Dodaj do ulubionych

ciaza mnoga kiedy wiadomo???

13.10.06, 14:45
wlasnie przeczytalam, ze ok. 20tc na USG stwierdza sie czy jest to ciaza
mnoga?? nie bardzo to rozumiem. czy ktoras z Was wie o co tu chodzi. ja
mialam pierwsze USG w 12tc i juz wtedy powiedzieli nam, ze jest jedno
dziecko.
Obserwuj wątek
    • piegoosek Re: ciaza mnoga kiedy wiadomo??? 13.10.06, 15:04
      20tc??? juz na samym poczatku ciazy widac, czy sa dwa serduszka, czy jedno?
      chyba, ze zle sie uloza, to znaczy, tak, ze jedno zaslania drugie, ale na pewno
      to widac duuuzo wczesniej, niz w 20tc! a jesli sa dwa pecherzyki, to widac
      praktycznie od razu! u mnie bylo to widac, zaraz po pozytywnej becie, czyli
      jakies 3 tygodnie od zaplodnienia (5-6tc)
      • ewaadax Re: ciaza mnoga kiedy wiadomo??? 13.10.06, 17:00
        jestem w 15tc , dziś byłam na wizycie kontrolnej, lekarz powiedział mi że ciąża
        jest tak duża że on uważa że mam dwoje dzieci.dopiero po badaniu Usg stwierdził
        że to jedno dziecko tylko duze .....koleżanka wcale mnie nie pocieszyła bo
        powiedziala mi ze współczuje mi tak duze dziecko urodzić. Czy powinnam sie bać??
        • dorotka.k1 Re: Do ewaadax, bo nie rozumiem 14.10.06, 08:23
          Nie bardzo rozumiem. USG w tym stadium ciąży ocenia wiek płodu na podstawie
          wielkości, więc jak można stwierdzić, że dziecko jest duże? Może po prostu
          starsze niż to wynika z OM? Niech mnie ktoś oświeci
        • shemsi1 ze złymi osobami gadasz... 14.10.06, 15:00
          tydzień ciąży mierzy się wg wielkości dziecka, mój gin np tak robi. Ten cie
          nieźle tylko straszy.
          A koleżance powiedz, że 15 tc nie przesadza o koncowej wadze dziecka , bo fakt,
          duże ciężko urodzić, ale żeby w 15tc decydować o tym jak bedzie wyglądało
          dziecko w marcu czy kwietniu?
          a od czego jest cc. JAk już.
    • anneczka78 Re: ciaza mnoga kiedy wiadomo??? 13.10.06, 15:06
      To chyba jakieś przestarzałe informacje smile

Na usg widać już w 6/7 tygodniu, że sa dwa lub więcej zarodków. Oczywiście nie
      wszystkie muszą się utrzymać, więc 100% pewności można mieć ok. 10-12 tc.

Jeżeli w 12 tygodniu miałas stwierdzony jeden płód, to na pewno to nie jest
      ciąża mnoga smile
      • doral2 Re: ciaza mnoga kiedy wiadomo??? 13.10.06, 15:25
        dobry gin bez usg już w 8-9 tc pozna...
        • dorotka.k1 Re: ciaza mnoga kiedy wiadomo??? 13.10.06, 15:32
          Ja też gdzieś coś takiego przeczytałam, chyba w necie. Myślę, że autorzy tej
          teorii zakładali, że dopiero w 20 tc robi się pierwsze USG. Przestarzałe
          informacje i tyle.
          • doral2 Re: ciaza mnoga kiedy wiadomo??? 13.10.06, 15:38
            kiedyś nie było usg....znam to z autopsji...
    • megi1974 Re: ciaza mnoga kiedy wiadomo??? 13.10.06, 15:52
      Zgadza się, kiedyś nie było wiadomo. Moja mama dowiedziała się, że będzie miała
      bliźniaki tydzień przed porodem i była to prawdziwa ...katastrofa. Początek lat
      70, bieda w domu aż piszczy (bez bieżącej wody, prądu) i taka niespodzianka.
      Byłam pierwszą parą bliźniąt w moim 20.000 miasteczku i nie małą sensacją.
      Teraz bliźnięta to "normalka".
      • emma_sz Re: ciaza mnoga kiedy wiadomo??? 13.10.06, 17:39
        W 12 tygodniu już można mieć pewność co do ilości płodów. Znam jednak takie
        przypadki gdy do 10tc na usg widać było jeden zarodek, a dopiero na następnym
        okazywało się, że jednak będą dwa maluchy smile
        • shemsi1 20 tc, przestarzałe 14.10.06, 14:56
          mi w 8tc znalazł bliźniaki, a w 10tc, trojaczka. Teraz mam 22tc i chyba bym się
          sama domysliła wcześniej, bo brzuch bardzo szybko rośnie (ale musze powiedzieć
          że mam porównanie, bo mam już jedno dziecko i wtedy mi powoli rósł).
          • anna.galusinska Re: 20 tc, przestarzałe 14.11.06, 15:13
            Witam i mam pytanie, czy ta ciąża mnoga jest wynikiem jakiejś terapii
            hormonalnej lub skłanności rodzinnych czy tak po prostu z powietrza?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka