Dodaj do ulubionych

posiew moczu - Enteroccocuc faecalis

15.11.06, 20:54
Odebralam dzis wynik posiewu moczu, no i wyszlo ze wychodowali Enterococcus
faecalis, czy ktos tak mial, czy sie leczyl antybiotykiem??? Ide do lekarza
dopiero w piatek, ale chcialabym wiedziec juz teraz, czy to jest grozne,
pomozcie!!!
Obserwuj wątek
    • masumi2006 Re: posiew moczu - Enteroccocuc faecalis 15.11.06, 21:02
      A ile tego masz? Powinna być określona ilość 10 do potęgi którejś tam/ml i
      oznaczenie bakteriurii znamienna lub nieznamienna.Jak znamienna,to antybiogram
      powinien być dołączony.
      • carolinarussu Re: posiew moczu - Enteroccocuc faecalis 15.11.06, 22:16
        Wynik mam 10 do potegi 4. Antybiogram tez mam, ta bakteria jest wrazliwa na
        kilka rodzajow szczepow. 10 do 4 to jest zle?
    • masumi2006 Re: posiew moczu - Enteroccocuc faecalis 15.11.06, 22:51
      10 do 4 to nie jest dużo,ale określa się ją jako bakteriurię znamienną,czyli
      taką ilość bakterii,którą powinno się już leczyć,gdyż powoduje infekcję.Gorzej
      byłoby gdybyś miała np.10 do 5-tej,6-tej,7-mej.10 do 7 to już max ile można
      oznaczyć.Jeszcze jedno: czy przed pobraniem moczu podmyłaś się i czy był to
      mocz ze strumienia środkowego?To bardzo ważne.I Bakterie,o które pytasz są
      składnikiem flory jelitowej,więc gdy podmyłaś się od tyłu do przodu mogłas
      sobie przenieśc je do cewki moczowej i stąd znalazły się w moczu.Dobrze byłoby
      gdybyś miała z tej samej porcji moczu badanie ogólne i sprawdziła czy są obecne
      leukocyty,tzn ile ich jest.Przy infekcji powinny być podwyższone,a może temu
      towarzyszyć obecność białka w moczu.Czasem w ciązy samo białko może być w
      postaciśladowej i nie jest to tragedia,ale już z obecnością większej liczby
      leukocytów i bakterii jest trochę gorzej.W ciązy też czasem trzeba brać
      antybiotyk.Sama brałam na początku i gdzieś w okolicach 34-35 tc.dzieciątku nic
      nie jest,a miałam paskudnego paciorkowca w pochwie.Myślę,że nie powinnaś sie
      zamartwiać na zapas,a w razie wątpliwości powtórz badanie.Nosek do górysmile
    • antosiczek Re: posiew moczu - Enteroccocuc faecalis 16.11.06, 10:54
      Leczyłam jakiś miesiąc temu- dostałam globulki dopochwowe macmiror.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka