Dodaj do ulubionych

testy owulacyjne-jakiej firmy ?

22.02.10, 14:29
witam serdecznie, to mój 4cs i postanowiłam wspomóc się testami
owulacyjnymi. W zeszłym cyklu używałam już testów paskowych
zakupionych na allegro , ale były marnej jakości -kreska kontrolna
była bardzo słabo widoczna nie mówiąc juz o testowej. Dlatego bardzo
prosze o nazwy sprawdzonych testów i u kogo kupujecie na allegro,
chociaz nie koniecznie muszą to być testy z allegro . pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • emil-ia84 Re: testy owulacyjne-jakiej firmy ? 22.02.10, 15:56
      Ja przez dwa cykle uzywalam Clearblue digital - z tego, co widzialam, to w PL
      ich nie ma (albo bardzo rzadko spotykane), a sa super. Po 2 minutach, kiedy
      trzeba odczytac wynik, pojawia sie usmiechnieta buzka, jesli LH wskazuje na
      zblizajacaca sie owulacje. Usmiechnieta buzka jest 2 dni, potem nastepuje
      owulacja (tzn. jesli nastepuje w ogole, bo wedlug tego, co czytalam
      wielokrotnie, niekoniecznie przy podwyzszonym LH owulacja wystepuje). Jesli LH
      jest niskie, to nie ma buzki, tylko jest koleczko.

Nie trzeba sie martwic tym, czy kreska gruba czy cienka i czy czasem wzrok nam
      sie juz nie psuje wink

Ale czy testy mi pomagaja cokolwiek? W tym miesiacu mierze tempke, lepiej na tym
      wychodze, bo taniej. A i tak wiem, ze jesli owulacja ma wystapic, to bedzie to w
      polowie tego tygodnia, wedlug moich obliczen i poprzednich miesiecy, bedzie to w
      srode. I zarowno temperatura jak i wyglad piersi i ogolne samopoczucie na to
      wskazuje.
    • boo-boo Żadnej 22.02.10, 16:34
      Taniej wyjdzie ci termometr elektroniczny najprostszy nawet, kartka papieru i
      długopis. Testy owulacyjne to strata pieniędzy- one nie pokazują owulacji, nie
      gwarantują jej wystąpienia i nie potwierdzają,że do takowej doszło.
      Zapoznaj się z działaniem testów.
      Przy regularnym pomiarze tempki i obserwacji śluzu przynajmniej będziesz
      wiedzieć,że owulacja wystąpiła na 99% i mniej więcej kiedy.
      Może uciążliwe wydaje się to mierzenie-ale wierz mi ja do sceptycznych należałam
      i się przekonałam- za pierwszym razem nam się udało.
      Skocz na forum NPR- wszystko jasno opisane.
      • mikusia_k Acon i tylko Acon! 22.02.10, 16:52
        u mnie zgodny z monitoringiem owu w 100% !
      • emil-ia84 Re: Żadnej 22.02.10, 18:14
        Boo,Ja bym nie była taka radykalna.
        1. Mimo, że testy owu nie gwarantują owulacji, to jednak mogą pomóc np.
        w zaobserwowaniu, kiedy przychodzi @. U mnie się tak właśnie stało. Z
        nimi mam 100% pewności, którego dnia oczekiwać @.
        2. Termometr i kartka sprawdzają się, kiedy można regularnie mierzyc.
        Co z osobami pracującymi na zmiany?
        3. W innym wątku pisało, że skok temp też owu nie gwarantuje!
        4. To, że tobie się udało nie znaczy, że innym się uda za pierwszym
        razem. Obojętnie czy prowadzą obserwacje czy nie. Bo sama owulacja i
        seks w odp czasie nie są żadną gwarancją na ciążę, a jedynie
        zwiększeniem na nią szans.
        • boo-boo Re: Żadnej 22.02.10, 22:14
          Wierz mi i pracując w systemie zmianowym można z powodzeniem mierzyć temp.- sama
          jestem tego najlepszym przykładem. Skocz na forum NPR i zobaczysz ile jest
          dziewczyn pracujących w trzyzmianowym systemie z powodzeniem stosujących tą metodę.
          Podstawy tylko trzeba znać.

Czy ja gdzieś piszę,że owulacja i seks w tym samym czasie są gwarantem
          zaciążenia.........
          • emil-ia84 Re: Żadnej 23.02.10, 00:33
            Boo, ale piszesz, że testy owu nie działają wcale i że tylko mierzenie
            temp - tak, jakby to była gwarancja. Oprócz monitoringu cyklu nic nie
            jest w stanie owulacji na 100% potwierdzić. I tyle w temacie. A że
            dziewczyna z tobą się w tym temacie wykłôcająca nie ma racji w tym, że
            wykrywają owu to już inna bajka.

Za to są łatwym uzupełnieniem innych metod określania - jak np
            mierzenia temp. Więc jeśli ktoś pyta, jaki testy, to też odp jakie. I
            tyle.
            • boo-boo Re: Żadnej 23.02.10, 11:19
              "Testy owulacyjne to strata pieniędzy- one nie pokazują owulacji, nie
              gwarantują jej wystąpienia i nie potwierdzają,że do takowej doszło."

Autorka pyta o rodzaj testów więc piszę,że żadne i moja wypowiedź jest szczera.
              Większość dziewczyn kupuje testy z przekonaniem,że jak dwie kreski się pokażą to
              na bank będą miały owulację w najbliższym czasie i problem z zaciążeniem
              rozwiązany- a potem rozczarowanie bo jednak nie zaskoczyło i kolejne
              poszukiwania testów z innej firmy.

Dlatego odpowiadam,że żadne- lepiej jest za pomocą termometru zapoznać się z
              własnym ciałem-choćby przez kilka cykli- pomiar temp i obserwacja śluzu (co jest
              na prawdę łatwe) daje 99% pewności,że do owulacji doszło- test owulacyjny nie
              daje ci żadnej i w sumie nie wiesz czy owulujesz i kiedy. Pomiar temp. pozwala
              ci na określenie długości fazy lutealnej- a jej długość jest istotna w procesie
              starania się o dziecko- zbyt krótka nie pozwoli zarodkowi na zagnieżdżenie się
              nawet jeśli doszło do zapłodnienia. Jeśli już pomierzy się tempkę w kilku
              cyklach i z interpretacji wykresów okaże się,że np. faza lutealna jest u ciebie
              za krótka to na prawdę zaoszczędzi ci czas i pieniądze- wtedy idziesz do gina z
              wykresami i przynajmniej masz punkt zaczepienia od czego zacząć-uregulowania
              długości fazy lutealnej. Przy testach będziesz je robić przez kilka cykli i
              gwarantuję ci,że jak nie będzie wychodziło to każdy normalny gin poprosi cię
              kilka wizyt w celu monitoringu cyklu na USG czy dochodzi do owulacji, a jeśli
              wyjdzie,że tak owulujesz to następnie o pomiar temperatury bo możliwe,że w ciążę
              zachodzisz tylko zarodek nie ma czasu na zagnieżdżenie się.

Wychodzę z założenia,że forum "w oczekiwaniu" to miejsce gdzie dziewczyny dzielą
              się doświadczeniem i radzą sobie wzajemnie- bo zależy im na zajściu w ciążę- w
              miarę szybkim. Więc uważam,że testy owulacyjne to strata czasu w takich
              przypadkach (tym co się z nimi udało- no cóż- udało się i żadna w tym zasługa
              testów). Wyrażając się w taki,a nie inny sposób na temat testów nie jestem jakąś
              nawiedzoną ich przeciwniczką i promotorką NPR- wierz mi nie ja ponad 10 lat na
              tabletkach, NPR to czarna magia dla mnie była i jak się okazało niesłusznie. Za
              pierwszym razem zaszłam w ciążę-mierzyłam temperatury na kilka cykli przed
              staraniami bo sama owulacja do zaciążenia nie wystarczy- nawet nie wiesz ile
              dziewczyn ma problem z fazą lutealną-jej niedomogą.

Pyta się- więc odpowiadam bo z kontekstu jej pytanie tak jak pisałam wynika,że
              wierzy w to,że testy są gwarantem owulacji.
              • emil-ia84 Re: Żadnej 23.02.10, 11:24
                Ja mysle, ze potrzebne sa i takie posty, jak twoje, bo racji masz niemalo. Ja
                niedawno zupelnie zaczelam mierzenie temp, bo 2 cykle temu, ale na razie
                temperatura w obu pokrywala mi sie z testami owulacyjnymi - skoki tam gdzie
                trzeba i spadki tam gdzie trzeba.

No i wlasnie jak mowisz, wiele kobiet ma klopoty z dlugoscia fazy lutealnej i w
                tym nie pomoga testy owu. Ja na szczescie widze po tych ostatnich cyklach, ze
                jesli mam jakis problem, to na pewno nie jest to dlugosc fazy - bo ta jest
                "ksiazkowa".
                A testow uzywam (az tak oszczedzac nie musze wink ) dla wspomagania, ale odkad
                dokladnie wyczytalam, jak dzialaja, nie opieram sie na nich i tylko na nich.
    • kozica111 Re: testy owulacyjne-jakiej firmy ? 22.02.10, 19:25
      Bobo Plan, ewentualnie Hydrexu ale paski muszą być z fioletowym napisem a nie
      zielonym.
      • aniach23 Boo (nieprawda!) 22.02.10, 22:01
        To nieprawda ze testy owulacyjne nie dzialaja !
        To wlasnie te temperaturki i pomiarki smieszne nie dziwlaja !
        Ja mierzylam...i mierzylam...i mierzylam...i GUZIK z tego wyszedl !
        W koncu za 5 cyklem zaryzykowalam i kupila testy owulacyjne i bede
        mamusia w czerwcu wlasnie dzieki temu ze robilam testy !

Polecam bardzo bardzo mocno :

Clearblue digital i First Respond.
        • emil-ia84 Re: Boo (nieprawda!) 22.02.10, 22:06
          PoTwierdzenie tego, co mówiłam, jednym pomagają, innym nie. Jestem
          zdania, że warto wypróbować na sobie.

Ja robię ten cykl bez testów, bo poprzednie 2 były mimo wszystko
          bezowocne, ale nie winię testów owu za to.
          • boo-boo Re: Boo (nieprawda!) 22.02.10, 22:16
            Jak pisałaś owu. i sex nie gwarantują zaciążenie bo gdyby tak było to miliony
            par na świecie nie miałoby tego problemu- czasami jest tak,że jest owu., sex i
            wszystkie badania w porządku i dalej nic.

Powodzenia życzę w zaciążeniu.
        • boo-boo !!! 22.02.10, 22:11
          Pokaż mi zdanie w którym piszę, że "nie działają".
          W większości przypadków to strata pieniędzy.
          To,że ty mierzyłaś temperaturę i nic ci z tego nie wychodziło,a z pomocą testów
          się udało dowodzi tylko jednego- źle pomiary wykonywałaś lub źle je
          interpretowałaś- albo jedno i drugie.

Ja zaszłam za pierwszym razem właśnie dzięki pomiarom temp.- tak,że nie pisz,że
          one śmiesznie działają- kobiety zachodziły w ciążę na ich podstawie na długo
          zanim testy owulacyjne się pojawiły i to dowodzi skuteczności pomiarów temp.

Natomiast jak pokazuje lektura nie tylko tego forum testy właśnie dziewczyny
          "zawodzą".
          • aniach23 Re: !!! 22.02.10, 22:24
            Oto Twoje zdanie:
            "Testy owulacyjne to strata pieniędzy- one nie pokazują owulacji".
            Pokazuja kiedy wystapi owulacja na 24H przed.
            Jak dla mnie mierzenie teperaturek i te roznosci to poprostu strata
            czasu i niepotrzebny stres.
            Kazda z nas ma swoje zdanie i kazdej pomaga cos innego.
            Gratuluje ze Ci sie udalo z temepratura ale mnie np. ta metoda
            zawiodla i nigdy do niej nie wroce.
            I jest wiele wiele innych dziewczyn ktore znam i ktorym pomogly
            testy smile
            Tak samo jak piszesz ze testy czasami zawodza tak samo i pomiary
            temki zawodza....nie ma nic pewnego na 100%
            • boo-boo Re: !!! 22.02.10, 22:32
              "Pokazuja kiedy wystapi owulacja na 24H przed."

NIE!!!- nie pokazują. Zapoznaj się z działaniem testów i nie wierz w bzdury
              które gdzieś wyczytałaś, a potem jeszcze je powielaj na forum.

Owulacja następuje w wyniku podwyższenia poziomu LH w organizmie. LH jest łatwy
              do wykrycia w moczu. Dzięki temu, przez pomiar poziomu LH w moczu pasek określa
              poziom hormonu luteinizujacego (LH) w moczu- nie oznacza to jeszcze,że do
              owulacji na pewno dojdzie- organizm się do niej przygotowuje ale jak mu się
              odwidzi to do niej w tym czasie nie dojdzie.
              • aniach23 Re: !!! 22.02.10, 23:00
                Tak samo moge odpowiedziec Ci ja:

NIE!!!!- temperatury nie dzialaja !nie wierz w bzdury
                które gdzieś wyczytałaś, a potem jeszcze je powielaj na forum.

Dziewczyno wyluzuj troche bo ataku serca dostanieszsmile
                Ja poprostu mowie z wlasnego doswiadczenia a ty z wlasnego
                doswiadczenia i tak jak juz powiedzialam kazdy ma swoje zdanie.

POLECAM WSZYSTKIM DZIEWCZYNOM TESTY OWULACYJNE !!!!
                • boo-boo Re: !!! 22.02.10, 23:27
                  Nie- ty nie piszesz z własnego doświadczenia, ty wypisujesz bzdury i wprowadzasz
                  ludzi w błąd twierdząc,że testy informują o owulacji na 24 godziny przed nią.

Temperatury i ich pomiar z obserwacją śluzu wynalazek nie najnowszy i
                  działający-za tępa jesteś żeby to zrozumieć-to teraz już wiadomo czemu ze
                  stosowaniem miałaś problemy.

Pyta się autorka wątku jakie testy kupić bo chce zaciążyć- najzwyczajniej w
                  świecie jej odpisuję co jest skuteczniejsze i bardziej sprawdzone.
                  • aniach23 Re: !!! 22.02.10, 23:43
                    Skoro ty jestes za tepa aby zrozumiec pytanie autorki watku to sie
                    nie wypowiadaj !
                    Zapytala jakie najlepiej kupic?
                    a nie co jest skuteczniejsze temki czy testy?
                    Wiec jak nie udzielasz odpowiedzi na pytanie to sie nie wypowiadaj
                    wcale!I wracaj sobie na te tempaturkowe forum!

I TAK ja pisze z wlasnego doswiadczenia ze
                    POLECAM WAM WSZYSTKIM DZIEWCZYNY TESTY !!!!
                    DZIALAJA I SIE SPRAWDZAJA NA 24H PRZED OWULACJA tongue_out
                    • aniach23 PoLeCaM Ttesty !!! 22.02.10, 23:46
                      WIESZ CO A TAK WOGOLE JAK MASZ JAKIES UWAGI CZY COS TO ZALOZ SOBIE
                      ODDZIELNY TEMAT I NIE ZASMIECAJ DZIEWCZYNIE WATKU Z SZACUNKU DO
                      NIEJ !
            • emil-ia84 Re: !!! 23.02.10, 01:03
              Boo ma racje, jesli chodzi o to, ze testy pokazuja tylko podwyzszone stezenie
              LH, ktore owszem, zdarza sie przed owulacja, ale jej nie gwarantuje.

Za to niecierpliwym testy pomagaja w okresleniu, na ktory dzien owulacja
              przypadac moze (choc nie musi).

Mysle tez, ze mierzenie temperatury jak najbardziej jest metoda na okreslenie
              owulacji, ale wymaga czasu - bo wlasciwie dopiero po 6 cyklach mozna dokladnie
              powiedziec, co i jak.

Powodzenia w staraniach, ciaz donoszeniach i dobrze by bylo, gdyby nie pojawialy
              sie tu ataki personalne... Nawet jesli nie zgadzamy sie w jakims temacie.
              • aniach23 Emil-ia84 23.02.10, 01:40
                Tak kobitko zgadzam sie z Toba w 100% wink
                ale biedaczka tak sie zagotowala ze cisnienie chyba ostro jej skoczylo
                hahaha
                powodzenia smile
                • az-82 Re: Emil-ia84 23.02.10, 08:03
                  Potwierdzam, co któraś pisała wcześniej, Acon się u mnie sprawdzał doskonale, wychodziło to samo co z mierzenia temperatury i potem @ jak w zegarku.
                  Teraz miałam LH Test i nie wyszedł. Niestety nie miałam okazji zrobić USG i przekonać się, temperatury też nie mierzyłam tym razem i nie wiem, jak było na prawdę, ale wydaje mi się, że po prostu test zawiódł, więc go nie polecam.

Mierzenie temperatury to całkiem dobry sposób, u mnie się sprawdzał, ale tylko w sezonie letnim. Od listopada nie mierzę, bo to nie ma sensu zimą, fałszywe skoki temperatury spowodowane katarem itp. zdażały mi się zbyt często.

No i najgorsze jest niestety to, że ani testy ani mierzenie temperatury nie gwarantują ciąży.
                • boo-boo Re: Emil-ia84 23.02.10, 11:22
                  "ale biedaczka tak sie zagotowala ze cisnienie chyba ostro jej skoczylo hahaha
                  powodzenia smile"

Sądząc po ilości twoich postów pod moim ostatnim, drukowanych literach które
                  świadczą o wrzeszczeniu i ilości wykrzykników ilu użyłaś to piszesz o sobie -
                  buahahahahaha.
                  No ale nowy dzionek nastał i okaże się czy ochłonęłaś.......
                  • emil-ia84 Re: Emil-ia84 23.02.10, 11:36
                    Spokoj, dziewczyny, prosze. Bo zaraz "moderatorstwo" sie tu zglosi i wszystko
                    pokasuje...
    • evrin Re: testy owulacyjne-jakiej firmy ? 23.02.10, 12:10
      ja kupowalam najtansze z allegro, za 1,2z zl/szt. sprawdzily sie swietnie smile bezblednie pokazaly zblizajaca sie owulacje i zaszlam w ciaze. Polecam ten cudowny wynalazek smile
      • aniach23 Re: testy owulacyjne-jakiej firmy ? 23.02.10, 13:40
        Masz racje "Ervin" to cudowny wynalazek smile
        • emil-ia84 Re: testy owulacyjne-jakiej firmy ? 23.02.10, 13:45
          Jak juz bylo w dyskusji powyzej, nie wiem czy taki cudowny, ale z pewnoscia
          czasami zycie ulatwiajacy wink

Jednak z drugiej strony mozna by sie zastanawiac, czego to firmy nie wymysla,
          zeby pieniadze zbijac na tych, ktorym na ciazy zalezy...
          • zabcia35 Re: testy owulacyjne-jakiej firmy ? 23.02.10, 14:47
            AKON
    • yasmin17 Re: testy owulacyjne-jakiej firmy ? 24.02.10, 08:38
      Dziękuję za informacje , zakupiłam juz testy akon i mam nadzieję ,
      że tym razem sę uda smile
    • Gość: dama clearblue digital IP: *.3-1.cable.virginm.net 18.02.14, 19:26
      Czy Clearblue digital sie sprawdzily ? staramy sie od roku i wlasnie zakupilam te testy. czy Sa Panie ktore juz je uzywały ???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka