jagoodka8 16.06.06, 18:59 Buraczki podobno zawieraja bradzo duzo zelaza, czy mozna je w ciąży bezkarnie wcinać na przykład pod postacią soku ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
margonik Re: buraczki? 16.06.06, 19:05 Jeszcze skuteczniejsze - w kwestii podnoszenia żelaza i podnoszenia hemoglobiny - są w postaci domowego zakwasu buraczanego, takiego, jak do barszczu, ale zrobionego tradycyjnie (tzn. nie koncentrat ze sklepu ). Odpowiedz Link Zgłoś
jagoodka8 Re: buraczki? 16.06.06, 19:14 a jak zrobić takie cudo? u mnie w domu barszczyk sie gotuje ze swiezych buraczkow Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: buraczki? 16.06.06, 19:30 na podniesienie hemoglobiny dobrze robia soki z buraka,wiec czasem przydaje sie sokowirowka.Trzeba dodac jablek wtedy sok nie jest taki mdly, no i oczywiscie inne owocki i warzywka do wyborusmacznego Odpowiedz Link Zgłoś
margonik Re: buraczki? 16.06.06, 20:05 Wklejam dwa przepisy: Przepis 1: 1kg buraków,1marchewka,1pietruszka,1/2cebuli,4zabki czosnku.Wszystko pokroić w plastry,zalać letnią,przegotowaną wodą,dadać łyżkę cukru i łyżkę soli.Odstawić na 5 dni,codzień mieszać.Po 5dniach przecedzić,wstawić do lodówki i pić zakwasik 1 szklaneczkę na dobę. Przepis 2: 3 lub 4 duże buraki 2 i pół litra wody przygotowanej, bardzo ciepłej, ale nie wrzącej 4 ząbki czosnku 2 kromki chleba razowego Obrane buraczki kroimy na kawałki, dajemy do dużego słoja i zalewamy b. ciepłą wodą, dodajemy czosnek i chleb i zatykamy papierem pergaminowym zakładając gumkę, w papierze robimy dziureczki. Stawiamy w ciepłym miejscu, żeby ukisło (2, 3 dni), następnie przecedzamy i pijemy po szklance dziennie, resztę wlewamy do butelki i do lodówki. Mi osobiście przeszkadza w zakwasie smak czosnku, ale myślę, że czosnek - jeśli sie nie lubi - można pominąć. Czytałam też gdzies taki przepis z samych buraczków, soli, cukru i kminku. Odpowiedz Link Zgłoś
margonik Re: buraczki? 16.06.06, 20:07 Ponadto udało mi się kupić gotowy zakwas robiony tradycyjnym sposobem w Albercie - firma Top - "Barszcz czerwony naturalny", bez konserwantów i barwników, skład: buraki, sól, czosnek, cukier, na potrójnie filtrowanej i przegotowanej wodzie, wyprodukowany metodą domową. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoodka8 Re: buraczki? 16.06.06, 20:30 Dziekuję bardzo, przepis napewno wybrubuję!!! Odpowiedz Link Zgłoś