Dodaj do ulubionych

przeswietlenie pluc

03.07.06, 17:08
moze to glupie pytanie ale musze zrobic przeswietlenie pluc. jestem w 1
miesiacu ciazy. czy cos moze zaszkodzic dzidzi?
Obserwuj wątek
    • kocio-kocio Re: przeswietlenie pluc 03.07.06, 17:20
      Jak najbardziej.
      W ciąży nie powinno się robić jakichkolwiek prześwietleń.
      Dlaczego musisz je zrobić?
      • olensia Re: przeswietlenie pluc 03.07.06, 17:48
        nie rob tego teraz!!! JA tez musialam robic poniewaz wyjechalam do USA i zrobili
        mi probe na gruzlice i wyszlo ze jestem chora na gruzlice, a ze w tym kraju nie
        szczepia na ta chorobe to dla nich ktos kto mial szczepienie, czyli ludzie z
        Europy sa chorzy poniewaz kazda proba gruzlicy wychodzi pozytywnie. Musialam
        zrobic przeswielenie pluc ale ja juz bylam w 8 miesiacu. Poza tym w Polsce maja
        stary sprzet i wysokie promieniowanie. Tutaj mialam robine na nowoczesnym
        sprzecie bardzo mala dawka promieniowania do tego ubrali mnie w specjale pasy
        chroniace dziecko a zreszta w 8 miesiacu wody plodowe bardzo dobrze chronia
        dzidzie przed takiki zabiegami... W Polsce nigdy bym na to sie nie zgodzila... A
        pierwszy i 2 trymestr to zawczesnie na takie zabiegi. Oczywiscie przeswietlalam
        sie niepotrzebnie bo jestem zdrowa.
      • jasia127 Re: przeswietlenie pluc 03.07.06, 17:56
        musze do ksiazeczki pracowniczej. w pracy jeszcze nie wiedza o ciazy a pracuje
        tam od niedawna i nie chce na razie mowic bo mam miec niedlugo przedluzona umowe
        (bylam na probnym po zmianie pracy). akurat koncza mi sie badania i wyslali mnie
        na mocz, krew. pluca. nie moge na razie powiedziec ze nie bo jestem w ciazy....
        • olensia Re: przeswietlenie pluc 03.07.06, 18:03
          no to rzeczywiscie masz nieciekawa sytuacje sad a nie mozesz tego jakos odwlec?
          Wiem ze latwo mi tak mowic ale sama musisz zdecydoeac co jest dla Ciebie
          wazniejsze. Choc wiem ze napewno wazna jest pracai dziecko. Ja na twoim miejscu
          poszlabym do gina i spytala czy to nie zagrozi ciazy moze on podpowie gdzie da
          sie zrobic bezpiecznie przeswietlenie
        • zuzka78 Re: przeswietlenie pluc 03.07.06, 18:13
          miałam podobną sytuację - kończły mi się badania okresowe, a byłam we wczesnej
          ciąży, o której nie chciałam jeszcze mówić w pracy - lekarzowi medycyny pracy
          powiedziałam, że jestem w ciąży, więc nawet mnie nie wysyłał na prześwietlenie
          płuc, na podstawie badań krwi i moczu wystawił zaświadczenie o zdolności do
          pracy na następnych 5 lat, w pracy dowiedzieli się o mojej ciąży 2 miesiące
          później ode mnie
    • llilly Re: przeswietlenie pluc 03.07.06, 18:09
      Niestety każde Rtg w ciąży to ryzyko dla dziecka, szczególnie w 1 i 2
      trymestrze.Decyzja należy do Ciebie.
    • ambus Re: przeswietlenie pluc 03.07.06, 18:10
      Niestety ale ciąża jest przeciwwskazaniem do wykonywania zdjeć RTG. Moze to
      głupio zabrzmi ale nie mozesz wysłać kogoś na to zdjęcie np. siostry ? Dowodu
      osobistego przecież nie sprawdzą.
    • malpa513 Re: przeswietlenie pluc 03.07.06, 18:10
      Ja mysle że absolutnie nie powinnaś robić, bo to może zaszkodzić dziecku!!!
      • anrenata Re: przeswietlenie pluc 03.07.06, 18:19
        Nie powinnaś,pomysł z wysłaniem kogoś w zastępstwie,całkiem fajny,ale myślę,że
        powinnaś porozmawiać z lekarzem i powiedzieć mu co i jak,na pewno zrozumie i
        wyda zaświadczenie o tym,że jesteś zdolna do pracy.Zresztą gdyby coś miało być
        nie tak to krew też pokaże.A zdjęcie zrobisz po ciąży.
    • zuzka78 Re: przeswietlenie pluc 03.07.06, 18:16
      wystarczy, że powiesz o ciąży lekarzowi medycyny pracy i nie wyśle Cię na RTG
      (nie ma takiego prawa), dostaniesz zaświadczenie o zdolności do pracy na
      podstawie morfologii, moczu i wentualnie ekg, na zaświadczneiu nie będzie
      napisane, że jesteś w ciązy, a w pracy nie będą pytać przcież, czy
      prześwietlałaś płuca, bo nikogo to nie interesuje - ważne jest zaświadczenie

sprawdź, czy nie robiłaś w ciągu ostatniego roku prześwietlenia płuc - takie
      lekarze też respektują
    • jasia127 Re: przeswietlenie pluc 03.07.06, 19:09
      do tego lekarza chodza wszyscy z tej firmy i obawiam sie ze jest on jakos z nia
      zwiazany. obawiam sie ze doniesie chociaz istnieje cos takiego jak tajemnica
      lekrska. a wyslac na razie nie mam kogo. to tak z dnia na dzien wyszlo i nie mam
      jak sciagnac siostry z pracy tym bardziej ze nikt nic nie wie jeszcze o
      dziecku... nawet maz. nie chce tego rentgena... martwie sie... takze tym ze moge
      stracic prace jak sie za szybko wyda... tym bardziej ze wszystko niby ustalone
      ale papierka umowy jeszcze nie podpisalam chociaz pracuje, wiecie jak to jest.
      za 2 dni mam miec podpisana...
      • anrenata Re: przeswietlenie pluc 03.07.06, 19:14
        To zwlekaj te dwa dni.a swoją drogą to przecież nie musisz iść isć akurat do
        tego lekarza,no chyba ,że jest inaczej.A nawet gdyby to obowiązuje go tajemnica
        lekarska.A jakaś koleżanka nie może pójść za Ciebie?Albo poszukaj poprzednoiego
        rtg i z nim idź.
        • ewajanka Re: przeswietlenie pluc 03.07.06, 19:25
          Najlepiej wez stare zdjęcie płuc i obetnij ten kawałek z datą na dole. Podpisz
          flamastrem z nową datą. Albo idz ze zdjęciem do gabinetu rtg i zagadaj z kimś
          żeby ci pomogli to zrobić bo jesteś w ciąży itd. Pracuje w rentgenie i wiem że
          wszystko da się zrobić.
    • jasia127 Re: przeswietlenie pluc 03.07.06, 19:21
      kurcze, nie mam nikogo takiego tutaj a poza tym nikt nie wie. chyba pogadam z
      lekarzem... ale jak sie wyda. kurcze ile to stresu!!! glupie badania. na prawde
      nie mam kogo tam jutro podeslac.....sad a jutro mnie juz umowili z pracy. to
      jakis koszmar
      • dalloway Re: przeswietlenie pluc 03.07.06, 19:24
        ja nagle dostałam grypy na dzien badania, nie poszłam do lekarza firmowego, a
        żeby nie robic "kłopotu" to po tej rzekomej grypie przyniosłam zaświadczenie od
        innego lekarza, kosztowało mnie to 80 zł, bo tyle stoi badanie pracownicze.
        zawsze możesz powiedziec, że masz np. w rodzinie lekarza medycyny pracy i on ci
        zrobil badanie
        • jasia127 Re: przeswietlenie pluc 03.07.06, 19:31
          grypa przy tej pogodzie troche nierealna...tym bardziej ze dzisiaj bylam calkiem
          zdrowawink ze tez ja dzisiaj tak nie zareagowalam tylko kiwalam glowa jak pani dyr
          mi mowila ze dzwonila do osrodka i jutro czekaja..... kurcze... jak jej powiem
          ze zrobilam wszystkie badania oprocz pluc (a nie mam starych bad) to moze zaczac
          sie domyslac tym bardziej ze sama niedawno wrocila z macierzynskiego. co to za
          koszmar, zeby tak trzeba bylo kombinowac...
          • dalloway Re: przeswietlenie pluc 03.07.06, 19:36
            no ja myślę, że realna
            mąż zagrypiony na maksa od wczoraj
            a grypa akurat właśnie rozwija się bardzo nagle
            ewentualnie możesz mieć ważną sytuacje rodzinną i wziac dzień urlopu na żądanie
            • zuzka78 Re: przeswietlenie pluc 03.07.06, 19:39
              teraz angina może się przydarzyć - za duzo lodów i po sprawie
              a tak na poważnie, to w ostateczności można zapłacić za wydanie zaświadczenia
              (choć to nieuczciwe), tak zrobiło kilka osób u mnie w pracy, bo nie mieli czasu
              iść na badania
              • dalloway Re: przeswietlenie pluc 03.07.06, 19:42
                mozna też na nie normalnie pójśc i legalnie zapłacić za PRZPEROWADZONE badanie
                ja też chciałam je po prostu "kupić", ale jakos nie dałam rady, wydawało mi sie
                to zbyt nieuczciwe
                • jasia127 Re: przeswietlenie pluc 03.07.06, 19:45
                  tez tak nie potrafie.....sad
                  • dom.na.kurzej.stopce Re: przeswietlenie pluc 03.07.06, 21:18
                    już chyba lepiej zapłacić za nie wykonane badanie niż pozwolić się
                    prześwietlić - sama zdecyduj
                    • dalloway Re: przeswietlenie pluc 03.07.06, 21:21
                      Nigdzie nie napisałam że dałam się prześwietlić. Nie jestem idiotką! Lekarz nie
                      skieruje cię na rtg jak jesteś w ciąży. Ja tylko poszłam do obcego, z obawy że
                      firmowy lekcewazy tajemnice lekarską.
                      • dom.na.kurzej.stopce Re: przeswietlenie pluc 03.07.06, 21:28
                        mój post był skierowany do autorki i nie miał na celu obrażenie kogokolwiek
      • zuzka78 Re: przeswietlenie pluc 03.07.06, 19:37
        Lekarz nie ma prawa rozmawiać z kimkolwiek o Twoim stanie zdrowia, a Ty nie
        zamartwiaj się na zapas - nie ryzykuj zdrowia swojego dziecka i nie zgadzaj się
        na badanie radiologiczne, lekarz ma obowiązek wydać zaświadczenie i bez tego
        zdjęcia.
        • jasia127 Re: przeswietlenie pluc 03.07.06, 19:41
          a jak porozmawia? przeciez go nie zaskarze... wiem ze panikuje ale mam dzisiaj
          jakis kryzys a za nic w swiecie nie chce zrobic krzywdy dziecku.....bo juz je
          kocham najmocniej na swiecie i ciesze sie jak diabli choc miesza mi troche plany
          zawodowewink tylko dlatego sie martwie ze dopiero zaczelam prace i ta umowa
          wlasciwie nie jest jeszcze podpisana a nie wiem jakie sa tam uklady..... chyba
          oszalejewink
          • maminuk Re: przeswietlenie pluc 03.07.06, 21:11
            Weź głęboki wdech i nie panikuj. Co ma być, to będzie smile Masz dużą szansę
            trafić na normalnego lekarza, który poproszony o dyskrecję nie będzie leciał z
            językiem do Twojej szefowej. Rtg płuc nie jest teraz tak rygorystycznie
            wymagane, jeśli jesteś młoda i ogólnie zdrowa, to dostaniesz zaświadczenie i
            bez zdjęcia. A lekarzowi powiedz, że planujesz pracować jak długo się da do
            porodu, żeby nie miał jakichś wyrzutów sumienia smile) A i jeszcze,że nie
            chciałaś kręcić z tym zdjęciem, bo to przecież nieuczciwe...
            • anrenata Re: przeswietlenie pluc 03.07.06, 22:09
              A swoją drogą to dziwne,że tak Ci narzucają,bez Twojej wiedzy umawiają Cię już
              na wizytę do tego lekarza.Przecież akurat mogło Ci to nie pasować,nie mogłaś od
              razu wymigać się,że masz np akurat wizytę u dentysty czy fryzjera?No chyba ,że
              to w godzinach pracy.A z tą anginą to nie jest głupi pomysł,albo zatrucie
              pokarmowe wymyśl,teraz sporo takich wirusowych różności.
              • gosia_1985 Re: przeswietlenie pluc 03.07.06, 22:35
                Moja mama miała robione przeswietlenie podczas gdy była w ciąży ze mną. Jakoś
                żyje i dobrze się mam, Ale nie zawsze musi się udać. Wybierz co dla Ciebie jest
                ważniejsze... Chcesz do końca życia opiekować się niepełnosprawnym dzieckiem?
    • gonia28b Re: przeswietlenie pluc 03.07.06, 23:34
      Ja w 4 m-cu miałam prześwietlany bark.
      Mam zdrowego i wesołego synusia smile)))
    • jasia127 Re: przeswietlenie pluc 04.07.06, 20:39
      DZIEKI DZIEWCZYNY!!!!
      pogadalam z siostra, nasciemniala w pracy ze musi sie spoznic i odrobi po
      godzinach. pojechala od rana ze mna i poszla na rentgen jako jasmile dziekuje
      dziekuje dziekuje za rozne podpowiedzi. juz jestem spokojnawink a na fakturze z
      badan itd jest rtgwink za to siostra powiedziala ze oczekuje ze bedzie chrzestnawink
      jakzeby inaczejwink dziekuje wszystkim za pomocsmile pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka