Dodaj do ulubionych

dyskopatia

12.09.06, 20:00
witam!
mam pytanie: czy ktoras z Was cierpi na dyskopatie?
przymierzamy sie z mezem do staran o dzidzie, a mam problemy z kregoslupem -
mozliwe, ze cierpie na dyskopatie. czy ktoras z Was moze podzielic sie
doswiadczeniami w tym temacie...?

pozdrawiam wink
Obserwuj wątek
    • meg0814 Re: dyskopatia 12.09.06, 23:05
      Witaj!
      Mam dyskopatię odcinka lędźwiowego, za mną kilka "epizodów" bólowych (1-2
      tygodnie leżenia, rehabilitacja i lekarstwa), po których wszystko wracało do
      jakiej takiej normy. W sierpniu zeszłego roku znowu się zaczęło, lecz nie
      przechodziło mimo leczenia. Dostałam skierowanie na konsultację do
      neurochirurga w sprawie zabiegu operacyjnego, na wizytę czekałam 2 m-ce i jak
      już się doczekałam, to byłam w 7 tygodniu ciążywink Plecy dalej mnie bolały, ból
      promieniował na nogę, ale o operacji nie było mowy, jak również o braniu
      jakichkolwiek leków przeciwzapalnych. Neurochirurg stwierdziła, że na dwoje
      babka wróżyła: mogę spędzić większość ciąży na leżeniu i zakończyć ją cięciem
      cesarskim, a może się okazać, że będzie wszystko ok. Poszłam na zwolnienie,
      cały czas leżałam, ograniczyłam aktywność praktycznie do zera (nawet przestałam
      spacerować) i po jakimś miesiącu wszystko przeszło. W tej chwili jestem w 33
      tygodniu ciąży, nic mnie boli, prawdę mówiąc od kiedy mam tę dyskopatię, to
      jeszcze tak dobrze się nie czułamwink Czytając to forum wręcz stwierdzam, że
      dziewczyny bez dyskopatii mają w ciąży okropne problemy z kręgosłupem, a ja
      nic.wink
      Mam nadzieję, że nastawi Cię to optymistycznie. Mimo wszystko radzę wcześniej
      zdiagnozować sobie ten kręgosłup (rezonans magnetyczny), bo mimo wszystko ciąża
      to duże obciążenie dla kręgoslupa i lepiej wcześniej wiedzieć co i jak (ja
      mamzalecenie od ortopedy, żeby po ciązy powtórzyć wszystkie badania w celu
      porównania stanu kręgosłupa).
      Pozdrawiam i życzę powodzeniawink
      • mia17 Re: dyskopatia 13.09.06, 09:47
        dzieki za odpowiedz i troche informacji wink
        mnie mecza bole dolnej czesci kregoslupa od wielu lat, w odstepach kilku-
        kilkunasto-miesiecznych. wczoraj dopiero internistka powiedziala, ze moze to
        byc dyskopatia i skierowala do neurologa, na konsultacje.
        tyle tylko, ze pierwszy wolny termin to...3 listopad! heh, polskie lecznictwo
        panstwowe, w morde... ;-/
        zapisalam sie, ale do 3 listopada to ja mam zamiar byc juz w ciazy, wiec wizyta
        moze mi sie na niewiele przydac wink
        doszlam do wniosku, ze nawet jesli mam dyskopatie to i tak nikt mi juz na to
        nic nie poradzi - w gre wchodza jedynie prochy rozkurczajace i przeciwbolowe,
        nic wiecej.
        troche sie obawiam ciazy wlasnie pod tym katem - czy nie bede zmuszona
        przelezec calych 9 miesiecy, albo czy bole kregoslupa nie dadza mi w kosc. ale
        to mnie i tak nie powstrzyma od staran wink))
        jestem dobrej mysli - po tym, co Ty napisalas, wiec dzieki i pozdrawiam!
      • klaud.ia22 Re: dyskopatia 24.08.13, 20:08
        Ja mam problem z plecami, bardzo często wyskakują mi dyski jednak będąc w ciąży wszystko mi przeszło. Też strasznie się bałam, że coś będzie nie tak i nie będę mogła chodzić z dużym brzuchem bo mnie sparaliżuje ale nie było tak źle. Dużo gorzej zaczęło się po porodzie, teraz moje plecy ledwo wytrzymują ciągłe karmienie i czuję się jak emerytka.
    • zebra12 Też mam dyskopatię 13.09.06, 06:40
      Ale u mnie dotyczy ona odcinka szyjnego i jest wielopoziomowa. Nie mówiłam o
      tym na razie ginowi. Jestem w 29 tygodniu ciąży. Czuję się dobrze. Problemy mam
      z całym kręgosłupem, tyle, że dalej diagnostyki nie zrobiłam, bo....byłam w
      ciąży. Teraz zdarza się, że boli mnie część lędźwiowo-krzyżowa i kuleję. Ale po
      wypoczynku mija. Zauważyłam, że nie mogę się przeciążać, albo nosić coś z
      jednek strony ciała. Po ostatnim porodzie - 7 lat temu przez około 1,5 miesiąca
      nie mogłam się schylić, bo ból promieniował do nogi. Potem się jakos uspokoiło.
      Ciekawa jestem jak będzie teraz.
      • mia17 Re: Też mam dyskopatię 13.09.06, 09:51
        no wlasnie - wczoraj jak bylam u internisty i powiedzialam o bolu plecow,
        kazala mi usiasc i wyprostowac po kolei najpierw jedna, a potem druga noge i
        powiedziec, czy czuje ucisk i czy plecy bardziej bola. stad wnioskuje, ze
        pewnie istnieje zaleznosc.
        mysle, ze skoro jedna ciaze przeszlas dobrze to i tym razem tak bedzie - a moze
        nawet lepiej? ponoc pierwszy raz jest ciezszy, potem idzie jak z platka wink))
        powodzenia zycze i trzymam kciuki!
    • mona_111 Re: dyskopatia 13.09.06, 10:02
      Witam,

jestem 2 lata po operacji dyskopatii odcinka lędźwiowego. Teraz jestem w 34
      tygodniu ciąży. Mogę powiedzieć, że cały czas uważam na siebie, tzn. nic nie
      dźwigam, uważam jak się zginam i nie nadwyrężam kręgosłupa. Jeśli, któryś z
      tych warunków zostaje przeze mnie naruszony to oczywiście wszystko odczuwam w
      kręgospupie i w nodze.
      Jednak mimo wszystko zdecydowałam się na ciąże.Przestrzegam wszystkich zasad i
      jakoś funkcjonuję (nawet całkiem nieźle). Od 2 tygodni jestem na zwolnieniu,
      ponieważ długie siedzenie w pracy nie sprzyjało kręgosłupowi. Żebym nie
      rezygnowała ze spacerów kupiłąm sobie pas podtrzymujący brzych - odciąża
      kręgosłup, który bardzo się sprawdza.
      Jak na razie nie narzekam na bóle kręgosłupa, a już na pewno nie na takie jakie
      były przed operacją.
      Pytałam gina i neurologa o poród-prawdopodobnie nie będzie można wziąć
      znieczulenia zewnątrzoponowego, ale cc nie jest konieczne.

Pozdrawiam
      mona_111

• mia17 Re: dyskopatia 13.09.06, 10:49
        dziekuje za wypowiedz wink
        nawet nie wiedzialam, ze sa pasy podtrzymujace brzuch... ;-D
        kazdy wpis jest dla mnie wazny, zbieram opinie na ten temat, aby mniej wiecej
        wiedziec, czego sie ewentualnie spodziewac.
        choc i tak kazdy przechodzi te same dolegliwosci inaczej...
    • miska77 Re: dyskopatia 13.09.06, 11:50
      mam dyskopatie odcinka L4-L5, dodatkowo kregi uciskaja mi koncowki korzeni
      nerwowych i bol promieniuje do nog. Nie mam 60% zelu w 3 dyskach.
      W pierwszej ciazy czulam sie rewelacyjnie ! Odkad zaczal mi rosnac brzuszek
      zmienil sie moj srodek ciezkosci i czulam sie jak nowonarodzona smile Tylko w
      ciazy chodzic smile
      W drugiej ciazy kregoslup rowniez mi nie dokucza, czyje sie jakbym nigdy nie
      miala zadnych problemow, teraz mam tylko bole podbrzusza i skurcze ale to nie ma
      nic wspolnego z dyskopatia.
      Oczywiscie trzeba uwazac, zeby nie przytyc za duzo w ciazy bo to jest duze
      obciazenie nie tylko dla kregoslupa ale i dla stawow.
      W pierwszej ciazy (42tc) przytylam 10 kg, a teraz jestem w 36 tc i mam +11kg a
      brzuch ze dwa razy wiekszy niz w pierwszej ciazy.

No i niestety dyskopatia nie jest wskazaniem do CC sad

Pozdrawiam,
      Ewa
      • mia17 Re: dyskopatia 13.09.06, 12:03
        kurcze - widze, ze to nie jest takie straszne: byc w ciazy i miec dyskopatie ;-
        ))
        mam nadzieje, ze jesli ja mam to przebieg mojej ciazy bedzie rownie
        bezproblemowy, jak Twoj wink
        dziekuje za odpowiedz ;-D
    • kania_kania Re: dyskopatia 13.09.06, 12:40
      Ja mialam wybity dysk w wieku lat 14 (spadlam z duzej wysokosci i grzmotnelam
      plecami o ziemie). Nastawili mi go podczas kilkumiesiecznej rehabilitacji.

Teraz miewam bole promieniujace na biodro i udo, ale urodzilam dwoje dzieci (3 w
      drodze) i nie mialy moje urazy zadnego wplywu...

Ale przejdz sie do ortopedy, on lepiej zdiagnozuje co Tobie jest i jak ciaza na
      to wplynie.

Kania
      • mia17 Re: dyskopatia 13.09.06, 14:37
        dziekuje wink
    • k.anaid Re: dyskopatia 30.07.13, 23:45
      Trochę pewnie po czasie, ale zawsze dla potomności - takich objawów nie wolno bagatelizować, trzeba koniecznie pójść do dobrego lekarza ortopedy, który będzie w stanie zdiagnozować nas. Ja miałam dość oczywisty problem (wypadek narciarski) ale razem ze mną w pokoju w CKR była starsza pani której ciężko było stwierdzić przyczynę bólu kręgosłupa, ale właśnie padło na dyskopatię
      • ca.melia Re: dyskopatia 31.07.13, 08:28
        Jestem po 3 operacjach L4-L5-S1, z tego ostatnia rok temu. po drugiej operacji urodziłam córkę, teraz po trzeciej jestem w połowie ciąży.

Boli, będzie bolało. Grunt, to mało przytyć żeby jak najmniej obciążyć kręgosłup. Poród po zabiegach przez CC.

Ciążą się nie martw - to pikuś w porównaniu z tym, co się dzieje po porodzie. Wtedy dopiero kręgosłup zaczyna siadać. Przy dżwiganiu dziecka, wózka, schylaniu. Dziecko przybiera na wadze i to się czuje..
        • katya34 Re: dyskopatia 31.07.13, 18:31
          Ja też mam dyskopatię, najbardziej obawiam się właśnie noszenia dziecka. Kręgosłup jak walnął w pracy, tak boli ponad półtora roku, codziennie, ale się przyzwyczaiłam.Tylko teraz bóle ciążowe są takie same i nie wiem czy będę w stanie je interpretować jak coś złego dla maluszka. Wózek to pół biedy, zamieszkam w bloku z windą i będzie stelaż z aluminium.
          • pelagia_pela Re: dyskopatia 01.08.13, 08:52
            Tez znioslam dobrze dwie ciaze z dyskopatia. Normalne porody. Problemy zaczely sie po urodzeniu dzieci - wtedy nie mozna juz na siebie tak uwazac, podnosi sie dziecko non stop i stawy nie sa juz luzne. Po kazdym porodzie, jakies dwa, trzy miesiace pozniej mialam nawrot bolu, ale przeszlo po cwiczeniach. Uwazam ze w dyskopatii najgorzej jest kilka miesiecy po porodzie, w ciazy ok.
    • 1mzeta Z doświadczenia 01.08.13, 18:43
      Miałam i leczyłam przed zajściem bo jak cię "zegnie" to nie życzę takiej jazdy bo nie będziesz mogła nic przeciwbólowego brać oprócz paracetamolu, który przy takim bólu nic nie zdziała.
      Zrób rezonans żeby się dowiedzieć co jest grane z kręgosłupem i znajdź dobrego rehabilitanta- ja polecam metodę Vertetrack- tylko to mnie postawiło na nogi i wyeliminowało niedowład stopy spowodowany uciskiem na nerw kulszowy.
      Z drugiej strony napiszę tak- ponieważ w ciąży ulegają rozluźnieniom więzadła to jest duża szansa na to, że dysk wstawi się sam na swoje miejsce i już tak zostanie na długo- w moim przypadku tak było i odpukać w niemalowane mam spokój z dolegliwościami.
    • mamaa_mai Re: dyskopatia 27.08.13, 14:23
      ja mam dyskopatie odcinka lędźwiowego, ze zmianami zwyrodnieniowymi, i przepuklinami. Bardzo uprzykrza mi to życie. 2 razy do roku daje o osobie znać, kończy się leżeniem tygodniowym i serią zastrzyków w tyłek.
      Jak zaszłam w ciąże kilku lekarzy odradzało poród sn. Finał finałem, urodziłam naturalnie, szybciutko i bezboleśnie (dla kręgosłupa). O dziwo, okres ciąży był najwspanialszym dla mojego kręgosłupa, bo ANI RAZU nie zabolały mnie plecy, ani nogi (bóle promieniujące). Oczywiście u Ciebie może być inaczej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka