Dodaj do ulubionych

ciążowe otępienie

21.11.03, 03:08
Rany, jestem w 8. tygodniu i mam wrażenie, że moja inteligencja pomniejsza
się z dnia na dzień w niesamowitym tempie.
Czy macie/miałyście tak samo?
Z ogromnym trudem skupiam się i koncentruję, najchętniej bym cały czas spała,
czuję się po prostu otępiała! Programy rozrywkowe w TV idealnie odpowiadają
poziomowi moich władz umysłowych sad Jestem przerażona!
W zeszłym roku napisaliśmy z mężem poważną prawniczą książkę naukową, teraz
szykuje się jakaś konferencja na jej temat, ale ja się czuję zupełnie inną
osobą niż autorka takich mądrości. Mam nadzieję, że to minie zanim się
zdemaskuję. Jak u Was, jak dajecie sobie radę z codzienną pracą?
Obserwuj wątek
    • buba13 Re: ciążowe otępienie 21.11.03, 05:27
      nic sie nie martw, jeszcze kilka tygodni i otepienie (na czas jakiswink) Ci przejdzie. poza tym,mimo
      wszystko, konferencyjna adrenalina na pewno Ci pomoze. w pierwszym trymestrze przeszlam
      przez 3 wystapienia i wszystko bylo ok, mimo, ze generalnie rzecz ujmujac, najchetniej spalam i
      ogladalam bardzo nedzna telewizje.

nie wiem, w jaki sposob "prezentujesz" , ale lepiej miec ze soba bryka w razie gdybys czegos
      zapomniala, rozproszyla sie, itp (przed ciaza nigdy by mi do glowy nie przyszlo napisac sobie na
      kartce CALE wystapienie, no ale jak sie czlowiek zaczna zastanawiac, jak mu na imie, scigawka
      pomagawink

teraz natomiast zaczelam 8 miesiac i, jakby to ujac, adrenaliny zabraklo. albo spie jak szalona,
      albo nie moge spac w ogole (np. teraz) i zastanawiam sie, jak uda mi dokonczyc artykul, zmienic
      plan pracy, napisac rozdzial itd, itp..staram sie pracowac wydajnie (no, w miare wydajnie) chociaz
      3-4 godziny dziennie i przeszlam na realizowanie planu minimum. poza tym powtarzam sobie, ze
      to tylko czasowe i nadrobie zaleglosci za pare miesiecy.

• martaurb Re: ciążowe otępienie 21.11.03, 09:34
      Rose, nie martw sie, to normalne!
      Mozesz brac kwas foliowy - pomaga nie tylko Fasolce, ale i Przyszlej Mamie!
      (wlasnie latwiej sie po nim skupic i myslec)
      Ale ze spaniem to po prostu musisz sie poddac - to minie za jakis czas!
      Ja przez ta faze przechodzilam w lipcu i sierpniu, dodatkowo bylo u nas ciagle
      ponad 40 stopni (a ja normalnie, bez ciazy, zle znosze upaly i jestem okropnym
      alergikiem) wiec sie wszystko na siebie nakladalo! Opracowalam system - sprawy
      wymagajace wychodzenia z domu i myslenia zalatwialam do 10 rano (bo wtedy temp
      byla tak ok 30 st i jeszcze dalo sie wytrzymac), potem zwiewalam szybko do
      domu! Ale nie zawsze mi sie udalo zdazyc na czas i skutki sa.....jedna mala
      stluczka, na szczescie na parkingu wiec niegrozna bo wszystko dzialo sie
      powoli, ale az glupio sie przyznac, ze wina moja, bo ja faceta kompletnie nie
      widzialam.....a renault laguna malym samochodem nie jest wink
      Dlatego lepiej z tym nie walcz tylko spij ile sie da! Nadrobisz za kilka
      miesiecy (mam nadzieje, ze ta prezentacja nie jest w najblizszym czasie! W
      razie czego mocno trzymamy kciuki - wszystkie cztery jakimi dysponujemy wink
      M & Julka (23 tydz)
    • isma Re: ciążowe otępienie 21.11.03, 11:11
      ja mialam troche inaczej:
      - niesamowity wzrost kreatywnosci (zwlasza na poczatku ciazy) i pedu do pracy -
      pewnie w wyniku podswiadomej obawy, ze po urodzeniu dziecka to z tym wszystkim
      koniec
      - zapominanie o sprawach rutynowych, codziennych i przyziemnych: gubienie
      rachunkow, kilkakrotne solenie zupy, wysiadanie z windy razem z innymi osobami
      zamiast na wlasciwym pietrze...
      Nie martw sie, to przejdzie. A co nie przejdzie, to wlasnie jest to, co okaze
      sie w macierzynstwie niezbedne. Odpoczywaj, ciesz sie "nowa soba" - ona jest
      calkiem mila, naprawde!
      • svistak Re: ciążowe otępienie 21.11.03, 18:05
        A już myślałam, że tylko ja tak mam!
    • muniak1 Re: ciążowe otępienie 21.11.03, 18:26
      ja też na początku miałam wrażenie, że totalnie zgłupiałam. był to dla mnie
      akurat czas zaliczeń i coś czego mogłam nauczyć się przed ciążą w 2h zajmowało
      mi tydzień i kończyło się bólami brzucha. bałam się nawet jeżdzić samochodem.
      zupełnie nic nie mogłam załatwić. polecam zapisywanie wszystkiego na kartce.
      nie martw się - w drugim trymestrze przechodzi.
    • kasik8 Re: ciążowe otępienie 21.11.03, 20:06
      Rose..ciaza, dziecko ...zmieniaja nasze zycie od samego poczatku.
      Na razie masz otepienie, ospalosc..potem najdzie lekka deprecha...potem
      zdziecinnienie..potem bezwlad i lekka "glupotliwosc" hihih
      Ja na poczatku wielka sennosci, potem depresjanie wiedziec skad i dlaczego
      (niczego tak bardzo nie pragnelam jak byc w ciazy) i nagle jakos mi smutno
      potrafilo byc bez powodu...potem bylo zdziecinnienie...jak ja to
      nazywam..czyli seriale wenezuelskie, wpatrywanie sie wraz z corka godzinami w
      bajki, kupowanie zabawek i wybor ich jakby byly wazne conajmniej jak krem
      przeciwzmarszczkowywink...a teraz mam bezwlad hehe czyli gietkie nogi,
      potykanie...no i dzis odwiozlabym meza do szkoly corki zamiast do pracy...no i
      zapomialam o urodzinach twierdzac ze sa jutro a byly dzisiaj i bylam
      stuprocentowo tego pewna. A upieralam sie jak dziecko. To mnie troche
      przeraza...bo dotychczas bylam pelna "zdrowego rozsadku", statecznosci,
      poukladania...myslalam za wszystkich, pilnowalam dat...troche mi z tym zle...a
      w dodatku zapominam imon i nazwisk..wyobraz sobie ze jakis czas temu patrzylam
      na Huberta Urbanskiego z TVN (przeciez to znana postac!) i nie moglam sobie
      przypomniec jak sie nazywa! spytalam meza i go zamurowalo...juz teraz o nic
      nie pytam.
      Kasia
      • agga_ma Re: ciążowe otępienie 22.11.03, 14:28
        Heh
        Kasik8 u mnie objawy były podobne smile
        Prowadze z mzem mała działalność i moja domena to prowadzenie trachunków, więc
        wyobrażcie sobie jak to teraz wygląda smilezapomniałąm jak sie liczy hihi
        juz nie mogę sie doczekać końca jeszcze jakis miesiąc uff
        pozdrawiam Aga
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka