Dodaj do ulubionych

podanie immunoglobuliny w 28 tyg.ciazy

03.03.06, 08:40
Jezeli wystepuje niezgodnosc serologiczna czy bralyscie immunoglobuline w 28
tyg. ciazy?Jak motywowal ta decyzje Wasz lekarz?
Pytam gdyz mam RH- a maz RH+ i musze podjac decyzje co do wziecia
immunoglobuliny.Moj ginekolog tego nie praktykuje!Jestem zdana na Wasz pomoc!
Dziekuje!
Obserwuj wątek
    • owieczka.megi Re: podanie immunoglobuliny w 28 tyg.ciazy 03.03.06, 08:55
      Witaj.
      Jestem w takiej samej sytuacji : ja RH - , mąż RH + i mój lekarz również nie
      zaleca podania immunoglobuliny. Decyzja oczywiście należy do mnie, ale ja już
      zdecydowałam, że nie będe brać. Ryzyko mikrotransfuzji przy pierwszej ciąży
      jest niewielkie. Lekarz powiedział, iż w jego ponad 20 letniej praktyce
      przytrafiło się to tylko raz i była to minimalna mikrotransfuzja, która nie
      miała wpływu na dziecko. Oczywiście jeśli dzidzia bedzie miała RH + to dostanę
      zastrzyk po porodzie.
      Pozdrawiam
      Magda
    • maga202 Re: podanie immunoglobuliny w 28 tyg.ciazy 03.03.06, 08:59
      Teraz robiłam drugiego Coombsa i wyszło że nie mam przeciwciał więc nie ma potrzeby podawania immunoglobuliny.
    • maja2081 Re: podanie immunoglobuliny w 28 tyg.ciazy 03.03.06, 08:59
      Hej,
      u nas też występuje konflikt serologiczny, w 22 tyg. dostałam zastrzyk z
      immunoglobuliny, ale spowodowane to było zabiegiem - miałam amniopunkcję. Teraz
      decyzja o kolejnej dawce ma być podjęta dopiero po porodzie i wyznaczeniu grupy
      krwi dziecka.
    • dziewczynka_bez_zapalek Re: podanie immunoglobuliny w 28 tyg.ciazy 03.03.06, 09:16
      ja choć nie miałam wykrytych przeciwciał to i tak miałam podaną dawkę w 28t a
      potem po porodzie. synek odziedziczył po tatusiu RH +
    • chubus Re: podanie immunoglobuliny w 28 tyg.ciazy 03.03.06, 11:04
      ja w pierwszej ciąży nie dostała,dostałam zaraz po porodzie.Wiem, że w Polsce
      nie jest to popularne.W drugiej ciąży prowadzi mnie inny lekarz i na pewno
      dostanę immunoglobinę w 28 tygodniu.
      Pozdrawiam, Asia
      • xixx Re: podanie immunoglobuliny w 28 tyg.ciazy 03.03.06, 11:11
        Ja właśnie kilka dni temu dostałam immunoglobinę, czyli po 28 tc, jeśli po
        porodze Julke odziedziczy po Bartku grupę Rh+, dostane ja po raz drugi. Czuję
        sie teraz spokojniej.
        • xixx Re: podanie immunoglobuliny w 28 tyg.ciazy 03.03.06, 11:13
          Julek nie Julke wink Zabrzmiało jak skanddynawskie imię smile
        • edyta9936 Re: podanie immunoglobuliny w 28 tyg.ciazy 03.03.06, 11:34
          Cześć dziewczyny.....proszę wytłumaczcie mi ... W pierwszej ciąży (też mamy
          konflikt, ja Rh- a mąż Rh+)robiąc Odczyn Coombsa 2 razy miałam PTa (-)ujemny,
          synek urodził się z grupą krwi A Rh+, czy ja powinnam dostać w pierwszej ciąży
          immunoglobulinę?
          • chubus Re: podanie immunoglobuliny w 28 tyg.ciazy 03.03.06, 11:43
            cześć! Powinnaś dostać immunoglobinę po porodzie..
            Pozdrawaim
            Asia
            • edyta9936 Re: podanie immunoglobuliny w 28 tyg.ciazy 03.03.06, 11:52
              Słuchaj czy gdzieś to powinnam mieć zapisane ...... boję się
              bardzo .....jestem teraz w ciązy drugi raz.
              • chubus Re: podanie immunoglobuliny w 28 tyg.ciazy 03.03.06, 11:58
                w karcie wypisu ze szpitala powinnaś to mieć(chyba).Nie bój się. Zrób badania
                na przeciwciała
                Asia
                • edyta9936 Re: podanie immunoglobuliny w 28 tyg.ciazy 03.03.06, 12:02
                  Zrobiłam i wyszło PTA - .........Jestem zła na mojego gin. bo sama musiałam
                  poprosić o to badanie ....nic mi nie propnował nie pytał o naszą grupę krwi. Po
                  pokazaniu wuniku powiedział no dobrze .........
                  • chubus Re: podanie immunoglobuliny w 28 tyg.ciazy 03.03.06, 12:14
                    Wiesz co, lepiej zmień gina.Pytanie o grupę krwi jest jednym z podstawowych
                    przy pierwszej wizycie.Pozdrawiam, Asia
                    • xixx Re: podanie immunoglobuliny w 28 tyg.ciazy 03.03.06, 12:19
                      Dokłądnie, u mnie było to jedno z pierwszych badań i całe szczęście, bo wstyd
                      się przyznać, ale nie znałam swojej grupy krwi wcześniej...
                      • beem3 Re: podanie immunoglobuliny w 28 tyg.ciazy 03.03.06, 12:36
                        U mnie również. Nie wstyd-tak jest zazwyczaj,ze kobiety robią grupe krwi,jak
                        zajdą w ciąże. Ja w poniedziałek powtarzam odczyn Coombsa i zobaczymy...
                        • liza9 Re: podanie immunoglobuliny w 28 tyg.ciazy 03.03.06, 13:18
                          Jestem w pierwszej ciąży. Ja mam grupę krwi Rh-,a mój facet Rh+ dlatego też
                          miałam zaszczyk w 31 tygodniu. Pozdrawiam!

tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;18;30/st/20060406/k/1cef/preg.png
                          • monika2821 Re: podanie immunoglobuliny w 28 tyg.ciazy 03.03.06, 13:53
                            liza9-czyli jestesmy w podobnej sytuacji.
                            Jak podanie immunoglobuliny w 1 ciazy tlumaczyl Twoj lekarz-bo z tego co widze
                            to sie raczej nie praktykuje podawanie jej w trakcie pierwszej ciazy tylko w
                            drugiej
                            • dziewczynka_bez_zapalek Re: podanie immunoglobuliny w 28 tyg.ciazy 03.03.06, 15:55
                              u mnie w Krośnie każda ciężarna ma robioną próbę na przeciwciała. jeśli ona ma
                              RH minus a partner RH plus to ZAWSZE podaje się immonuglobulinę w 28tc, dostaje
                              się wtedy specjalną kartę z poradni serologicznej, po porodzie dostaje się 2
                              zastrzyk. karta zostaje w poradni serologicznej.
    • baby_b Re: podanie immunoglobuliny w 28 tyg.ciazy 03.03.06, 16:32
      Mieszkam zagranica i tutaj wszystkie kobiety z RH- dostaja immunoglobuline w 28
      tygodniu, bez wyjatku.
      • monika_irl Re: podanie immunoglobuliny w 28 tyg.ciazy 03.03.06, 16:42
        baby_b napisała:

> Mieszkam zagranica i tutaj wszystkie kobiety z RH- dostaja immunoglobuline w
        28
        >
        > tygodniu, bez wyjatku.

ja też mieszkam za granicą i żadna ciężarna jeśli nie ma przeciwciał nie
        dostaje immunoglobuliny, dostaje ją dopiero jeśli po porodzie dziecko
        odziedziczy krew ojca
    • monika2821 Re: podanie immunoglobuliny w 28 tyg.ciazy 03.03.06, 20:19
      jestem juz zdezorientowana...nie wiem z tym 'fantem' zrobic
      • bazyl21 Re: podanie immunoglobuliny w 28 tyg.ciazy 03.03.06, 21:31
        czy może jest któraś z Wawy i wie gdzie można ją kupić?
        • monika2821 Re: podanie immunoglobuliny w 28 tyg.ciazy 04.03.06, 15:49
          Dziewczyny- co zatem radzicie-brac ta immunoglobuline w 28 tyg. ciazy?
          • dziewczynka_bez_zapalek Re: podanie immunoglobuliny w 28 tyg.ciazy 04.03.06, 16:23
            ja bym wzięła. tobie nie zaszkodzi, dziecku też nie.
    • monika_irl Re: podanie immunoglobuliny w 28 tyg.ciazy 04.03.06, 17:19
      jeśli masz przeciwciała ujemne to nie ma sensu
      brac
      • luha Re: podanie immunoglobuliny w 28 tyg.ciazy 04.03.06, 17:32
        monika_irl napisała:

> jeśli masz przeciwciała ujemne to nie ma sensu
        > brac
        Bzdura. Nie było by sensy brać gdybyś już wtytworzyła przeciwciała. To właśnie
        kiedy jeszcze nie wytworzyłaś przeciwciał zaleca się ich wzięcie. Są dwie
        szkoły. Jedna proponuje szczepienie immunoglobuliną anty D tylko po porodzie
        kiedy określi sie grupę dziecka ( to znaczy jeśli będzie Rh plus ). Druga
        szkoła mówi ( i są to doniesienia z ostatnich lat )aby podawać konietom Rh
        ujemnym w 28 tyg i po porodzie. Chodzi o to, że po 28 tyg ciąży łożysko może
        przepuszczać niewielkie ilośći krwinek dzidziusia do twojego krwiobiegu. Te
        krwinki mogą spowodować wytworzenie przez Ciebie własnych przeciwcia anty D,
        które w drugiej ciąży mogą zaszkodzić Twojemu dziecku. Ja też jestem Rh- a mąż
        Rh+. Dostałam w 29 tyg szczepienie i jestem teraz o wiele spokojniejsza. Nie
        mam zamiaru poprzestać na jednym dziecku.
        I jeszcze jedno dziewczyny: jeśli nie macjie o czymś pojęcia to lepiej nic nie
        piszcie bo wproadzacie tylko zamęt.
        Iwonka i Kubuś
        • arubaa Re: podanie immunoglobuliny w 28 tyg.ciazy 04.03.06, 17:53
          Dokładnie. Immunoglobulinę podaje się, żeby zapobiec ewentualnemu pojawieniu
          się przeciwciał - to profilaktyka. Gdy przeciwciała się już pojawią, podawanie
          immunoglobuliny mija się z celem - jest już za późno. Niestety, mimo braku
          przeciwciał i niezgodności serologicznej z mężem nie dostałam immunoglobuliny w
          28 tc.- we Wrocławiu jest z tym problem. Pozostaje mi tylko mieć nadzieję, że
          do końca ciąży przeciwciała się nie pojawią - w szpitalach, w których o to
          pytałam podają immunoglobulinę dopiero po porodzie, jeżeli dziecko ma Rh +. Mam
          zamiar zrobić jeszcze jedno badanie na przeciwciała za kilka tygodni.
          • ania278 immunoglobulina 04.03.06, 19:11
            ja rowniez mam Rh- a maz Rh+.
            poczatek ciazy prowadzilam w Polsce, w tej chwili jestem w Stanach, i tutaj sie
            stresuje podawanie immunoglobuliny anty Rh.
            w Poniedzialek musze sie zglosic na zastrzyk.
            w Polsce wiele razy o tym slyszalam,czytalam ale z tego co widze tego sie nie
            praktykuje.
            Pozdrawiam
        • monika_irl Re: podanie immunoglobuliny w 28 tyg.ciazy 04.03.06, 20:17
          luha napisał:

> Bzdura. > I jeszcze jedno dziewczyny: jeśli nie macjie o czymś pojęcia to
          lepiej nic nie
          > piszcie bo wproadzacie tylko zamęt.
          > Iwonka i Kubuś

Bzdury to ty wypisujesz i jeśli nie wiesz o czym piszesz to lepiej zapytaj
          lekarza.
          Jeśli organizm nie wytwarza przeciwciał to nie trzeba brać zastrzyku z
          immunoglobuliny.
          • luha Re: podanie immunoglobuliny w 28 tyg.ciazy 04.03.06, 22:28
            monika_irl napisała:

> luha napisał:
            >
            > > Bzdura. > I jeszcze jedno dziewczyny: jeśli nie macjie o czymś pojęci
            > a to
            > lepiej nic nie
            > > piszcie bo wproadzacie tylko zamęt.
            > > Iwonka i Kubuś
            >
            >
            > Bzdury to ty wypisujesz i jeśli nie wiesz o czym piszesz to lepiej zapytaj
            > lekarza.
            > Jeśli organizm nie wytwarza przeciwciał to nie trzeba brać zastrzyku z
            > immunoglobuliny.
            >
            Tak się składa, że jestem lekarzem. Z tego co piszesz wynika, że nie rozumiesz
            zupełnie tego o co chodzi w konflikcie ani tym bardziej w jego profilaktyce.
            Jak możesz powiedzieć " jeśli organizm nie wytwarza przeciwciał to nie trzeba
            brać zastrzyku" ??? Oto kilka podstawowych informacji. Jeśli kobieta jest Rh- a
            mężczyzna Rh+ i spodziewają się wspólnego dziecka to są dwie możliwośći,
            dziecko albo będzie Rh-( jak mama)- i wtedy nie ma problemu, do konfliktu nie
            dojdzie; druga możliwość to kiedy dziecko będzie Rh+ i wtedy jest ryzyko, że
            matka wytworzy przeciwciała. W tym drugim przypadku ( kiedy matka wytworzy
            własne przeciwciałsa) przy kolejnych ciążach może dojść do konfliktu
            serologicznego. Polega to na tym, że przeciwciała matki przenikną przez łożysko
            podczas kolejnej ciąży i zaczną łączyć się z krwinkami dziecka na
            których "znajduje się" antygen Rh. Takie połączenie przeciwciała matki z
            antygenami na krwinkach czerwonych dziecka doprowadza do rozpadu tych krwinek.
            Czyli dzidziuś popada w nidokrwistość i wszystkie kolejne jej konsekwencje.
            Leczenie wtedy choć możliwe jest bardzo trudne. NIE CHCEMY ABY DO TEGO DOSZŁO.
            Mam nadzieję, że jak dotąd się zgadzasz ?
            Tutaj dochodzimy do profilaktyki. Jezli więc kobieta jest Rh-, facet Rh+ to
            jest ryzyko, że kobieta wytworzy własne przeciwciała ( NIE CHCEMY ABY DO TEGO
            DOSZŁO ). Najpierw sprawdzamy czy ich nie wytworzyła (odczyn Coombsa). Jeśli
            ich nie wytworzyła to bardzo się cieszymy i możemy wprowadzić profilaktykę. Jak
            już mówiłam są dwie szkoły : albo w 28 tyg i po porodzie (do 72 godyin ) podaje
            się immunoglobuline , albo tylko po porodzie. A teraz po co podajemy
            immunoglobuline antyD. Jesli podczas ciazy krwinki dziecka Rh+ dostana sie do
            krwiobiegu matki to te podane w szczepionce immunoglobuliny wylapia je i matka
            nie zdazy wytworzyc wasnych przeciwcial. Zapobiegniemy konfliktowi
            serologicznemu. A PRZECIEZ TEGO CHCEMY.
            Iwonka i Kubus
            • monika_irl Re: podanie immunoglobuliny w 28 tyg.ciazy 04.03.06, 22:54
              doskonale wiem o czym pisze. Też mogę ci wszystko wytłumaczyć:
              Gdy ojciec ma grupę krwi Rh(plus) mamy do czynienia z konstelacją konfliktową,
              ale wcale nie musi dojść do konfliktu serologicznego. Dziecko może mieć równie
              dobrze grupę krwi plus jak i minus. W przypadku grupy krwi Rh (minus) nie ma
              mowy o jakimkolwiek problemie. Gdy do tej pory organizm matki nie miał okazji
              zetknąć się z czynnikiem Rh tj. nie dostał się on do krwioobiegu matki
              (poronienie, poród, cięcie cesarskie), nie wytworzyły się przeciwciała. Nie ma,
              więc zagrożenia dla płodu. Dlatego właśnie, przy konflikcie serologicznym,
              pierwszą ciążę traktuje się jako bezpieczną. Dopiero podczas porodu może dojść
              do przedostania się krwi płodowej do krwioobiegu matki. Zawarty w niej czynnik
              Rh powoduje wytwarzanie przeciwciał przez matkę. Gdy matka wytwarza
              przeciwciała stosuje się obecnie podawanie immunoglobuliny anty. Ma ona na celu
              związanie (unieczynnienie) powstałych przeciwciał. Dzięki temu organizm każdą
              następną ciążę, pod względem immunologicznym, traktuje jako pierwszą. Dodatkowo
              profilaktycznie w każdej ciąży z konstelacji konfliktowej wykonuje się badanie
              poziomu przeciwciał anty-Rh (tak na wszelki wypadek). Powtarzam jeszcze raz:
              wykonuje się badanie poziomu przeciwciał anty-Rh, jeśli wynik jest ujemny to
              wcale nie musi być podana immunoglobulina.
              Czy o postaciach choroby hemolitycznej u noworodka (tu się kłania konflikt
              serologiczny) też mam napisać?
              Uwierz mi że jestem w temacie jak najbardziej.
              • tusia.gru Re: podanie immunoglobuliny w 28 tyg.ciazy 04.03.06, 23:34
                A powiedzcie mi dziewczyny czy idąc na podanie immunoglob. trzeba mieć
                potwierdzona grupe krwi ojca, tzn jakiś dokument na to?? Ja wiem ze moj M ma B+
                ale wynik gdzies sie "zapodział" w domu, ale jestem pewna ze ma B+?? Czy
                wystarczy mieć ze sobą moją potwierdzoną grupę A- ??
                Jesli trzeba miec przy sobie i dowód na grupe krwi ojca to musimy szybciutko
                zrobić mu na poczatku tygodnia bo juz 28 tydz.

smile
                • xixx Re: podanie immunoglobuliny w 28 tyg.ciazy 04.03.06, 23:39
                  U mniwe nie trzeba było, musiałam mieć kartę ciąży ze sobą i w miarę aktualne
                  badania na brak przeciwciał - tak było w Damianie w Warszawie.
                • monika_irl Re: podanie immunoglobuliny w 28 tyg.ciazy 05.03.06, 13:28
                  nie musisz mieć potwierdzonej grupy krwi ojca.
              • luha Re: podanie immunoglobuliny w 28 tyg.ciazy 04.03.06, 23:42
                Dopiero podczas porodu może dojść
                > do przedostania się krwi płodowej do krwioobiegu matki.

Powtorzylas tylko mojego ostatniego posta. Ale to co teraz piszesz nie zgadza
                sie z tym co pisalas wczesniej. Przypomne "jesli masz pryeciwciala ujemne nie
                ma sensu brac", "jesli organizm nie wztwarza przeciwcial nie trzeba brac
                zastrzyku z immunoglobuliny". Podwazasz wiec to co twierdzilas wczesniej. Ale
                to dobrze bo dopiero teraz mowisz z sensem.
                Jednak
                Nie do konca tak jest. Juz po 28 tygodniu krwinki dziecka moga dostac sie do
                krwiobiegu matki i ona moze juz zaczac wytwarzac wasne przeciwciala. Tu jest
                wiec zasadnosc podawania immunoglobulinz anty D w 28 tzgodniu.
                Pozdrawiam

>
                • monika_irl Re: podanie immunoglobuliny w 28 tyg.ciazy 05.03.06, 13:33
                  luha napisał:

Ale to co teraz piszesz nie zgadza
                  > sie z tym co pisalas wczesniej. Przypomne "jesli masz pryeciwciala ujemne nie
                  > ma sensu brac", "jesli organizm nie wztwarza przeciwcial nie trzeba brac
                  > zastrzyku z immunoglobuliny". Podwazasz wiec to co twierdzilas wczesniej. Ale
                  > to dobrze bo dopiero teraz mowisz z sensem.

To chyba jednak ty masz problem ze zrozumieniem. Przeczytaj co mi zacytowałaś
                  powyżej. Najpierw że to co piszę nie zgadza się z wcześniejszym a potem że
                  dopiero teraz piszę z sensem???? A prawda jest taka że jest napisane dokładnie
                  to samo:
                  jeśli przeciwciała są ujemne = organizm nie wytwarza przeciwciał = nie musisz
                  brać immunoglobuliny

Coś się gubisz w swoich wątkach.
    • tusia.gru Re: podanie immunoglobuliny w 28 tyg.ciazy 04.03.06, 23:35

• luha Re: podanie immunoglobuliny w 28 tyg.ciazy 04.03.06, 23:46
        maz musi miec potwierdzona swoja grupe i Ty rowniez.
        Pozdrawiam
        • edyta9936 Re: podanie immunoglobuliny w 28 tyg.ciazy 05.03.06, 07:40
          wszystko w miarę starałam się pojąc ..........ale powiedzcie, tylko proszę
          jeśli ktoś jest pewien wiadomości....(dopadł mnie stres z tego powodu i wcale
          nie mogłam się odnaleźć w tym wszystkim.)

Jeśli mam Rh+ i mąż Rh-, w pierwszej ciąży robiłam 2 razy Coombsa (przeciwciał
          nie stwierdzono), dziecko odziedziczyło Rh+ taty. W szpitalu nie dostałam
          immunoglobuliny (z tego co piszecie nie było przeciwciał-nie musiałam).....to
          jak powinnam postępować w teraz obecnej ciąży odnośnie tego tematu.Jestem w 23
          tyg. ciąży, robiłam Coombsa, przeciwciał nie było, a jak z tą immunoglobuliną.
          Czy teraz powinnam dla zabezpieczenia wziąść w 28 tyg. ciąży? Z góry bardzo
          dziękuję i pozdrawiam.
          • malinka255 Re: podanie immunoglobuliny w 28 tyg.ciazy 05.03.06, 08:21
            edyta9936 -wg mnie nic nie musisz robic; konflikt jest jakbys Ty miała minus a
            mąż plus;
          • edyta9936 Re: podanie immunoglobuliny w 28 tyg.ciazy 05.03.06, 09:02
            Jeju chciałam sprostować ja mam Rh-, a mąż Rh+ (to roztargnienie z tego
            stresu.....)Już dalej poprawiłam i jest teraz dobrze...napiszcie.

Wszystko w miarę starałam się pojąc ..........ale powiedzcie, tylko proszę
            jeśli ktoś jest pewien wiadomości....(dopadł mnie stres z tego powodu i wcale
            nie mogłam się odnaleźć w tym wszystkim.)

Jeśli mam Rh- i mąż Rh+, w pierwszej ciąży robiłam 2 razy Coombsa (przeciwciał
            nie stwierdzono), dziecko odziedziczyło Rh+ taty. W szpitalu nie dostałam
            immunoglobuliny (z tego co piszecie nie było przeciwciał-nie musiałam).....to
            jak powinnam postępować w teraz obecnej ciąży odnośnie tego tematu.Jestem w 23
            tyg. ciąży, robiłam Coombsa, przeciwciał nie było, a jak z tą immunoglobuliną.
            Czy teraz powinnam dla zabezpieczenia wziąść w 28 tyg. ciąży? Z góry bardzo
            dziękuję i pozdrawiam.

• monika2821 hej! to moj watek,a odp. nie mam ;-))))))))))))))) 05.03.06, 11:42
              Dziewczyny- taka batalia, klocicie sie a ja nadal nie znam odpowiedzi??
              Pomozcie!
              Reasumujc:ja mam RH-,maz RH+.9 lat temu poronilam -nie dostalam immunoglobuliny.
              Teraz jestem w ciazy i w 10tyg.odczyn coombsa wyszedl ok-czyli bez przeciwcial.

Czy zatem nalezy wziac w 28 tyg. ciazy immunoglobuline??Moze mi Pani doktor
              doradzi?
              • monika_irl Re: hej! to moj watek,a odp. nie mam ;-)))))))))) 05.03.06, 13:27
                teoretycznie jeśli poroniłaś powinni ci podać zastrzyk z immunoglobuliny , ale
                jeśli twój organizm NIE wytworzył przeciwciał anty D to NIE musiałaś mieć jej
                podanej.
                Jeśli Odczyn Coombsa wychodzi ujemny tzn że organizm matki nie produkuje
                przeciwciał i nie musi być podawany zastrzyk. Aby doszło do konfliktu
                serologicznego u matki Rh- muszą powstać przeciwciała należace do klasy IgG
                przeciwko antygenom krwinek płodu Rh+. Ilość ich musi być wystarczająco duża
                aby po przejściu przez łożysko mogły opłaszczyć i zniszczyć znaczną ilość
                erytrocytów dziecka. Kobiety Rh ujemne oraz z brakiem przeciwciał (Coombs
                ujemny) powinny mieć wykonane PONOWNE BADANIE w 28 tygodniu ciąży w celu
                stwierdzenia czy nie doszło w trakcie jej trwania do serokonwersji czyli
                pojawienia się przeciwciał. Jeśli po tym badaniu masz dalej odczyn ujemny to
                nie musisz mieć podanej immunoglobuliny.
                • monika2821 Re: hej! to moj watek,a odp. nie mam ;-)))))))))) 05.03.06, 14:35
                  Rozumiem czy wg.Ciebie powinnam zrobic badanie w 28 tc.i to mi wyjasni
                  sytuacje,ale....
                  Wydaje mi sie ,ze wynik w 28 tygodniu bedzie dobry i chyba wlasnie dlatego
                  powinnam dostac zastrzyk(aby chronic III faze trym. gdzie ryzyko jest
                  najwieksze),bo jak bedzie + to na zastrzyk bedzie przeciez za pozno???????
                  • monika_irl Re: hej! to moj watek,a odp. nie mam ;-)))))))))) 05.03.06, 15:00
                    przecież po to się robi badanie żeby stwierdzić czy przeciwciała są ujemne czy
                    dodatnie. Zastrzyk dostaje się jak są dodatnie, jak są ujemne to nie jest on
                    potrzebny.
                    Immunoglobulina jest białkiem które ma zdolność do swoistego rozpoznawania
                    antygenów jeśli one istnieją. Głównym jej zadaniem jest wiązanie antygenu.
                    • monika2821 Re: hej! to moj watek,a odp. nie mam ;-)))))))))) 05.03.06, 15:48
                      monika_irl-ja myslalam ,ze podaje sie immunoglobuline w 28 tyg. ciazy wlasnie
                      jak jest wynik ok, aby potem nie bylo wyniku +????

A ty twierdzisz,ze musi byc wynik z przeciwcialami,aby podac immunoglobuline???
                      Przepraszam-ale jestes pewna?
                    • luha Re: hej! to moj watek,a odp. nie mam ;-)))))))))) 05.03.06, 16:00
                      monika_irl napisała:

> przecież po to się robi badanie żeby stwierdzić czy przeciwciała są ujemne
                      czy
                      > dodatnie. Zastrzyk dostaje się jak są dodatnie, jak są ujemne to nie jest on
                      > potrzebny.
                      > Moniko proszę Cię przestań już pisać na ten temat. Nie rozumiesz podstaw.
                      Podanie "zastrzyku" ( szcepionki AntyD ) NIE MA SENSU kiedy przeciwciała własne
                      u kobiety już istnieją, są DODATNIE( odczyn Coombsa dodatni ). Po co podawać
                      kobiecie dodatkowe przeciwciała ( immunoglobulina AntyD) kiedy już wytworzyła
                      swoje? Przecież to już za późno, niczego to już nie zmieni. Jedynie podanie
                      szczepienia kobiecie która nie wytworzyła jeszcze przeciwciał ( odczyn Coombsa
                      ujemny ) MA SENS !!! To co piszesz może wprowadzić wiele osób w błąd i
                      spowodować poważne następstwa. Stawką jest zdrowie naszych dzieci. Mam
                      nadzieję, że to rozumiesz i przestaniesz pisać nieprawdę.
                      Pozdrawiam.
                      • monika_irl Re: hej! to moj watek,a odp. nie mam ;-)))))))))) 05.03.06, 16:05
                        luha proszę Cię przestań już pisać na ten temat. Chyba nie wiesz jak działa
                        immunoglobulina.
                        • luha Re: hej! to moj watek,a odp. nie mam ;-)))))))))) 05.03.06, 16:18
                          Widzę, że kontynuacja tej rozmowy nie ma sensu, nie przegadam Cię. Ale nie oto
                          przecierz tu chodzi. To co jest zgodne z prawdą opisałam powyżej, wszystkich
                          zainteresowanych zachęcam do moich postów powyżej.
                          Pozdrawiam
                          • monika_irl Re: hej! to moj watek,a odp. nie mam ;-)))))))))) 05.03.06, 16:23
                            dokładnie tak samo ja uważam,
                            a jeśli ktoś ma problem to najlepiej zapytać lekarza
                  • luha Re: hej! to moj watek,a odp. nie mam ;-)))))))))) 05.03.06, 15:50
                    Moniko masz rację. Jeśli badanie wychodzi dobrze (odczyn Coombsa jest ujemny)
                    to tylko wtedy jest sens podawać immunoglobulinę AntyD. Przecierz kiedy już
                    kobieta wytworzy własne przeciwciała na szczepienie immunoglobuliną AntyD jest
                    ZA PÓŹNO !!! Nie zwracaj uwagi na poray jakich udziela Ci Monika Irl. Jak sama
                    zauważyłaś myli się w tym co mówi, a co gorsza usiłuje wprowadzić innych w
                    błąd. A tu przecierz chodzi o nasze dzieci. Ja miałam w 29 tyg odczyn Coombsa
                    ujemny ( nie wytworzyłam przeciwciał ) i mój lekarz prowadzący zdecydował o
                    podaniu szczepienia immunoglobuliną AntyD od razu( 29 tydz.) Nie wszyscy
                    lekarze jednak proponują to swoim pacjentkom. NIe wszystkie województwa są w
                    Polsce objęte szczepieniem w 28 tygodniu. Szczepienie jest bardzo drogie dla
                    Narpodowego Funduszu Zdrowia. Kobieta nie płaci nic, jeśłi w jej województwie
                    wykonuje się to szczepienie rutynowo.
                    Porozmawiaj o tym ze swoim lekarzem. I pamiętaj, że nie wszystko co można
                    przeczytać na forum jest zgodne z prawdą.
                    Pozdrawiam.
                    • monika_irl Re: hej! to moj watek,a odp. nie mam ;-)))))))))) 05.03.06, 16:03
                      mogę dokładnie to samo napisać co odpisała ci luha - nie zwracaj uwagi co ona
                      pisze bo wywołuje niepotrzebny zamęt i sieje panikę.
                      zapytaj swojego lekarza, będzie najlepiej i jeszcze przeczytaj pierwsze posty w
                      których dziewczyny pisały że im lekarze też zastrzyku nie przepisywali i to
                      wcale nie jest związane z kosztami tylko po prostu nie jest potrzebne jeśli
                      twój organizm nie wytworzył przeciwciał.
                      nie jest to tylko praktykowane w polsce ale np tutaj gdzie mieszkam również,

p.s. jestem w tej samej sytuacji co ty: ja mam rh- mój mąż rh + miałam robione
                      badania na odczyn Coombsa które wyszły negatywnie i nie dostałam żadnej
                      immunoglobuliny. i żyjemy ja i nasze dziecko.
                      • luha Re: hej! to moj watek,a odp. nie mam ;-)))))))))) 05.03.06, 16:09
                        Tu nie chodzi o koszty. Po prostu część lekarzy zleca szczepienie w 28 tyg a
                        częśc nie. Ale tylko wtedy kiedy kobieta NIE WYTWORZYŁA własnych przeciwcieł.
                        Pozdrawiam
                        • monika_irl Re: hej! to moj watek,a odp. nie mam ;-)))))))))) 05.03.06, 16:17
                          tzn że jak kobieta ma już wytworzone te przeciwciała to nie podają jej
                          zastrzyku bo jest już za późno, bo już ma je wytworzone? co ty opowiadasz
                          lekarze nie zalecają szczepienia bo jest to nie potrzebne
                          • luha Re: hej! to moj watek,a odp. nie mam ;-)))))))))) 05.03.06, 16:30
                            monika_irl napisała:

> tzn że jak kobieta ma już wytworzone te przeciwciała to nie podają jej
                            > zastrzyku bo jest już za późno, bo już ma je wytworzone?

TAK, właśnie o to chodzi.
                            Pozdrawiam.
                            >
                            • monika_irl Re: hej! to moj watek,a odp. nie mam ;-)))))))))) 05.03.06, 16:33
                              luha napisał:

> TAK, właśnie o to chodzi.
                              > Pozdrawiam.
                              > >

o ile się nie mylę to pisałaś gdzieś że dzieci są najważniejsze a w tym
                              momence "skazujesz" je na chorobę hemolityczną.
                              Lepiej skończmy już tą wymianę zdań, bo naprawdę się nie opłaca.
                              • luha Re: hej! to moj watek,a odp. nie mam ;-)))))))))) 05.03.06, 16:38
                                monika_irl napisała:

> luha napisał:
                                >
                                >
                                > > TAK, właśnie o to chodzi.
                                > > Pozdrawiam.
                                > > >
                                >
                                > o ile się nie mylę to pisałaś gdzieś że dzieci są najważniejsze a w tym
                                > momence "skazujesz" je na chorobę hemolityczną.
                                > Lepiej skończmy już tą wymianę zdań, bo naprawdę się nie opłaca.

Przecierz jeśli kobieta ma już własne przeciwciała nie podaje się już obcych,
                                czyli szczepienia. Powinnać raz jeszcze porozmawiać ze swoim lekarzem. Niech on
                                Ci wszystko raz jeszcze wytłumaczy bo jak widzę ja nie potrafię.
                                Pozdrawiam. I kończę.
                    • luha Re: hej! to moj watek,a odp. nie mam ;-)))))))))) 05.03.06, 16:03
                      Zwracając się "Moniko" w tym poście piszę do MONIKI2821
                      • monika2821 Re: hej! to moj watek,a odp. nie mam ;-)))))))))) 05.03.06, 16:37
                        Drogie kolezanki:
                        Troche czytalam na ten temat w necie zanim postawilam pytanie.I z tego co wiem
                        nie ma sensu podawac immunoglobuline jezeli wynik jest niepoprawny.
                        Podaje sie ja, gdy kobieta ma dobry wynik czyli ujemny,bo to jest swego rodzaju
                        profilaktyka.
                        Nie o to pytalam!!!!!!!!!!
                        Powtorze zatem moje pytanie dla niuwaznych czytelniczek:
                        Jezeli ja mam RH- a maz RH+ i jezeli 9 lat temu poronilam i nie dostalam
                        takiego zastrzyku (chyba przez zaniedbanie lakarza) to czy teraz w mojej
                        cudownej ciazy mam sie obawiac konfliktu czy uwazac te ciaze za pierwsza ,gdzie
                        ryzyko jest tylko 1 % i moge nie brac w 28 tyg. ciazy zastrzyku?

Zadaje to pytanie po raz ostatni...z nadzieja na odp.
                        • monika_irl Re: hej! to moj watek,a odp. nie mam ;-)))))))))) 05.03.06, 16:41
                          monika2821 napisała:

> Powtorze zatem moje pytanie dla niuwaznych czytelniczek:
                          > Jezeli ja mam RH- a maz RH+ i jezeli 9 lat temu poronilam i nie dostalam
                          > takiego zastrzyku (chyba przez zaniedbanie lakarza) to czy teraz w mojej
                          > cudownej ciazy mam sie obawiac konfliktu czy uwazac te ciaze za
                          pierwsza ,gdzie
                          >
                          > ryzyko jest tylko 1 % i moge nie brac w 28 tyg. ciazy zastrzyku?
                          >
                          > Zadaje to pytanie po raz ostatni...z nadzieja na odp.

Myślę, że powinnaś zapytać lekarza bo ode mnie usłyszysz, że nie musisz dostać
                          zastrzyku a od luhy że jednak musisz. Chyba najlepszy będzie lekarz.
                        • luha Re: hej! to moj watek,a odp. nie mam ;-)))))))))) 05.03.06, 16:42
                          Rozumiem, że masz odczyn Coombsa ujemny? Jeśli tak to możesz tą ciąże uważać za
                          pierwszą. Nadajesz się więc do profilaktyki. Jednak to czy dostaniesz
                          szczepienie w 28 tyg musisz uzgodnić ze swoim lekarzem. Jak pisałam wyżej jedni
                          dają, a inni nie.
                          Pozdrawiam
                        • luha Re: hej! to moj watek,a odp. nie mam ;-)))))))))) 05.03.06, 16:45
                          Nie musisz dostać szczepienia w 28 tygodniu ale możesz.
                          Pozdrawiam
                          • monika2821 Re: hej! to moj watek,a odp. nie mam ;-)))))))))) 05.03.06, 16:53
                            Serdecznie Ci dziekuje luha za to ze napisalas, ze moge ta ciaze traktowac jako
                            pierwsza (tak odczyn coombsa w 9 tc wyszedl ujemny).
                            To dobra informacja ,gdyz wiem ze w pierwszej ciazy konflikt raczej w 99% nie
                            wystepuje i ze owa immunoglobulina bedzie podana po porodzie.Nie musze ja w
                            pierwszej ciazy brac w 28 tc.
                            Luha-pisalas,ze jestes lekarzem.Czy dlatego moge ta ciaze traktowac jako
                            pierwsza bo poronilam przeszlo 10 lat temu (dlugi odstep czasu) czy dlatego ze
                            w 9 tc odczyn coombsa wyszedl ujemny??
                            Z gory dziekuje za pomoc!
                            • luha Re: hej! to moj watek,a odp. nie mam ;-)))))))))) 05.03.06, 17:00
                              Tu ważne jest tylko to, że odczyn Coombsa jest ujemny.
                              Czas od poronienia też może mieć znaczenie ale niekoniecznie musiałaś po
                              poronieniu wytworzyć przeciwciała.
                              Co do profilaktyki: ja Ciebie wcale nie namawiam do szcepienia w 28 tygodniu.
                              Mówię tylko że część lekarzy zleca to jako dodatkowe zabezpieczenie.
                              Podsumowywując, najważniejsze że odczyn Coomba jest ujemny.
                              Powodzenia, trzymam kciuki, a Ty trzymaj za mnie.
                              Pozdrawiam
    • bary14 Re: podanie immunoglobuliny w 28 tyg.ciazy 05.03.06, 20:41
      Z jakich województw, jesteście dziewczyny? Mam na mysli te które dostały w 28 tc
      zastrzyk immunoglobuliny?
      Bo to chyba zależy od województwa, a może od lekarza?
      • luha Re: podanie immunoglobuliny w 28 tyg.ciazy 06.03.06, 22:59
        lubelskie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka