Dodaj do ulubionych

Wklęsłe brodawki!

09.05.07, 16:34
Zauważyłam, że mam wklęsłe brodawki. Jestem w 36 t.c. Czytałam, że nie nalezy
w ostatnich tygodniach ciąży wyciągać brodawek bo to może wywołac poród.
Poradżcie, co mam robić? Czy będę miała problemy z karmieniem?
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: Wklęsłe brodawki-Niplette 09.05.07, 18:25
      familyshop.com.pl/towar.php?id_tow=153
      • agusiak.1 Re: Wklęsłe brodawki-Niplette 09.05.07, 20:14
        Dziękuję za link. O tym już gdzieś czytałam, ale obawiam się, że to urządzonko
        nalezy używać przed ciążą, na początku, a nie pod koniec ciąży. Ale może są
        jakieś inne metody?
    • basiak6 Re: Wklęsłe brodawki! 09.05.07, 20:28
      Powinnas isc do poradni laktacyjnej, bo czesto jest tak ze dziecko samo swietnie
      potrafi brodawki wyciagnac - w koncu nie ssie brodawek tylko piers.
      Najpierw sprawdz czy rzeczywiscie sa wklesle, trzeba delikatnie przycisnac,
      tutaj jest zdjecie:
      www.breastfeeding-basics.com/images/inverted1_small.jpg
      www.medela.com/NewFiles/flatinvnips.html
    • tiana77 Re: Wklęsłe brodawki! 09.05.07, 20:28
      Myślę że ci pomogą w szpitalu po porodzie. A też wspomnij o tym swojemu
      lekarzowi może coś doradzi... Albo dowiedz się u położnych w szpitalu co możesz
      zrobić. Poza tym maluszek znajdzie źródełko. Powodzenia...
    • bluebebe Re: Wklęsłe brodawki! 09.05.07, 20:32
      to czy ona jest wklęsła jest wtóną sprawą do tego, czy jest wysuwalna. Bo jeśli
      pod wpływem stymulacji czy zimna wysuwa się to powinno wszystko być ok. Ponad
      to nie zaleca się kombinowania przy brodawkach w trakcie ciąży, bo one mogą
      zmienić się już po samym porodzie.
      Dziecko przychodząc na świat nie wie jakiego kształtu jest podajnik jedzeniawink
      więc nie należy się z góry stresować.
      Warto od razu po porodzie męczyć położne, aby pokazały jak przystawiać przy
      Twoim typie brodawki, albo jak najwcześniej po porodzie odwiedzić poradnię
      laktacyjną.
      • marta_st1 Re: Wklęsłe brodawki! 10.05.07, 07:55
        Ja też tak mam i nie miałam problemów z karmieniem. Przecież dziecko nie chwyta
        samych brodawek, a znaczną część piersi. Po porodzie położna pokaże Ci jak
        przystawiać dziecko do piersi. Będzie dobrze! Trzymam kciuki i życzę łatwego
        porodu smile
    • agusiak.1 Re: Wklęsłe brodawki! 10.05.07, 09:02
      No to mnie troszkę pocieszyłyście!
      Dziękuję!
      • karola1008 Re: Wklęsłe brodawki! 10.05.07, 16:02
        Ja mam wklęsłe brodawki i do tego jeszcze b.duże piersi-rozmiar F. Ale udało mi
        się karmić bez problemów. Pielęgniarka laktacyjna nauczyła mnie karmić przy
        pomocy specjalnej pduszki do układania dziecka i jakość poszło. Karmiłam 2 lata
        pierwsze maleństwo a drugie udal mi się nawet nakarmić po cesarce, gdy leżalam
        plackiem. Więc głowa do góry. Pozdrawiam
    • arnika15 Re: Wklęsłe brodawki! 10.05.07, 16:22
      W mojej szkole rodzenia położna polecała w takiej syt. nakładki formujące
      Medeli (bywają na allegro). Można nosić od 28 tc i karmiąc już piersią.
    • luelle81 Re: Wklęsłe brodawki! 10.05.07, 18:13
      Niedawno w szkole rodzenia do której uczęszczam miałyśmy spotkanie z panią z
      poradni laktacyjnej. Specjalnie do nas przyjechała bo w Słupsku takiej nie ma.
      Mówiła min. na temat wklęsłych brodawek. Nie można ich wyciągnąć przed porodem
      bo to może wywołać przedwczesną akcję porodową bo wtedy wytwarza się w naturalny
      sposób oksytocyna. Jednak po porodzie radziła : załatwić sobie strzykawkę 20
      obciąć tam gdzie ma miejsce na igłę przełożć odwrotnie tłok przyłożyć do
      brodawki i ją zassać i w ten sposób wyciągnąć zaraz jak się napręży prystawić do
      piersi malucha lub założć specjalną silikonową osłonkę np. firmy Nuk. i wtedy
      karmić. Podobno takie ćwiczenie może pomóć. Czyni się tak na oddziale w Lęborku.
      Pozdrawiam.
    • yoggi87 Re: Wklęsłe brodawki! 10.05.07, 19:31
      Nie chce straszyc... ale rowniez mialam ten problem, w ciazy zaniedbalam ten
      problem, wierzylam, ze jakos bedzie, ale teraz za to place sowicie... (kupujac
      mleko modyfikowane, puszaka 400 gram za 24 zl starcza na 3 dni). Gdy po
      porodzie chcialam przystawic coreczke polozna powiedziala widzac moje piersi,
      ze beda problemy i polecila kupic silikonowe oslonki, corka w ogole nie mogla
      sie przyssac. karmilam przez te nakladki 2.5 miesiaca, ale bylo to tak meczace,
      ze powoli rezygnowalam. I w koncu przestalam karmic zupelnie. Teraz wiem, ze
      jak zaczne planowac kolejnego malucha od razu kupie w aptece specjalne
      korygujace nakladki, sa drogie, ale w przeliczeniu na mieszanki i stracony czas
      na ich przygotowywanie i tak bardzo sie oplaca.
      • basiak6 Re: Wklęsłe brodawki! 11.05.07, 17:30
        Jesli ktos doradza matce kapturki do karmienia przy wkleslych brodawkach to w
        ogole nie powinien miec pozwolenia na doradzanie na temat laktacji.
        Nic dziwnego ze nic z karmienia nie wyszlosad Stymulacja piersi jest o wiele
        gorsza przez kapturki, niestety. A problemu nie rozwiaze.
    • a.e Re: Wklęsłe brodawki! 11.05.07, 16:18
      Miałam ten problem przy pierwszym dziecku. Mimo moich starań brodawki wcale sie
      nie uformowały mimo 7-miesiecznego okresu karmienia, ale znalazlam na nie
      sposób. Na poczatku była rozpacz, bo dziecko nie chciało chwycić, potem jak
      chwyciło to tak, że byłam cała pokąsana. Miałam dosyć, ale zaczęłam stosować
      nakładki Avent-u. Stosowałam je do konca karmienia chociaż jest zalecane, aby
      nie uzywać ich zbyt długo. Każda jednak próba ich odstawienia kończyła się
      natychmiastowym powrotem objawów. Nakładki dały mi komfort karmienia. Często
      też odciagałam pokarm laktatorem i dziecko piło prosto z butelki. Dzieki
      nakładkom nie miało problemów z przejściem na butelkę i odwrotnie. Same zalety.
      Naprawdę polecam. Po co się katować. Trzeba tylko pamietać o wyparzaniu
      nakładek. Radzę je zabrać ze sobą od razu do szpitala.
    • zheng Re: Wklęsłe brodawki! 11.05.07, 16:33
      Witaj

Ja uważam, że nie powinnas teraz sie tym problelmem przejmowac. U mnie bylo
      podobnie, a polozna mi powiedziala ze z takimi piersiami to....

Jednak moja corcia byla zawzieta na tyle ze ssala mimi ze brodawki byly male i
      wklesle (do czasu). Po 2 dniach mialam bolesne otarcia - smarowalam bepanten-em.

Brodawki zagoily sie po 2 tygodniach a mala z piersi zrezygnowala dopiero po
      roku i 2 miesiacachsmile

Nie poddawaj sie i pruboj przystawaic dzidzie do piersi przy kazdej okazji - mi
      w szpitalu proponowano napojenie dziecka glukoza - zebym mogla odpoczac sad Warto
      bylo sie jednak pomeczyc przez te kilka dni bo karmienie daje duzo radosci a
      przy tym to jednak najlepszy pokarm dla maluszka.

powodzenia smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka