Dodaj do ulubionych

Tarczyca - jakie wyniki badan?

10.06.10, 18:26
Chcialabym wiedziec, jakie macie / mialyscie wyniki tarczycy przed zajsciem w
ciaze lub na samym poczatku ciazy? Ja mam w tej chwili:
TSH -3,14 (norma: 0,27 - 4,20)
fT3 - 3,80 (norma: 2,50 - 4,30)
ft4 - 1,25 (norma: 0,93 - 1,70)
Tzn. takie mialam, biorac Euthyrox 50, teraz biore trzy razy w tygodniu 50 i
cztery razy w tygodniu 75, wiec moze sie poprawily.
Chodzi o to, ze moja pani profesor endokrynolog mowi, ze spokojnie moge sie
starac o dziecko z takimi wynikami, ale mi sie one jednak wydaja nie do konca
dobre, zwlaszcza TSH, tyle sie mowi, ze powinno byc w okolicach 1-2 uncertain Sama
nie wiem, co myslec sad
Obserwuj wątek
    • iwonagos Re: Tarczyca - jakie wyniki badan? 10.06.10, 22:32
      Tak, wiele mówi się i pisze o tym, że tsh dla zajścia w ciażę powinno być poniżej 2. Ja w ciąży nie jestem, a gdy miałam 2,26, lekarz zwiększył mi dawkę euthyroxu z 50 na 62,5. Przy niedoczynności często dochodzi do poronień.
      Napisz może na forum tarczycowym
      forum.gazeta.pl/forum/f,94641,Choroby_tarczycy_i_hashimoto.html
      • maagdaamm Re: Tarczyca - jakie wyniki badan? 10.06.10, 22:37
        Dziekuje Ci. Juz napisalam na tamtym forum. Masz racje, tam na pewno bedzie
        wiecej osob obeznanych w temacie niz tutaj.
        • kalipso30 Re: Tarczyca - jakie wyniki badan? 11.06.10, 08:52
          To nie jest tak do konca. ja np zaszlam w ciąże przy tsh powyzej 3,
          hormony w normie. Na początku ciązy tsh bez leków spadło do około
          1,5 a ft4 w połowie normy. Teraz zazywam 50 mg eutyroksu poniewaz
          tsh waha się od 1,5-2,14 a ft4 wynossił 1,1. dla ciązy to spokojnie
          wystarcza, tym bardziejn od II trymetsru, kiedy to dzidzia korzysta
          ze wswoich hormonów a jedynie wpsomaga się hormonkami mamy. tsh 1-2
          powinno byc z jednego powodu-aby nie dopuscic w ciąży do naglego
          podwyzszenia, latwiej kontrolowac i utrzymywac wyregulowaną tarczycę
          i tyle. Ale moj przypadek i mysle, ze nie tylko moj potwierdza, ze
          bez leków tarczyc rowniez sobie moze niezle poradzic w pocztakowej
          ciąży-oczywiscie jesli nie ma w niej zadnych zmian , guzków itd.
          • annajustyna Re: Tarczyca - jakie wyniki badan? 11.06.10, 10:23
            Potwierdzam, moja endo mowi to samo.
    • kalipso30 Re: Tarczyca - jakie wyniki badan? 11.06.10, 08:53
      p.s. twoje wyniki są naprawdę dobre, staraj się o dzidzie i nic się
      nie martw smileTwoja endokrynolog to mądra kobieta.
      • iwonagos Re: Tarczyca - jakie wyniki badan? 11.06.10, 12:10
        Tsh autorki jest za wysokie. Już raz poroniła, więc można doszukiwać się związku z niedoczynnością.
        • kalipso30 Re: Tarczyca - jakie wyniki badan? 11.06.10, 12:14
          Nie podejrzewam by tarczyca byla powodem.Tym bardziej, ze sa
          dziewczyny ktore maja tsh np 8-12 i to jets dopiero niedoczynnosci.
          Nie dajmy sie zwariowac jak to mowi moja endokrynolog!!!
          • maagdaamm Re: Tarczyca - jakie wyniki badan? 11.06.10, 12:35
            Ty nie podejrzewasz, ale ja podejrzewam jednak. Nie wykryto zadnego innego
            powodu. Wtedy tsh mialam wyzsze. Poronienie oczywiscie moze byc przypadkiem bez
            powodu, ale raczej watpie, skoro tarczyca nawala.
            • kalipso30 Re: Tarczyca - jakie wyniki badan? 11.06.10, 12:54
              Rozumiem Cię.Niemniej jednak pamiętaj, że nie można wszystkiego
              zwalac na tarczyce-moze poporsostu to byl zwykly przypadek-
              poronienie bez przyczyny, nie zadreczaj się wynikami.Ja rowniez
              stracilam dzidzie-ciąża obumarła bez objawów poronienia-tsh było
              rowniez okolo 3 , ft4 w normie i zaden ginekolog ani endokrynolog
              nie powiedzial, ze na 100% to przez tarczycę.Baaa powiedzieli, że
              oni by sie w zaden sposob nie doszukiwali pzyczyny w tarczycy-ona
              inaczje funkcjonuje w ciąży. Tym bardziej, ze ja nigdy nie mialam
              objawów niedoczynnosic, zadnych guzków itd. A w ciazy tarczyca tak
              szaleje, ze to co Ci sie teraz przyrafia z hormonami to pikuś. Potem
              dopiero się zacznie jak zajdziesz w ciąże.I zobaczysz ze pomimo
              wsyztsko bedzie dobrze smile
              • kalipso30 Re: Tarczyca - jakie wyniki badan? 11.06.10, 12:56
                p.s. poza tym tsh nie jets dla dziecka, najwazniejsze ze ft4 masz w
                normie i powiem ci, ze jak np masz norme powiedzmy 0,9-1,7 i jestes
                w I trtmestrze, a wczesniej nie leczylas sie nigdy na tarczycę a
                twój wynik wyjdzie powiedzmy 0,95 to ginekolog nie skieruje sie do
                endo tylko karze kontrolowac, a jelsi juz to dpbry endo nie
                przepisze ci leków bo nadczynnosc tarczycy jest rowniez bardzo
                niebezpieczna, szczegolnie od III trym.
                • maagdaamm Re: Tarczyca - jakie wyniki badan? 11.06.10, 13:00
                  Ech, to wszystko jest strasznie skomplikowane uncertain
                  • kalipso30 Re: Tarczyca - jakie wyniki badan? 11.06.10, 13:02
                    Jest smile Ale naprawdę ty się tak nie przejmuj tym-tarczyca tego
                    baaaardzo nie lubi. Wyniki masz naprawdę dobre,mój ginekolog mówi,
                    że poziom 1-2 bardzo często udaje sie uzyskac dopiero pod koniec
                    ciąży i to robi się dla matki a nie dla dziecka.Dzieci rodzą się
                    drowe i różowe smile Dziecko juz sobie samo calkiem niezle radzi bo ma
                    swoja małą tarczycę smile Ja rowniez sie bardzo przejmowalam swoją
                    tarczycą-chociaz wyniki nie są straszne, ale wahają się-zmieniam
                    leki i wierze, ze bedzie dobrze...ty rowniez w to uwierz .
                    • maagdaamm Re: Tarczyca - jakie wyniki badan? 11.06.10, 13:07
                      Kalipso30, ale ja nie jestem w ciazy jeszcze. I moje dziecko przez pierwszy
                      trymestr sobie swietnie radzic nie bedzie, bo nie bedzie wtedy mialo swojej
                      tarczycy.
                      • kalipso30 Re: Tarczyca - jakie wyniki badan? 11.06.10, 13:10
                        Dlatego dostalas wyzsze dawki hormonów, a jakz ajdziesz w ciaze i w
                        5-6 tc zrobisz badania to zapewne dostaniesz jeszcze większe.
                        Dziecko zabierze Ci co najlepsze, najwyzej dla ciebie nie
                        wystarczy smile Oczywiscie ja ci nie dam gwarancji, ale skoro masz
                        lekarza i on ci moiw,z e mozesz spokojnie sie starac o dziecko...to
                        albo zmien lekarza, ktory Ci da konskie dawki leku ktore moga nic
                        nie poprawic albo słuchja sie swojego i idź pobaraszkować zamiast
                        się zadręczać smile
                        • iwonagos Re: kalipso 11.06.10, 21:48
                          Ty się za przeproszeniem stuknij w główkę zanim zaczniesz takie porady udzielać ludziom. Dziewczyna ma za wysokie tsh, poroniła, a Ty kobito jak poparzona banialuki wypisujesz z uporem maniaka, zachęcając ją do starania się o dziecko i pisząc, że ma idealne wyniki, a ona tymczasem najprawdopodobniej ma na dodatek hashimoto.
                          • maagdaamm iwonagos 12.06.10, 00:08
                            iwonagos, czy hashi nalezy leczyc jakos dodatkowo w ciazy? czy wystarczy
                            obnizenie tsh? Czy hashi to dodatkowe zagrozenie dla dziecka? Ja tak naprawde
                            nie wiem, czy mam ta chorobe, a na biopsje mi sie nie spieszy.
                            • kalipso30 Re: iwonagos 12.06.10, 07:38
                              iwonagosczyzbys byla przedstawicielką forum tarczycy, gdzie kazdemu sie
                              wmawia chorobe i "leczy"konskimi dawkami???? A bardzo mozliwe, ze ma hashi.
                              Tylko nie sadze by jej endo nie kazała robic badan przeciwcial tylko w ciemno
                              leczyla niedoczynność.Ja rowniez mam poczatki hashi i od razu się o tym
                              dowiedzialam. Jestem w ciązy i wsyztsko jest ok. Wystarczy się kontrolowac i leczyć.
                              magdamm jesli lekarz nie zleicl ci usg i przeciwciał to go zmień bo od
                              tego zaczyna sie diagnozę chorob tarczycy u młodych kobiet, a tym bardziej
                              starajacych sie o ciązę.
                              Co do hashi, nie ma potwierdzen ze powoduje poronienia aczkolwiek jak juz sa
                              przeciwciala nalezy oczywiscie zajac się tarczycą. Łykac selen itd. Ja znam
                              mnostwo mam z hashi, ktore nie mialy idealnych wyników w ciązy i maja zdrowe
                              dzieci.A nadczynnosc jets rownie grożna w ciązy!!!
                              iwonagosnie mam zamiaru się stukać w głowę bo siebie szanuję jak i innych
                              na forum. Nikogo nie zamierzam namawiac do niczego, ale moje doswiadczenia co do
                              rad w internecie na temat tarczycy-szczegolnie na forum gazety sa na tyle
                              skandaliczne, ze uczestniczylam w akcji majacej na celu sciagniecie odpowiendiej
                              ekipy tv aby pokazala ile zlego tamto forum wyrządziło swoimi radami leczenia
                              konskimi dawkami eutyroksu...to tyle ode mnie. A dziewczyna musi sie sluchac
                              zaufanego lekarza, a nie dziewczyn na forum i tyle....Pozdrawiam...bynajmniej
                              milej niz ty mnie....
                              • maagdaamm Re: iwonagos 12.06.10, 09:47
                                Oczywiscie, ze mialam przeciwciala i usg. Jedyny sposob, by potwierdzic u mnie
                                ew. hashi to biopsja.
    • mis-mis_01 Re: Tarczyca - jakie wyniki badan? 12.06.10, 10:09
      gdy dowiedziałam się, że jestem w ciąży miałam TSH 2,88, a ft4 1,25 (przy
      normach takich jak u maagdaamm), byłam wtedy na dawkach 25 i 50 co drugi dzień -
      takie dawki brałam przed ciążą i przy takich zaszłam w ciążę. potem endokrynolog
      stopniowo zwiększała mi dawki - obecnie jestem w 37 tyg. i biorę 150 - TSH mi
      przez całą ciążę spadało, ale niestety ft4 również.
      oczywiście każdy przypadek jest różny i oczywiście, że tarczyca jest bardzo
      ważna dla starań o ciążę. ale też nie można dać się zwariować, bo idealne wyniki
      bardzo trudno osiągnąć. na Twoim miejscu starałabym się przy tych wynikach, ew.
      zmieniła lekarza jak jej nie ufasz. a szukanie porad medycznych na forum może
      prowadzić do wielkiej frustracji. oczywiście, można wymienić się doświadczeniami
      i porównywać z innymi, ale nie żeby było to główne źródło informacji.
      • iwonagos Re: kalipso 12.06.10, 11:19
        W którym moim wątku przeczytałaś, moją radę, że magdamm powinna brać końskie dawki hormonów, czy coś w tym stylu? Cały czas piszę, że tarczyca i hormony to bardzo poważna sprawa i bardzo często niedoczynność jest powodem problemów z zajściem w ciążę, a także powodem poronień. Jasne, że zdarza się, że i przy tsh powyżej 5 dziewczyny zachodzą i donoszą ciążę.... Tak jak zdarza się, że kobiecie 10 najlepszych profesorów mówi, że jest bezpłodna, a ona mimo to zachodzi w ciążę. Nie można generalizować i dawać ludziom głupie porady na forum, bo JA TAK MIAŁAM! Zaden argument.
        • iwonagos Re: magdamm 12.06.10, 11:31
          Niestety najprawdopodobniej jedynym wyjściem żeby zdiagnozować hashi będzie biopsja. Oczywiście Twoja sprawa, czy ją zrobisz, masz pewno powody do niechęci do tego badania. Jeżeli boisz się bólu, to powiem Ci, że jest żaden. Ja miałam 9 guzów, kilka biopsji. Jestem po wycięciu tarczycy właśnie z ich powodu. Teraz mam niedoczynność pooperacjną. Taki typ jest zupełnie inny niż niedoczynność spowodowana hashi. Robię tsh co 6 tyg. Próbuję dobrać odpowiednią dawkę hormonów, tak, żeby tsh było w okolicach 1. Nigdy przed operacją nie miałam niedoczynności, więc obecne tsh 2,26 jest dla mnie za wysokie. Mój organzim to czuje. Biorę teraz dawkę euthyroxu 75.
          Być może to, że od dłużego czasu masz niedoczynność powoduje, że Twój organizm tak źle tego nie odczuwa.
          • ewcik035 Re: magdamm 12.06.10, 11:57
            Żeby zdiagnozować hashi wcale nie trzeba robić biopsji wystarczy dobre USG i oczywiście lekarz który umie poznać sie na tym bo Tarczyca przy hashi zmniejsza swoją obiętość(maleje,wysycha a z biegiem czasu zostaje sam kikut)do tego przeciwciała anty-TPO i anty-TG .Ja choruje na hashi od 5 lat i nie miałam biopsji a moja choroba została rozpoznana na podstawie USG i A-TPO. Nie każde guzki są operacyjne,kwestia ich wielkości (małych się nie usuwa)Żeby zajść w ciąże i ją utrzymać twoje TSH powinno być na poziomie 1-1,5 ale ważne jest też FT3 i FT4 które powinny być minimum na poziomie 50-60%
            • ewcik035 Re: magdamm 12.06.10, 12:30
              www.tarczyca.pl/
              • kalipso30 Re: magdamm 12.06.10, 14:14
                Ja również pierwsze słyszę by hashi wykrywac na podstawie biopsji!
                Autorka wątki zadawała pytania odnośnie hashi więc sądziłam, ze nie miała
                badanych przeciwciał. Jesli masz hashi to lekarz powinien Cię poinformowac co z
                ciążą itd. Mi hashi stwierdzono jeydnie na podstawie anty Tg, anty TPO mam w
                normie, usg piekne. Oczywiscie to początki i potem moz ebyc gorzej, no ale
                bipsja to juz raczej powazna sprawa majaca na celu ewnetualne usunięcie
                wykrytych wczesniej guzków lub pozbycie sie tarczycy.
                mismis zbliza się jak widzę ku koncowi swojej ciązy i jak widac wszystko
                jest ok smile
                • kalipso30 Re: magdamm 12.06.10, 14:18
                  p.s. a tak wogóle to nawet zdrowy człowiek czesto badający tarczycę bedzie mial
                  rozne wahania. hormony i tsh nie stoją w miejscu, zmnieja się z dnia na dzien, a
                  tym bardziej u cięzarnych.I zobaczysz jak zajdziesz w ciąze rowniez ciagle
                  bedziesz miala niezle fikołki na swoich wtnikach z labów- baaa zrobisz badania w
                  dwóch roznych i wyjda ci odchylenia. czlowiek to nie zegar,,,
            • maagdaamm Re: magdamm 12.06.10, 14:48
              Zeby zdiagnozowac hashi, jesli nie ma zadnych przeciwcial, a usg na hashi nie
              wskazuje - tak jak jest wlasnie u mnie, to trzeba zrobic biopsje.
              • iwonagos Re: magdamm 12.06.10, 15:11
                No właśnie magdamm. Racja. Nie trzeba się mądrować, jeżeli się czegoś nie wie. ;P
                • maagdaamm Re: magdamm 12.06.10, 15:18
                  Dzieki za wsparcie, Iwonagos.
                  Ech, najbardziej mnie wkurza to, ze kazdy lekarz mowi co innego.
                  Najpierw mi jeden powiedzial, ze mam powiekszona tarczyce. Potem trzech
                  nastepnych powiedzialo mi, ze wymiary w normie. A teraz dopiero od Was na forum
                  tarczycowym dowiaduje sie, ze moja tarczyca jest zdecydowanie za mala. Nie no,
                  brak slow. I oczywiscie zielone swiatlo dla ciazy mi dali, a tu zonk.
                  Na razie starania o dziecko chyba odloze. Musze znalezc w koncu dobrego
                  endokrynologa. Tym bardziej, ze moj ginekolog mi powiedzial, ze tarczyca jest
                  zbyt wysoko od "meritum sprawy", zeby go to interesowalo. Oczywiscie niby w
                  zarcie to powiedzial, ale kurcze, powinno go to interesowac. To cudowny lekarz i
                  wspanialy czlowiek, a tu taki tekst. Wiec ginekologa tez chyba musze znalezc
                  nowego. Normalnie mam juz depresje.
                  Ech, musialam sie wygadac.
                  Jeszcze raz dziekuje za Twoj udzial w watku.
                  • kalipso30 Re: magdamm 12.06.10, 23:20
                    A to wogóle mozna mieć hashi bez przeciwciał????
                    • maagdaamm Re: magdamm 13.06.10, 00:09
                      No niestety mozna.
                    • pakus15 Re: ???? 13.06.10, 09:46
                      Moja siostra ma tsh jakos 2,5.Byla u endo gdyz od roku nie moze zajsc w ciaze z
                      drugim dzidziusiem.Endo.przepisal jej euthyroks 25 jeden raz dziennie.Ft3 i ft4
                      tez niby w normie.Ale na usg wyszly dwa guzki na tarczycy po biopsji wyszlo
                      zbite gruczoly.Moja siostra wszystkie wyniki ma dobre prolaktyne i tam cala
                      reszte.W ciazy dalej nie zachodzi.Byla u gin. jest normalnie w polowie cyklu
                      jajeczko do zaplodnienia jesta mimo to nie moze zajsc.Myslicie ze winna jest
                      temu tarczyca???Czy taka dawka hormonu jest wystarczajaca???
                      • kalipso30 Re: ???? 13.06.10, 09:52
                        Ja nie podejrzewam, no ale dziewczyny tu maja odmienne zdanie ode mnie.Moja endo
                        jak mialam tsh okolo 3 powiedziala, ze spokojnie moge zachodizc w ciąże, hormony
                        mialam w normie. Jedynie na co zwrociła uwage to przeciwciala, które moga
                        ewntualnie powodować poronienia ale nie samo zajscie.Dobrze, ze siostra ma
                        odpowiednia prolaktynę...wbrew pozorom to własnie jej wynik jest duzo wazniejszy
                        do zajscia w ciąze niz sama tarczyca!
                        • maagdaamm Re: ???? 13.06.10, 10:56
                          Kalipso, wybacz bezposrednie pytanie, ale czy Twoje dziecko urodzilo sie zdrowe
                          mimo nie najlepszego TSH?
                          • maagdaamm Re: ???? 13.06.10, 10:56
                            P.S. Ja zaszlam w ciaze przy pierwszym cyklu staran mimo fatalnych wynikow
                            tarczycy, o ktorych nie widzialam. Ale ciaza obumarla.
                            • mis-mis_01 Re: ???? 13.06.10, 11:33
                              ale teraz już wiesz, że musisz kontrolować tarczycę, bierzesz leki i wyniki masz
                              chyba znacznie lepsze? wiem, ze się martwisz, ale nawet jak wyregulujesz
                              tarczycę na tip top, to i tak nikt ci nie da gwarancji, że nie poronisz czy że
                              urodzisz zdrowe dziecko, bo zbyt wiele czynników ma na to wpływ... sad
                              • kalipso30 Re: ???? 13.06.10, 12:28
                                Ja jeszcze nie urodziłam smile Dopiero w pazdzierniku.MOja endo i moj gin jak
                                zapytałam cyz moje dziecko moze byc chore to wysmiali mnie za takie pytanie. I
                                powiedzieli, ze prawodpodobienstwo jets identyczne jak u zdrowej kobiety-im
                                rowniez skacza hormony i nawet o tymnie wiedzą.Kontroluje tarczyce, ostatnio tsh
                                mialam na poziomie 2,12 i dostalam wieksza dawke leku. jak zapytalam co z
                                matołectem i kretynizmem to uslyszalam, ze takie rzeczy sie zdarzaja ale przy
                                naprawde wielkiej niedoczynnosci. Wogóle to moja endo nie rozumiem dlaczego ja
                                sie wogole czegokolwiek obawiam przy ft4 nawet jesli akurat mam wahnięcie do
                                dolnej granicy. Ona bardziej sie boi przesadzic z duza dawka bo nadczynnosc na
                                tym etapie jest grozniejsza dla samej ciązy niz ewentualny niedobór hormonów dla
                                płodu.
                                • ewcik035 Re: ???? 13.06.10, 16:48
                                  Dziecko hormony pobiera od ciebie a skoro ty ich masz za mało to skąd ma je wziąść!niedobór hormonów u dziecka może zaowocować tym że dziecko urodzi się też z niedoczynnością tarczycy i może się słabiej rozwijać! jeżeli twoje FT4 jest na najniższym poziomie to znaczy że ciągle masz niedoczynność-a w ciąży badania robi się co 4-5tyg właśnie po to żeby hormony były na odpowiednim poziomie i nie tylko TSH bo w ciąży jest często zaniżone ale robi się również FT3 i FT4 i porównuje się ich stosunek do siebie.
                                  • kalipso30 Re: ???? 13.06.10, 20:20
                                    Od 12 tygodnia dziecko ma swoja tarczycę i z niej korzysta, niedobór jelsi taki
                                    się pojawi pobiera od matki.Płod to taki mały pasożyt co to zabiera mamie co
                                    najlepsze i nawjyzej dla niej nie wystarcza. Poza tym popatrzcie sobie na normy
                                    hormonów w ciazy one są nizsze niz u reszty populacji. tak smao zreszta jest z
                                    innymi wynikami. Np niedobór hemoglobiny jest w ciązy fizjologiczny. NO bo jak
                                    to sama nazwa wskazuje jest to ciąża...Poza tym, kto powiedzial ze minimum ft4
                                    ale w normie jest dla dziecka i płodu za mała???? No i jeszcze sprawa
                                    fizjologicznego podwyzszenia hormonów na poczatku ciazy co wynika z naturalnego
                                    spadku tsh.Ot co smile
    • kalipso30 Re: Tarczyca - jakie wyniki badan? 13.06.10, 12:34
      Tylko oczywiście weż poprawke na to, ze moja tarczyca ma się w miare dobrze-nie
      mam zmian w usg, zadnych gózków itd, anty TPO w normie, jedynie anty Tg 5 x
      wyzsze co moze swiadczyc o hashimoto.Pobierz sobie hormony w tych wyzszych
      dawkach ktore przepisała ci endo i zobaczysz jak zadziałają.Tak jak pisałam Ci
      wczesniej, dla kobiet z duzymi wachnięciami najlepiej jak jest poziom tsh 1-2
      poniewaz wtedy podczas ciązy jets mala szansa na jego drastyczne podwyzszenie i
      to tyle.smile
      • ewcik035 Re: Tarczyca - jakie wyniki badan? 13.06.10, 20:18
        moja tarczyca przez 3 lata też nie miała guzków a jedynie podwyższone a-tpo i
        mimo brania leków i według lekarza dobrego tsh moje samopoczucie było do d... i
        dopiero jak zaczełam podnosić dawkę leku i badać FT3 i FT4 i obserwować wyniki
        nie biorąc pod uwagę TSH widzę różnice w samopoczuciu. A moje tsh w tej chwili
        wynosi 0,189 a FT3 i FT4 na poziomie 60% i dopiero teraz nie śpie po 12 godzin
        nie wypadają mi włosy i mogłam zajść w ciążę.
        • kalipso30 Re: Tarczyca - jakie wyniki badan? 13.06.10, 20:36
          Ewcik i super smile Najwanziejsze to znalezc złoty srodek i zaufanego
          lekarza a wszytsko bedzie dobrze smile Wiecie co,tak troszeczkę mnie to nawet
          zastnawia dlaczego wątki dotyczace tarczyyc wywołuja takie kontrowersje. tak
          bardzo sie przejmujemy tymi wynikami itd, ale w ciazy sa naprawdę powazniejsze
          sprawy niz tylko tarczyca.Przeciez tak naprawdę kazdy wyniki morfo odbiegający
          od normy rowniez moze zaszkodzic dzidzi ale jakos tak nikt sie az tak bardzo tym
          nie ekscytuje.
          • iwonagos Re: Tarczyca - jakie wyniki badan? 13.06.10, 23:32
            kalipso30 napisała: Wiecie co,tak troszeczkę mnie to nawet zastnawia dlaczego wątki dotyczace tarczyyc wywołuja takie kontrowersje. tak
            bardzo sie przejmujemy tymi wynikami itd, ale w ciazy sa naprawdę powazniejsze sprawy niz tylko tarczyca
          • maagdaamm Re: Tarczyca - jakie wyniki badan? 14.06.10, 00:11
            Kalipso, gratuluje Ci bezstresowego podejscia do tematu. Obys sie na nim nigdy
            nie przejechala.
            Odbiegajaca od normy morfologia nie ma takiego wplywu na dziecko i w ogole na
            utrzymanie ciazy jak szalejaca tarczyca. Zrozum to wreszcie.
            Ja nie mam zamiaru sie licytowac, czy w ciazy powazniejsza i gorsza jest
            tarczyca, toksoplazmoza, cytomegalia, ospa, rozyczka, czy moze hiv. Lekcewazenie
            problemow tarczycowych tylko dlatego, ze bywaja 'gorsze' problemy w ciazy jest
            moim zdaniem nieodpowiedzialne i niepowazne.
            • dragica Re: Tarczyca - jakie wyniki badan? 14.06.10, 00:37
              Ja akurat cala ciaza mialam nadczynnosc-tsh z poziomu 0.0025 w 9tc do tsh 0.24 w
              34tc,ft4-od klikukrotnie wyzszego od maksymalnej normy do wyniku przy gornej
              granicy normy przed porodem.Niemniej to tez choroba tarczycy mogaca
              niekorzystnie wplywac na dziecko.Najpierw aproponowano mi przerwanie ciazy
              (mieszkam w panstwie,gdzie jest to molziwe),na szczescie znalzalam swietnego
              endokrynologa,ktory razem z ginekologiem prowadzil moja ciaze.Corka urodzila sie
              zdrowa,miala kilkakrotnie kontrolowane hormony tarczycy,wszytsko bylo i jest OK.
              • kalipso30 Re: Tarczyca - jakie wyniki badan? 14.06.10, 08:39
                Boze dziewczyny a czy ja mówię by lekcewazyc tarczycę???? Sama jej
                nie lekceważę tylko systematycznie biorę leki i kontroluję hormony.
                Ale nie panikuję bo to nic nie daje. Ufam swojem lekarzowi, ze przy
                moich wynikach będę miała zdrowe dziecko. Także nie rozumiem czemu
                na mnie wjezdzacie....ja wiem, moze najlepiej pocieszac się ze inni
                też maja takie samo schorzenie jak my...tiaaa...
                Popatrze na mismis hormonki z tego co wiem ma przy dolnej
                granicy, ciąża przebiega prawidłowo i napewno lada chwila urodzi
                zdrowe dziecko! smile
                • kalipso30 Re: Tarczyca - jakie wyniki badan? 14.06.10, 08:42
                  iwonagos a kto tu mówi w tej chwili o pierdołach??? Byłaś
                  kiedyś w ciąży? Wiesz, co moze oznaczac obnizenie niektorych
                  parametrów morfologii????? Bo ja doskonale wiem na szczęście nie z
                  autopsji ale z racji wykonywanego zawodu. Więc prosze Cię bez
                  licytacji. Z mojje strony to wsyztsko. Zyczę Wam zdrwoych dzieci,
                  dobrych wyników i przede wszytskim takich lekarzy po diagnozie
                  ktorych nie będziecie musialy szukać porad na forum.
            • kalipso30 Re: Tarczyca - jakie wyniki badan? 14.06.10, 08:46
              magdamma ty zrozum, że nigdy nie ustalisz sobie idealnych
              wyników na ciąże. Nie jesteś robotem, twoja tarczyca niedomaga i w
              ciąży może być gorzej i co wtedy??? Większość z nas ma wahania i co?
              Ehhh
              • maagdaamm Re: Tarczyca - jakie wyniki badan? 14.06.10, 09:23
                Idealnych nie, ale lepsze niz teraz na pewno.
                Z mojej strony koniec dyskusji, bo traci ona sens.
                • mis-mis_01 Re: Tarczyca - jakie wyniki badan? 14.06.10, 09:45
                  maagdamm, po co w ogóle założyłaś ten wątek, skoro i tak wiesz lepiej?? wink co
                  najmniej dwie osoby napisały Ci że przy takich wynikach można zajść w ciążę i ją
                  utrzymać, a jak poszukasz innych wątków, to dowiesz się że można też urodzić
                  zdrowe dziecko. ale nic, zrobisz jak uważasz.
                  • maagdaamm Re: Tarczyca - jakie wyniki badan? 14.06.10, 10:26
                    2 osoby kontra cala masa innych opinii z innego forum oraz zrodel naukowych.
                    • iwonagos Re: Tarczyca - jakie wyniki badan? 14.06.10, 10:39
                      Magdamm, tak, jak napisałaś, najlepiej skończyś dyskusję, bo zaczyna się robić targowisko złośliwości.
                      • mis-mis_01 Re: Tarczyca - jakie wyniki badan? 14.06.10, 11:25
                        moja droga, zauważ, że te złośliwości sama zaczęłaś.
                        a autorka jak chce to niech sie leczy na forum, nie moja sprawa
                        <bez odzewu>
                        • kalipso30 Re: Tarczyca - jakie wyniki badan? 14.06.10, 12:07
                          Zgadzam się z mismis w 100% i rowniez <bez odzewu>
    • mwiha1 Re: Tarczyca - jakie wyniki badan? 14.06.10, 12:31
      O rany, ale dyskusja!!! Skończe to bo chyba nikomu to nic nie daje.
      magdam nie suzkaj takich porad na forum jeżeli z góry
      zakładasz że wiesz najlepiej. Po co to wsyztsko? iwonagos
      masz dzieci? jestes w ciąży? Czy tylko tak draznisz dziewczyny w
      ciązy dla samego drażnienia? kalipso mismis nie dajcie
      zawrócić sobie w głowie.
      Poczytajcie forum "nasz bocian ft4" i zobaczycie, że hormony szaleja
      w ciązy jak oszalałe a wyniki blisko dolnje granicy to nic złego.
    • ewcik035 Re: Tarczyca - jakie wyniki badan? 14.06.10, 14:56
      Proponuje poczytać

www.kolmed.com/a1224525281pol-Choroby-tarczycy-w-ciazy.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka