Dodaj do ulubionych

Chcę się tylko wypłakać!!!

06.04.10, 10:17
Witam!
Jestem w 8 tyg ciąży, prawie 2 lata trwały starania i kiedy zrobiłam test (byliśmy wtedy na urlopie w Polsce, obecnie mieszkamy w UK) myślałam, że zemdleje z wrażenia, cieszyliśmy się bardzo, na drugi dzień poszłam do polskiego ginekologa zrobić badania, lekarz zrobił usg i powiedział, że ciąża zagrożona sad przypisał leki i mam na siebie uważać no i kiedy wróciliśmy do UK ( byłam w tedy w 6 tyg), na drugi dzień poszłam do angielskiego lekarza, ten kiedy dowiedział się, że jestem w ciąży pogratulował, zmierzył ciśnienie, osłuchał i powiedział, że mam czekać na tel od położnej i tyle, i tu mam problem czuje się źle, od początku ciąży boli mnie brzuch jak na @ a od 4 dni, zaczęły się brązowe upławy i nie wiem co mam dalej robić, boje się, że mogę poronić, że może ciąża obumarła a ja nic o tym nie wiem a najgorsze jest to, że ja nawet jeszcze nie mam zarejestrowanej ciąży, bo w anglii ciąża jest nazywana ciążą od 12 tyg więc jeśli poronię to będzie oznaczać, że natura tak chciała i organizm " nie chciał tej ciąży" tak więc czekam i płaczę bo nie wiem co dalej, mam spotkanie z położną dopiero w piątek, ale nie w szpitalu tylko u mnie w domu, będziemy wypełniać druczki i inne papierki nawet nie zrobi mi żadnych badań sad i co mam zrobić martwię się bardzo, że stracę tą ciążę a najgorsze jest to, że jestem bezradna.
Przepraszam, że długie ale chciałam się wyżalić
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aniol74 Re: Chcę się tylko wypłakać!!! 06.04.10, 10:30
      Jedyne co mi przychodzi do glowy, to na poczatkowy okres ciazy
      wrocic do kraju...
      • szczesliwaanka77 Re: Chcę się tylko wypłakać!!! 06.04.10, 10:34
        Chętnie bym wróciła tylko problem jest taki, że ja mam prace w anglii, tu jestem
        ubezpieczona, tu się rozliczam z podatków itd itp a w Polsce nie mam obecnie nic
        sad a nikt w Polsce nie będzie mnie utrzymywał i leczył za darmo sad
        • az-82 Re: Chcę się tylko wypłakać!!! 06.04.10, 10:39
          A może poszukałabyś tam na miejscu polskiego ginekologa? Na pewno jakiś się znajdzie. Może nie zapomniał jeszcze, jak u nas się patrzy na ciążę i jak się pomaga ciężarnym.
          Zbyt długo starałaś się o dziecko, żebyś teraz miała je stracić przez głupie i lekceważące brytyjskie podejście.
        • chiyo28 Re: Chcę się tylko wypłakać!!! 06.04.10, 10:41

Istnieje coś takiego jak koordynacja systemów zabezpieczenia
          społecznego, wiec to nieprawda, że nic Ci sie w Polsce nie należy.
          Nieznajomość prawa szkodzi...

Jeśli możesz wracaj do Polski i zrób wszystko, zeby dzieciątko
          utrzymać, przeciez tyle o nie walczyłaś. Co do przepisów, to jeśli
          sama sie w tym nie orientujesz napisz do mnie na priva, pomogę.
          • annajustyna Re: Chcę się tylko wypłakać!!! 06.04.10, 15:08
            taa, tylko ze podroz so kraju jest niebezpieczna na jej etapie ciazy (przelot do
            Anglii tez byl ryzykowny).
      • iwonkocia Re: Chcę się tylko wypłakać!!! 06.04.10, 11:49
        aniol, ja tak zrobilam, zaszlam w ciaze i zaraz ostania kasa na
        bilet i na miesiac przyjechalam do polski,zeby chodzic do ginekologa
        przez te pierwsze 3mies. wracam w 11tyg.
    • pola.cocci Re: Chcę się tylko wypłakać!!! 06.04.10, 10:40
      "starania trwaly prawie 2 lata" - leczylas sie w jakiejs klinice???
      jezeli tak, to chyba ciaza powinna byc pod zwiekszona kontrola;
      jezeli nie, a boisz sie o jej przebieg, masz plamienia, to pojedz do
      szpitala, nich cie zbadaja, moze bardziej sie postaraj o
      jakies "specjalne" traktowanie??
      A te leki od polskiego gina bierzesz, mowilas o tym lekarzowi w
      UK??? do kiedy zamierzasz je brac???
      Mi polski lekarz tez zapisal leki, ktorych nigdy nie wzielam i
      najwyrazniej nie bylo takiej potrzeby.
      • dorro1 Re: Chcę się tylko wypłakać!!! 06.04.10, 10:51
        Ja też uwazam, że jesli nie mozesz wrócić do Polski to szukaj szybko
        ginekologa Polaka - u nas chyba jednak inaczej traktuje się wczesną
        ciążę. A te brązowe upławy mogą swiadczyć o niskim poziomie
        progesteronu, który ma podtzrytmywac ciążę do 10-12 tygodnia. Może
        miałaś wtedy od polskiego gina przepisaną luteinę lub Duphaston? Nie
        bagatelizuj tego, za długo czekałaś.
        Powodzenia. Odezwij się, czekamy.
      • szczesliwaanka77 Re: Chcę się tylko wypłakać!!! 06.04.10, 10:55
        Co do leczenia w klinice, właśnie zaczęliśmy przygotowania do leczenia a tu
        niespodziankasmile , leki mam brać do 12 tygodnia, a co do lekarza byłam u lekarza
        ogólnego, bo tu ciąże prowadzi położna z która spotkam się dopiero po raz
        pierwszy i to dopiero po prawie 3 tyg od zgłoszenia u lekarza po prostu nie
        śpieszą się za bardzo smile zobaczę co ona powie.
    • iwonkocia Re: Chcę się tylko wypłakać!!! 06.04.10, 11:48
      idz do lekarza ogolnego i powiedz,ze plamisz, ze jestes bardzo
      zdenerwowana, boisz sie i popros o usg w szpitalu. lekarz wysle cie
      na darmowe usg, sam cie zapisze na nie-to jego obowiazek.
      ja tak zrobilam,gdy zaszlam w ciaze zaraz po poronieniu. poszlam
      zaraz po zrobieniu testu i poprosilam o early scan w szpitalu na
      early pregnancy unit.
      niby w uk ciaza sie liczy od 12tyg,ale uszanuja twoja prosbe, bo
      stan psychiczny matki jest dla nich wazny, a twoj jest zagrozony
      przez to,ze sie denerwujesz,a usg cie uspokoi.
    • dot22 Re: Chcę się tylko wypłakać!!! 06.04.10, 11:55
      Jedz do szpitala na emergency i powiedz, że plamisz, że długo się
      staraliście i że bardzo źle się czujesz. Wybierz godziny wieczorne
      kiedy przychodnie będą już zamknięte. Przyjmą Cię, ale czy zrobią
      usg to zależy na jakiego lekarza trafisz, ale masz w UK mnóstwo
      polskich przychodni, więc może umów się do jednej z nich, przyjmą od
      razu. Położna Ci nie pomoże co najwyżej wyśle do szpitala lub gp.
    • lili76 Re: Chcę się tylko wypłakać!!! 06.04.10, 15:35
      jedz do szpitala, ktory ma Early Pregnancy Unit, powiedz, ze plamisz na brazowo,
      masz bole i staraliscie sie dlugo. zrobia scan. powodzenia
      • magnefar Re: Chcę się tylko wypłakać!!! 06.04.10, 19:23
        przy plamieniach nawet nie wsiadaj do samolotu! Także radze Ci poszukać
        polskiego ginekologa - nawet dzisiaj, bo angielski może za bardzo zbagatelizować
        problem...
    • roxana8881 Re: Chcę się tylko wypłakać!!! 06.04.10, 20:55
      Jezeli nie mozesz jechac do polski na dlugo, to wystarczy jechac tam na tydzien. Pojdziesz do lekarza prywatnie, a on przepisalby Ci duphaston. Powiedzialabys co i jak, to moze moglabys kupic ze 3 paczki tych tabletek na podtrzymanie. Wiem, ze podroz jest ryzykowna, ale pozostanie w UK tak samo. Jesli w angli mozna kupic no-spe bierz ja 3 razy dziennie, po jednej tabletce. Kiedy ja mialam plamienia w 7 tyg, musialam ja brac, no i duphaston rowniez.
      • roxana8881 Re: Chcę się tylko wypłakać!!! 06.04.10, 21:11
        Poszukałam w internecie...procz no-spy mozesz brac srodki, ktore dzialaja rozkurczowo, aby to nie doprowadzilo do poronienia. Pomaga niby Magnes, ale o tym sama nie wiedzialam...no i Luteina - dopochwowo albo doustnie..ale chyba jest na recepte.No i fenoterol tez na recepte ;/ ..nie wiem jak w UK, ale w Polsce tak. Ogólnie mam nadzieje, ze wszystko bedzie dobrze.

A co do tej no-spy, to niby mozna brac 2tabletki 3 razy dziennie jesli jest taka potrzeba.
        • zonajana Re: Chcę się tylko wypłakać!!! 06.04.10, 21:52
          Idz po prostu do ginekologa w szpitalu.

To jest jakas straszna i wierutna bzdura z tym gadaniem, ze w UK o ciaze nikt
          nie dba. Jak sama nie zadbasz, to tym bardziej rodzinny tego nie zrobi!

Masz plamienie, mialas problem z zajsciem w ciaze, nalezy Ci sie opieka
          ginekologa jak psu miska! Przestan sluchac domowego, albo mundrych rad z forum!

Wiem, o czym pisze, mieszkam w NL i tu tez na polonijnych forach panika, ze nikt
          sie o ciaze nie troszczy, ze niby tylko 2, czy 3 usg przysluguja itd. A prawda
          jest taka, ze jak cos sie dzieje, to wszystko bez laski sie nalezy, wizyty nawet
          i codziennie, przeswietlenia, szpital i co ta jeszcze. Tylko, ze Polki wola
          glupoty powtarzac, zamiast jedna z druga pojechac do szpitala i zazadac badania.
          Jestem w 32tc, przez pierwszy trymestr mialam zrobionych 8 usg, opieka szpitala
          i co tam jeszcze, bo rok (!) nie moglam zajsc w ciaze. Dopiero od 4 mcy jestem
          pod opieka poloznej, bo w szpitalu ustalono ze wszystko idzie cacy. Jedna wizyta
          wraz z badaniami kosztowala prawie 500 euro, widzialam rachunek z szpitala,
          centa nie zaplacilam, bo mam ubezpieczenie.

Tak wiec zamiast panikowac, jedz jutro na IP. Powodzenia!
          • joannaa22 Biegnij do szpitala!!! 06.04.10, 23:00
            Jak najszybciej jedz do szpitala na emergency!!! To ci sie nalezy i wierz mi
            pomoga. Ja mialam usg co 2 tygodnie tylko dlatego ze sie martwilam i w historii
            2 poronienia. Jesli jest co ratowac to zawsze pomoga. Ja wlasnie dzis wrocilam
            ze szpitala ale nie udalo sie uratowac mojej fasolki. Powodzenia.
          • landora Re: Chcę się tylko wypłakać!!! 07.04.10, 19:03
            No właśnie, po prostu musisz swojemu GP powiedzieć, że ciąża jest zagrożona. No
            ludzie, przecież UK to cywilizowany kraj (śmiem rzec, że bardziej niż nasz),
            okay, tam jest inne podejście do ciąży, zdrowa ciąża jest obsługiwana przez
            położną, ale zagrożoną kieruje się do ginekologa.
            Przecież Brytyjki też zachodzą w ciążę, i też ta ciąża bywa zagrożona. Chyba nie
            lecą wtedy do Polski?
            A jeśli już tak bardzo się boisz brytyjskich lekarzy, a w Polsce nie jesteś
            ubezpieczona, to idź w Polsce prywatnie.
            • lenkau Re: Chcę się tylko wypłakać!!! 10.04.10, 23:32
              W Polsce opieka lekarska należy się w ciąży nawet jeśli nie jest się ubezpieczonym.
      • landora Re: Chcę się tylko wypłakać!!! 07.04.10, 19:05
        Jakiś dziki kraj, ta Anglia...

Przestanie dziewczynie radzić faszerowanie się lekami na własną rękę!
        • iwonkocia Re: Chcę się tylko wypłakać!!! 08.04.10, 09:17
          bo my zapominamy o tym,ze w Polsce leczymy sie prywatnie i placimy
          spore pieniazkui,a w anglii idziemy panstwowo i oczekujemy takiej
          opieki,jak prywatnie!
        • roxana8881 Re: Chcę się tylko wypłakać!!! 08.04.10, 15:34
          landora napisała:

> Jakiś dziki kraj, ta Anglia...
          >
          > Przestanie dziewczynie radzić faszerowanie się lekami na własną rękę!

a kto radzil sie faszerowac ? Jesli chodzi o moja wypowiedz to pisalam ktore leki u nas sie stosuje w takich wypadkach i nie pisalam zeby sie faszerowala. Zle zrozumialas....byc moze zle to ujelam i nie jestem bez winy, ale nie o to mi chodzilo.

Jesli chodzi o no-spe to akurat ten lek jest bezpieczny i ginekolog go radzi, dlatego napisalam, ze jesli ma do niego dostep to moze go kupic. Ale oczywiscie kazdy ma wlasna wole i sam zdecyduje co zrobi.

Pozdrawiam wszystkie dziewczyny smile
          • szczesliwaanka77 Re: Chcę się tylko wypłakać!!! 09.04.10, 10:21
            Witam
            Dziękuję za te wszystkie rady, co do leków brałam luteinę pod język dwa razy
            dziennie, była przypisana przez lekarza w Polsce, co do kliniki lub lekarza
            polskiego , to w mojej okolicy nie ma Polskiej przychodni ani Polskiego
            ginekologa, do tej pory nikogo takiego nie znalazłam a do Londynu mam za daleko.
            Ale teraz to bez znaczenia bo dostałam strasznych bólów i zaczęłam mocno
            krwawic, ciąże straciłam sad
            Pozdrawiam
            • kahakasurdo Re: Chcę się tylko wypłakać!!! 09.04.10, 10:45
              bardzo mi przykro sad trzymaj się jakoś.
              • zabcia35 Re: Chcę się tylko wypłakać!!! 09.04.10, 11:46
                Strasznie Ci współczuję.
                Włos mi się jeży na głowie jak czytam o tym co w tym cywilizowanym
                świecie wyprawia się z ciążą.
                Są kobiety, które bez wspomagania ciaży od jej pierwszych tygodni
                nie mają szansy zostać matkami.
                Jest bzdurą, ze ciąża stracona do 12 tyg, to selekcja natury. Owszem
                w wiekszości przypadków tak jest, ze poronienie jest nastepstwem
                jakigoś błędu genetycznego lub uszkodzenia zarodka, ale w częsci
                przypadków sprawcą jest niedobór hormonów i inne przyczyny, które
                wyeliminowane dają szansę na zdrowe dziecko.
                Jedyne co przychodzi do głowy, to planować ciążę w Polsce i tu w nią
                zachodzić.Obrzucana błotem przez wielu Polaków słuzba zdrowia w
                naszym kraju ,mimo swoich niewatpliwych wad i niedociagnięć, ma
                zdecydowanie bardziej humanitarne podejscie do człowieka jak widać...
                • iwonkocia Re: Chcę się tylko wypłakać!!! 09.04.10, 11:58
                  szczesliwaanka, bardzo Ci wspolczuje, tez przezylam niedawno ten
                  bol...pamietaj,ze nie moglas nic zrobic, czy bys byla w Polsce czy
                  w Anglii...mam nadzieje,ze czas jak najszybciej wyleczy te rane...

zabciu, ja w trakcie poronienia bylam w szpitalu w anglii i po raz
                  pierwszy zobaczylam co znaczy godne traktowanie czlowieka i
                  wspieranie w bolu, czego nie doswiadczylam w naszym kraju niestety.
                  Polki korzystaja tylko z panstwowej sluzby zdrowia w uk,ktora jest o
                  niebo lepsza od naszej panstwowej(i to mozna by ze soba porownywac).
                  nie porownujmy prywatnego leczenia w Polsce z panstwowym w UK-zadna
                  z nas nie wie,jak wygladaja prywatne wizyty w anglii,bo nas na nie
                  nie stac.
                  • agnes_nyc Re: Chcę się tylko wypłakać!!! 09.04.10, 21:39
                    Ja mieszkam rowniez za granica a dokladnie w USA i musze powiedziec ze mimo to
                    ze moglam korzystac z panstwowej sluzby zdrowia korzystam z prywatnej uwazam ze
                    jest lepsza i lepsze podejscie do czlowieka maja lekarze

do 10 tygodnia ciazy panstwowa lekarka nie zrobila mi badania ginekologicznego i
                    mimo to ze miala aparat usg wyslala mnie do szpitala - mi ogolnie pozostal nie
                    smak choc inne dziewczyny chwala sobie ta przychodnie i szpital panstwowy byc
                    moze dlatego ze za darmo

ja wolalam pojsc prywatnie i jestem obslugiwana jak ksiezniczka w kazdej chwili
                    jak sie cos by dzialo mam tel emergency do lekarki i w kazdej chwili mnie
                    przyjmuje bedzie tez odbierac moj porod - ale to hinduska byc moze inne
                    podejscie ma do pacjenta

jak poszlam do polskiej lekarki z bolem w podbrzuszu (jeszcze przed ciaza) to
                    zamiast mnie wyslac do ginekologa to wysylala mnie do szpitala na wyrostek a jak
                    sie okazalo mialam torbiele na janiku i tak duzo ze az bolalo

wiec nie wszedzie panstwowa sluzba zdrowia jest taka sama jak prywatna i w
                    Anglii uwazam ze jest tak samo
                • landora Re: Chcę się tylko wypłakać!!! 09.04.10, 14:57
                  > Jest bzdurą, ze ciąża stracona do 12 tyg, to selekcja natury. Owszem
                  > w wiekszości przypadków tak jest, ze poronienie jest nastepstwem
                  > jakigoś błędu genetycznego lub uszkodzenia zarodka, ale w częsci
                  > przypadków sprawcą jest niedobór hormonów i inne przyczyny, które
                  > wyeliminowane dają szansę na zdrowe dziecko.

Podobnie jak jest bzdurą, że ciąża w UK liczy się od 12 tygodnia.

> Włos mi się jeży na głowie jak czytam o tym co w tym cywilizowanym
                  > świecie wyprawia się z ciążą.> Są kobiety, które bez wspomagania ciaży od jej
                  pierwszych tygodni
                  > nie mają szansy zostać matkami.

Tylko jeden z wielu EPU (Early Pregnancy Units, gdzie zajmują się powikłaniami
                  wczesnej ciąży.

www.kch.nhs.uk/services/womens-services/epagsu/
                  I nie krzyczcie na mnie, bardzo współczuję autorce wątku. Po prostu uważam, że
                  legendy o tym, jak to w Wielkiej Brytanii "nikt" nie zajmuje się ciążą, że
                  ciężarną opiekuje się tylko położna (która w tam jest wysoko wykwalifikowaną
                  osobą), że poniżej 12 tygodnia to nie jest ciąża są bardzo szkodliwe i przynoszą
                  dużo złego, bo potem taka ciężarna boi się po prostu iść do lekarza i żądać
                  pomocy. Tymczasem ciężarna ma prawo do natychmiastowej pomocy w przypadku
                  krwawienia lub bólu, a jeśli mieszka za daleko od kliniki, to powinna dzwonić na
                  pogotowie.

• julia_in_wonderland Re: Chcę się tylko wypłakać!!! 09.04.10, 12:15
              bardzo mi przykro, na pewno żadne słowa nie ukoją teraz Twojego bólu...niestety nie na wszystko mamy wpływ...
              mocno przytulam
              • szczesliwaanka77 Re: Chcę się tylko wypłakać!!! 09.04.10, 12:33
                Dziękuje za słowa otuchy, jest mi ciężko i strasznie mi smutno bo długo czekałam na ciąże a tu nic z tego sad
                • pola.cocci Re: Chcę się tylko wypłakać!!! 09.04.10, 14:18
                  Bardzo ci wspolczuje i radze ci udac sie do specjalistycznej
                  kliniki, przebadac sie od a do z i dopiero planowac nastepna ciaze.
                  Masz wszelkie szanse na szczesliwe urodzenie zdrowego dziecka tylko
                  musisz byc pod szczegolna opieka i kontrola. Wszystko moze sie ulozc
                  tak jak sobie tego zyczysz, tylko juz nie polegaj wylacznie
                  na "matce naturze" ale wspomoz ja troche medycyna... Powodzenia
                  • vanilia_cz Re: Chcę się tylko wypłakać!!! 09.04.10, 15:33
                    szczesliwaanka77 tak sie zastanawiam... skad wiesz ze stracilas ciaze? moze to
                    glupie pytanie, ale ja na podstawie krwawienia nie wysnulabym takiego wniosku, a
                    o usg nic nie napisalas
                • roxana8881 Re: Chcę się tylko wypłakać!!! 09.04.10, 20:23
                  Wazne abyś nie traciła nadziei kisskisskiss
    • emil-ia84 Re: Chcę się tylko wypłakać!!! 09.04.10, 23:52
      Aniu, jeśli nie jest jeszcze za późno na moją radę, zrób jak dziewczyny
      w Szwecji robią (ciąża jest uznawana medycznie od 10tc) - poszukaj
      sobie polskiego ginekologa i idź prywatnie!! W UK lekarzy polskich
      jeszcze więcej niż w Szwecji z pewnością, bo i język bardziej
      popularny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka