Dodaj do ulubionych

przyrost beta hcg raz jeszcze

22.01.07, 19:36
dziewczyny czy wicie kiedy beta hcg przestaje gwałtownie przyrastać? jestem w
6t3d ciąży, do zeszłego tygodnia beta przyrastała bardzo szybko nawet o 150%
w ciągu 48 godzin.
Tydzien temu zrobiłam badanie i miaam 11.600 a dziś 33.990, czyli urosła
tylko 3 razy w ciągu 7 dni... nie wiem czy to już moze być ten moment kiedy
jej przyrost jest spowolniony czy też dzieje się coś niedobrego?
Obserwuj wątek
    • anneczka78 Re: przyrost beta hcg raz jeszcze 22.01.07, 20:21
      Przy tych wartościach nie musi juz wzrastać tak dynamicznie. Generalnie, jeśli
      jest powyżej 1000, powinno być już widac pęcherzyk w macicy (oczywiście na
      dobrym usg). Myślę, że najdalej za kilka dni bedziesz mogła zobaczyć także
      serduszko smile
      • maretina Re: przyrost beta hcg raz jeszcze 22.01.07, 20:26
        przy takich wrtosciach beta hcg serduszko juz widac.
    • maretina Re: przyrost beta hcg raz jeszcze 22.01.07, 20:25
      tylko na poczatku beta hcg rosnie kosmicznie szybko.
      to badnie wykonalas niepotrzebnie. w momencie, kiedy widac ciaze na usg, beta
      hcg nie ma zadnej wartosci diagnostycznej.
      • pryderi Re: przyrost beta hcg raz jeszcze 22.01.07, 20:30
        nie zgodze się z maretina, do 12 t ciąży beta ma znaczenie. lekarz oprócz usg
        patrzy na przyrost i po tym może stwierdzić prawidłowy rozwój.
        • melissa79 Re: przyrost beta hcg raz jeszcze 22.01.07, 20:57
          byłam tydzien temu na usg i było widac ładny pecherzyk ale ani zarodka ani tym
          barzdiej serca jeszcze nie, to był 5t4d ciąży wg OM i przy becie 11.600.
          mam nadzieję ze dobzre się rozwija i już wkrótce zoabzcę serce... do tego czasu
          nawet nie mówię rodzinie ze jestem w ciąży...
          • irima2 Re: przyrost beta hcg raz jeszcze 23.01.07, 11:03
            Nic się nie martw - u mnie przy becie ok 34 tys ( z tego co pamiętam był to 7
            tc) nie było jeszcze widać serduszka. A teraz siedzę w domu ze spakowaną torbą
            i czekam na wyjazd na porodówkę smile
        • maretina Re: przyrost beta hcg raz jeszcze 22.01.07, 21:07
          napisz jak mozna po przyroscie beta hcg poznac rozwoj ciazy. to odkrycie moze
          byc warte nobla. ciekwa jestem skad sie tez wzial ow magiczny 12 tc?
          beta hcg pokazuje tylko przyrost hormonu ciazowego. nic poza tym. na usg widac
          wszystko: bijace serce, szybkosc serca, lozysko, umiejscowienie ciazy itd...
          zatem czekam na sensacje plynace z badnia beta hcg.
      • agulka1001 Re: przyrost beta hcg raz jeszcze 23.01.07, 20:05
        polemizowalabym z Tobą,maretina,ze jesli widac ciaze na usg, beta
        > hcg nie ma zadnej wartosci diagnostycznej.
        u mnie w 7 tyg beta przestala sie podwajac (albo chociazby wzrastac o
        66proc),rosla,ale np z 93.000 na 107.000 w ciagu 2dni! lekarz czekal dla mojego
        spokoju,ale szans nie dawal....ciąza sie nie rozwijala...z tego,co u mnie widac
        bylo na wynikach z laboratorium,to beta zwalniala,a nawet mogla sie
        zmniejszyc,po osiągnieciu ok.280.000! i tak tlumaczylo mi 3lekarzy, u ktorych
        bylam!
    • newmamisio Re: przyrost beta hcg raz jeszcze 24.01.07, 09:48
      A mój lekarz powiedział że beta jest ważna ale tylko w początkowej fazie, ja
      jestem w 4t i 5 dni i było już widać zarodek i echo zarodka. Powiedział też że
      jeżeli beta tak szybko rośnie ( a jestem dopiero co po poronieniu) to moze to
      oznaczać zaśniad groniasty, więc bardziej pilnuję wizyt co 2 tyg niż poziom
      bety. Bardzo szybki wzrost bety przy zaśniadzie oznacza rozrost trofoblastu i
      tworzenia się komórek.
      Do autorki, spróbuj odczekać 2 tyg i ponownie pójsc na USG, już powinno być
      widac, u mnie zarodek i echo zarodka lekarz zobaczył przy becie 650.
      • melissa79 Re: przyrost beta hcg raz jeszcze 24.01.07, 10:43
        wczoraj byłam na usg i zobaczyłam moje mały i jego sercesmile
        jestem przeszcześliwa.
        oczywiscie rozmawiałam z lekarzem o becie i powiedział że do czasu pojawienia
        się zarodka i serca dobrze jest robić betę bo jej dobry przyrost ZAZWYCZAJ
        pokazuje czy ciązą się dobrze rozwija czy nie, oczywiście zdarzają się sytuacje
        gdy pomimo prawdiłowego przyrostu beta hcg okazuje się ze jest puste jajo bo
        betę produkuje i zarodek i sam pecherzyk, wiec to on moze rosnąć i produkować
        bete a zarodka nie ma... no i jest jeszcze sprawa zaśniadu o którym pisała
        newmamisio
        powiedział też że przy tej wysokości przyrost jest mniejszy ale nadal jest a
        jeśli się zatrzymuje lub spada to moze to byc powód do niepokoju, oczywiście
        zawsze trzeba monitorować usg - to ono jest wyrocznią w tym zakresie.
        beta zaczyna spadac ok 12 tyg.
        • newmamisio Re: przyrost beta hcg raz jeszcze 24.01.07, 10:55
          melissa gratuluję, teraz dbaj o siebie i fasolkę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka