mielko 27.11.03, 12:09 Kochane! Może ktoś wie, gdzie w Lublinie można zrobić test PAPP-A, ile kosztuje i kiedy jest za późno? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marta_km Re: test PAPP-A 27.11.03, 12:25 z tego co wiem, to PAPP-A wykonuje b.niewiele laboratoriów w Polsce- Warszawa, Kraków i Łódż, ostatnio zaczyna też Wrocław. O Lublinie nie słyszałam. Wykonuje się go DO 12 tygodnia licząc od pierwszego dnia ostatniej miesiaczki pozdr. Marta Odpowiedz Link Zgłoś
malilka Re: test PAPP-A 27.11.03, 12:51 Ostatnim dniem na zrobienie testu PAPP-a jest 13 tydzień i 6 dzień licząc od OM. Odpowiedz Link Zgłoś
marta_km Re: test PAPP-A 27.11.03, 13:03 dwunasty tydzień i 6 dni Ukończony dwunasty- czyli zaczęty trzynasty- jest już za późno- mam wiadomości najświeższe prosto z laboratorium w Krakowie Odpowiedz Link Zgłoś
malilka Re: test PAPP-A 27.11.03, 13:14 Ok- prof. Dudarewicz z Łodzi robi do 13 tygodnia i 6 dnia. Koszt- 200zł. Odpowiedz Link Zgłoś
marta_km Re: test PAPP-A 27.11.03, 13:15 malilka napisała: > Ok- prof. Dudarewicz z Łodzi robi do 13 tygodnia i 6 dnia. Koszt- 200zł. a z tego co słyszałam, on ma największe doświadczenie w tej materii- więc chyba tej wersji nalezy się trzymać pozdrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś
malilka Re: test PAPP-A 27.11.03, 13:24 Tylko jeszcze dodam, że Dudarewicz zwykle proponuje test PAPP-a robiony łącznie z oceną przezierności karkowej na USG (cena to obejmuje) i dlatego najlepiej robić badanie w 11-12 tygodniu, kiedy fałd karkowy najlepiej widać. Odpowiedz Link Zgłoś
marta_km Re: test PAPP-A 27.11.03, 13:58 to prawda, ale musze powiedzieć, że i w kwestii przezierności karkowej spotkałam się z róznymi opiniami- jedni twierdzą, że można to oceniać już od 8- 10 tygodnia, mój ginekolog chciał ocenić w 11 tygodniu, ale mu się nie udało i odesłał do innego, który kazał czekać do 12- 13-go tygodnia twierdząc, że wcześniej nic nie będzie widać! Normy przezierności karkowej też są rózne- jedni uznają 2,5 mm inni 3 mm. I bądź tu człowieku, mądry. Przeziernośc karkowa + ocena kości nosowej (to też podobno robi dr Dudarewicz + PAPP-A daje odpowiedź na pytanie jakie jest ryzyko wystąpienie podstawowych wad chromosomalnych u płodu. Ryzyka wystąpienia mutacji genowych czy punktowych ani innych wad (serca, przewodu pokarmowego itp.) w ten sposób nie da się niestety ocenić. Nawet amniocenteza tego nie wyjaśni. Odpowiedz Link Zgłoś
malilka Re: test PAPP-A 27.11.03, 14:02 Jeśli chodzi o przezierność karkową, to chyba też sporo zależy od tego, jak dziecko się ułoży? U mnie było świetnie widać w 10 tygodniu, w 12 już nie dało się zmierzyć, więc rzeczywiście warto się postarać, żeby tego momentu nie przegapić. Powiedz, czy mutacja genowa i chromosomalna to nie jest to samo? Bo przyznam, że tak mi się zawsze wydało No i co to są wady punktowe??? Odpowiedz Link Zgłoś
marta_km Re: test PAPP-A 27.11.03, 14:24 żeby nie przegapić trzeba jeszcze trafić na mądrego ginekologa, a nie takiego, który Cię odeśle na za 2 tygodnie, kiedy już nic nie będzie widać. Wady chromosomalne to takie jak np. trisomia 21 pary (czyli zespół Downa o jeden chromosom za dużo w 21 parze chromosomów czyli kariotyp będzie 47 a nie 46) trisomia 13 (zespół Pataua) 18 (Edwardsa) - te są najczęstsze, a także aberracje dotyczące chromosomów płciowych np. zespół Turnera (45X- za mało o jeden chromosom) czy zespół Klinefeltera (za dużo o jeden płciowy 47XXY). W tych wadach nieprawidłowości dotyczą całego chromosomu. Ale w obrębie jednego chromosomu ( a mamy ich 23 pary) występuje cały szereg różnych genów, których mutacje (np. wymiana jednej tylko zasady) może spowodować wadę. Do takich wad monogenowych należy np. mukowiscydoza czy fenyloketonuria oraz b. wiele innych. Badania w tym kierunku w Pracowniach Genetycznych robi się tylko wówczas, jeśli w rodzinie występowały już takie schorzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
matizka test PAPP-A - cena 27.11.03, 21:05 Hej, Tak dla informacji - ja robiłam ten test U dr. Dudarewicza tydzien temu i kosztował 250złotych sam test + 70 złotych USG. A więc razem 320. Ale to i tak taniej niz w Wawie za 600. Pozdrawiam, M. Odpowiedz Link Zgłoś
malilka Re: test PAPP-A - cena 27.11.03, 21:49 Jestem w szoku, ja też robiłam u Dudarewicza (jakieś 2 m-ce temu) i kosztował 200zł razem z usg. Odpowiedz Link Zgłoś
indeborga Re: test PAPP-A 29.11.03, 12:22 Czy możecie podac adres pana dr Dudarewicza w Łodzi, gdzie są wykonywane te badania? Odpowiedz Link Zgłoś
pietruszka_a Re: test PAPP-A 28.11.03, 12:48 marto, a w jakim laboratorium w Krakowie wykonuje się taki test? Znalazłam "diagnostykę",ale tam piszą że jest to głównie informacja dla lekarza do dalszych obliczeń komputerowych i że same wyniki nie wystarczą. Mój lekarz twierdzi, ze na takie badania jestem za młoda i że nie są one potrzebne, ale ja tak nie uważam- czy znasz może lekarza, który mógłby mnie na takie badanie skierować i ewentualnie zinterpretować wyniki? Odpowiedz Link Zgłoś
marta_km Re: test PAPP-A 28.11.03, 14:06 niestety nie znam adresu tego laboratorium, nie jestem z Krakowa, wiem tylko, że takie testy tam się wykonuje. Byc może tamtejszy Zakład Genetyki przy CMUJ znałby adres. Prawdą jest, że test PAPP-A polega również na skomplikowanych wyliczeniach komputerowych (test PRISCA) tzw. "ryzyka", i do nich potrzebne są nie tylko wyniki testu PAPP-A ale i poziom betaHCG + parę danych o matce i ostatnim usg (CRL, BPD itd). Odpowiedz Link Zgłoś