40 tyg. od pierwszego dnia ostatniej miesiączki. Liczy się tak, gdyż trudno jest wyznaczyć moment zapłodnienia. W rzeczywistości ciąża jest o 2 tygodnie krótsza i trwa 262 dni. Wszystkie te wartości obdarzone sa błedem około 2 tygodni i za termin porodu uważa się datę wyznaczoną z ostatniej miesiączki plus/minus 2 tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
beatat114 Re: Odpowiem na pytania 06.01.06, 12:39 Witam jetem w 23 tc i niestety juz skrocila mi sie szyjka macicy z 40 mm na 31 mm Lekarz powiedzial mi, ze mam sie osczedzac. Czego w szczegolnosci mi nie wolno? Czy powinnam takze powstrzymac sie od kontaktow seksualnych? Z gory dziekuje za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik beatat114 16.01.06, 21:35 Takie skracanie się szyjki nie musi wróżyć powaznych powikłań, jednak jest sygnałem ostrzegawczym. Nie powinna Pani dźwigać ciężarów, wykonywać dużego wysiłku, długo stać lub siedzieć w jednej pozycji. Przeciwwsakzane jest również współżycia, poneiważ może spowodować skurcze macicy i dalsze skracanie się szyjki. Jeżeli szyjka skracałaby się nadal, może dojść do konieczności leżenia przez resztę ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
nana30 Re: Odpowiem na pytania 06.01.06, 12:59 Mam takie pytanie: Na USG 3D lekarz ginekolog stwierdził u mojego dziecka, prawie 22 tydzień w jednej nerce wodonercze 25x19x17 mm, druga nerka poszerzona nieznacznie, obie bez poszerzenia moczowodu i pecherza moczowego. Ostrzegał mnie, że trzeba to kontrolować i powiedział ew zagrożenia na przyszłość z martwicą nerki nawet. Ale powiedział również że często to się samo cofa w wieku niemowlęcym. Bardzo proszę o przybliżenie tematu . Jaka jest nadzieja, że dziecko będzie zdrowe bez leczenia i operowania? I ew jakie mogą być przyczyny powstałej wady. I czy ew moj tryb zycia podczas ciązy może mieć jakiś wpływ na tę sytuację. Zaznaczam, iż wodonercze stwiedzona jako zmiane izolowaną. pozdrawiam i dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
moniaj77 Re: Odpowiem na pytania 06.01.06, 13:12 Hej Nana, Ja jestem po operacji usunięcia nerki z powodu wodonercza, mam 29 lat i niewiem od kiedy ta choroba się u mnie rozwijała od kiedy pamiętam miłam wysokie ciśnienie i to był jedyny objaw że coś jest nie tak. Jak się okazało po operacji miałam w brzuchu około 2,5 litra wodonercza. Lekarze mówili że była to raczej wada wrodzona. Teraz mam jedną nerkę i jestem w 15TC i narazie jest wszystko ok. (operacje miałam 25.04.05) Moja lekarka ginekolog ma dziecko które miało wodonercze i jak miało kilka miesięcy to miało ściąganą tą wodę i wszystko jest ok nie doszło martwicy nerki tak jak w moim przypadku. Także dobrze że teraz można wykrywa takie wady wcześniej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik nana30 18.01.06, 20:38 Zmiany zastoinowe w nerce moga doprowadzic do jej uszkodzenia. nalezy to kotrolowac. Gdyby zastoj sie powiekszal to moze zaistniec potrzeba cewnikowania jej. Gdyby jednak utrzymywal sie lub zmniejszal - to jest szansa na ze po porodzie moze sie sytuacja poprawic. Wazne jest, ze druga nerka jest prawidlowa. Przyczyna jest trudna do wyjasnieniea - najczesciej ucisk na moczowod lub wada miedniczki nerkowej. Swoim zachowaniem nie moze Pani wplynac na poprawe sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
izzolda Re: Odpowiem na pytania 06.01.06, 13:07 Witam.Chciałam zapytać czy pomimo braku objawów zakrzepowych po przebytych dwóch ciążach obumarłych może być przyczyną trombofilia? jakie badanie trzeba wykonać? Dziękuję za odpowiedż> Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik izzolda 18.01.06, 20:43 Trombofilia moze byc skutkiem procesow zakrzpeowych jednak w niezbyt odleglym czasie od incydentu stymulujacego produkcje plytek. nalezy zbadac parametry ukladu krzepniecia, a w tym D-dimery. Ile czasu upłynęło od tych dwoch obumarłych ciąż? Odpowiedz Link Zgłoś
izzolda Re: izzolda 23.01.06, 12:36 Witam.Od pierwszej obumarłej ciąży upłynęło półtora roku a od ostatniej miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
wiola.77 niskie ciśnienie 07.01.06, 15:06 Uprzejmie proszę o informację na temat możliwości podniesienia zybt niskiego ciśnienia. Jestem w 13 tyg i bardzo mocno reaguję na zmiany ciśnienia atmosferycznego. Bardzo niskie ciśnienie (98/60 np.) powoduje straszne bóle głowy. Jak sobie z tym radzić. Czy mogę coś brać, aby sobie ulżyć? Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
marica79 ciałko żółte w 4tc ciąży 07.01.06, 15:12 Mam takie pytanie - czy to coś złego oznacza, że w czwartym tyg ciąży i 2 dni nie było widać na jajniku ciałka żółtego??? Proszę o odpowiedź!!!! W zeszłym roku straciłam maluszka i teraz bardzo się boję... Może jest jeszcze za wcześnie? Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik Re: ciałko żółte w 4tc ciąży 18.01.06, 20:47 W badaniu USG może się zdarzyć, że ciałko żółte zostanie przeocozne. Wazniejsze jest to, czy pęcherzyk jest prawidłowo umieszczony i prawidłowo się rozwija. W przypadku wątliwości można zawsze oznaczyć progesteron. Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik Re: niskie ciśnienie 18.01.06, 20:45 Może Pani zastosować domowe sposoby: kawa, mocna herbata. Potencjalna szkodliwość jest mniejsza niż niskie ciśnienie i złe samopoczucie. W aptekach dostępny jest glukardiamid, który również może Pani stosować. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka70 Re: Odpowiem na pytania 07.01.06, 21:15 Ja również mam pytanie: jestem w 10tc na USG, które było robione wczoraj widziałam malucha, lekarz powiedział, że dzidzia ma przepuklinę, przeraziło mnie to. czy to normalne ??? Lekarz uspokajał mnie, że wszystko jest w porządku, ale jakoś nie daje mi to spokoju, proszę o swoją opinię. dziękuję. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka70 Przepuklina 07.01.06, 21:21 Ja również mam pytanie: jestem w 10tc na USG, które było robione wczoraj widziałam malucha, lekarz powiedział, że dzidzia ma przepuklinę, przeraziło mnie to. czy to normalne ??? Lekarz uspokajał mnie, że wszystko jest w porządku, ale jakoś nie daje mi to spokoju, proszę o swoją opinię. dziękuję. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
12m5 opryszczka 08.01.06, 12:13 Czy opryszczka(2 male krostki)na wargach sromowych w 30tc to grozna sprawa.Dodam tylko ze przed ciaza juz ja mialam i to duzu,duzo wieksza.Slyszalam ze jesli mialo sie ja wczesniej to nie jest grozna. Czy to prawda? Bardzo prosze o odpowiedz,kazdego kto moze podniesc mnie na duchu. Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik 12m5 19.01.06, 21:33 Opryszczka sromowa to choroba wirusowa. Jeżeli chorowała Pani wcześniej to nie wpływa ona na ciążę. Niestety jest jedna zła wiadomość: jeśli są zmiany na wargach sromowych (świeże), to poród drogami natury jest niemożliwy. Jest to wskazanie do cc. Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik Re: Przepuklina 18.01.06, 20:49 Co dokładnie powiedział lekarz? O jakim typie przepukliny mówił? 10 tydzien to wcześnie jak na rozpoznanie przepukliny (jakiego typu). Ciąża wymaga dokładnej obserwacji i być może powtórzenia dokładnego USG. Odpowiedz Link Zgłoś
olenka_d Re: Odpowiem na pytania 09.01.06, 15:26 Prosze o pomoc.Ostatni okres miałam 24.11, nastepnego spodziewałam sie 27.12, ale sie go nie doczekałam, choc miałam wszystkie objawy towarzyszące (brak apetytu, bole brzucha i piersi).Objawy take mam bez przerwy od 24.12. Miesiaczki bywaja u mnie nieregularne, więc sie za bardzo nie martwiłam, ale w czwatek zapisałam sie do ginekologa a dzis zrobiłam test ciażowy i wyszedł pozytywny. Dodam,że w tzw bezpiecznych dniach po mestruacji kochałam sie z moim chłopakiem bez zabezpieczenia(to byl wypadek,pierwszy w naszym ponad 2 letnim związku). chciałambym sie dowiedzieć czy juz powinnam zaczac sie martwic, bo narazie nie planuje ciązy. Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik olenka_d 19.01.06, 21:35 Wszystkie objawy sugerują ciążę. Dla pewności należy wykonać badanie USG. Odpowiedz Link Zgłoś
madzia1252 Re: Odpowiem na pytania 08.01.06, 15:22 Witam, jestem w 39 tc, przez dwa ostatnie dni na bieliźnie pojawiła się galaretowata, przeźroczysta w niewielkiej ilości wydzielina, czyżby to był zwiastun zbliżającego się porodu? Odpowiedz Link Zgłoś
monika19792 prawdopodobnie odszedł ci czop 09.01.06, 08:42 i jest zwiastunem porodu. U niektórych dziewczyn odchodzi na tydz,2, 3 przed porodem a u niektórych parę dni przed. Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik madzia1252 19.01.06, 21:36 Taka wydzielina to odchodzący czop śluzowy. poprzedza on rozpoczęcie czynności skurczowej i porodu. Odpowiedz Link Zgłoś
atlantis75 Weryfikacja autora tego wątku 08.01.06, 17:47 Witam, moim zdaniem admini powinni albo skasować ten wątek, albo zweryfikować osobę podającą się za ginekologa położnika. To wielka odpowiedzialność doradzac w zakresie medycyny na forum, dlatego uważam, że nie powinno się tego robić anonimowo! Tak naprawdę za ginekologa może podać się każdy, kto ma choćby minimalną wiedzę w tym temacie (a o taką nieturudno, bo w internecie informacji o ciąży i porodzie jest mnóstwo). Chodzi o to, że może to przynieść więcej szkód, bo np. ktoś może zrezygnować z wizyty u realnego lekarza w obliczu pewnego zagrożenia i zadowolić się odpowiedzią anonimowego lekarza. Ów ginekolog może udzielić błędnej odpowiedzi itd. Proszę adminkę tego forum o podjęcie jakiś kroków. Na forum gazetowym są fora z ekspertami, ale takimi z imienia i nazwiska, ludźmi wiarygodnymi. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka1976 Re: Weryfikacja autora tego wątku 08.01.06, 20:58 atlantis75 napisała: > Witam, > moim zdaniem admini powinni albo skasować ten wątek, albo zweryfikować osobę > podającą się za ginekologa położnika. To wielka odpowiedzialność doradzac w > zakresie medycyny na forum, dlatego uważam, że nie powinno się tego robić > anonimowo! Tak naprawdę za ginekologa może podać się każdy, kto ma choćby > minimalną wiedzę w tym temacie (a o taką nieturudno, bo w internecie informacji > > o ciąży i porodzie jest mnóstwo). Chodzi o to, że może to przynieść więcej > szkód, bo np. ktoś może zrezygnować z wizyty u realnego lekarza w obliczu > pewnego zagrożenia i zadowolić się odpowiedzią anonimowego lekarza. Ów > ginekolog może udzielić błędnej odpowiedzi itd. > Proszę adminkę tego forum o podjęcie jakiś kroków. Na forum gazetowym są fora z > > ekspertami, ale takimi z imienia i nazwiska, ludźmi wiarygodnymi. > > Pozdrawiam. > > > Zostalo zgloszone do administracji. Odpowiedz Link Zgłoś
atlantis75 Re: Weryfikacja autora tego wątku 09.01.06, 19:39 asiulka1976 napisała: > Zostalo zgloszone do administracji. Dzięki i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
laminja trzeba być niespełna rozumu 13.01.06, 16:37 żeby uważać jakiekolwiek rady udzialane przez internet jako wiążące. Nawet autoryzowany przez forum ekspert opiera swoją wiedzę na tym co przeczyta w postach. Zatem na skutek jednego nieprecyzyjnego określenia (nieprecyzyjność nieswiadoma) może dojść do złej "diagnozy" i złej rady. Nawet proste pytanie źel sformułowane może miec inny sens. Odpowiedz Link Zgłoś
mamuskap Re: Odpowiem na pytania 09.01.06, 10:58 Czy któraś z Was mogłaby podać link na forum eksperckie gdzie na pytania odpowiada jakiś ginekolog? Z góry dziękuję mamuskaP Odpowiedz Link Zgłoś
melka_x Re: Odpowiem na pytania 09.01.06, 13:48 Skoro udziela Pan/Pani porad lekarskich nie tylko dobry obyczaj, ale i prawo zakazuje anonimowości (nawet w takim miejscu jak net). Porad lekarskich udziela się wyłącznie pod własnym imieniem i nazwiskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
melka_x p.s. 09.01.06, 13:49 Przepraszam, nie przeczytałam wszystkich postów, widzę, że ktoś już zwrócił na to uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
kkatie ten sam ginekolog-poloznik doradzac chcial 09.01.06, 16:33 na forum 'nieplodnosc' i tez anonimowo. chyba rzeczywiscie cos tu nie tak.. Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka1976 zostalo przekazane administracji wiec .... 09.01.06, 22:39 trzeba poczekac co zadecyduje - nie denerwujcie sie ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
laminja może 13.01.06, 16:33 forumowiczki też powinny się podpisywać... Np. kiedy oskarżają lekarzy o niekompetencję. Często można na tym forum przeczyać epitety pod adresem lekarzy czy placówek medycznych. Jeszcze nigdy nie widziałam podpisu. Odpowiedz Link Zgłoś
1anna100 Re: Odpowiem na pytania 12.01.06, 16:23 Mam pytanie co do L4 termin porodu mam na 27 stycznia zwolnienie konczy mi sie 16 stycznia czy ginekolog musi mi przedluzyc zwolnienie do daty porodu? Czy moze mnie wyslac na macierzynski.Nie bede korzystala z wychowawczego wiec kazdy dzien sie liczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik 1anna100 21.01.06, 21:44 Według przepisów na 2 tyg. przed terminem porodu ginekolog powinien wystawić skierowanie na urlop macierzyński. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-kubiak Re: Odpowiem na pytania 12.01.06, 16:43 jestem w 35 tc dziecko jest od samego początku ułożone poprzecznie od kilku dni strasznie bola mnie kości krocza, chwilami nie mogę chodzić lekarz mówił, że to ze względu na ułozenie dziecka które rozpycha mnie na boki ale czy to narmalne że tak mnie mogą boleć kości??? czy dzidzia może się jeszcze przekręcić? Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik kasia-kubiak 21.01.06, 21:48 Bóle kości miednicy są związane z tym okresem ciąży. Moga prowadzić do ubytku wapnia i rozluźnienia więzadeł. To powoduje bóle spojenia łonowego , okolicy krzyżowej, szczególnie po wysiłku. Takie dolegliwości w mniejszym stopniu są związane z ułozeniem dziecka. Zmiana położenia (któa może się jeszcze zdarzyć) dziecka może wywołać jedynie skurcze. Odpowiedz Link Zgłoś
maja78r Re: Odpowiem na pytania 13.01.06, 08:52 Mam problem z opryszczką - miewam ją b. często. 3 miesiące temu poroniłam w 5tc, przyczyny nie znalazłam, ale na samym początku ciąży miałam 2 opryszczki. Zasięgnęłam opinii kilku lekarzy i część z nich mówiła, że opryszczka na ustach nie ma wpływu na rozwijający się zarodek, a część mówiła, ze wirus opryszczki jest niebezpieczny w ciąży i to mogło byc powodem poronienia. Teraz prawdopodobnie jestem w ciąży, (jeszcze za wcześnie żeby zrobić test) i znowu mam dwie opryszczki. Co moge zrobić? Czy mogą mieć one wpływ na ciążę? Bardzo prosze o odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik maja78r 21.01.06, 21:51 Najbardziej niebezpieczne dla ciąży jest świeże zakażenie opryszczką, szczególnie takie, które przebiega z podwyższoną temperaturą ciała i objawami przeziębienia. U osób, u których opryszczka pojawia się często odporność u matki jest wytarczająca, żeby ochronić płód przed infekcją. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiula20 Re: Odpowiem na pytania 13.01.06, 09:33 Otoz moglo dojsc do zaplodnienia w noc sylwestrowa..Mialam wtedy dni plodne, z tym,ze do wytrysku nie doszlo..Ale ponoc nie musi dojsc prawda? Po jakim tygodniu od stosunku zaczely mnie boles piersi..z dnia na dzien coraz bardziej je czulam. Dzisiaj jestem jeszcze 3 dni przed @ (dodaje sobie jeszcze mozliwe 2 dni opoznienia) a moje piersi sie zrobily prawie juz rozmiar wieksze i sa bardzo wrazliwe i bolace.Z tym,ze nie bola mnie sutki, czy cale piersi ale glownie dol i boki..Wydaja sie w sumie ciezsze bo jak chodze normalnie to je strasznie czuje. W dloni sie nie mieszcza a zawsze wchodzily swobodnie..Do tego zaczelam mierzyc tempke od 3 dni. Rano wynosi ona ok 37.7 a popoludniu potrafi dojsc do 38 nawet...Nie powinna byc nizsza przed zblizajacym sie okresem??? Bol glownie lewego jajnika od 3 dni..ktory przenosi sie na cale podbrzusze..A potem bole jak na @.z tym,ze troszke za wczesnie mi sie zaczely...Poza tym nic innego dziwnego nie odczuwam..No i strasznie mi sie odbija i tak troszku od wczoraj wieczora mdli po jedzeniu. Ale mam wrazenie,ze sie obzeram ostatnio roznymi rzeczami ,wiec to pewnie dlatego. Co tym sadzicie? Dodam,ze test roblam 9 dni po stosunku i wyszedl negatywny.. Acha..i jeszcze zauwazylam jedna rzecz...Jestem mokra...ale to taki jakby rzadki przezroczysty sluz..nie lepi sie ani nic..mam to w sumie zaraz na samym poczatku pochwy....glebiej to mam troszke takiego bialego...nie wiem kurcze...jakie zapalenie mam?? Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik kasiula20 21.01.06, 21:55 Te objawy moga wskazywac na ciążę. Trzeba powtórzyc test ciążowy. Gdyby miesiączka się nie pojawiła, koniecznie zrobić USG. Odpowiedz Link Zgłoś
tasia_82 Re: Odpowiem na pytania 13.01.06, 10:13 Witam Korzystając z mozliwości chciałabym Pana zapytać o następująca sprawę. Wygląda ona tak: 1 stycznia 2006 miał miejsce stosunek(zabezpieczyłam się z partneram preerwatywą). Miedzy 8 a 10 stycznia powinnam dostać okres jednak zamiast okresu 10 stycznia dosatałam tylko kilkugodzinnego plamienia (było brunatnego koloru). Byłam u ginekogola ale on pwoiedział mi tylko że "sprawa jest mocno podejrzana", bo mam dość grubą błonę śluzowa macicy. Dodam jescze ze wcześniej brałam diane i miałam dwumiesięczną przerwę, a teraz 10 stycznia znowu zaczełam ją brać(lekarz kaął mi je odstawić). Powiedzał mi że mogę sobie robić test ciążowy i zaraz po wiycie go wykonałam. wynik był negatywny. Czy mógłby mi Pan powiedzieć czy mimo to mogę być w ciązy lub jakie moga byc inne przyczyny takiej sytacji?? Dodam, że gdybym była w ciąży to wczoraj, czyli w dniu wizyty u lekarza i zrobienia testu byłamym w 12 dniu ciązy. Bardzo proszę o odpowiedz(( Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik tasia-82 21.01.06, 21:57 Warto wykonać oznaczenie HCG we krwi, co rozwieje wątpliwości czy jest Pani w ciąży. Jeżeli miesiączka nie wystąpi, to po USG powinno się ja wywołać farmakologicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta_29 Re: Odpowiem na pytania 13.01.06, 11:09 witam jestem w 28tyg. ciąży i cierpię na bigeminię komorową czy przy tej chorobie można rodzić siłami natury , czy konieczne będzie cc z góry dziękuje za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik aneta_29 22.01.06, 20:23 Jeżeli zaburzenia rytmu serca przebiegają z ograniczoną wydolnością wysiłku, są wskazaniem do cc. Ale w tej sprawie powinien wypowiedzieć się prowadzący Panią kardiolog i po konsultacji wyraźnie określić, czy może rodzić Pani siłami natury. Odpowiedz Link Zgłoś
liza9 Re: Odpowiem na pytania 13.01.06, 11:24 Witam! Jestem w 27 tygodniu ciąży i od jakiegoś czasu pojawiła się u mnie na bieliźnie wydzielina, bardzo płynna (wręcz wodnista). Wygląda to tak jakbym popuściła, a raczej zsikała. Ostatnio byłam u lekarza i powiedziałam mu o tym. Zrobił badanie usg i wszystko było w porządku, jednak powiedział, że czasai zdarza się, że pęknie pęcherzyk (lecz zdarza się to bardzo rzadko). Od tamtej pory troszke się martwie, bo nie wiem co może być tego przyczyną. Czy według pana to coś groźnego? Co to może być? Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik liza9 22.01.06, 20:25 Możliwość sączenia się wód płodowych trzeba przez cały czas kontrolować wykonując USG. Jeżeli wzrośnie temperatura ciała, pojawią się żółte upławy lub inne objawy stanu zapalnego, konieczna jest kontrola. Zdarza się, że pomimo niewielkiego wycieku wód płodowych, wszystko wraca do normy. Odpowiedz Link Zgłoś
czajkax2 Re: Odpowiem na pytania 13.01.06, 15:00 wypowiedzi ginekolog_poloznik wydają się sensowne, ale nie jest to osoba autoryzowana przez Administrację forum. Dlatego radziłabym pewną ostrożność w przyjmowaniu porad uzyskanych przez inetrnet i nie traktowanie ich jako 100% pewnik. Odpowiedz Link Zgłoś