Dodaj do ulubionych

okropne swędzenie ciała- co robić???

13.02.06, 19:00
Hej!
Może znacie jakieś sposoby na ulżenie sobie?
od kilku tygodni okropnie swędzi mnie całe ciało, najbardziej na brzuchu, pod
biustem i w sumie wszędzie: nogi, ręce...
Zwariować można, jak zaczynam się drapać to wręcz wpadam w trans, przymróżam
oczy i swędzenie zamienia się w ból.
Co prawda jestem teraz w 39tc i do końca nie pozostało wielesmile jednak każdy
dzień to drapanie.
Na wieczór smaruję się oliwką i wtedy fakt jest lepiej, ale może wiecie
jeszcze o czymś co mogłoby pomóc?
Z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • tatarelka Re: okropne swędzenie ciała- co robić??? 13.02.06, 19:20
      na swedzenie dobre jest wapno musujace i kapiel z dodatkiem balneum hermal plus - z apteki, i duzo smarowac i natluszczac skore
    • tatarelka Re: okropne swędzenie ciała- co robić??? 13.02.06, 19:21
      na swedzenie dobre jest wapno musujace i kapiel z dodatkiem balneum hermal plus - z apteki, i duzo duzo natluszczac skore, najlepiej czyms na rozstepy dla ciezarowek, oliwka jest ok
      • slonko-89 Re: okropne swędzenie ciała- co robić??? 13.02.06, 19:53
        W tych ostatnich miesiacach dziecko rosnie bardzo intensywnie i skora jest
        bardzo wysuszona poniewaz sie rozciaga mysle ze oliwka to najlepszy sposob na
        swedzenie ja jestem w 20 tygodniu i tez czasami jak wpadne w trans to drapie
        sie jak glupia ale po prysznicu oliweczka bardzo pomaga
    • tatarelka Re: okropne swędzenie ciała- co robić??? 13.02.06, 20:45
      mi dodatkowo dokucza atopowe zapalenie skory - w polaczeniu ze swiadem ciazowym jest drapanie do krwi .... nie do opanowania
      ostatnio tez dowiedzialam sie ze jest jakas ciazowa choroba watroby, ktora rowniez objawia sie swiadem, ja dostalam skierowanie wlasnie na badania bilirubiny, wiec moze tez zapytaj, by ja wyeliminowac
      i smaruj sie nie dopuszczaj do wysuszenia skory, duzo pij wody
      • malinka255 Re: okropne swędzenie ciała- co robić??? 13.02.06, 21:06
        ja też mam azs i do tego drapanie w ciąży, też do krwi... używam oliwki, ale
        mało pomaga na to...
        sad
        • tatarelka Re: okropne swędzenie ciała- co robić??? 13.02.06, 21:23
          na azs nic oliwka nie pomoze sad(( ja po oliwce mam skore jak papier
          bylas u dermatologa? mi przepisal 1/2 zyrtecu co wieczor, pic wapno 300 i kapiele 15 minutowe w balneum hermal plus, lub z dodatkiem cieklej parafiny - o niebo tansza opcja, dobrze natluszcza, lub po prostu kapiele w krochmalu - dzisiaj sprobowalam, rewelacja! oprocz tego mam masci robione z hydrokortyzonem, lub na eucerynie, by tych sterydowych nie uzywac - ale to sa na recepte. Bez recepty mozesz nabyc natomiast cos lepszego niz oliwka - masc cholesterolowa - dostepna w aptekach z lekami robionymi - jej zaleta jest to, ze nie musisz miec recepty i mozesz ja praktycznie nabyc od reki, pod warunkiem ze w aptece maja ja wymieszana, gotowa do uzycia. Polecam Ci ja bardzo, bardzo, bardzo - mozna sie nia namaszczac do woli i naprawde przynosi efekty
          badz dzielna - tylko nie tak jak ja wink jakbys chciala sie czegos dowiedziec jeszcze to pisz
          Ewa
    • nisiabu Re: okropne swędzenie ciała- co robić??? 13.02.06, 21:12
      Nie bagatelizuj tego, typowym objawem cholestazy jest właśnie swędzenie, idź do lekarza!!!
      • deotyma11 Re: okropne swędzenie ciała- co robić??? 13.02.06, 21:18
        Zanim zaczniesz stosować domowe sposoby idź koniecznie do lekarza!!!! To może
        być cholestaza (zwana zatruciem ciążowym). Musisz zrobić badania na próby
        wątrobowe. No i zmierzyć sobie ciśnienie. Jeśli jest podwyższone to lepiej się
        spiesz. Nie wolno takich objawów bagatelizować.
      • tatarelka Re: okropne swędzenie ciała- co robić??? 13.02.06, 21:24
        o wlasnie to sie ta nazywa - cholestaza smile
    • sean3 Re: okropne swędzenie ciała- co robić??? 14.02.06, 01:33
      Witaj
      Wg mnie masz holestazę moja żona tez to miała i zdarza się to coraz częściej
      podobno. Dziś a raczej wczoraj 13 lutego urodzila mi sie zdrowa piekna Zosia.
      Ale żona w 33 tygodniu była w szpitalu ze względu na holestazę własnie takim
      objawem jest drapanie jest zatrzymanie żółci w wątrobie chyba tak to się nazywa.
      Lepiej skontaktuj sie z lekarzem.
      Pozdrawiam
    • patrysha1 Re: okropne swędzenie ciała- co robić??? 14.02.06, 01:46
      Do lekarza, swedzenie (bez wysypki) jest jednym z najczestych i najszybcije
      zauwazalnych objawow cholestazy ciezarnych, ktora jest niebezpieczna dla
      malenstwo. Objawy cholestazy wystepuja najczescie po 30 tc. Lekarz powinien
      zalecic badania labolatoryjne, ktore zbadaja stezenie Obserwuje sie w nich
      kwasów żółciowych w surowicy krwi, a takze aktywności transaminaz ASPAT i ALAT.
    • aaga8 Re: okropne swędzenie ciała- co robić??? 14.02.06, 08:09
      Trzeba sprawdzic u lekarza.
      Ale jeżeli okaze się,że wyniki w normie to polecam pudroderm - ja mialam czasami
      cały brzuch na biało wysmarowany ale mogłam przynajmniej spać...
      • zuzieczka33 Re: okropne swędzenie ciała- co robić??? 14.02.06, 10:42
        dziekuję Wam bardzo za odpowiedzi i sugestie!

Dziś byłam u lekarza, bo właśnie już mi stuknął 40tcsmile,na dziś ma termin, ale
        dzidzia na razie nie ma ochoty wychodzić. Mówiłam mu o tym swędzeniu ostatnio
        jak byłam tj. 2 tyg temu, to powiedział że w ciązy to jest normalny objaw.
        Wtedy też pobierano mi krew. Wiem, że wyniki mam ok, tylko nie wiem czy
        sprawdzano na tę chorobę, na ten czynnik w surowicy krwi. Na wynikach nie widzę
        tych symboli Aspat itp. Przebywam poza krajem i kontakt z lekarzem odbywa się
        poprzez tłumaczenie wszystkiego przez mojego męża, więc może badali tę krew
        tylko ja o tym nie wiem. Pojutrze idę znów do lekarza, to wypytam o tę chorobę
        i czy badano mi krew pod tym kątem.
        Jeszcze raz dziękuję serdecznie za odpowiedzi i rady!
        • alex_n1 Re: okropne swędzenie ciała- co robić??? 14.02.06, 15:00
          tez mi dokucza swiad od jakis 6 tyg,teraz jestm w 38tyg.ciazy,dwa razy juz
          bylam w szpitalu i kilka razy mialam pobierana krew,wyniki o.k-ALAT-18,ASAT-
          12,fosfaza zasadowa-101,bilirubina-o,3 i wsiad dalej jest i to jak przy
          cholestazie i stopy i dlonie i w nocy,objawy jak w cholestazie a wyniki w
          normie,wedlug lekarza to sie zdarza czesto taki swiad w ciazy,ja mam dosc,juz
          bym chciala rodzic,ale przy prawidlowych wynikach chyba nie jestem chora na ta
          cholerna cholestaza,sen nie z oczu spedza ze zmartwienia.
    • niusiasz do lekarza 14.02.06, 12:45
      Idz natychmias do lekarza to są obiawy cholestazy a to bardzo niebezpieczne!!!
      • reniuta67 Re: do lekarza 15.02.06, 22:08
        Ja też miałam ten problem w drugiej i teraz w trzeciej ciąży, ale właśnie w tej
        (30tc) do swędzenia doszły bóle związane z uciskiem na wątrobę.Lekarz przepisał
        mi tabletki , dieta powinna być lekka a sama wymyśliłam sobie że będę piła
        dziurawiec i pomogło. A dziurawiec można pić w ciąży , bo sprawdzałam - działa
        na wątrobę wspomagająco i dodatkowo przeciwdep[resyjnie . Pozdrawiam. R
        • jolciabyd Re: do lekarza 16.02.06, 11:40
          czesc ja wlasnie wrocilam ze szpitala po 10 dniowym pobycie mam 39tc no i ta
          cholestaza. Zaczelo sie swedzeniem skory , dostalam skierowanie do szpitala tam
          zrobili badania krwi aspat alat i bilirubine no i okazalo sie ze jednak to mam
          teraz mam dietke i tabletki ursopol i czekam na "malego" (4500g) pozdrawiam jola
    • elkmat Re: okropne swędzenie ciała- co robić??? 16.02.06, 12:19
      Cholestaza i u mnie była a tez zaczęło sie swędzieniem potwornym całego ciała -
      poszłam na wizytę kontrolną w 33 tyg. i już zostałam w szpitalu. Poród był
      wywoływany po skończonym 37 tyg. bo z cholestazą nie można za długo czekać -
      zielone wody . Jedyne pocieszenie to to że przy cholestazie zwykle porody są
      szybkie (mój 5 godzin)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka