magdazaw 03.09.03, 10:25 czy to że moje dziecko ( będące jeszcze u mnie w brzuszku ) często ma czkawkę może byc powodem do niepokoju ? to 38 tydzien Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nika28wawa Re: czkawka 03.09.03, 11:15 Moja mała też miała często czkawkę, nawet dwa razy dziennie. Najczęściej przed spaniem lezac w łóżku. TEraz jesteśmy w 40 tygodniu ( po terminie) i od dawna nie ma czkawki. Podobno dzidzie strasznie to lubią. Czkać. Na pewno nie jest to nic złego ani niepokojącego. Tak mi powiedziała pani doktor prowadząca mnie i doktor ze szpitala to potwierdził, jak byłam ostatnio na kontroli ktg. Nie martw się. Pij dużo wody niegazowanej i już. Chociaż to za bardzo nie ma wpływu na czkawkę. Będzie wszystko ok. Monika Odpowiedz Link Zgłoś
ula1001 Re: czkawka 03.09.03, 19:28 A ja jesli mozna to przy okazji zapytam, czy czkawka to takie delikatne regularne stukanie w jednym punkcie przez kilka minut? Ja mam zwykle z prawej strony brzucha, dosc czesto od kilku dni. Pozdrawiam Ula i Kaja (32 tyg.) Odpowiedz Link Zgłoś
ingrid123 Re: czkawka 03.09.03, 19:31 Tez mnie nurtuje jak to jest jak dzidzia ma czkawke.. Po czym można to poznac? Odpowiedz Link Zgłoś
magdazaw Re: czkawka 03.09.03, 20:04 czkawka to jest wlasnie takie rytmiczne stukanie, czasami w calym brzuchu, czasami z jednej strony. U mnie czasami da się to wyczuc jak się położy rękę na brzuchu, a czasami tylko ja to czuję w środku.zazwyczaj jak się poruszam to szybciej mija. troche się bałam że jest to objaw jakiejś wady przełyku czy przewodu pokarmowego, ale teraz już jestem spokojna. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
nika28wawa Re: czkawka 03.09.03, 21:02 to znowu ja czkawka nie jest objawem wady przełyku czy ogóle wady czegoś tam. Jest wtedy gdy dzidzia zaczyna uczyć się oddychać w brzuszku i nałyka się wód płodowych za dużo. Ale to nic niebezpiecznego. Jak już pisałam, słyszałam, że to lubią. Nie ma się czym martwić. Monika i Basia Odpowiedz Link Zgłoś