31.05.05, 22:29
Od dwóch dni wiem o ciąźy według wszystkich możliwych obliczeń poród przypada
na 5 lub 6 lutego. Jestem ciekawa ile nas jest? Moze będziemy dzielić sie
swoimi wraźeniami, spostrzeżeniami i radami?! Co wy na to? Zapraszam i
pozdrawiam.
Acha to moja pierwsza ciąźa, udane pierwsze starania, pojutrze kończę 28 lat
więc mam super prezent na urodziny! W lipcu pierwsza rocznica ślubu.
Obserwuj wątek
    • aneczkakaka Re: luty 2006 01.06.05, 09:25
      Ja zrobiłam test w poniedziałek i też ujrzałam dwie kreski, zatem wg moich
      wyliczeń termin przypad mi podobnie do Ciebie. (7-8 lutego- zobaczymy co powie
      lekarz).
      Mam 29 lat to moja druga ciąża (mam już 4-letniego synka Dominika), bardzo się
      z mężem cieszymy, że będziemy mieć drugiego dzidziusia. Pamiętam, że jak
      urodził się mój synek zatwardziale twierdziłam,że to moje pierwsze i ostatnie
      dziecko, ale od kilku miesięcy jakoś sie to zmieniło i stało się (nasz synek
      też bardzo chce dzidziusia)
      Mam nadzieję, że będziemy mogły sobie porozmawiać, wymienić się doświadczeniami
      Napiśz może gdzie mieszkasz,czy pracujesz
      Ja mieszkam niedaleko Poznania ( miejscowość Stęszew)Pracuję w firmie
      reklamowej i zamierzam pracować tak długo jak dzidziuś mi na to pozwoli.
      Pozdrawiam gorąco i gratuluję.
      • bufka27 Re: luty 2006 01.06.05, 10:16
        Cieszę się że jest nas już dwie i dowiedziałyśmy się o ciąży tego samego dnia,
        ja mieszkam na Mazurach jestem dziennikarką i też zamierzam pracować do póki
        będę mogła. Czy masz jakieś objawy ciąży oprócz tego że wiesz z testu że jest
        didzia. Ja miałam mdłości cztery dni po owulacji przez kilka kolejnych dni a
        teraz spokój, to moja pierwsza ciąża więc nie mam porównania, ale nie czuję się
        tak jak w ciąży! Mam jedynie bardzo pene piersi no i mój mąż twierdzi że
        wyglądam na ciążę, bo promienieję, cha, cha!!!!Kiedy idziesz do lekarza na
        potwierdzenie?! Acha mój mąż jest z Poznania także witam pyrówkę!!!
    • omn3 Re: luty 2006 01.06.05, 10:17
      Czesc dziewczyny.

Ja tez sie dowiedzialam w poniedzialek ze bede miec drugiego maluszkasmile)))Po
      roku staran (dlugichhhhhhhhhh)---udalo sie.

Termin mam na 7 lutego,dokladnie wiem kiedy sie kochalam i kiedy mialam dni
      plodne wiec lekarz niczym mnie nie zaskoczy.Ja troche mojemu tescikowi nie
      zaufalam i poszlam w ten sam dzien zrobic sobie BETA HCG no i wynik wyszedl
      2322smile))))))))))))

Tak wiec kochane zaczal sie piekny okres w naszym zyciusmile)))

Jakie miacie dolegliwosci?
      Mnie troche piersi bola,ale tak delikatnie,no i jeszcze dol brzucha.

Pozdrawiam
      • bufka27 Re: luty 2006 01.06.05, 10:22
        Witam kolejną lutową ciężarówkę!! Widzę że tylko ja czekam na razie na pierwsza
        dzidzię. Tak jak pisałam wyżej z objawów mam tylko pełne piersi, poza tym czuję
        się rewelacyjnie. Dziewczyny czy w I trymestrze można jeździć na rowerze?
    • ffrez-ja Re: luty 2006 01.06.05, 10:31
      witam kobietki.
      ja test zrobiłam tydzień temu, dziś idę do lekarza.
      nazywam się Sylwia, tez mam 4 letniego synka,nie pracuje studiuje. jak wszystko
      pójdzie dobrze, to drugi maluch urodzi się kilka dni przed obroną pracy, nie
      wiem jak sobie dam radę.
      objawów zero, co troche mnie dziwi, bo I ciążę przeszłam koszmarnie,
      pozdrawiam
      aha, z tym rowerem to ja bym nie ryzykowała
    • aneczkakaka Re: luty 2006 01.06.05, 10:55
      Na rowerze spokojnie możesz jeżdzić, pod warunkiem że nie dzieje się nic złego.
      (pytałam lekarza, gdy byłam w pierwszej ciąży).
      Bardzo się cieszę, że trochę się nas tu zbiera, bo fajnie jest móc pogadać z
      dziewczynami, które w danym momencie przeżywają to samo.
      Jeżeli chodzi o objawy, to już kilka dni po przylunaku czułam lekkie
      pobolewanie podbrzusza, teraz już przeszło. Oczywiście powiększone piersi. I
      ogromny, ogromny apatyt na kiszone ogórki. Gdy byłam w pierwszej ciąży to
      jadłam około 1 do 2 słoików dziennie. Chyba teraz się to powtórzy.
      Ponadto bolą mnie nogi i ciągle chce mi się spać.
      Mam pytanko kiedy zamierzacie powiedzieć rodzince i dzieciom (jeżeli już macie)

• bufka27 Re: luty 2006 01.06.05, 11:17
        Moim rodzicom powiemy 13.06 mój tata ma wtedy urodziny więc bedzie niezły
        prezent, teściom powiemy tydzień póżniej bo wtedy jedziemy z mężem na urlop i
        odwiedzamy Poznań. Dzieciom nic nie powiemy bo ich jeszcze nie mamy!!!
        A kiedy idziecie do lekarza na potwierdzenie ciaży, nie wiem czy robić badania
        krwi i kiedy pierwsze usg, słyszałam że najlepiej około 8 tygodnia bo wtedy
        słuchać już serduszko??!!!U mnie 3 tydzień licząc od owulacji. Pozdrawiam
    • omn3 Re: luty 2006 01.06.05, 11:25
      U mnie oczywiscie wszystcy juz wiedza,radosc ogromna.Ja jeszcze we wrzesniu
      biore slub tak wiec bede miec stresa na maxasmile)))

Tak jak juz pisalam wolalam sie upernic i zrobic bera hcg(z krwi) no i wiem ze
      jest to 3 tydz od owulacjismileDo lekarza ide 7.czerwca zeby zobaczyc czy jest ok
      a na bicie serduszka musze poczekac.Z Oliverem mialam badanie jak bylam 6 tydz
      4 dni i juz bilosmile

Jak narazie zero zachcianek,tylko spac mi sie chce.Z Oliverem non stop jadlam
      arbuzy i kostki lodu do drinowsmile)))To byly moje mega zachcianki.

A jestem z Zielonej Gory i mam 25 latsmile))
    • omn3 Re: luty 2006 01.06.05, 11:26
      Jezeli wszytsko jest ok to na rowerze mozesz smialo jezdzic,ja chce tez chce
      byc aktywna w tej ciazy bo z Oliverem przytylam az 27 kg i nie moge pozwolic
      zeby to samo bylo w tejsmile)))))|Masakra tyle przytyc
    • aneczkakaka Re: luty 2006 01.06.05, 11:34
      W pierwszej ciąży przytyłam 16 kilo, ale trzy miesiące po porodzie byłam już
      na -3 w stosunku do okresu sprzed ciąży. Teraz chciałabym przytyć maksymalnie
      12 kg, ale zobaczymy.
      Do lekarza pójdę za jakieś 2 tygodnie.
      Nie wiem czy już powiedzieć synkowi, czy jeszcze poczekać.

• omn3 Re: luty 2006 01.06.05, 11:39
        Moze jeszcze poczekaj,pokazesz mu z usg zdjecie to bardziej zrozumie.Moj
        oczywiscie nawet przy zdjeciu by sie nie zorientowalsmile)))bo jeszcze za
        malysmile))))))))))
    • ffrez-ja Re: luty 2006 01.06.05, 11:39
      ja mam dzis wizyte, jak moja gin potwierdzi ciążę, to powiem rodzince chyba dziś
    • aneczkakaka Re: luty 2006 01.06.05, 12:16
      Bufka napiszjak poznaliście się z mężem, skoro dzieliła was tak duża odległość.
      Przecież Mazury i Poznań to strasznie daleko.
    • feema-to-ja Re: luty 2006 01.06.05, 12:20
      ja mam nadzieje, ze do was dolacze za pare dnismile Jezeli faktycznie sie udalo,
      mialabym termin tez na 5-6 lutego. Zobaczymy.
      • bufka27 Do aneczkakaka 01.06.05, 13:14
        Tak w ogóle to mam na imię Ania, mąż mówi do mnie bufka stąd taki nick.
        Historia mojego małżeństwa jest myślę dość ciekawa i niespotykana i pokazuje
        jak życie lubi zatoczyć krąg i przy tym nieźle nas zaskoczyć.
        Obecnie mieszkamy na Mazurach, ale ja pochodzę z Łomży.
        Tomka poznałam 9 lat temu, moja przyjaciólka z klasy była siostrą cioteczną
        Tomka a zbliżała się studniówka i ja nie miałam za bardzo z kim iść. Wtedy ona
        zaproponowała, żebym poszła z jej bratem ciotecznym, który jest z Poznania, ale
        właśnie przyjeżdża do niej na dwa tygodnie, na ferie zimowe. I tak się
        poznaliśmy, zauroczyliśmy się w sobie, kilka miesięcy pisaliśmy do siebie
        (wtedy były jeszcze listy) a potem jak to w życiu bywa wszystko się urwało ja
        poszłam na studia do Lublina, Tomek rozpoczął studia w Poznaniu. Potem nasze
        życie potoczyło sie podobnie, na studiach poznaliśmy kogoś, zaręczyliśmy się,
        miał być już ślub, potem rozstaliśmy z poprzednimi partnerami by po 7 latach od
        pierwszego spotkania znowu się spotakać, i znowu przypadkiem. I od tego momentu
        po 1,5 roku byliśmy już małżeństwem a w lipcu obchodzimy pierwszą rocznicę
        ślubu. Obydwoje twierdzimy, że po prostu tak musiało być i jesteśmy ze sobą
        bardzo szczęśliwi, a teraz spodziwamy sie dziecka. A na Mazurach mieszkamy bo
        tak ułożyło nam się życie ale jesteśmy bardzo zadowoleni. Mam nadzieję, że Was
        nie zanudziłam. Pozdrawiam i licze że teraz wy anpiszecie coś o sobie! Buziaki

PS feema-to-ja czekamy na ciebie!!!!!!!!!!!
    • aneczkakaka Re: luty 2006 01.06.05, 13:27
      My z mężem poznaliśmy się dość typowo - na dyskotece (Klub Jama w Poznaniu). Po
      1,5 roku znajomości wzięliśmy ślub i w sierpniu będziemy obchodzić piątą
      rocznicę.
      Gdy się poznaliśmy byłam na pierwszycm roku studiów i za bardzo nie myślałam o
      poważnym związku, ale na punkcie Mirka zwyczajnie zwariowałam. Mieszkaliśmy
      dość daleko od siebie około 100 km. (Ja mieszkałam wówczas we Wrześni,a Mirek w
      Stęszewie)Jednak oboje studiowaliśmy w Poznaniu, dlatego też widywaliśmy się
      prawie codziennie.
      Zaraz poślubie zapragnęliśmy mieć dzidiusia i tak nasz Dominiuś ma już 4 latka
      i strasznie chce mieć rodzeństwo. Muszę przyznać, że trochę go rozpuściliśmy
      (jest przykadem syndromu jedynaka, ale myślę, że to zmieni się jak na świecie
      pojawi się nasza druga dzidzia).
      Anium losy waszego związku sa naprawdę ciekawe i widać tu ewidentnie działanie
      przeznaczenia
      • bufka27 Re: luty 2006 01.06.05, 14:20
        Dziewczyny jak to jest z tymi mdłościami?! Ja miałam je kilka dni po owulacji
        przez klika kolejnych dni, a teraz nic. Czy to jeszcze za wcześnie? Czy to nic
        złego? Jak było u was we wcześniejszych ciążach i jak jest teraz?
        • kasia76 Re: luty 2006 06.06.05, 10:08
          Witam Cię,
          ja coprawda zaliczam się do mamuś styczniowych, ale pamiętam że kilka dni po
          zapłodnieniu, przez kilka dni też miałam mdłości. Tylko nie traktowałam tego
          jako objawów ciąży, podchodziliśmy do tego z mężem na luzie, może dlatego nam
          się udało za pierwszym podejściem wink))
          Co do mdłości to potem się pojawiły, około 7-go tygodnia, nie cały czas, ale od
          czasu do czasu.
          Pozdrowionka
    • aneczkakaka Re: luty 2006 01.06.05, 14:28
      w pierwszej ciąży w ogóle nie miałam mdłości. Teraz jest podobnie.
      Napiszcie jakie preparaty witaminowe przyjmujecie. W pierwszej ciąży brałam
      Maternę. Teraz od dwóch miesięcy biorę Prenatal i Folik.
      • bufka27 Re: luty 2006 01.06.05, 14:49
        To fajnie z tymi mdłościami bo już się zastanawiałam. Ja od stycznia biorę
        folik. Ale musze się zastanowić nad tymi preparatami witaminowymi, skoro o nie
        pytasz? Jeśli trzeba to zacznę coś brać tylko sama nie wiem co
    • aneczkakaka Re: luty 2006 01.06.05, 15:15
      Lekarz na pewno Ci coś doradzi, ale ja osobiście zastanawiam się czy warto
      kupować prparaty droższe, skoro te tańsze mają bardzo zbliżony skład, a w sumie
      to ma być tylko jakieś dodatkowe źródło witamin w razie jakichś braków.
      Może orientujecie sie jak to jest ze słońcem ,czy nie możemy się już w ogóle
      opalać? Nie wyobrażam sobie całe lato uciekać przed słońcem. Moja pierwsza
      ciąża przypadła na jesień, zimę i wiosnę, tak więc nie mam doświadczenia w tej
      dziedzienie.
      W ogóle to mam na imię Aneta.
      • bufka27 Re: luty 2006 01.06.05, 15:42
        Z tego co wiem nie można opalać się jakoś tak specjalnie a szczególnie brzucha.
        Wiadomo, że jak spacerujesz w upalny dzień to samoczynnie sie opalisz ale to
        chyba nie jest nic strasznego. Ja już jestem opalona z resztą szybko sie opalam
        i to na brązowo. Na pewno nie można opalać brzucha!!!To samo jesli chodzi o
        kąpiel np w jeziorach ( co w moim przypadku jak mieszkam nad samym jeziorem
        jest trudne). Lepiej się nie kąpać bo można zarazić sie czymś i potem mieć
        bakterie przy posiewie. A ja zapytam z innej beczki???
        Jak to jest z seksem w tak wczesnej ciąży, kiedy można się kochać, czy trzeba
        czekać do II czy III trymestru. Nie chciałabym coś złego zrobić dzidzi a z
        drugiej strony ciężko mi myślec o abstynencji? Pozdrawiam i lecę już z pracy do
        domu. Później przeczytam odpowiedzi. PA
    • aneczkakaka Re: luty 2006 01.06.05, 16:12
      Można kochać się cały czas, pod warunkiem, że nic złego się nie dzieje. W
      pierwszej ciąży kochalismy się prawie do końca, ale pod koniec (chyba 2
      ostatnie miesiące) nie miałam już takiej ochoty, bardziej czułam się już chyba
      mamą niż kochanką.
      Ja dzisiaj siedze w pracy do piątej, wszyscy już poszli,a mi się już za bardzo
      nie chce pracować, zatem trochę powęszę w internecie.
      Pozdrawiam pa pa
    • aneczkakaka Re: luty 2006 01.06.05, 16:14
      zapomniałam jeszcze jedno. Super masz z tym jeziorkiem, Co prawda też mam
      niedaleko jeziorko (około 3 km.) ale jakieś takie brudne, że nawet bez ciąży do
      niego nie wchodzę, ale Mazury to "brzmi super"
    • agata_k9 Re: luty 2006 01.06.05, 18:15
      Witam Was dziewczęta - też chcę dołączam do forum. w poniedziałek zrobiłam
      teścik i wyszły 2 kreseczki (przy 3 próbie)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.według
      obliczeń przypada to gdzieś na 8 lutego.jutro idę do lekarza, bo już dłużej nie
      wytrzymam! rodzince powiem dopiero po wizycie. mężuś dowiedział się jakieś 2
      minutki po zrobieniu teściku (gdy byłam już w stanie wybrać jego numer w
      komórce). objawów nie mam absolutnie żadnych, no za wyjątkiem delikatnie
      bolących piersi. czy to jeszcze za wcześnie? Ale nie narzekam - jest super.
      pozdrawiam, trzymam kciuki smileAcha, to maja pierwsza ciąża, mam 25 lat.
    • hayley Re: luty 2006 01.06.05, 18:59
      Dobrze, ze dzis weszlam na to forum, bo czuje sie zupelnie zagubiona z moja
      ciaza--dowiedzialam sie w sobote--dzis bylam u lekarza, bo boli mnie troche
      dolna czesc brzucha--czy tak ma byc? To moja druga ciaza, ale wszystko
      zapomnialam , bo corka ma 14 lat a ja 35. Mieszkam w Anglii , a tu lekarze nie
      sa zbyt rozmowni i zupelnie ignoruja to, ze mozna poronic ( nazywaja to
      naturalna selekcja), a tego sie strasznie boja--bo z pierwsza corka lezalam na
      podtrzymaniu ciazy, a potem raz poronilam. Moze ja wroce do Polski, do naszych
      lekarzy?? Poradzcie, czego unikac, zeby zmniejszyc ryzyko.
      • oleniaa Re: luty 2006 01.06.05, 20:49
        hej, chcialabym sie przylaczyc, dzisiaj zrobilam test, wedlug moich obliczen termin mam na 9 luty, to moja pierwsza ciaza, po prawie roku staran, wciaz nie wierze.Do lekarza ide 9 czerwca, z informowaniem rodziny jeszcze poczekam(to znaczy maz wie oczywiscie),
        ciesze sie,ze znalazlam ten watek, bo widze, ze tu jest troche doswiadczonych, a ja na rzaie troche zagubiona sie czuje. Objawy mialam dokladnie takie jak przed @ takze tym wieksza byla niespodzianka,pozdrawiam olka
        • maja961 Re: luty 2006 01.06.05, 21:44
          Witam
          Test zrobiłam i wyszły 2 kreseczki wink)
          Termin mi wychodzi na 4.02.2006

Mam już 4 letniego synka
          pozdrawiam
          Majka
          • bufka27 Re: luty 2006 01.06.05, 22:00
            Witam wszystkie nowe przyszłe mamy ciesze się źe wątek się rozrasta w końcu
            spędzimy ze soba długie 9 miesięcy. Ja jutro dzwonie do lekarza i umówię sie
            jak najszybciej na wizytę.Bardzo potrzebuję potwierdzenia tej ciąźy bo wciąż
            nie wierze źe tak po prostu udało się za pierwszym razem. Tym bardziej źe
            objawy prawie źadne, śluzik biały, napięte piersi i nic więcej, ale to
            początek. Za to tempka ciągle wysoka co znaczy źe ciąźa jest. Pozdrawiam i
            źyczę dobrej nocy. Jutro się odezwę. Acha mam kilka pytań na zapas które mnie
            nurtują.
            1. czy moźna stosować normalne balsamy nawilźające i np oliwkę?
            2. jak z piciem herbaty i ziólek bo z kawą alkoholem i colą wiem źe nie moźna?
            3. czego na pewno nie moxna jeść w ciąźy? i wiele innych ale to na razie tyle,
            lece spać, pa pa do jutra mamusie.
            • oleniaa Re: luty 2006 01.06.05, 22:22
              ja dolaczam sie do pytan, interesuje mnie zwlaszcza to dotyczace herbatki, kawy i tak nie pije na szczescie. ostatnio przestawilam sie na herbate roibos, mysle, ze powinna byc dobra w ciazy, ale z checia poslucham zdania bardziej doswiadczonych...
              pozdrawiam
              ola
            • omn3 Re: luty 2006 02.06.05, 07:23
              Kochane z smarowaniem to roznie bywa,ja polecam wam juz smarowac sie kremami na
              rozstepy.Moze powiedza wam za wczsnie no ale niech ta skora juz sie
              przywyczaja.Podobno super sprawdza sie MULESTA,ja w pierwszej ciazy uzywalam
              czegos innego(kurcze nie pamietamsmile)))

Picie herbaty???A od kiedy nie mozna---ja cala ciaze pilam bo uwielbiam za to
              kawy nie.Chociaz wiem ze pija i mozna tylko raz dziennie i to z mlekiemsmile)))
              Ziolka to nie mam pojecia lepiej sie lekarza spytacsmile

Winko wskazane smile))))Czerwone nie wiecej niz lampka no i nie kazdego dniasmile))
              Cole pilam bo mialam straszna ochotesmile))
              Ja wychodze z takiego zalozenia ze nie mozna przesadzac,teraz sie cieszmy
              jedzeniem i piciem bo pozniej jak dziecko sie urodzi to kiepska sprawa.NIC nie
              mozna jescsmile))JA z Oliverem jak bylam w ciazy jadlam dokladnie to na co mialam
              ochote(efekt 27 kgsmile)))))))))))))))))))) )

Czego nie mozna jesc---hmmmmm,z tego co wiem to serow plesniowych,nie polecam
              pozniej kapusty i fasoli bo np ja mialam straszne klopotysmile)))))No ale moze u
              was nie beda.
              Jezu nie wiem co jeszcze,ja wszystko jadlam ---tylko nie mieso bo jestem od 10
              lat wegetarianka i nabialu bo tego od urodzenia nie lubie.Oczywiscie lekarze
              przy Oliverze dawali nikle szanse na urodzenie duzego dziecka a tu patrzcie
              3950 grsmile))))

Juz nie moge sie sie doczekac porodusmile))a tu jeszcze 8 miesiecysad((

Ja dzisiaj jade do Wroclawia zamowic sukienke slubna,oczywiscie musze
              uwzglednic moj brzuszek bo bede w 20 tygsmile))ALE CZADsmile))

Witam wszystkie mamusie 2 w 1,super ze n as wiecej.
              • 1kw Re: luty 2006 02.06.05, 08:11
                No to i ja się dołączę... według moich obliczen to ok.3-4 lutego, a do ginki
                ide w sobotę. Oprócz meza o pozytywnym tescie wie chyba tylko na razie moja
                dentystkasmile)) A inni dowiedzą sie jak tylko ginka mi to na 100% potwierdzi.
                Czuje sie całkiem w porządku, nic mi nie jest oprócz lekko bolacych piersi.
                Ściskam Was wszystkie ze stolicy Wielkopolski i życze (Wam i sobiesmile))
                szczęsliwych kolejnych miesięcy, a potem lat z maleństwem.
                Kasia
                • bufka27 Re: luty 2006 02.06.05, 08:22
                  Cześć dziewczyny widzę że od rana nie próżnujecie. Ja też już jestem w pracy
                  ale dzisiaj mam zamiar się oszczędzać i trochę leniuchować tym bardziej że
                  dzisiaj stuknęło mi 28 latek. Od rana dzidzia przywitała mnie lekkimi
                  mdłosciami może w ten sposób sklada mi życzenia??!!cha cha!!!Dzięki za
                  odpowiedzi w sprawie jedzenia i picia w ciąży. Też tak sobie myślę że nie ma co
                  przesadzać!Na raze pa pa zabieram się do pracy wkrótce się odezwę
                  • oleniaa Re: luty 2006 02.06.05, 08:50
                    bufka27 sto lat z okazji urodzin, milych i bezproblemowych 9 miesiecy, spelnienia marzen!!!!
                    Ja dzisiaj nie moglam spac, bardzo to dziwne po jestem raczej strasznym spiochem, w nocy dlugo lezalam i rozmyslalam o dzidzi, a rano bardzo wczesnie sie zbudzilam i bez problemu wstalam. Moze to zwiazane z ciaza. Zauwazam tez juz u siebie jedzeniowe fobie, nie mam ochoty na nic slodkiego, absolutniesad
                    Pozdrawiam wszystkie lutowe mamusie, na razie
                    olka
                  • 1kw Re: luty 2006 02.06.05, 09:03
                    Bufka... 100 lat albo więcej, miłej ciąży bez specjalnych dolegliwości i
                    wszystkiego innego... tak jak sobie życzysz.
                    • marthab1 Re: luty 2006 02.06.05, 10:00
                      Witam Was dziewczyny!!!
                      Ja o swojej ciązy dowiedziałam sie tydzień temu!!!WYdaje mi sie ,ze jestem w
                      trzecim lub czwartym tygodniu ciąży!!
                      Mam 27 lat, to moja pierwsza ciąża.... jak narazie poza obolałymi piersiami
                      żadnych dodatkowych objawów z moich wyliczeń termin wychodzi mi na przełom
                      stycznia i lutego...
                      W sobote ide do ginekologa więc dowiem się wiecej!!!
                      Pozdrawiam Was serdecznie
                      Martha
                  • omn3 Re: luty 2006 02.06.05, 09:26
                    STO LAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                    • agata_k9 Re: luty 2006 02.06.05, 09:33
                      Wszystkiego naj............a przede wszystkim zdrowego dzidziusia wink))
    • aneczkakaka Re: luty 2006 02.06.05, 09:41
      Witam dziewczęta,
      Aniu wszystkiego najlepszego z okazji urodzin, radości i dużo miłości.
      Ja w pierwszej ciąży piłam jedna kawę dziennie, herbatę bez ograniczeń.
      Natomiast wiem, żę są jakieś przeciwskazania jeżeli chodzi o zioła.
      Głównie te mające skutek roskurczające.
      Fajnieże jast nas tutaj tak dużo.
      • bufka27 Re: luty 2006 02.06.05, 09:49
        Dziewczyny wielkie dzieki za życzenia, jestescie kochane!!!Najlepszy był mój
        mąż, który stwierdził że nie bedzie mi dawał prezentu bo już mi go dał i to
        najwiekszy jaki mógł!!!!!Oczywiście chodziło mu o dzidziusia!!!!Ale kwiaty i
        tak dostałam i wielkiego buziaka. Pa,pa. Ania
    • corecki Re: luty 2006 02.06.05, 10:04
      Witajcie.
      W niedziele zrobiłam test i zobaczyłam dwie kreski - nie ukrywam że nie
      planowaliśmy dzidziusia ponieważ obecny synek ma 18 msc i dopiero planowaliśmy
      kolejnego bajbuska na 2007. Ale widocznie tak miało być. Wegług moich obliczeń
      jestem w 3 tyg c. a termin wypadnie mi ok. 2.lutego - o ile nie będzie tak
      leniwy jak pierwszy synek który zamiast 17 urodził się 23. Do lekarza umówiłam
      sie na 20 czerwca więc rodzinie nic nie mówiłam - czekam na bardziej
      odpowiednią chwilę. Wie tylko mąż i o ile to możliwe synek którego jak zapytam
      gdzie jest dzidzia to pokazuje na mój brzuch llb przystawia kubeczek do brzucha
      żeby Dzidzia się napiła.
      Jestem z Wieliczki /koło Krakowa
      Pozdrawiam Agnieszka
    • ffrez-ja Re: luty 2006 02.06.05, 11:53
      hej!
      bufka-naj,naj,najlepsze życzenia!!!!!

dziewczyny, mam taką książkę o ciąży, w której pisze tak:
      1.co do jedzenia-"w pierwszych m-cach ciąży zapotrzebowanie na białko jest
      ograniczone, dlatego dowóz jego moze byc b. mały.Stosuje się wówczas dietę
      mleczno-owocowo-surówkową. Dieta ta zmniejsza do minimum ilośc soli kuchennej.

2. co do opalania-"opalaniu sie przez dłuższy czas towarzyszy przegrzanie
      zakłócające równowagę procesów ustrojowych i dlatego w ciąży jest szczególnie
      przeciwwskazane."

3. co do kawy- to pisze,ze sie nie powinno, ale mała z mleczkiem nie powinna
      zaszkodzić.

ja byłam wczoraj u lekarza, jest 5 tydzień ciąży, zarodka jeszcze nie widać.
      mam zakaz współżycia, noszenia ciężkich rzeczy, itp. nie wiem dlaczego, nie
      powiedziała,ze cos jest nie tak...
      mam przyjść za 2 tyg. żeby sprawdzic czy dzidzia rośnie.

2.co do opalania-"
      • agata_k9 Re: luty 2006 02.06.05, 13:14
        Bufka, jeśli chodzi o te prezenty urodzinowe, to u mnie było dokładnie
        odwrotnie. 2 tyg. temu mój mąż miał 30 urodziny i jakiś miesiąc wcześniej
        mordowałam go pytaniem o to co chce na urodzinki. za każdym razem odpowiadał,
        że chce tylko jeden prezencik - dzidziusia. no i faktycznie udało się podarować
        mu ten prezent. śmiał się, że udało się pewnie dlatego,że bałam się, że
        zostanie bez prezentu.dziś ide do lekarza.pa
        • oleniaa Re: luty 2006 02.06.05, 13:56
          troche zglupialam, jak sie liczy tygodnie w ciazy, wydaje mi sie, ze od daty ostatniej miesiaczki, czy mam racje doswadczone mamusie?
          • bufka27 Re: luty 2006 02.06.05, 19:35
            Co tutaj tak cicho??? Te tygodnie to ja tez nie wiem jak liczyć według daty
            ostaniej miesiączki to jestem w 5tc wdług owulacji 3 tydzień. A ja dzisiaj
            umówiłam się do lekarza mam wizyte w poniedziałek, czyli według daty miesiączki
            będzie to 6tc. Jak myslicie będzie juź coś widać, czy lekarz bez problemów
            potwierdzi ciąźę????
            • oleniaa Re: luty 2006 02.06.05, 20:46
              hej,niestety Ci nie pomoge, bo tez zielona jestem, potrzebna rada doswiadczonych mam. To wychodzi na to Bufka ,ze jestesmy w tym samym tygodniu, wedlug miesiaczki leci mi piaty tydzien, w poniedzialek zacznie sie szosty. a jakie macie objawy, ja mam wilczy apety co dwie godziny musze cos jescsmilepoza tym piersi bola i mam jakby przyplyw energii, oby nie doszly jakies bardziej nieprzyjemne..
              • bufka27 Re: luty 2006 02.06.05, 21:15
                Ja też mam apetyt szczególnie tak do 16, poza tym bolace piersi, biały śluzik i
                boli mnie trochę brzuch no i jestem cały czas zmeczona śpie popołudniami.
                Fajnie źe mamy termin taki sam, w poniedziałek po wizycie u lekarza dam znać co
                mi powiedział. Pa. Ania
                • oleniaa Re: luty 2006 02.06.05, 22:34
                  ja do lekarza ide w czwartek 9 czerwca nie moge sie juz doczekac, daj koniecznie znac jak bedziesz po wizycie poniedzialkowej, pozdrawiam
                  ola
            • omn3 Re: luty 2006 03.06.05, 07:14
              W pierwszej dopiero w 6 tyg 4 dni stwierdzili ciaze z bijacym serduszkiemsmileJa
              mysle ze 7 czerwca a to jest wizyta u ginekologa jeszcze nic nie bedzie widac
              (miesiaczke ostatnia mialam 2 maja,chociaz ja szybko mialam dzien plodny bo juz
              11 dc),kurcze nie mam pojecia bo wedlug obliczen bedzie to 5 tydz 1 dzien.

Ja w ponidzialek robie beta hcg zeby zobaczyc czy wzrasta i to bedzie
              potwierdzeniesmile
              • oleniaa Re: luty 2006 03.06.05, 10:34
                ja tez ostatnia @ mialam 2 maja, dni plodne tak okolo12dc, takze jestesmy w podobnej sytuacji,
                pozdrawiam
                ola
                • bufka27 Witam przed weekendem!!!!!!!!!!!!! 03.06.05, 12:10
                  W piątek w samo południe witam was wszystkie bardzo serdecznie. Dopiero teraz
                  oderwałam się od roboty i mam chwilkę żeby poczytać wasze listy. Ja dziś czuję
                  się bez zmian. A propo @ to ostatnią miałam 30 kwietnia a owulację 14-15 maja.
                  Jestem bardzo ciekawa co powie mi lekarz w poniedziałek licząc od @ to będzie
                  6tc, na seduszko to na pewno będzie jeszcze za wcześnie ale chociaż chciałabym
                  wiedzieć czy wszystko jest w porządku. Na pewno dam znać po wizycie chociaż mam
                  ją późno bo o 20. Pa. Ania
                  • omn3 22 dni po zaplodnieniu 03.06.05, 12:53
                    tak tak kochane wyczytalam ze 22 dni po zaplodnieniu zaczyna byc
                    serduszkosmile))))))))No to szybko sobie przypominac kiedy to moglo byc.U mnie na
                    bank 12 albo 13 majasmile))))))))
    • wmika Re: luty 2006 03.06.05, 13:17
      Bufka!!Ale numer - mnie też wyszedł termin na 5, 6, luty, też 1 ciąża, też mam
      28 lat - tylko rocznica slubu inna 2smile Póki co czuję się swietnie, nic mi nie
      dolega, choć jem jakby mniej (ale to dobrzesmile A byłaś już u lekarza?? Jak się
      czujesz?? Pozdrawiam gorącosmile
      • bufka27 Re: luty 2006 03.06.05, 13:35
        No proszę jaki zbieg okoliczności?!!!! To wmika idziemy łeb w łeb!Ja do lekarza
        idę w poniedziałek i dam znać po wizycie jak wygłada ciąża, trochę sie boję czy
        wszystko jest w porządku!W sumie zrobiam 2 testy ciążowe co 3 dni i wyszły II
        grube krechy od razu, z reszta @ nadal nie mam a poza tym objawy normalne,
        trochę bolace piersi, brzuch pobolewa jak na @, mam cały czas biały śluz,
        troszeczkę zaczęło mnie mdlić i nie mogę patrzeć na słodycze, tz moge patrzec
        ale nie chce mi się w ogóle ich jeść. Acha i cvo 2-3 godziny musze zjeść coś,
        choćby malutkiego bo ssie mnie żołądek!!!!pa Ania
        • wmika Re: luty 2006 03.06.05, 13:44
          Ale się cieszę,że tu trafiłam!!!Ja też się trochę boję, ale z drugiej strony
          jakoś tak podświadomnie wierzę, że jest ok. Ja zrobiłam tylko 1 test, ale nawet
          nie dopuszczam mysli, ze to nie bejbiksmileZresztą tak jak i u ciebie nie mam
          okresu, piersi tez troche bolą,ale jest to ból do zniesienia. W poniedziałek
          miałam mdłosci, ale przeszły.Dzisiaj zrobiłam sobie badanie na toxoplazmozę,
          cytomegalię, mocz i morfologię. Jak dostane wyniki do się umówię do gina.Mam
          nadzieję, że w przyszłym tyg. mi się uda bo trochę się niecierpliwię,ale z
          drugiej strony wiem ze nie ma sensu wcześnie isć bo i tak nic nie będzie widac.
          Jesli chodzi o jedzenie to az sie dziwie, bo praktycznie w ogole nie chce mi
          się jesc, ale jem bo przeciez trzeba.Ciekawe jak długosmileDaj znac jak bedziesz
          po wizyciesmile
          Pozdrawiam wszystkie mamusie gorącosmile
          Monia
    • malunia11 Re: luty 2006 03.06.05, 14:41
      hej
      jestem tu nowa, przyjmniecie mnie??
      właśnie dziś sie dowiedziałam żę bedę mamą, podobno to 6 tydzień ale wiecej
      szczegółów bedę wiedziała w poniedziałek bo mam sięwtedy zgłosićna badanko. jak
      mi lekarz kazał dziśprzybićpiontkę, to myślałam że wyskoczęw powietrze, taka
      byłam szcześliwa. staramy sie od 6 miesięcy i jużsie bałam że bedzie ze mna cos
      nie tak a tu taka niespodzianka.

mam 24 lata i 2 tala nam stuknie we wrześniu jak jesteśmy po ślubie.strasznie
      się ciesze z tej wiadomości.
      zastanawiam sie jak powiedziec rodzicom i tesciom ale chyba nie bede z tym
      długo zwlekac.

co do moich objawów to przez ostatnie pare dni mnie mdliło ale nic strasznego,
      piersi bolały mnie ok miesiąca ale teraz ustępuje ten bół. spać mi sięchce i
      jak tylko przykładam głowędo poduszki to zasypiam.

z moich obliczeń wynika że bedzie nas wiecej na przełomie stycznia i lutego,
      może w poniedziałek będe znała szczegóły.

od dziś bede stałą cztelniczkątego forum.
      pozdrawiam was wszystkie
      • oleniaa Re: luty 2006 03.06.05, 15:08
        fajnie ze sie grono powieksza, ja tez jestem prawie dwa lata po slubie, 28 czerwca rocznica, staralismy sie rok, mam 23 lata, no rocznikowo to 24(we wrzesniu).rodzince na razie nic nie mowie, poczekam na bijace serduszko.Troche sie boje, ale jestem dobrej mysli.Co do objawow to tak jak bufka, jem co 2/3 godziny i slodycze mnie odrzucaja, nawet nie moglam patrzec na moje ulubione czekoladowe platkisadna szczescie nie mam mdlosci, ale pewnie wszystko przede mna. termin liczylam na jakiejs stornie internetowej to raz mi wyszedl 9 luty, raz 4, zobaczymy, w kazdym razie wyglada na to, ze kilka z nas ma bardzo zblizone terminy, to bardzo fajnie, ciesze sie z tego forum, pozdrawiam
        olasmile
        • agata_k9 Re: luty 2006 03.06.05, 15:47
          witam!!! byłam wczoraj u lekarza - termin 5 luty 2006!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          strasznie się cieszę a co najważniejsze przeszły mi już wszystkie panikarskie
          reakcje! miałam usg, ale tak jak się domyślałam wcześniej, nic nie było widać!
          lekarka zrobiła mi obszerny wykład na temat odżywiania - generalnie b. miło się
          rozmawiało.następna wizyta, jeśli wszystko będzie oki - za miesiąc. nadal nie
          mam jakichś drastycznych objawów - no może dziś było mi troszeczkę niedobrze -
          ale obeszło sie bez wymiotów. no i oczywiście baaaaaaaaaaaardzo się cieszę, że
          tyle nas tu jest na niemalże tym samym etapie! wink
    • aneczkakaka Re: luty 2006 03.06.05, 16:14
      Umówiłam się na wizytę naśrodę. Już nie mogę siędoczekać. Jeżeli chodzi o
      apetyt, to pochłaniam straszne ilości ogórków kiszonyhc (jak w poprzedniej
      ciąż), a słodycze mogłyby dla mnie nie istnieć (chociaż normalnie jestem
      ogromnym łasuchem).
    • wmika Re: luty 2006 03.06.05, 17:35
      widzę, ze generalnie wszystkie nas odrzuca od słodyczy - ale to chyba dobrze -
      przynajmniej są nadziej ze duzo nie utyjemysmile
      • bufka27 Witam nowe kolezanki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 03.06.05, 18:09
        Czesc dziewczyny i witam nowe kolezanki!!! No niezla sie tutaj utworzyla
        gromadka! U mnie objawy jak poprzednio, bez zmian. Weekend czeka mnie troche
        pracowity bo mam dyzur w pracy i rozrywkowy ognisko i grill!!!!Oby do
        poniedzialku i wizyty u lekarza!!! A 20 czerwca zaczynam urlop i nie bedzie
        mnie 2 tygodnie.Buziaki
        • bufka27 Re: Witam nowe kolezanki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 03.06.05, 18:31
          Cześć to znowu ja zrobiłam sobie suwaczek według niego urodzę 7 lutego.pa

lilypie.com/days/060207/3/0/1/+1"
          • gabinia24 Re: Witam nowe kolezanki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 03.06.05, 19:17
            I ja też do was dołączam :smile
            Teścik zrobiłam w poniedziałek i były dwie piękne krechy.To moja druga
            ciąża .Mam już 6 letnią córcię Julkę.
            Termin mam na 5 lutego
            • gabinia24 Re: Witam nowe kolezanki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 03.06.05, 19:24
              No i trochę o objawach.Przez trzy dni męczyły mnie straszne nudności dzisiaj
              już jest lepiej,poza tym bolące piersi i pobolewanie w podbrzuszu.
              Zachcianek nie mam wcale,a wręcz przeciwnie,mam kompletny brak apetytu.Wczoraj
              zdołałam wepchnąć w siebie pół suchej bułki a dziś tylko jogurt.Nic nie chce mi
              przejść przez gardło,
          • maja961 Re: Witam nowe kolezanki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 03.06.05, 20:26
            A jak zrobić taki suwaczek?
            pozdrawiam
            Majka
            • agata_k9 do Gabi! 03.06.05, 20:45
              widzę moja droga, że wszystko u Ciebie identycznie jak u mnie - w poniedziałek
              teścik a termin na 5 lutego winktylko,że ja nie jestem jeszcze mamusią - to moja
              pierwsza ciąza. bedziemy mieć w Tobie doświadczoną kumpele.pozdro.
              • gabinia24 Re: do Gabi! 03.06.05, 21:03
                Przyznam szczerze ,że pierwszą ciąże przechodziłam bezobjawow.Zero nudności
                super samopoczucie .Jedyny objaw to rosnący brzusio,a teraz ciąża już od
                początku daje mi się we znaki smile

Strasznie fajnie spotkać choćby wirtualnie kobietki które są w ciąży w tym
                smamym czasie ,i tymi samymi terminami smile
                • bufka27 Re: do Gabi! 03.06.05, 21:15

lilypie.com/days/060207/3/0/1/+1"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka