Dodaj do ulubionych

Ja A Rh- , On B Rh+ ....

11.07.05, 13:48
Witam Was dziewczyny!!!! Poradźcie mi czy to ze ja mam A Rh- a mój mąż B Rh+
oznacxa konflikt???
DO lekarza ide dopiero w środę....
Jestem w 13 tygodniu ciazy wiek płodu 10 tygodni....i dopiero teraz lekarz
zalecił badanie krwi męza...
Martha
Obserwuj wątek
    • r.kruger Re: Ja A Rh- , On B Rh+ .... 11.07.05, 13:54
      Jeśli to pierwsza ciąża to jest to odpowiedni czas na pierwsze badania
      serologiczne.jeśli tatuś miał oznaczoną grupę krwi tylko raz najpierw sprawdza
      się czy konflikt napewno może wystąpić.Następnie jeśli będzie hipotetyczny
      konflikt zostanie zlecone badanie na obecność przeciwciał u Ciebie.
      Po porodzie jeśli dziecko odziedziczy czynnik rh po ojcu dostaniesz zastrzyk z
      immunoglbiny.
      Przy następnej ciąży w każdym trymestrze będziesz sprawdzana na obecność
      przeciwciał anty rh
      nie ma powodu do obaw smile
      • marthab1 Re: Ja A Rh- , On B Rh+ .... 11.07.05, 14:29
        Bardzo dziekuję za odpowiedz!!!
        Pozdrawiam
        Marta

• strega2 Re: Ja A Rh- , On B Rh+ .... 12.07.05, 00:34
      Bez obaw! Przy pierwszym dziecku to nawet nie jest konflikt, tylko nazywa sie to niezgodność serologiczna. Wszysko jest oki. Na wszelki wypadek dostaniesz po porodzie zastrzyk. Ale nie ma sie co bać na zapas. Pozdrawiam.
    • madziarna1 Re: Ja A Rh- , On B Rh+ .... 12.07.05, 11:39
      Witam, jestem w 34 tc i też mam z mężem niezgodność serologiczną. Co jakiś czas
      (zalezy już to od lekarza) robisz sobie odczyn Coombsa (czy nie wytwarzasz
      przeciwciał dla dzidziusia), następnie gdzieś na przełomie 25/26 tc dostajesz
      immunoglobulinę anty-Rh D, i podobno jeszcze jedna immunnoglobulinę dostajesz
      już po porodzie. Takiej ciąży też nie można przenosić.
      Pozdrawiam, M
      • asik_valentini Re: Ja A Rh- , On B Rh+ .... 12.07.05, 12:47
        Witam, Z tego, co informowała mnie moja pani doktor, immunoglobulinę wystarczy
        podać po porodzie, jeśli dziecko będzie miało grupę krwi po tacie (czyli
        podanie immunoglobuliny w 28tc nie jest konieczne). Za to nigdy nie słyszałam o
        tym, że ciąży z niegodnością serologiczną nie można przenosić... Madziarna, czy
        możesz napisać mi o tym coś więcej? Jestem teraz w 40 tc, więc jeśli
        rzeczywiście tak jest, powinnam urodzić w tym tygodniu... Tymczasem moja pani
        doktor nie zwróciła mi na to uwagi. Nie wyczytałam tego również w żadnej
        książce. Dzięki za pomoc!
        • madziarna1 Re: Ja A Rh- , On B Rh+ .... 13.07.05, 11:08
          Witam, moja lekarka twierdzi, że po 40 tc ciąży łozysko nie jest już
          tak ,,szczelne" i jest najbezpieczniej urodzić przez końcem 40 tc, ze względu
          na dziecko. Ze względu na niezgodność serologiczna będę rodzić w 38 tc lub
          najpóźniej w 39 tc. Tak jest poprostu najbezpieczniej. Moja koleżanka z pracy
          też miała niezgodność i również jej lekarz powiedział, że nie przenosi ciąży ze
          względu na tę niezgodność i ona również urodziła w 39 tc. Podanie
          immunoglobulinę w 25-28 tc, jest konieczne - od stycznia 2005 r. weszła uchwała
          z narodowego funduszu Zdrowia, że wszytskie kobiety w ciąży z niezgodność maja
          dostawać profilaktycznie immunoglobulinę. Kiedyś trzeba było kupować za własne
          pieniądzę (moja koleżanka tak miała, że za nią płaciła). teraz już nie, jest
          refundowana i dostaniesz ją tylko już w szpitalu - w moim przypadku tak było.
          Pozdrawiam, M
          • r.kruger Re: Ja A Rh- , On B Rh+ .... 13.07.05, 11:24
            nie miałam podanej immunoglobiny w ciąży tylko po porodzie,nie wytworzyłam
            przciwciał.Jeśli przeciwciała wytworzą się w ciąży-podaje się leki,jeśli nie
            nie ma takiej potrzeby.
            ustawa ustawą a ja ufam lekarzowi
            • madziarna1 Re: Ja A Rh- , On B Rh+ .... 13.07.05, 12:02
              Ja tez nie - (jak na razie) - nie wytwarzam przeciwciał - dlatego, robisz
              badanie odczyn Coombsa. ja swojej lekarce również ufam i nie sądzę żeby chciala
              żle. A profilaktycznie jeszcze nikomu podanie immunoglobuliny nie zaszkodziło.
              Lepiej zapobiegac niż leczyć.
              • asik_valentini Re: Ja A Rh- , On B Rh+ .... 13.07.05, 13:41
                Dzwoniłam przed chwilą do szpitala, w którym mam rodzić i pytałam położną, czy
                spotkała się z "zakazem" przenoszenia ciąży w przypadku ciąży z niezgodnością
                serologiczną. Powiedziała, że w ciągu 20-letniej praktyki nie spotkała się z
                takim poglądem. Moja pani doktor też nigdy mnie o tym nie informowała (choć
                zadzwonię jeszcze do niej). Nie spotkałam się z tym również w żadnej
                literaturze (a przecież od początku ciąży czytam wszystko, co mi wpadnie w ręce
                na temat niezgodności). Hmmmm... Co osoba to opinia? I bądź tu mądra...
                • kwiatek-21 Re: Ja A Rh- , On B Rh+ .... 13.07.05, 13:53
                  najlepiej to nie słuchać tylko działać wedłuk swoich zasad ja też mam
                  niezgodność ja ma grupe BRh- a mój mąż ARh+ a mój lekaż powiedział mi że nie
                  mam sie czm przejmować że w 20 tyg musze zrobić badania a teraz jest to
                  całkowicie nie potrzebne i o niemozności przenoszenia ciązy też nie słyszał
                  powiedział ze to kompletna bzdura że owszem lepiej jest jak dziecko urodzi sie
                  nie przenoszone alenawet jak by sie tak stało to niczym poważnym to nie grozi
                  wiec sie nie martw
              • r.kruger madzarna1 chodziło mi o 13.07.05, 14:32
                to żeby się ktoś nie bał jeśli lekarz przy braku przeciwciał immunoglobiny nie
                poda,może uznać to za niepotrzebne a wiesz jak się można zamartwiać "gdybając"
                • nikki30 Re: madzarna1 chodziło mi o 13.07.05, 15:12
                  My tez mamy z mezem niezgodność serologiczna i jest to moja pierwsza ciaza.Tez
                  słyszałam od mojego lekarza ze ciaza nie powinna byc przenoszona.Od mojej
                  koleżanki pielegniarki która pracuje w Norwegii wiem także ze niezgodność
                  serologiczna jest tam przesłanka do rozwiazania ciazy przez cesarskie
                  ciecie!Immunoglobuline podaje sie teraz takze w 28 tygodniu ciaży i nie trzeba
                  za nia płacic ok 200zł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka