Dodaj do ulubionych

cukrzyca ciążowa i problemy z pomiarem cukru

08.10.15, 19:35
hejsmile
Od wczoraj mam glukometr i mały problem.. kłuję się po 10 razy i z moich palców prawie w ogóle nie leci krew..mam już ustawione najgłębsze ukłucie, rozgrzewam palce, masuje i ciągle za mało żeby zrobić pomiar. Macie może jakieś sposoby? Nie chce uciskać tych palców bo podobno nie można a jedynie delikatny masaż po ukłuciu lekko pomaga i czasami mi się udaje. Pomocy...
Obserwuj wątek
    • zonda-m Re: cukrzyca ciążowa i problemy z pomiarem cukru 10.10.15, 20:38
      Może masz glukometr, który potrzebuje dość dużej kropli krwi i pomogłaby zmiana na inny?
      Może za rzadko wymieniasz lancet na nowy, ostry (one teoretycznie są jednorazowe)?
      Po nakłuciu trzymasz rękę w dole, żeby krew swobodnie spływała?
    • majenkir Re: cukrzyca ciążowa i problemy z pomiarem cukru 11.10.15, 14:50
      oksa_nna napisał(a):
      > Nie chce uciskać tych palców bo podobno nie można

Teoretycznie wink nie mozna. W praktyce jak krew nie leci, to sie wyciska.
      • zonda-m Re: cukrzyca ciążowa i problemy z pomiarem cukru 11.10.15, 22:08
        Wyciskanie całkowicie zmieniało mi wyniki (np. 57 zamiast 89). Teraz, jeśli nie leci, to kłuję inny palec, zamiast wyciskać.
        • majenkir Re: cukrzyca ciążowa i problemy z pomiarem cukru 12.10.15, 16:32
          A zmierzylabys trzeci raz i pewnie byloby 70 big_grin. Co wtedy?
          Niedokladnosc pomiarow do 20% jest norma. Sprobuj zmierzyc pare razy z tej samej kropli krwi. Marne szanse, ze otrzymasz dokladnie ten sam numer. wink

Teoria teoria, a zyc trzeba. Nie wyobrazam sobie, zeby kluc te biedne paluchy tyle razy sad.
          • zonda-m Re: cukrzyca ciążowa i problemy z pomiarem cukru 12.10.15, 22:08
            Spokojnie, mam 2 różne glukometry i np. nie raz porównywałam ich wyniki z jednej kropli krwi. Oczywiście, że są różnice i między urządzeniami, i miedzy palcami itd.
            Ale jedak krew wyciskana daje znacznie [b]bardziej[b] zaburzone pomiary.
            • oksa_nna Re: cukrzyca ciążowa i problemy z pomiarem cukru 13.10.15, 22:00
              Dzięki za odzewsmile idzie coraz lepiej, ale nigdy za pierwszym razem...dzisiaj dla porównnia zrobilam prawie jednoczesnie glukometrem i pobranie na czczo w laboratorium i wynik praktyczne taki sam a troche pomasowalam żeby tą krople wydobyćsmile tytanowe palce normalnie...w wiekszosci przypadkow po ukluciu nie pojawia sie nawet najmniejsza kropelka...moze faktycznie kupie inny glukometr. Chyba, ze mozna kupic sam nakłuwacz? Wiecie cos o tym? Pozdrawiam
              • majenkir Re: 14.10.15, 14:44
                oksa_nna napisał(a):
                moze faktycznie kupie inny glukometr. Chyba, ze mozna kupic sam nakłuwacz?

Pewnie, ze mozna big_grin.
                Sprobuj kupic Multiclix (juz wycofany z produkcji, ale jeszcze kraza po rynku) albo Fastclix.
                Oba firmy Accu Chek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka