Dodaj do ulubionych

Jestem położną ,chętnie Wam pomogę...

• mysza_04 Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 29.03.07, 15:40
      Bardzo prosze o odpowiedz bo niewiem co mam robic a mianowicie od kilku dni
      zauwazam najczesciej w nocy mokra wodnista wydzieline z pochwy ,zaczynam 38
      tyd ciazy i sie zastanawiam czy moga to byc wody plodowe.Wydzielina jest
      doslownie donista raczej bez wyraznego zapachu .Leczylam wczesniej uplawy i
      teraz sama niewiem jak rozpoznac te wody a jesli mi sie sacza to powinnan
      trafic do szpitala?Bardzo prosze o dpowiedz bo niemam mozliwosci kontaktu z
      lekarzem.Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz
      • polozna35 Re: mysza_04 01.04.07, 20:21
        Byc moze doszło do tzw wysokiego pekniecia pecherza płodowego, "podcieka" z
        reguły w pozycji lezącej kiedy część przodująca nie zamyka ujscia wewnetrznego,
        prosze zgłosic to lekarzowi i wykonac badanie usg w celu okreslenia indeksu wód
        płodowych
    • marra19 Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 29.03.07, 16:35
      O czym świadczą gwałtowne ruchy dziecka i co należy wtedy zrobić?
      • polozna35 Re: marra19 01.04.07, 20:18
        Jeżeli ruch płodu nagle gwałtownie ulegną zmianie, staną się bardziej nasilone
        lub stanowczo osłabną konieczna jest niezwłoczna kontrola u lekarza
        prowadzącego. Nagła zmiana nasilenia ruchów płodu może być sygnałem, że z
        dzieckiem dzieje się coś niedobrego i jest ono poważnie zagrożone. Zbyt
        gwałtowne lub osłabione ruchy płodu, które nastąpiły nagle mogą świadczyć o
        zagrażającej zamartwicy wewnątrzmacicznej. Konieczne jest przeprowadzenie
        zapisu kardiotokograficznego oraz badanie USG w celu określenia prawidłowości
        stanu płodu. Sygnałem alarmowym jest całkowity brak odczuwania ruchów płodu,
        gdyż może to świadczyć o wewnątrzmacicznym obumarciu płodu.
    • gosiakf Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 30.03.07, 10:23
      W poniedziałek rozpoczęłam 37 tydzień, we wtorek na usg wyszło,że łożysko jest
      3 stopnia, brzuch opuścił mi się do dzisiaj tak o trzy palce, a na badaniu w
      ubiegły poniedziałek pani doktor powiedziala, ze szyjka trzyma się tak na amen,
      czy to wszystko może oznaczać wcześniejszy poród - termin wg OM mam dopiero na
      24.04?
      • polozna35 Re: gosiakf 01.04.07, 20:14
        wszystko wskazuje na to iz urodzi Pani we wlasciwym terminie, brzuszek opuszcza
        sie z reguły na 3 tygodnie przed terminem smile
    • eleonoe Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 30.03.07, 12:00
      mam pytanie jestem w 34tc i piersi nieznacznie tylko mi sie powiekszyly nie wycieka tez siara martwie sie czy w ogole bede miec pokarm. prosze o rade
      • polozna35 Re: eleonoe 01.04.07, 20:12
        oczywiscie ze Pani bedzie miala pokarm,wyciekanie siary z piersi swiadczy o
        zblizającym sie porodzie,w Pani przypadku jest to 34 tydzien wiec raczej do
        terminu mamy troche czasu
    • jukka5 Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 30.03.07, 16:55
      Mam pytanie dotyczące wymazu z pochwy na obecność streptococcus agalitae-
      paciorkowca. Poprosiłam lekarza o zrobienie takiego badania. Odebrałam już
      wynik ale tam napisane jest
      "wymaz z kanału szyjki macicy badanie bakteriologiczne"-W warunkach tlenowych
      flory bakteryjnej patogennej i grzybów drożdżopodobnych nie wychodowano.
      Badanie w kierunku T. Vaginalis-ujemne. Czy wymaz z kanału szyjki macicy to to
      samo co wymaz z pochwy w kierunku streprococcus?
      CZy to oznacza że tej bakterii nie mam?
      • polozna35 Re: jukka5 01.04.07, 20:09
        Wymaz z szyjki robi sie przy okazji robienia wymazu z pochwy.W pani przypadku
        flora bakteryjna jest jak najbardziej prawidłowa
    • karinos1 Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 30.03.07, 22:06
      Chciałabym się dowiedzieć czy scopolan przyśpieszy mi poród i jak często go
      brać?
      • wiolasb Intymna dolegliwość po ciąży - proszę o pomoc 01.04.07, 19:11
        Witam! Dorobiłam się po ciąży niewielkiego żylaka odbytu. Jak leczyć tę
        dolegliwość? Czy zniknie sam czy też trzeba stosować specjalne leki, maści???
        Proszę o pomoc! Dziękuję wink
        • polozna35 Re: wiolasb 01.04.07, 20:04
          Sam raczej nie zniknie , natomiast w walce z nim jest wiele przydatnych masci i
          leków bez recepty, nazw nie bede przytaczac zeby nie byc posądzonym o
          pseudoreklamęsmile
      • polozna35 Re: karinos1 01.04.07, 20:06
        Scopolan nie jest lekiem przyspieszającym poród!!!
        Owszem stosuje sie go w I okresie porodu jako lek pomocny na zgładzenie szyjki
        ale napewno nie przyspiesza porodu
        • martachalcarz prosze o odpowiedz 01.04.07, 21:09
          Jutro zacznie mi sie 35 tydzień ciązy według OM, natomiast według Usg będzie to
          tydzień 38- siara z piersi leci mi juz od ok. 20 tyg (biorąc czas od OM). Czy w
          związku z tym będe rodziła wcześniej? Zaznaczam że od jakichś dwóch tyg.
          pojawiają sie skurcze ale nie często, i czuje jakby napieranie w dole brzucha
          tuż nad spojeniem łonowym. Moja pani gin. twierdzi że ciąża jest "wysoka" ale
          nie powiedziała o czym to dokładnie świadczy...
          Bardzo prosze o odpowiedz, jest to moje pierwsze dziecko i nie wiem szczególnie
          wiele na ten temat> Pozdrawiam.
          • polozna35 Re: martachalcarz 02.04.07, 16:54
            35 tydzien ciązy to jeszcze nie termin na poród.Piersi przygotowuja sie do
            laktacji przez całą ciąże,jest to sprawa indywidualna jesli chodzi o wyciek z
            brodawek.Pod koniec ciązy moze aczkolwiek nie musi wyciekac siara co nie
            oznacza ze w kazdej chwili mozna urodzic!!!
            Jesli chodzi o pobolewanie dołem brzucha jest to jak najbardziej
            fizjologiczne , dziecko jest coraz wieksze i zazwyczaj w tym terminie ustala
            juz swoja pozycje do wyjscia (najczęsciej głowką)uciskając dolny odcinek kanału
            rodnego.O wysokiej ciązy mówimy wtedy kiedy minęła połowa 3 trymestru i jest
            coraz blizej do terminu porodu, pozdrawiamsmile
            • julka20061 ustalenie terminu porodu??? 02.04.07, 18:44
              bardzo proszę o pomoc w ustaleniu terminu porodu. Miesiączki miałam bardzo
              nieregularne co 2 m-ce, 1,5 m-ca nieraz co dwa tygodnie. OM miałam 12.10 z tego
              wynika, że jestem w 25 t.c ale, że badałam sobie dni płodne do zapłodnienia
              doszło mniej więcej między 6-10.11
              Mój lekarz twierdzi, że termin porodu wypada na 30.07 a według mnie na 19.07
              ponieważ standardowo liczy się od odstatniej OM. Proszę o poradę bo już sama nie
              wiem kiedy. Dziękuje
              • polozna35 Re: julka20061 02.04.07, 19:35
                Jesli terminy porodów róznią sie nieznacznie od siebie mozna termin porodu
                ustalic na podstawie
                1)wysokości dna macicy
                koniec 16 tygodnia - 1-2 palce ponad spojeniem łonoweym

koniec 20 tygodnia - 2-3 palce poniżej pępka

koniec 24 tygodnia - na wysokości pępka

koniec 28 tygodnia - 2-3 palce powyżej pępka

koniec 32 tygodnia - w połowie odległości pomiędzy pępkiem a wyrostkiem
                mieczkowatym (dolna część mostka)

koniec 36 tygodnia - przylega do łuków żebrowych

koniec 40 tygodnia - 1-2 palce poniżej łuków żebrowych
                W pierszych dniach 37 tygodnia ciąży dno macicy obniża się do wysokości z końca
                37 tygodnia. Tak więc licząc od momentu kiedy dno macicy zaczyna opadać do
                porodu pozostaje około 2-4 tygodni przy czym u pierwiastek częście 4 tygodni a
                u wieloródek 3 tygodne.

2) na podstawie pierwszych ruchów płodu
                Pierwsze ruchy płodu odczuwane są przez:

pierwiastki pod koniec 20 tygodnia (koniec 5 miesiąca)

wieloródki pod koniec 18 tygodnia (między 4-5 miesiącem)

Jednak dość często wieloródki odczuwają pierwsze ruchy płodu już pod koniec 16
                czy 17 tygodnia ciąży a pierwastki często nie potrafią podać daty wystąpienia
                pierwszych ruchów płodu. Ponadto wiele kobiet często traktuje za ruchy płodu np
                ruchy jelit.

• melder1 do p. położnej 02.04.07, 22:25
                  jestem w 31 tyg i mam skruconą szyjkę, moja lekarka powiedziała, że mam dużo
                  leżeć. Czy moge urodzić wcześniej??
    • iza_792 Pytanie do położnej - ważne !!! 03.04.07, 09:17
      Witam serdecznie.Moje pytanie jest nastepujące.Co to jest zator żył
      sromowych,dlaczego powstaje,czy jest groźny i co oznacza oraz czy należy to
      leczyć przed porodem czy dopiero po(właściwie to nawet nie wiem czy to co
      zaobserwowałam u siebie to jest to.U mnie jest to takie zgrubienie,górka w
      oklicy warg sromowych.Dodam jeszcze,że nie odczuwam z tego tytułu żadnych
      dolegliwości poprostu to mam).Niestety nie mogę zapytać lekarza,ponieważ
      mieszkam w Anglii a tutaj ciąże prowadzi się nieco inaczej.Z góry dziękuję za
      odpowiedz.Pozdrawiam smile))
      • polozna35 Re: iza_792 03.04.07, 09:33
        Żylaki okolicy sromu, chociaż często występują i mają niepokojący wygląd, nie
        prowadzą do powikłań i najczęściej znikają po porodzie.
        • jolaa71 Re: do pani położnej-ważne!!! 03.04.07, 09:47
          witam.jestem w początku 33 tygodnia ciąży,od niecałych 3 tyg mam założony krążek
          ze względu na szybko skracającą się szyjkę(w ciągu 2tyg.z 4.7/2.6)i rozwarcie
          wew.szyjki (tak to się chyba nazywa)w kształcie takiego trójkąta.miałam skórcze
          więc biorę fenoterol co 6 godz i isoptin do tego.ponieważ 3 razy w ciągu
          ostatniego tygodnia miałam dość obfitą wydzielinę na bieliźnie(około 2 łyżki
          stołowe,wczoraj np 2*2)jest ona biała prawie przeźroczysta bez grudek i nie
          kisielowata,przy czym ciągle mam twardniejący brzuch i ból który umiemożliwia mi
          np.przewrócenie się z boku na bok lub wstanie do wc(raz dziennie jest to taki
          rozrywający ból jakby chciały mi się rozejść kości razem z odbytem),moje pytanie
          brzmi:
          czy to są niepokojące objawy np.wczesny poród?czy tak się dzieje np.przy krążku
          czy mam jechać do szpitala czy mam jeszcze czekać na wizytę u mojej pani
          gin.wizyta jest jutro tzn.040407 w południe
          pozdrawiam i dziękuję za szybką odp.Jola
    • wiolka007 Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 03.04.07, 10:27
      mam pytanie ktore juz pewniew ktoras z nas zadala ale jak Pani moze to bardzo
      prosze o rade.. Jestem w 39 tyg.c. dzidzia szykuje sie na swiat ale ja od
      wczoraj jestem strasznie przeziebiona.. czy moge stosowac jakies krople do
      nosa?? co bedzie jak zaczne rodzic w tym stanie, nie mam sil na nic a co
      dopiero RODZIC.. czy maluszek bedzie przy mnie po porodzie?? z gory dziekuje..
      • polozna35 Re: wiolka007 03.04.07, 15:26
        Jak najbardziej moze pani zastosowac wszelkie srodki na przeziebienie które
        nadaja sie dla kobiet w ciązy.Po porodzie jesli przeziebienie nie minie
        prawdopodobnie bedzie nosic maseczke zakrywająca nos i usta
    • izad3 Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 03.04.07, 10:51
      Dziń dobry
      Ja mam pytanie odnośnie sączenia się wód płodowych
      Co powinno nas zaniepokoić
      Kiedy są to wody płodowe,kiedy mocz ,a kiedy upławy
      jestem w 31 tc
      • polozna35 Re: izad3 03.04.07, 15:28
        sączenie wód jest bezwiedne , najlepiej zalozyc zwykła podpaske nie siateczkową
        i obserwowac.Jesli wkładka notorycznie jest podsiąkiwana wodnista przezroczysta
        wydzieliną to nachodzi podejrzenie odejscia wód płodowych
    • skarbus81 Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 03.04.07, 10:57
      Jestem w 31 tc i dno macicy jest na wysokości pępka, już tak na pewno od ponad
      miesiąca...czy to jest prawidłowe? przez jakieś 3 tyg miałam obniżoną macicę i
      skurcze, na co dostałam magnez i no-spe, co zażywam do dziś...ale od tyg
      zauważyłam że w nocy "sztywnieją" mi nogi, zwłaszcza przy przekręcaniu, czego
      to może być objaw? wizytę mam dopiero za 1,5 tyg
    • szarlota1 Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 03.04.07, 13:25
      Czy po c.c. (bliźniaki) jest sens opłacać opiekę pielęgniarską?
      • jolaa71 Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 03.04.07, 13:48
        witam.jestem w początku 33 tygodnia ciąży,od niecałych 3 tyg mam założony krążek
        ze względu na szybko skracającą się szyjkę(w ciągu 2tyg.z 4.7/2.6)i rozwarcie
        wew.szyjki (tak to się chyba nazywa)w kształcie takiego trójkąta.miałam skórcze
        więc biorę fenoterol co 6 godz i isoptin do tego.ponieważ 3 razy w ciągu
        ostatniego tygodnia miałam dość obfitą wydzielinę na bieliźnie(około 2 łyżki
        stołowe,wczoraj np 2*2)jest ona biała prawie przeźroczysta bez grudek i nie
        kisielowata,przy czym ciągle mam twardniejący brzuch i ból który umiemożliwia mi
        np.przewrócenie się z boku na bok lub wstanie do wc(raz dziennie jest to taki
        rozrywający ból jakby chciały mi się rozejść kości razem z odbytem),moje pytanie
        brzmi:
        czy to są niepokojące objawy np.wczesny poród?czy tak się dzieje np.przy krążku
        czy mam jechać do szpitala czy mam jeszcze czekać na wizytę u mojej pani
        gin.wizyta jest jutro tzn.040407 w południe
        dodam jeszcze że już ponad 6 tyg leżę w łóżku
        pozdrawiam i dziękuję za szybką odp.Jola
        • polozna35 Re: jolaa71 03.04.07, 15:35
          prosze zgłosic sie na oddział patologii ciązy te objawy nie naleza do fizjologii
      • polozna35 Re: szarlota1 03.04.07, 15:38
        Dawanie łapówek jest tak samo karalne jak branie, opieka pielegniarska powinna
        wygladac tak samo niezaleznie czy ktos zapłaci czy nie,wszystkie pacjentki
        powinnotraktowac na jednym poziomie niezaleznie od statusu społecznego,
        pozdrawiam
    • mysza_04 Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 05.04.07, 19:07
      Witam ,zadawalam juz Pani pytanie na temat saczenia sie wod ale dalej nie
      jestem spokojna ,a mianowicie moja sytuacja wyglada tak: pojechalam na izbe
      przyjec z takim podejrzeniem ,jednak po zbadaniu lekarz stwierdzil ze to nie
      wody a mam zapalenie i biale geste uplawy .Jednak mnie to nie uspokoilo
      poniewaz ,fakt uplawy sa ale wlasnie geste i biale a ciagle leci mi wydzielina
      ktora jest przezroczysta ,bezwonna,jednak na wkladce ciezko to odroznic bo
      biore natamacyne i zabarwia sie wtedy wkladka na jasno zolto.Ciagle w nocy sie
      budze i czuje jak wycieka ze mnie ... i tu pojawia sie dylemat co? wody czy
      uplawy ?jednak jak sprawdzam w chwili gdy czuje ze cos leci jest to
      przezroczysta substancja doslownie jak woda.mam nadzieje ze moge liczyc na
      odpowiedz bo do gin dopiero w srode a zaczynam 39 tc>Z gory dziekuje za
      odpowiedz bo doslownie od tych swoich przypuszczen mozna "zglupiec" a niecche w
      zaden sposob zaszkodzic swojemu malenstwu.
      • polozna35 Re: mysza_04 05.04.07, 21:06
        Dziwi mnie postawa lekarza na izbie przyjęć, podejrzenie odejscia wód wymaga
        hospitalizacji nie wolno go bagatelizować, jesli nie wierzył powinien zrobic
        usg i ocenic kieszonke wód płodowych,skoro uwaza pani ze sącza sie od jakiegos
        czasu powinno ich byc mniej niz normalnie.
    • uszatkowa Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 05.04.07, 19:37
      miałam raz niewielkie plamienie nastepnego dnia po badaniu, poszłam do lekarza
      i przepisał mi duphaston i folik 5mg, caczęłam brać- czy tak duże dawki foliku
      nie sa szkodliwe i czy duphaston tez nie jest szkodliwy a z drugiej strony to
      krwawienie wystąpiło tylko raz i nie wiem jak długo mam brac leki
      • polozna35 Re: uszatkowa 05.04.07, 21:06
        prosze sie nie obawiac
      • uczula Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 06.04.07, 14:39
        Witam
        Na wyniku cytologi w pierwszych miesiacach ciazy znalazlam zapis : zakazenie
        bakteryjne. oraz II grupe.
        Niestety nic wiecej.
        Na to zakazenie lekarz przepisal antybiotyk (zolte globulki ktore bralam przez
        12 dni).
        Po tej kuracji 3 dni byl spokoj a teraz zauwazylam lekko saczaca sie
        wydzieline - wyraznie biala.
        Na nastepnej wizycie zapytalam lekarza czy bedzie ponownie bral probke na
        wymaz - odpowiedzial, ze z szyjki macicy sie nie pobiera w czasie ciazy
        poniewaz grozi to poronieniem.
        Bardzo mnie niepokoi to zakazenie bakteryjne na ktore lekarz dobral antybiotyk
        z palca.
        Nie chcialabym dyskretytowac lekarza, ktory wyraznie nie przejmuje sie owym
        zakazeniem i ewentualnymi nawrotami.
        A z drugiej strony zaczynam obawiac sie o dziecko.
        Jestem w 24 tc.
        Prosze mi poradzic, czy powinnam upierac sie przy ponownym pobraniu materialu
        do badan oraz zrobieniu antybiogramu a co za tym idzie czy powinnam zmienic
        lekarza - oczywiscie decyzja jest moja, ale tu chodzi rowniez o zdrowie dziecka
        po porodzie.
        A moze spokojnie poczekac - do 36 tc, czy wtedy lekarz pobierze material do
        wymazu?, tak jak pisza tu na forum?
        Powiem tak, ze im mniej czasu zostaje do porodu tym bardziej sie niepokoje.

z gory dziekuje za odpowiedz.
        • polozna35 Re: uczula 07.04.07, 01:01
          w 36 hbd jest troche za późno na wymazy z pochwy i szyjki,wazne jest aby jak
          najwczesniej uchwycic moment zakazenia i dobrac odpowiedni atybiotyk, odpowiedz
          Pani lekarza ze z szyjki sie nie pobiera wymazu jest co najmniej mało
          kompetentna
    • asia19813 Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 06.04.07, 15:11
      miałam robione USG, lekarz powiedział, że dziecko waży 600g, to 26tc. W domu
      zaczęłam się zastanawiac czy to nie za mało, ponieważ dziewczyny na forum
      piszą, że ich dzieci ważą nawet 700 gram w 23tc. Czy cos może być nie tak?
      • polozna35 Re: asia19813 07.04.07, 01:05
        prosze nie wypytywac innych dziewczyn o wagę gdyz jest to wielkośc względna i
        jesli nie wchodzi w rachube poród przedwczesny jest tylko orientacyjna,proszę
        mi wierzyc ze nie spotkałam sie aby w 23 tyg dziecko wazyło 700gram, ta waga z
        reguły dotyczy dzieci ok 26-27 tygodni
    • caldezonia Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 06.04.07, 17:41
      Witam jestem w ciąży po raz drugi, tak wiec bardziej świadomie na niektóre
      aspekty ciązy patrze. Tym razem zaczełam ciąże od grzybicy bardzo mi nie
      dokucza nie mam swędzeń itd jedynie żółte upławy. Dzisiaj byłam u lekarza i
      dostałam Gyno-Femidazol 100mg. Patrze na ulotke i widze że nie powinno sie brac
      w pierwszym trymestrze, u mnie zaczal sie 9 tydzień. Brac czy nie ? Pozdrawiam!
      • polozna35 Re: caldezonia 07.04.07, 01:08
        pisze zeby nie stosowac w I trymestrze gdyz nie robiono badan klinicznych
        dotyczacych tej grupy kobiet , wobec tego firma asekuruje sie w przypadku
        wystapienia dzialan ubocznych zawartych w ulotce
        • melder1 do pani położnej 07.04.07, 10:15

jestem w 31 tyg i mam skruconą szyjkę, moja lekarka powiedziała, że mam dużo
          leżeć. Czy moge urodzić wcześniej??
          • polozna35 Re: melder1 07.04.07, 12:46
            oczywiscie istnieje taka mozliwosc, prosze stosowac sie zalecen
    • meeg23 Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 07.04.07, 12:53
      witam jestem obecnie w 15 tyg. i nie widac u mnie jeszcze brzuszka czy wszystko
      ok. martwie sie
      • polozna35 Re: meeg23 11.04.07, 10:17
        Oczywiscie ze nie ma powodu do zmartwien
    • bunia0969 Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 08.04.07, 14:55
      mam do Pani pytanie:czy istnieje mozliwosc zajscia w ciaze przy zazywaniu lekow
      antydepresyjnych oraz czy zażywanie leków psychotropowych przed i w czasie
      ciaży jest szkodliwe dla plodu??Bardzo proszę o szczera odpowiedz. z gory
      dziekuje
      • polozna35 Re: bunia0969 11.04.07, 10:19
        Oczywiscie ze istnieje mozliwosc zajscia w ciąże, jesli chodzi o leki nikt nie
        zagwarantuje ze nie wpłyna na rozwój płodu
    • spodnica_w_kratke Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 08.04.07, 22:51
      Z powodu niemijajacych boli i twardnienia brzucha, mimo przjmowania 3 razy
      dziennie cordafenu, magnezu i nospy, przeprowdzono kolejny posiew. Pierwzsy byl
      jalowy.Niestety, okazalo sie, ze w pobranym materiale jest Klebsiella
      pneumonia..co gorsza, wszytskie antybiotyki na ktore jest wrazliwa, sa w ciazý
      zabronione, na wszytskie dozwolone jest odporna. Lekarz przepisla mi w koncu
      jedyn antybiotyk, dozwolony, ale na ktory jest srednio wrazliwa-Augmentin.
      Jakie moze byc dalsze postepowanie, jesli mimo antybiotyku bakteria przezyje?
      Jaki ma wplyw na dziecko? bardzo dziekuje za odpowiedz.
      • polozna35 Re: spodnica_w_kratke 11.04.07, 10:21
        Leczenie musi byc przeprowadzone do konca ,tak długo az wynik bedzie czysty,
        jesli sie nie uda wazne jest aby u dziecka pobrac badania i wymazy
        kolonizacyjne zaraz po porodzie aby mózc wdrozyc leczenie
      • jolaa71 Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 11.04.07, 10:34
        Witam
        dziękuję Pani za podpowiedź w mojej poprzedniej sprawie.Udałam się do szpitala
        jak pani radziła i trafiłam pod kroplówkę,bo skurcze były dosyć silne a to
        jeszcze nie czas.Lekarz stwierdził,że za 2 tyg mogę już rodzic bo synuś jest już
        duży miał 2400 w 33 tyg.teraz 34 i myślę że te 2 tyg jeszcze jakoś wytrzymam
        choć wczoraj znów było ze mną źle.
        Jeszcze raz dziękuję,pozdrawiam Jola
    • ewulaw1 Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 11.04.07, 10:31
      Planuję drugą ciążę. Pierwsza była zagrożona. Pojawiła sie niewydolność szyjki
      macicy i założono mi szew. leżałam 4 miesiące. Było bardzo ciężko. Podobno w
      kolejnej czeka mnie to samo.Lekarz wspominał mi o ponownym założeniu szwu.
      Czytam o dobrych doświadczeniach dziewczyn z pessarami. Podobno są
      bezpieczniejsze i nie zawsze trzeba leżeć. Tymczasem mój lekarz nawet o tym nie
      wspomniał. Czy każdy lekarz może założyć pessar, czy są i tacy, którzy są
      zwolennikami szwu. Moje półtoraroczne dziecko nie zrozumie, że mama nie może z
      nim wyjść nawet na pół godzinny spacer. Pessar byłby świetnym wyjściem. Jak
      znaleźć lekarza, który byłby w stanie go założyć, gdy zajdzie taka potrzeba.
      Jestem z Bydgoszczy. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
    • joanna.marta Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 11.04.07, 10:41
      To moja druga ciąża. Pierwsza super. Druga do pewnego czasu też. Ostatnio
      zaczęły się problemy. Dziecko okazało się za duże (36 tydzień - waga ok.3700,
      wszystkie parametry wskazują na starsze o trzy tygodnie). Do tego wielowodzie.
      To też kwestia ostatniego miesiąca. Na początka marca było ok. Teraz miałam
      amnioredukcję.
      Pytanie, czy USG może się pomylić co do wielkości dziecka (miałam robione przez
      dwóch lekarzy). A jeśli nie, to czy czeka mnie poród przyspieszony, bo w tej
      kwestii opinie lekarzy się różnią. Co Pani powie na temat wielowodzia. Czy
      takie porody też są SN? Czy to jest wskazanie do CC? Czy może jeszcze przed
      samym porodem będą mi upuszczać wody?
      Wizytę u lekarza mam dopiero w poniedziałek.
      Moze to wszystko chaotycznie brzmi, ale jakoś nie mogę sklecić kilku zdań
      poprawnych. Mam nadzieję, że mnie Pani rozmumie smile
      • joanna.marta Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 11.04.07, 10:58
        Chcę dodać, że lekarze rozkładają ręcę co do tego gwałtownego wzrostu dziecka
        (byłam diagnozowana w szpitalu; cukrzyca wykluczona) i wielowodzia (nie
        stwierdzono żadnych wad u dziecka; niczego co mogłoby zaniepokoić)
        Z góry dziękuję za kilka słów odpowiedzi
        • iwona9649 Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 11.04.07, 11:17
          Witam! Zaczełam 12 tydzien ciazy od 3 tygodni walcze z zapaleniem zatok, miałam
          podane dwa antybiotyki( Amoksiklav i Klacid, oraz leki na obkurczenie sluzowki:
          ACC600 i drugi fluimucil) i dalej nie ma zbyt duzej poprawy. Bardzo sie boje ze
          leki ktore zazywam moga zaszkodzic dziecku. Dziekuje za odpowiedz Iwona
          • polozna35 Re: iwona9649 20.04.07, 13:38
            no cóz, bez leczenia antybiotykiem bakterie zaszkodziłyby bardziej dziecku niz
            sam lek
            • kaska9943 Re: iwona9649 03.06.07, 07:36
              chcialam podziekowc poloznej za rady czytam forum i mysle jak duzo jest pytan i
              watpliwosci . i warto sie upewnic doradzic i porownac z innymi brzuchatkami
              pozdrawiam.
    • ciesia krwawienie 11.04.07, 10:59
      Jestem juz prawie 6 tyg. po cc bez 2 dni.Juz od chyba 2 tygodni przestalam
      krwawic az tu nagle od wczoraj anowu cos sie pojawilo, najpierw sluzowata
      wydzielina z brunatnym kolorze, podczas podcierania papierem slady krwi (jasno
      czaerwone), dzisiaj na wkladce od rana sporo krwi. Mam wrazenie jakbym dostala
      miesieczki, czy to mozliwe? Nie karmie synka persia tylo regularnie odciagam
      pokarm laktatorem.
      • polozna35 Re: ciesia 20.04.07, 13:35
        Wszystko wskazuje na to iz jest to miesiączka,no cóz 6 tygodni po porodzie to
        termin kiedy konczy sie połog smile
    • olimpiakz czy mozna przerwać branie duphastonu jak nic się 12.04.07, 13:50
      nie dzieje, brałam dwa tygodnie, nic sie nie dzieje a krwawienie było malutkie,
      lekko rózowe, następnego dnia po badaniu ginekologicznym i pobraniu cytologi,
    • aneta9946 Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 12.04.07, 15:45
      wczoraj byłam na usg i wyszlo że jest pęcherz ciążowy bez zarodka i niewidoczny
      pęcherz żółtkowy nie wiem czy się tym przejmować czy żyć spokojnie.Od ostatniej
      @ jest to ósmy tydzień.Czy jest możliwe ,że ciąża jest młodsza i dlatego nic
      nie widać
      • polozna35 Re: aneta9946 20.04.07, 13:33
        Jesli ma to byc 8 tydzien to wskazuje na to ze jest to tzw puste jajo płodowe,
        z reguły kolejne usg robi sie w 10-11 tyg w celu potwierdzenia.
    • wwwsiedlce Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 13.04.07, 11:51
      mam pytanie jaka jest roznica miedzy b-hcg a hcg???
      czy jedno i drugie potwierdza ciaze??
      • polozna35 Re: wwwsiedlce 20.04.07, 13:31
        HCG to gonadotropina kosmówkowa wydzielana przez łożysko. Na całość HCG
        składają się dwie grupy alpha-HCG i ß-HCG. Czyli total HCG to HCG całościowe
        zawierajace łańcuch alpha jak łańcuch beta HCG.
        Gonadotropina kosmówkowa, bo tak brzmi pełna nazwa beta-hCG jest hormonem, to
        znaczy substancją wytwarzaną przez organizm w celu kontroli funkcjonowania
        określonych narządów. HCG przypada rola szczególna, ponieważ pod jej wpływem
        pozostaje wyjątkowy proces - rozwój wczesnej ciąży.
    • tytka71 Re: Jestem położną ,chętnie Wam pomogę... 13.04.07, 14:39
      Witam. Robilam tydzien temu badania ogólne moczu i wyszło mi, że leukocyty
      pokrywają grubą warstwą całe pole widzenia. pani doktor dała mi
      antybiotyk(Augumentin)oraz furagin. Dostałam też globulki Dafnegin. to już mój
      drugi antybiotyk, miesiąc temu mialam takie same wyniki i bralam Duomox.
      oczywiscie mialam tez robiony posiew ale nic na nim nie wyszlo. Badała mnie
      ginekologicznie i nie stwierdziła niczego niepokojącego, ale od wczoraj mam
      silne bóle w podbrzuszu, tak jakby skurcze mięśniowe. Ruchy dziecka są
      wyczuwalne i częste. Czuję się, jakby coś rozsadzało mi mięśnie w dole
      brzucha. muszę powoli wstawać, bo przy szybkim wstawaniu skurcze są nagłe i
      bardzo bolesne. Co powinnam?? Biorę leki i leżę plackiem...
      • polozna35 Re: tytka71 17.04.07, 15:06
        Prosze jak najszybciej zgłosic sie do lekarza lub oddział gin., skurcze i bóle
        dołem brzucha nie są fizjologią (wykluczając oczywisie czas po 38 tyg. ciązy)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka