Dodaj do ulubionych

usg dla starających się

23.09.10, 20:53
W którym dniu cyklu robiłyście usg tak profilaktycznie aby sprawdzić czy wszystko jest ok. Mi lekarz zleciła zrobić usg w 2 połowie cyklu a z tego co czytałam to zazwyczaj robi się w pierwszej połowie cyklu aby sprawdzić np. jak pracują jajniki. Czy np. pco wyjdzie niezależnie od dnia cyklu w którym robi się usg.
Obserwuj wątek
    • turnesolka Re: usg dla starających się 24.09.10, 06:41
      To chyba zależy co lekarz dokładne chce sprawdzić i co rozumie przez "czy jajniki dobrze działają"

Najcześciej chyba poza ogólnym sprawdzeniem czy niema cyst, trorbieli i innych zmian w budowie (ale to raczej i bez starania się o dziecko warto co pewnien czas sprawdzać) w przypadku starania się chce się sprawdzić czy jest jajeczkowanie. Kiedy jest jajeczkowanie możesz sobie wyliczyć różnymi kalkulatorami a najlepiej jeszcze sprawdź testem owulacyjnym. Ginekolog na USG może zobaczyć dojrzewające jajeczko a po jego uwolnieniu ciałko żółte i wtedy wie że jajeczkowanie jest lub było. Dlatego chyba najlepiej robić w czasie jajeczkowania lub tuż po to będziesz wiedziała że takie jest.

Najlepiej jednak jak lekarz dokładnie Ci powie kiedy to badanie zrobić i kiedy tez oznaczyć wszystkie hormony. Z własnego doświadczenia wiem że nie ma sensu robić wybiórczo tylko cześci bo to nie daje pełnego obrazu. Jak pójdziesz do dobrego ginekologa endokrynologa to Ci zaleci komplet badań i powie bazując na Twoich cyklach które zrobić dokładnie którego dnia. Inaczej będziesz miała rózne badania z rożnych cykli i nic z nich nie będzie wynikać. A póki co kup sobie testy owulacyjne i przez pare cykli poobseruj się to będziesz wiedziała kiedy masz dokładnie owulację i kiedy staranie ma jakąś szanse na sukces!
      • martasz123 Re: usg dla starających się 24.09.10, 10:43
        U mnie doktor zaleciła przyjść na usg miedzy 11 a 14 dniem cyklu.
    • kfiatuszek80 Re: usg dla starających się 24.09.10, 10:52
      Mi lekarka tak profilaktycznie czy nie mam torbieli itp robiła w 25 dc ,ale nie był to wyznaczony dzień tylko poprostu sama tego dnia poszłam.Natomiat kazała przyjsć by sprawdzic owu i powiedziała zeby to był 11-12 dc .
      • martaaa778 Re: usg dla starających się 24.09.10, 11:11
        To zależy także od długości cyklu. A jeśli dopiero rozpoczyna się starania dobrze jest zrobić usg już w 8-9-10 dc aby zobaczyć czy jest pęcherzyk dominujący. Następnie za ok 2-3 dni - sprawdzić czy rośnie. Po owulacji pojawia się płyn w zatoce douglasa i widać zapadnięty pęcherzyk , później zaś ciałko żółte. Podsumowując jeśli chcesz sparwdzić czy owu będzie i mniej więcej kiedy - usg w pierwszej połowie cyklu. Jeśli chcesz wiedzieć czy owu była- usg w drugiej połowie. Powodzenia.
        • marionetka83 Re: usg dla starających się 24.09.10, 18:50
          Ja USG miałam robione w 9 dniu cyklu, następnie w 12 dniu cyklu a później w 14 dniu cyklu aby sprawdzić czy na pewno nastąpiło pęknięcie pęcherzyka. Ale to wszystko zależy o lekarza i od tego co tak naprawdę chciałabyś ustalić. Żeby określić kiedy wystąpi owulacja wydaje mi się że najlepiej robić USG przynajmniej przez pierwszy cykl aby upewnić się czy na pewno jest wszystko ok a później można wspomagać się testami owulacyjnymi albo mierzeniem temperatury. Powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka