Dodaj do ulubionych

Tarczyca w ciąży ft4

21.09.10, 11:59
Witam,
mam takie pytanie. Miałam robione badanie na poziom fT4. Mój wynik to 11,3 pmol/L przy ogólnej normie 12 do 22. Z tym, że ja jestem w 2 trymestrze ciąży. Dokładnie 17 tydzień i z tego co wiem norma dla II trymestru jest od 8,2 pmol/L do 24pmol/L. W związku z tym co myślicie o moim wyniku ?
Jak dzwoniłam do mojej ginki to powiedziała, ze to małe odchylenie czyli wczesniej na pewno było w normie, ale mam przyjść po hormony.
Co o tym myślicie ?
Obserwuj wątek
    • margolinas1 Re: Tarczyca w ciąży ft4 21.09.10, 13:45
      powinnas dostać b.szybko hormony!
      FT4 jest b.ważne w ciązy
    • sasetka.2 Re: Tarczyca w ciąży ft4 21.09.10, 15:07
      Nawet jeśli według norm dla ciąży moje fT4 się w nich mieści ... to i tak muszę brać hormony ? Czy mój wynik wskazuje już na niedoczynność ?
      • agus7 Re: Tarczyca w ciąży ft4 21.09.10, 17:17
        Chyba cos zle przepisalas - normy dla ciazy zaczynaja sie chyba od wyzszej a nie nizszej od ogolnych wartosci? Sa rozne szkoly na ten temat. Moja endokrynolog (nie gin) dala mi euthyrox gdy FT4 okazalo sie byc na dolnej granicy normy, potem dwukrotnie zwiekszala dawke (teraz biore 100, mam odstawic jak tylko urodze). Moj ginekolog-endokrynolog byl (i jest) w takiej sytuacji przeciwnikiem brania euthyroxu, uwaza ze FT4 spada w ciazy fizjologicznie, a powinno sie leczyc pacjenta, nie wyniki.
    • maagdaamm Re: Tarczyca w ciąży ft4 21.09.10, 22:12
      Troche malo. Ja bym brala hormony zgodnie z zaleceniami endo. Nie zaszkodza.
      W ogole, nie umiem pojac, jak to jest z tymi normami hormonow przy tarczycy.
      Takie TSH - niby norma jest prawie do 5 (4 przecinek cos tam), a wiekszosc endokrynologow uwaza TSH 3 za niedoczynnosc. Moze ktos by w koncu pomyslal, zeby opracowac dokladniejsze przedzialy. Bo moje wyniki prawie zawsze byly w tzw. "normie", a jednak w normie nie byly wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka