Dodaj do ulubionych

ILE CZASU ??bardzo chce zostać mama :)

20.12.10, 18:57
Witam.Tydzien temu przeszłam zabieg łyżeczkowania, gdyz okazało sie ze moja ciąża obumarła .Bardzo chciałabym sie dowiedziec po jaki czasie Wy badz Wasze znajome zaszly w ciaze po poronieniu??Wiem że wymagane jest ok 3-4 miesięcy ale może sa przypadki kiedy udało sie szybciej zajśc w ciąże
Obserwuj wątek
    • em.haa Re: ILE CZASU ??bardzo chce zostać mama :) 20.12.10, 19:07
      Żona kuzyna miała łyżeczkowanie w październiku zeszłego roku i nawet okresu żadnego nie miała i zaszła w ciążę.
      Nie wiem jaki to miało wpływa ale ciąża była trudna i mały urodził się w 33tc.
    • em.haa Re: ILE CZASU ??bardzo chce zostać mama :) 20.12.10, 19:07
      A w karcie szpitalnej w okienku OM miała "?" big_grin
    • lidek0 Re: ILE CZASU ??bardzo chce zostać mama :) 20.12.10, 19:34
      Nie powinnaś się zbytnio spieszyć /tym bardziej po zabiegu/, słuchaj tego co powie lekarz, daj organizmowi dojść do normy, niech uregulują się homony /warto je zbadać/ warto zrobić podstawowe badania bo być może wykryjesz i wyeliminujesz przyczynę. 3-4 miesiące to akurat, żeby organizm się zregenerował, Ty żebyś zrobiła badania i spokojnie starała się o kolejne dziecko. Na forum poronienie forum.gazeta.pl/forum/f,11916,Poronienie.html znajdziesz wiele cennych informacji.
      pozdrawiam i życzę powodzenia następnym razem
      • em.haa Re: ILE CZASU ??bardzo chce zostać mama :) 20.12.10, 20:33
        Dokładnie, dodam jeszcze że jak leżałam w szpitalu (czerwiec) to była młodziutka dziewczyna na łyżeczkowanie i to było jej 3 łyżeczkowanie od początku roku.
        Jak widać za wcześnie było na kolejne ciąże.
    • 88monia Re: ILE CZASU ??bardzo chce zostać mama :) 21.12.10, 09:47
      w czerwcu tez mialam ciaze obumarlai zabieg, gin kazala odczekac 3 cykle i sie zaczac starac...duzo o tym czytalam faktycnie niektorym dziewczynom sie to udaje zajsc od razu i urodzic ja jednak sie na to nieporwalam niemoglabym sobie wybaczyc gdyby cos sie stalo...w 4cyklu staran zaszalm w ciaze...i wcale nie jest latwa zaliczylam juz szpital mam lezec ale wierze ze tym razem sie uda. zycze ci powodzenia i powiem ci ze najtrudniejszy byl czas tych 3 cykli przerwy a potem kazdy cykl dawal nadzieje...a znasz przyczyny ciazy obumarlej?w ktorym tyg?
      • tylkolondon 88monia 21.12.10, 09:55
        czyli wszystko ok??? smile
        na forum "poronienie" nie odzywasz się, pochwal się i tam że dzidzia zdrowa smile
        • 88monia Re: 88monia 21.12.10, 12:23
          z tego co pamietam kochana to odpisalam ci tam lece sprawdzicsmile
      • misiontko999 Re: ILE CZASU ??bardzo chce zostać mama :) 22.12.10, 12:13
        Miałam taki zabieg 06.01.2010, lekarz kazał odczekać ok. 3 cykli. Ale z innych przyczyn staramy się od sierpnia. Na razie nic, ale jesteśmy pełni nadziei.
        Chodzi o to, że macica jest całkowicie wyskrobana. Przez ten czas odbuduje się w niej nowa błona śluzowa. Więc nowo zapłodnione jajeczko będzie miało się gdzie zagnieździć. Po poronieniach, bez zabiegów, lekarze zazwyczaj nie każą odczekiwać, ale i w takich przypadkach bywa różnie. Tak więc lepiej słuchaj lekarza. Wiem co czujesz, bo sama przez to przechodziłam. Wiem też, że Twój ból ugasiłaby kolejna ciąża. Ale lepiej odczekać i potem nie żałować.
    • wiki11110 Re: ILE CZASU ??bardzo chce zostać mama :) 22.12.10, 16:58
      U mnie było tak: 10.11.2007. poronienie samoistne niezupełne w 11tc., zakończone łyżeczkowaniem macicy. Badania histopatologiczne nie wykazały przyczyny. Ani ja ani mąż nie jesteśmy obciążeni genetycznie, brak tez w rodzinie poważnych wad wrodzonych. Przyczyna wiec nieznana. Po 6ciu tyg. od poronienia wizyta kontrolna u lekarza i "droga Pani ma pani za sobą pierwszą owulację - robił USG dróg rodnych. Nie widzę przeciwwskazań do starań, proszę tylko mieć na uwadze, że idzie sezon grypowy". Mąż pyta, "co ja mam zrobić bo już się wyciszyła a teraz znowu wszystko wraca" - lekarz "starać się aby żona jak najszybciej zaszła w ciążę a potem o nią dbać". Dostałam jeszcze końską dawkę kwasu foliowego na zregenerowanie komórek. Efekt 4.01.2008. miesiączka, 2 luty 2008 test ciążowy pozytywny, wiec pędem do lekarza, który nadal każe brać tę ogromną ilość kwasu foliowego + zapisuje Duphaston. Za dwa tyg. USG potwierdza ciążę i to, że rozwija się prawidłowo. 13.10.2008. o godz. 6.05. przychodzi na świat zdrowa córeczka (56cm, 3630g)
      Nie powiem, ze było łatwo. Pierwsze 3m-e ciąży to fatalne samopoczucie, niemoc wstania z łóżka, problemy z apetytem, apatia, częsty płacz w poduszkę, sprawdzanie papieru po skorzystaniu z toalety itd. Potem już z górki. Po tym jak poczułam pierwsze kopniaki odetchnęłam z ulgą.
      Podobną historie przeżyła przyjaciółka mojej siostry. Ona też nie czekała 3-6m-cy. Wszystko zależy od lekarza i od tego jakie były przyczyny poronienia. Ja po poronieniu nie robiłam absolutnie żadnych badań, za namowa lekarza, który stwierdził, że nie ma sensu marnować pieniędzy (chodzę prywatnie) i dodawać mi stresu. W lutym 2011 moja córka będzie miała braciszka smile. Czego i Tobie życzę. Bądź dobrej myśli (o ile to możliwe). Ja żeby poprawić sobie i mężowi nastrój kupiłam nowa koronkowa bieliznę i udało nam się za pierwszym razem!!!. Aha moja 'starsza' koleżanka z pracy, która przeszła 5 poronień i dopiero z 6ej ciąży urodziła córkę, twierdziła, że nie ma na co czekać bo na świeżo macica jest bardziej podatna na zagnieżdżenie jajeczka wink.
    • anina-1 Re: ILE CZASU ??bardzo chce zostać mama :) 22.12.10, 17:46
      Tu znajdziesz odpowiedź:
      forum.gazeta.pl/forum/w,11916,76909051,76909051,_szybka_ciaza_po_poronieniu_.html
      Można szybciej, tylko pytanie czy chce się ryzykować. Może być wszystko ok, ale istnieje ryzyko, że organizm nie doszedł do siebie i można znów poronić.
    • agnrek Re: ILE CZASU ??bardzo chce zostać mama :) 26.12.10, 14:34
      Ja poroniłam w połowie grudnia 2007, też miałam łyżeczkowanie i zalecenie odczekania minimum 3 m-cy. I wcale się nie dziwię tym zaleceniom, bo tak naprawdę przez pierwszy miesiąc dochodziłam do siebie, miałam robione usg kontrolne, a pierwsza miesiączka po poronieniu była wyjątkowo obfita i bolesna. Odczekałam 2 m-ce, nie wytrzymałam smile Nie udało się, ale udało się już w następnym miesiącu i to od razu podwójnie - urodziłam bliźnięta smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka